Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Lördagsfilmen: Chockskräck med matematisk precision – Insidious 2 får dig att tro på spöken

$
0
0

För fyra år sen lärde jag mig älska James Wan. Det var i Sitges, under midnattsvisningen av hans i dag klassiska Insidious. Jag hade just anlänt efter en jobbig flygtur med Ryan Air, tröttheten hade egentligen aldrig avtagit, så när jag slog mig ner i biostolen var det med avsikten att sova mer än att se på film. Vad gällde Wan själv så tyckte jag varken eller. Han var väl… okej.

James Wan kan mycket väl vara en av de sista rena skräckregissörerna. Som en skicklig arkitekt konstruerar han filmiska hus av terror.

Publiken tyckte annorlunda. För dem var han en jävla rock star. Applåderna tog aldrig slut. Stående ovationer i fem minuter innan filmen ens börjat. Min trötthet avtog och ersattes av en lika stark nyfikenhet – som snart skulle övergå i ren skräck. För James Wan kan mycket väl vara en av de sista rena skräckregissörerna. Nästan som en skicklig arkitekt konstruerar han filmiska hus av terror. Det handlar om att spika med fast hand och ha koll på bärande väggar.

Visst kan man kritisera honom för just detta, många av hans filmer kan kännas för planerade och hoppa-till-ögonblicken matematiskt uträknade. Men precis som när man går och ser en film av till exempel Clint Eastwood är det lätt att ha överseende med den geniala kompetensen. Ibland är det bara härligt att låta sig bli manipulerad att känna mumifierade tanter med svart slöja andas ner i ens nacke.

Insidious handlar om den hemsökta familjen Lambert och då i synnerhet sonen Dalton som hamnat i »koma«, alltså egentligen fastnat i »den andra världen«. I ren desperation anlitar man ett gäng spökjägare ledda av den karismatiske Elise. Väldigt mycket Poltergeist, ännu mer Huset som Gud glömde. Men det funkar så otroligt bra, ska man kopiera kultfilmer är det så här det ska göras. Tempot börjar långsamt, men stegras och det hela slutar med att pappan, Josh, i familjen ger sig in i »den andra världen« för att hämta hem sin son. Problemet är bara att han även hämtar hem något annat, icke lika önskvärt – för dem. Och här tar Insidious 2 vid.

Det känns egentligen trist att berätta mer än så. Fortsättningen är rappare än ettan. Skräcken mer intensiv, samtidigt som den även lyckas klämma in en viss typ av humor som inte brukar fungera så bra annars. De tokiga spökjägarna Specs och Tucker återkommer så klart och fokus ligger på bakgrunden till händelserna i ettan, vilket gör det här till en närmast perfekt double feature. Vissa händelser i uppföljaren sker till och med parallellt med händelser i ettan. Lite för smart kanske, men ändå med slagsida åt det ambitiösa. En tredje del har premiär i sommar, men Wan har gått vidare med actionfilmen Furious 7. Mums!

Insidious 2 finns på ViaPlay.

 

Se kommentarer


Här är 2014 års snyggaste förtexter

$
0
0

Årslistorna är inte riktigt slut än. Ypperliga sajten Art of the Title, som hyllar och analyserar förtextsekvenser i film, tv och numera också tv-spel, har sammanställt de läckraste förtexterna från 2014. På topp tio hittar vi TVdags-bekantingar som Godzilla, Captain America: The Winter Soldier och mästerligt bisarra Too Many Cooks, liksom tv-spelet Alien: Isolations retrosnygga och kusliga intro.

Vinnaren då? True Detective hade som bekant en otroligt suggestiv introsekvens, men det räckte bara till tredjeplatsen. Guldet går istället till en annan TVdags-favorit, AMC:s Halt and Catch Fire, för en knallröd tripp in i datorn till musik av Trentemöller. Värdig vinnare?

Hela listan på 2014 års mäktigaste förtexter hittar du här.

 

 

Se kommentarer

TVdags väljer 24 streamingfavoriter hos Viaplay

$
0
0

Mellan den 1 och 24 december hade vi en julkalender här på TVdags där vi tipsade om fina filmer och serier som finns att streama på Viaplay. Nu har vi samlat alla dessa tips på en sida för att ni enkelt ska kunna få en bra överblick. Klicka på bilden: hol

Se kommentarer

Veckans nya k-dramer: Spioner, musiker & personlighetsstörningar

$
0
0

För att folk ska slippa vara beroende av mina usla, subjektiva åsikter för att veta vilka k-dramer som finns så påbörjar TVdags en ny serie – »Veckans nya k-dramer«! Det krävdes många dyra konsulter för att komma fram till den titeln, men nu är vi här.

Varje vecka kommer TVdags lista alla k-dramer som har premiär veckan efter. Tacksamt att göra på veckobasis eftersom det brukar bli upp till fem nya serier nästan varje vecka.

Vad gäller sändningsdagar och premiärdatum, så är det omöjligt att veta i förväg när något har premiär med engelsk text, så alla datum och dagar nedan gäller för Sydkorea. Men! Nästan alla serier har premiär med engelsk text dagen efter. Ibland några dagar efter. I sällsynta fall tar det flera veckor, men de fallen är verkligen sällsynta.

Den här veckan kommer det två nya läkardramer med fokus på psykiatriska sjukdomar, onekligen inspirerade av kritikersuccén It's Okay, That's Love. Dessutom en serie baserad på samma israeliska drama som kommande USA-serien Allegiance. Och så en serie med musiktema som kommer sändas på en musikkanal, tänka sig!

Kill Me, Heal Me

Genre: Romans, komedi, läkardrama.
Handling: Sonen till en rik familj lider av multipla personligheter, och han tas i hemlighet om hand av en nyutbildad läkare. De två blir förälskade.
I huvudrollerna: Ji Sung, Hwang Jung-eum, Park Seo-joon, Oh Min-seok, Kim Yoo-ri.
Manus: Jin Soo-wan.
Regi: Kim Jin-man, Kim Dae-jin.
Sändning: Ett timslångt avsnitt varje onsdag och torsdag; 20 avsnitt.
Premiär: 7 januari.

SPY

Genre: Thriller, familj, romans.
Handling: Sun-woo är en agent för den sydkoreanska regeringen, och hans mamma är en före detta nordkoreansk agent som en dag får ett meddelande från sitt hemland: Överlämna sin son till Nordkorea eller riskera både hans och sitt eget liv.
I huvudrollerna: Kim Jae-joong, Bae Jong-ok, Yoo Oh-sung, Ko Sung-hee.
Manus: Han Sang-woon, Lee Kang, efter den israeliska serien The Gordin Cell skapad av Ron Leshem och Daniel Syrkin.
Regi: Park Hyun-suk.
Sändning: Två 50-minutersavsnitt varje fredag; 16 avsnitt.
Premiär: 9 januari.

Heart to Heart

Genre: Romans, komedi, läkardrama.
Handling: En kvinna som lider av svår social fobi tvingas ut i världen för första gången på flera år, och möter då en egoistisk psykiatriker som själv isolerade sig från världen efter sin brors död.
I huvudrollerna: Choi Kang-hee, Chun Jung-myung, Lee Jae-yoon, Ahn So-hee.
Manus: Lee Jung-ah.
Regi: Lee Yoon-jung.
Sändning: Ett timslångt avsnitt varje fredag och lördag; 16 avsnitt.
Premiär: 9 januari.

Sing Again, Gu Hae-ra

Genre: Musik, drama.
Handling: Ett band ställer upp i en musiktävling i tv, men vinner inte och splittras. Flera år senare möts de igen och bestämmer sig för att satsa på allvar.
I huvudrollerna: Min Hyo-rin, Kwak Shi-yang, Jinyoung, Henry, Park Kwang-sun, Yoo Sung-eun.
Manus: Shin Myung-jin, Jung Soo-hyun.
Regi: Kim Yong-bum, Ahn Jun-young.
Sändning: Ett timslångt avsnitt varje fredag; 12 avsnitt.
Premiär: 9 januari.

Se kommentarer

Bäst i tv-världen just nu: Rörande The Comeback-final & Claes Malmbergs Bäckström-bögskräck

$
0
0

Ingen vila för en tv-nörd.

inte när The Comeback förlägger sin säsongsfinal till mellandagarna, och en hel ny dramaserie – briljanta Mozart in the Jungle, som jag skrev om i torsdags, läggs ut helsäsongsvis på nyårsdagen, och SVT snabbsänder Steve Pembertons Downton Abbey-dödare Mapp and Lucia praktiskt taget parallellt med att BBC sänder det i Storbritannien…

Både Mickeys liv och Vals och Marks äktenskap stod på spel och jag fick stora Hollywoodtårar i ögonen under slutminuterna.

Addera SVT-originalseriepremiärer som Viva Hate och Den fjärde mannen, och unika dokumentärer som Astrid och Ann Margret – från Valsjöbyn till Hollywood, samt en hysterisk hype kring en Beck-filmpremiär på C More – och ändå pratar trötta svenska tv-kritiker fortfarande om en trött och tradig traditionstablå, bara för att den också innehåller traditionella portionerna av Ernst och Ivanhoe?

Bäst var utan tvekan den relationsdramatiska  och inte så lite rörande The Comeback-finalen där både Mickeys liv och Vals och Marks äktenskap stod på spel och där jag fick stora Hollywoodtårar i ögonen under slutminuterna.

Vill också förklara varför jag har Den fjärde mannen på listan, för er som råkade se min sågning av första avsnittet på twitter i mellandagarna. Jag tycker fortfarande att serien som helhet är en dramaturgisk katastrof. Själva gåtan byggdes inte upp alls i det första avsnittet (och nu bortser jag från att man såklart kan veta detta på förhand från Leif GW Perssons romanförlaga; en kriminalserie måste kunna fungera på egen hand), och i slutavsnittet var Claes Malmbergs härligt utvecklade svin-Bäckström inte ens med?

Jag förstår att man bara följt boken, men det är inget vettigt sätt att hantera rollgestalter i en tv-serie. Bäckström var, för mig, seriens stora inkastare – den mest provocerande homofoben i svensk tv-dramatiks historia, underbar att älska att hata! Denna story, och som den lades upp rollmässigt, skrek efter en lätt omdisponering i tv-versionen.

Jag gillade alltså Den fjärde mannen som rapsodi – gillade många rollgestalter (men Shima Niavarani, vad höll hon på med?! Första gången jag såg henne misslyckas), gillade GW-tonen i mångt och mycket, miljöerna (från korridorerna på »västtyska« till sakkunnige Nilssons snobbkontor på regeringskansliet), tidshoppsberättandet… men som politisk kriminalserie hade den stora brister och kom aldrig i närheten av relevansen och den seriösa spänningen hos fjolårets En pilgrims död.

Kjells topp-5

  1. The Comeback (HBO Nordic/C More)
  2. Mozart in the Jungle (Amazon/Viaplay)
  3. Mapp and Lucia (BBC/SVT)
  4. Den fjärde mannen (SVT)
  5. Viva Hate (SVT)

Jimmys topp-10

  1. Mozart in the Jungle (Amazon/Viaplay)
  2. Den Fjärde Mannen (SVT)
  3. Viva Hate (SVT)
  4. Ögonvittnet (NRK/SVT)
  5. Beck – Rum 302 (C More)
  6. Tack För Musiken (SVT)
  7. Ann-Margret – från Valsjöbyn till Hollywood (SVT)
  8. Road to the NHL Winter Classic (Epix/Viaplay)
  9. Trespassing Bergman (SVT)
  10. Rolf Lassgård – ett porträtt (SVT)

Saras topp-10

  1. Downton Abbey julspecial (ITV/SVT)
  2. Tack för musiken (SVT)
  3. Junior-VM i ishockey (SVT/TV3/TV10)
  4. Kennedy Center Honors (CBS)
  5. QI (BBC Entertainment)
  6. Getting On (HBO/C More)
  7. Brooklyn Nine-Nine (Fox)
  8. Vinterstudion (SVT)
  9. Spårlöst England (TV12)
  10. Jesper Rönndahl: Hej framtiden (SVT)

Patriks topp-5

  1. Valid Love (tvN)
  2. Bride in Sneakers (KBS/KBS World)
  3. Healer (KBS)
  4. Pinocchio (SBS/Viki)
  5. Arvingarna (DR)

Se kommentarer

Det drar ihop sig för »slutstrid« i Pinocchio när hjärnan bakom allt avslöjas

$
0
0

Innehåller spoilers om Pinocchio avsnitt 13 och 14, The Gift of the Magi och Hansel and Gretel.

Om Pinocchio irrade runt lite mållöst i förra veckan så är serien nu tillbaka på banan på allvar. Den knyter snyggt tillbaka till där serien började för 13 år sedan (eller en och en halv månad sedan här i verkligheten) när vi till slut får veta vem som verkligen är boven i dramat – ett avslöjande som var svårt att förutse, men ändå fullkomligt logiskt.

Nutid i serien är fortfarande december 2013, och den utspelas inte för ett år sedan utan anledning. Undrar när tidshoppet sker, och vad det är som utlöser att storyn måste hoppa ett år?

Dal-po, Yoo-rae och Beom-jo har samlats efter att var och en på sitt håll har grävt i fallet med den döda busschauffören. In-ha som skulle kolla dödscertifikatet messar och säger att allting stämmer, men ni minns kanske när In-ha messade Dal-po i avsnitt 3 och ljög om att allt var bra mellan henne och hennes mamma? Dal-po stöter på In-ha som hickar till synes utan anledning, och får då veta att dödscertifikatet var förfalskat och att busschauffören verkligen hade begått självmord. Det betyder att det var firmaägaren som ljög och inte In-has mamma. de kommer dock överens om att In-ha bara behöver hålla tyst, så kan de besegra hennes mamma för gott. Hur länge tror ni den planen håller?

Farfar och Dal-peng hälsar på hemma hos Dal-po för att visa honom att han minsann inte kan klippa banden med dem så lätt. Tack och lov för det. I slutändan handlar serien väldigt mycket om bra och dåliga familjeband, och det vore ju tråkigt att överge de bra familjebanden.

Alla våra fyra huvudpersoner har fått i uppdrag att filma när Cha-ok anländer till MSC-byggnaden och måste möta de som protesterar mot henne utanför. Men när folkskaran öser både glåpord och ägg över Cha-ok, så är det till slut Dal-po som – påmind om när folk trakasserade honom och hans familj – avslöjar att det är bussfirma-ägaren som är lögnaren. Trots detta avgår Cha-ok som ankare och blir i stället fältreporter.

Pinocchio 13-07

Beom-jo bjuder In-ha på middag eftersom han fyller år och hennes sällskap fick bli hennes present till honom. När hon måste ursäkta sig en stund, så lämnar hon kvar sin mobil, och på den ringer Dal-po för att tacka henne. Beom-jo svarar och efter att ha markerat revir genom att säga att han äter middag med In-ha, så säger han att han kommer lämna mobilen på, för det finns något han måste säga som han vill att både Dal-po och In-ha ska höra.

In-ha kommer tillbaka och Beom-jo nämner hur In-ha är tacksam mot personen som stal hennes sms i alla år. Sedan avslöjar han att det var han, och säger att han ville träffa henne för han blev nyfiken på henne, och att han vill dejta henne. Här kommer allt på en gång, och Dal-po vet hur det kommer gå, så han rusar mot restaurangen för att stötta In-ha. Hur vet han vilken restaurang det är? Kärleken har alla svar! Typ.

Pinocchio är perfekt utförd för den som – precis som jag – föredrar att titta på tv med hjärtat snarare än hjärnan.

När han kommer fram och ser de genom restaurangfönstret så svarar In-ha faktiskt ja. Visst kan de dejta. Hick! Eller inte. Beom-jo svarar då att han från och med nu ska vara så snäll mot henne att hon till slut svarar ja. Jag ska fortsätta recappa Pinocchio efter jag är färdig med att slå mig för pannan. Fast det är ingen kritik mot serien. Naiva Beom-jo skulle absolut göra så. Tyvärr. En skallfraktur senare kan jag berätta att Dal-po slutade lyssna på samtalet där, men det skulle han inte ha gjort, då In-ha säger till Beom-jo att oavsett hur snäll han är, så kommer han aldrig bli mer än en vän för henne. Tack och lov!

Yoo-rae och Dal-po möter In-ha och Beom-jo utanför polisstationen, och ut kommer... en tomte springande? Några poliser jagar honom, så In-ha tar av sig en sko och kastar på tomten. Stabil plan. Tomten anfaller nu In-ha som skyddas av Beom-jo och Dal-po, innan han arresteras igen.

Pinocchio 13-10

När tomten förs in i polishuset står en ung kille och ropar på sin pappa. Dal-po lägger ihop två och två. Samtidigt försöker Chan-soo (ni vet, polisen som gick i In-has och Dal-pos skolklass) övertala reportrarna att släppa storyn att en misstänkt lyckades fly från polishuset genom att berätta varför tomten var där från första början. Tomten är en ensamstående far som har ont om pengar. Hans son mobbas för att han är den enda i sin klass som inte har en viss designer-ryggsäck. Han tog jobbet som varuhustomte som delar ut billiga leksaker till barn för att sno ryggsäcken och ge »ett speciellt paket« till sin son men det uppdagades.

Beom-jo förstår inte varför någon skulle stjäla en ryggsäck när man bara kan köpa den, men just den här ryggsäcken kostar över 800 000 won (=5 700 kronor). När alla tycker synd om tjuven, så tycker Beom-jo att det är bättre att skylla på tjuven än ryggsäcken. Chan-soo påpekar då att ryggsäcken orsakat både mobbning och stora bråk bland elever runt om i stan, och till och med ett självmordsförsök. Och att Beomjo-varuhusen har den exklusiva rätten att sälja ryggsäcken i Sydkorea.

På juldagsmorgonen kommer Dal-po och Chan-soo till polishuset samtidigt. Varuhustomtens son väntar fortfarande där utanför. Chan-soo berättar att Beom-jos mamma sa att de inte skulle visa tomten någon nåd, vilket Dal-po tycker är konstigt. Hon verkar ju så snäll.

Varuhustomtens son väntar fortfarande utanför polishuset. Chan-soo berättar att Beom-jos mamma sa att de inte skulle visa tomten någon nåd, vilket Dal-po tycker är konstigt – hon verkar ju så snäll…

Dal-po och ett kamerateam försöker rapportera om den ökända ryggsäcken från Beomjo-varuhuset, men personalen på väskavdelningen förbjuder kameran från att komma in där. Kamerakvinnan låtsas då stänga av kameran, och försäljaren säger att väskan inte är hennes problem, och det är inte hon som skjutit upp försäljningspriset till mer än det dubbla av inköpspriset. Expediten säger att det är ett märkesnamn för att det är dyrt, och att väskan måste vara dyr för att folk ska vilja ha den.

Beom-jo som hört allt tar tag i Dal-po och frågar vad han anklagar hans mamma för. Är hon en skoningslös affärskvinna som kastar folks ekonomi i fördärvet? De två börjar slåss, men In-ha och ett MSC-kamerateam dyker upp. Beom-jo och Dal-po separeras och In-ha säger att Dal-po måste kolla Ro-sas sida av storyn innan han gör några anklagelser. Dal-po stormar iväg, mest för att han fortfarande tror att In-ha valt Beom-jo. Beom-jo tackar In-ha för att hon står på hans sida, och hon säger att det gör hon inte alls.

Pinocchio 13-15

Ro-sa dyker upp, så reportrarna tar ett snack med henne på hennes kontor. Hon får höra allt som hänt, och är förfärad över vad väskan ställt till med, och lovar att kolla upp incidenten med tomten. På väg ut från kontoret får dock In-ha syn på ett örhänge. Samma som hennes mamma har. Och det är ju en mobil hennes mamma glömde som hon messade Beom-jo på i alla år. Även Dal-po anar oråd och medan de väntar på hissen får han syn på en städvagn full med strimlade dokument, så de tar han med sig.

Inslaget med väskorna sänds och Beom-jo skickar ett sms till sin mamma för att be om ursäkt, men mamma tar det med ro. Samtidigt konfronterar In-ha sin egen mamma med örhänget och mobilen, men Cha-ok påpekar att det är 13 år mellan de två händelserna, och det betyder ingenting.

Dal-po har fått fram ett väldigt intressant dokument från remsorna: En beställning på fler väskor. Beom-jo tar dokumentet och går till sin mamma. Hon ljuger om att hon var rädd att de skulle behöva stänga väskaffären efter nyhetsinslaget, och Beom-jo visar upp dokumentet. Hon berättar då att hon lät polisanmäla varuhustomten eftersom hon visste att media skulle vilja prata om väskan, och då skulle de kunna sälja ännu fler, men hon tycker inte hon gjorde fel. Hon polisanmälde en tjuv, lät nyheterna göra ett inslag om den hemska väskan, och försåg sen allmänheten med fler väskor när efterfrågan blev ännu större. Beom-jo är djupt ledsen. Han trodde inte hans mamma var en så kall, beräknande affärskvinna.

Pinocchio 14-08

Dal-po och Beom-jo pratar om sina respektive besvikelser på sina familjemedlemmar – Beom-jos mamma och Dal-pos bror – och kommer fram till att Cha-ok måste ha glömt mobilen hemma hos Beom-jo dagen efter Dal-pos mamma begick självmord.

Dal-po och Yoo-rae åker till Chan-soo som efter incidenten med tomten som rymde har degraderats från undersökande polis till en patrullenhet. Han är så uttråkad på sitt nya jobb, så han kallade dit dem för att berätta om alla fall han jobbat med och för att få sällskap. In-ha är också där. Chan-soo berättar om en gasexplosion i en fabrik som han blev kallad till! Det var en liten butanbehållare som hade exploderat när någon kokte middag. Reportrarna är inte glada.

I en väldigt fin och varm scen besöker farfar Jae-myung i fängelset och visar gamla foton på Dal-po och berättar historier om honom. Jag har gett mycket cred till Pinocchio-författaren Park Hye-ryun, men inte tillräckligt till regissören Jo Soo-won som håller ihop seriens olika genrer och stämningar på ett sätt som gör att den går att titta på.

Pinocchio 14-11

Dal-po och Chan-soo spelar kort när en extrainsatt nyhetssändning börjar. En fabrik är övertänd och många befaras döda. Det är samma fabrik dit Chan-soo blev kallad. Samtidigt möts Cha-ok och Ro-sa. Ro-sa lämnar över en USB-sticka och ber om en tjänst.

Våra fyra huvudpersoner märker att det finns mååånga likheter mellan explosionen nu och den för 13 år sedan, men det är svårt att gräva i det äldre fallet, då alla nyhetsartiklar handlar om Dal-pos pappa. Media har pratat väldigt lite om något annat kring den äldre explosionen. Dal-po frågar sin redaktionschef som säger att det började som ett vanligt fall, men att storyn kring hans pappa snart tog överhanden och var det enda folk ville prata om.

Då startar en extrainsatt MSC-sändning. Cha-ok rapporterar från fabriken att hela den stora olyckan hade kunnat undvikas om det inte vore för polisslarv. Dagen före den stora branden hade en polis kallats till platsen för att kolla upp en mindre brand, men lämnade platsen efter att ha utbytt några ord med några fabriksanställda, utan att kolla upp branden ytterligare. Polisen är förstås Chan-soo och han börjar nu tro att han verkligen har liven på sitt samvete och att han skulle ha undersökt noggrannare.

Redaktionschefen, Dal-po och In-ha känner igen mönstret och förstår att någon manipulerat vilken story medierna berättar kring båda explosionerna. In-ha konfronterar sin mamma om saken, men hon avfärdar det med att hon i alla fall har bevis för det hon rapporterat – övervakningsvideon. Vilka bevis har In-ha för att allt inte är Chan-soos fel?

Pinocchio 14-16-17

Det är ju ändå tur att våra fyra huvudpersoner blev reportrar, så det finns åtminstone fyra reportrar i Seoul som då och då kommer ihåg att källgranska. Nä, nu ska jag inte vara så kinkig. Pinocchio är perfekt utförd för den som – precis som jag – föredrar att titta på tv med hjärtat snarare än hjärnan.

Som jag skrev i början av texten, så är det helt logiskt att Ro-sa skulle kunna vara mycket ondare än vi trott. Vi har trots allt bara sett henne skämma bort och vara supersnäll mot sin son, och vi har knappt sett henne interagera med andra karaktärer. Det här förklarar också varför en sådan veteran som Kim Hae-sook spelar en så till synes liten roll som Ro-sa, nu när rollen kommer bli mycket mer betydelsefull.

Jag älskar hur allt i serien hänger ihop, ända sedan första avsnittet fram till nu. Det är inte ovanligt att k-dramer börjar 10–20 år före huvudstoryn, men oftast brukar den lilla prologen vara just det – en prolog. De drar ut ungefär ett halvt avsnitts story över 2–4 avsnitt, och sedan hoppar allt fram till nutid och storyn »börjar om«. Här hänger ju allt faktiskt ihop ändå, och »prologen« (fast det är det ju inte riktigt) är fortfarande väldigt relevant.

Och apropå tidshopp, nutid i serien är fortfarande december 2013, och den utspelas ju inte för ett år sedan utan anledning. Förr eller senare kommer storyn hoppa fram ett år till vår egen nutid. Undrar när det sker, och vad det är som utlöser att storyn måste hoppa ett år.

Nya avsnitt av Pinocchio läggs med engelsk text upp varje torsdag och fredag på Viki.

Se kommentarer

Varför neka till att Återträffen är en hämndfilm?

$
0
0

När en film hyllas av alla finns det alltid någon, eller några, som senare vill lösgöra sig från detta »alla« och i stället såga, eller i alla fall gravt ifrågasätta. Om kritiken är legitim beror på hur den framförs (det är rätt lätt att se igenom ett blint, yrvaket, verbalt uppror) och vem som framför den.

Anna Odells Återträffen blev i stort sett inte kritiserad alls. Den hyllades unisont (med viss reservation) och älskades av majoriteten. Barn, medelålders, pensionärer och hundar. Märkligt eller? Jag menar, vad tyckte alla mobbare om filmen? Tack och lov så drabbades Återträffen slutligen av en sund kritiker-backlash. Filmens »ohöljda revanschbegär« diskuterades. Samt, var det inte lite för mycket självhjälpsdravel över det hela? Snick-snack. Hämndtematiken var ju det bästa med Återträffen!

Återträffen är en »rape & revenge«-film i förklädnad. Odell hämnas ett flertal övergrepp. Men det klassiska motivet är känsligt. När Odell konfronteras med hämndmotivet nekar hon.

Jag såg den själv under min föräldraledighet, på världens bästa uppfinning: barnvagnsbion. Med smoothie över hela mig, bebisen på någon annans unge och en kaffe (ljummen så klart) i en av mina upptagna händer pressade jag min simultankapacitet så långt det bara gick. Men det var det värt, Återträffen är unik på många sätt. En »rape & revenge«-film i förklädnad. Inte för att Odell hämnas en regelrätt våldtäkt, men väl ett flertal övergrepp. Och sicken hämnd hon får! För det är väl ändå uppenbart? Inte att det är en hämndfilm, men att det delvis handlar om det.

Men det här klassiska motivet är känsligt. Varför? Varför är det fel att vilja ge igen en extrem orätt? När Odell konfronteras med påståenden, frågor, gällande Återträffens så kallade hämndmotiv så nekar hon. I ett flertal intervjuer säger hon: »Om publiken tror att det är vad filmen går ut på så har jag misslyckats.« Okej, men inte enligt mig. Visst är det en komplex fråga. Å ena sidan kan hämnden ses som en sund utlösning, å andra sidan kan den även drabba dem bortom de avsedda, familjemedlemmar till exempel. Men vända andra kinden till?

Återträffen är ju, som säkert alla redan vet, uppdelad i två delar. En spelfilmsdel och en meta-dramadokumentärsdel. I den första iscensätter Odell den klassåterträff hon aldrig blev bjuden till. I den andra rekonstruerar hon möten med sina gamla klasskompisar, där hon låter dem se den färdigställda, överlägsna första delen. Den andra delen är svagare. Problemet är att den lägger allt för stort fokus på perifera detaljer som »varför hon inte blev bjuden på klassåterträffen«. Det ältas, minst sagt. Ett annat problem är det snåriga, charmlösa greppet. Skådespelare spelar Odells klasskamrater som vore det på riktigt. Det är låtsas-dokumentärt. Ett grepp jag har otroligt svårt för, illusionen går inte hem hos mig. Men hade kanske gjort det om rape & revenge-känslan åtminstone adresserats? Nu känns del 2 som något av en cover-up…

Men överlag är Återträffen en film som, trots den gamla klyschan, alla borde se. Den kommer inte med några lösningar på problemet »mobbning«, men den lyfter fram det fula förtrycket och kanske, men bara kanske, får oss att tänka efter, före.

Tidigare i dag gick det att se Återträffen på SVT Play, men den har nu tagits bort då SVT tydligen inte hade rättigheter att visa den där. Den finns att hyra hos TriArt.

Se kommentarer

Plocka bort Chris & Micke från de svenska JVM-matcherna!

$
0
0

Som sagt, jag älskar de här hockey-JVM-turneringarna över jul- och nyårshelgerna varje år och jag älskar det särskilt mycket när de arrangeras i Nordamerika. Nivån på tv-produktionerna är överlägsen vår europeiska. Bildproduktionerna, alltså. Matchkameraarbetet. Tyvärr kan ju inte kanadickerna komma in och styra upp Chris och Micke i SVT-kommentatorskabyssen.

Ett önskemål till nästa år – om inte den mångfalt högklassigare Viasatstudion får ta över helt – är att dessa båda herrar självmant tar ett sabbatsår från det här hedersuppdraget. Vi orkar inte mer nu.

Nu syftar jag inte på de uppkåtade vrålen i hejaklacksmegafon – de är roliga – utan på hur detta chauvinist-psykologiska känsloläge påverkar det »vanliga« kommenterandet.

I grund och botten gillar jag Chris Härenstam, han har en SVT-klassisk kommentatorspassion som i åratal fungerat ypperligt i alla andra sammanhang. Men just på JVM spårar det ur. Och nu syftar jag inte på de uppkåtade vrålen i hejaklacksmegafon – de är roliga – utan på hur detta chauvinist-psykologiska känsloläge påverkar det »vanliga« kommenterandet under match.

Det förminskar honom nämligen till en sorts lillgammal pojkrumsnörd – säg, en liten Leif Boork, 11 år, med urskiljningslöst fullklottrade kollegieblock på hög framför sig, som ständigt säger förebrående märkligheter som:

»Inga returer får gå till ryssar nu!«

Han låter som min gamla kompis Palle på mellanstadiet som alltid tog sport på mycket blodigare allvar än vi andra, och alltid skulle styra upp alla spontana landhockeymatcher med officiösa order utställda i parti och minut. Men det bara lät som om han kommunicerade saker till oss, i själva verket pratade han med de trånga väggarna i sin egen fantasi-kommentatorskabyss: »Inga returer får gå till ryssar nu! … Den tackar vi för!« Likheten med Chris är kuslig.

Renberg ändrar sig med sådan frenesi att det låter som om han är obekväm med att folk ska tro att han ser på babykindade tonårskillar som vuxna män…

Och så Micke Renberg bredvid honom, med en benägenhet att applicera vad han vill se snarare än analysera vad han ser. Därav dessa konstanta berömmanden av Robert Hägg igår, till exempel, samtidigt som vi tv-tittare såg lagets mest hopplöst överspelade pucktappare.

Och vad menade karln med sin catch-phrase »Grabbar, pojkar«? Alltså, Renberg sa ofta »grabbar« men ändrade det direkt till »pojkar«, gång efter gång under turneringen… i Finlandsmatchen sa han rentav »grabbar, jag menar pojkar«.

Enda logiska förklaringen är att han de facto tror att »grabbar« betyder »vuxna män«. Att han så ofta intuitivt säger »grabbar« torde bero på att han är van sedan decennier vid begreppet från hockeybås fyllda av vuxna män, därför kommer ordet så lätt till honom, men något inom honom får honom att känna att han sagt något fel, att man inte kan kalla ungdomar för »vuxna män«, och han ändrar sig med sådan frenesi att det låter som om han är obekväm med att folk ska tro att han ser på babykindade tonårskillar som fullvuxna karlar… ja, Micke, det blir obekvämt till slut att lyssna på den här inre kampen!

In kommer Mårts och säger vad vi alla sett: ett vekt, nedvikt lag – »mer omoget än de andra lagen, mer lekstuga« – som inte haft en en enda målchans mot ett mentalt och fysiskt överlägset Ryssland.

Men det allra sämsta med SVT:s bevakning är tondövheten. Både i fråga om reportageinslag och analyser. Det har inte spelat någon roll vad som hänt i matcherna och hur dramatiskt det varit i kvart och semi, när det blivit paus så har SVT visat… tja, pausunderhållning. Ytliga afterwork-småttigheter med avslappnade spelare som lagt en kylande blöt handduk över matchfebern.

Och så oförmågan att förklara det svenska systemet, nivåerna i det svenska spelet, jämfört med Finland, Ryssland och Kanada. Det har ju varit uppenbart att Sverige haft flyt som inte bestraffats för sina brister, och att både Ryssland i gruppspelsmatchen och Finland i semin avslöjade dessa och förlorade högst oförtjänt mot ett av SVT alltmer flagrant överskattat svenskt lag.

Ett tydligt exempel fick vi igår är Pelle Mårts intervjuades i första periodpausen. Där hade vi just hört Chris och Micke säga att Sverige spelat »klart godkänt« och »kämpat bra« i en »rätt jämn period« som de »växte in i« och att »småsaker kommer att avgöra«… och så kommer Mårts och säger vad alla vi andra sett: ett vekt, nedvikt lag – »mer omoget än de andra lagen, mer lekstuga« – som inte haft en en enda målchans mot ett mentalt och fysiskt överlägset Ryssland. »Släpp handbromsen!« dundrade han som slutord.

Så började andra perioden och Chris upprepar, fast lite Karl-Bertil Jonsson-aktigt:

»Släpp handbromsen!«

Varpå Sverige överlappar lite mer puck i de offensiva sarghörnen och Chris frågar Micke:

»Känns det inte lite mindre oroligt nu ändå?«

Renberg är först bara tyst, muttrar sedan »nä jag vet inte…« och man förstår att Mårts ord fortfarande ekar inombords för både honom och Chris, och jag inbillar mig att Micke tänker att han borde sett och sagt vad Mårts sett och sagt… och så kommer den första blixtsnabba spelvändningen från Ryssland, 1–0, som en avrättning av ett redan spelmässigt dödsdömt Sverige.

Om SVT ska dela JVM-sändningarna med Viasat även nästa år måste uppdelningen bli den motsatta: Viasat får ta Sveriges mer avgörande matcher och Chris och Micke kommenterar det icke-svenska. Det vore bäst för alla parter – för SVT-kommentatorerna själva, för Viasat, och framför allt för tv-tittarna.

JVM-finalen Ryssland–Kanada sänds på SVT2 i natt kl 2.

Se kommentarer


Ökad frekvens av nya Beck-filmer ger tätare och roligare intrigtrådar igen

$
0
0

Det vankas nya tider i Beck-världen. Åtta nya filmer, nummer 27–34 i ordningen sedan starten 1997. Mumma för fansen, som nu får något rejält att bita i efter den rumphuggna fjärde omgången från 2009–2010, som bestod av blott två filmer och som med något uppumpad budget båda ansågs höra hemma på bio.

Men ärligt talat – har inte Beck i Peter Habers och Mikael Persbrandts tolkning alltid känts bortkastade i en biosalong? Det är ju som klockan 21-underhållning på söndagskvällar i tv-soffan som filmer som Mannen med ikonerna, The Money Man, Flickan i jordkällaren och Den japanska shungamålningen alltid hört hemma. Att folket i distributionsledet till den nya omgången tänkt till och direkt startar med tv-sändning och streaming genom C More och Filmnet känns fullständigt logiskt och inte minst ärligt – om Beck funkar bäst i tv-soffan, låt oss då se filmerna direkt i tv-soffan. Hatten av för det beslutet.

Har inte Beck i Peter Habers och Mikael Persbrandts tolkning alltid känts bortkastade i en biosalong? Beslutet om C More- och Filmnet-premiärer känns logiskt och ärligt.

Inledande Beck – Rum 302, som hade premiär på nyårsdagen, är en tv-film i dess rätta bemärkelse, på både gott och ont. En ung kvinna hittas mördad på ett hotellrum vid Stureplan bokat i en vänstrande finansmans namn, men rätt snart leder misstankarna mot mannens son, en rätt klyschig och osympatisk stekare med förkärlek för kokain och omyndiga tjejer.

På polishuset har riksmordkommissionen Martin Beck och Gunvald Larsson fått en ny chef, porträtterad av Jonas Karlsson, som gärna vill vara delaktig i teamets arbete men vars ringa erfarenhet av praktiskt polisarbete snart leder till ett smärre förortsupplopp. Övriga i teamet är en blandning av nytt och gammalt där det främst kan konstateras att det är uppenbart att Oskar Bergman inte längre vill betraktas som en yngre förmåga i Becks och Gunvalds skugga, vilket lär skapa friktion längre fram. I övrigt kan noteras att Becks dotter Inger nu är tonårsmorsa och har börjat dejta en polis, Gunvald är för gammal för att hänga på Stureplan och Becks granne har flyttat upp till sin gamla lägenhet igen så att han åter kan gaffla på balkongen efter att i de senaste filmerna ha huserat en våning ner.

I övrigt är inte Rum 302 som fristående enhet så mycket att orda om, det är ett dussinfall i Beckfabriken, inte särskilt mycket action och långtifrån en minnesvärd mordintrig. Men vad jag däremot hoppas och tycker mig se positiva antydningar till är att den här femte säsongen bjuder på lite mer sammanhållet berättande över tid än senast, då de bägge biofilmerna (som släpptes med ett års mellanrum) var mer solitärer än del av en större gemenskap. Åtminstone viftas det här med ett antal begynnande intrigtrådar som den mer periodiska utgivningstakten (två filmer nu i januari, två i mars, och så likadant nästa år) borde ge utrymme att fortsätta nysta i, bland annat ett allt påtagligare ensamhetsspår i Becks och Gunvalds liv och hur åtminstone den äldre av dem nu snart borde nå slutet av sin karriär och hur den yngre av dem i sådant fall ska tackla det – för vem är i ärlighetens namn Gunvald Larsson utan Martin Beck som överordnad?

Här påbörjas intrigtrådar som den mer periodiska utgivningstakten borde ge utrymme att fortsätta nysta i, bland annat ett allt påtagligare ensamhetsspår i Becks och Gunvalds liv.

Jag undrar för övrigt hur komplicerat det är för teamet bakom Beck att hitta lämpliga skådespelare för alla roller, med tanke på hur omfattande serien nu är och hur många ansikten som hunnit dyka upp i olika huvud- eller biroller samt att det ju också finns en några år äldre filmserie att blanda ihop sina minnen med. I Rum 302 (och nästa film, med premiär på lördag, Familjen) står exempelvis Mårten Klingberg för regin, samme Klingberg som spelade polisen Nick i hela säsong två, och vem porträtterar i Rum 302 finansmannen Peter Ahre om inte självaste Benny Skacke från den gamla Beck-serien med Gösta Ekman i huvudrollen, det vill säga Niclas Hjulström, vars pappa Lennart Hjulström ju var Becks ärkefiende Gavling aka The Money Man i första säsongen, i vilken för övrigt Figge Norling porträtterade Benny Skacke i ett par av filmerna, som vid den tiden var gift med Tova Magnusson-Norling, som i Gösta Ekman-serien spelade Becks dotter…

Eller så kanske de inte bryr sig alls.

Beck – Rum 302 visas på C More och streamas på C More Play & Filmnet.

Se kommentarer

Då visas den nya HD-versionen av The Wire i Sverige

$
0
0

Det gick ju ett litet sus genom internet tidigare i höstas när det blev känt att HBO hade restaurerat The Wire till en Widescreen- och HD-version. Det var lite mixade känslor för många. Jag skrev av mig lite om det här.

Nu under mellandagarna så har den här versionen visats på tv i USA då HBO har maratonvisat hela serien under fem dagar. Och i dag kan vi på TVdags berätta att den här versionen även kommer till Sverige och HBO Nordic senare i vår. Den 3 mars kommer den landa på streamingtjänsten, enligt deras pressavdelning. De meddelar också att originalversionen i 4:3 kommer att ligga kvar på tjänsten.

Kommer ni att ta en titt på The Wire nu igen i den nya versionen?

 

Se kommentarer

Se Bradley Cooper göra bästa luftgitarrsolot någonsin på tv

$
0
0

Att Bradley Cooper är en man med många skills är ingen nyhet. I natt när han var på besök hos Jimmy Fallon för att promota nya filmen American Sniper visade han upp en mycket imponerande luftgitarrshow när han brände av Neil Youngs Down By The River:

Bra låtval och utfört med extremt underhållande perfektion!

Se kommentarer

Från metallpenis-runk till fotokonstfejk… Gör kungafamiljen till underhållare igen, SVT!

$
0
0

Det är ju inte riktigt lika kul med SVT:s årliga kungafamiljskrönikor längre. Efter 2008 års upplaga, som blev oerhört utskälld för inte bara sin devota inställning utan även frisering av Löjliga Familjens löjlighetsgrad, har SVT stramat upp det lössläppt korkade.

Tyvärr.

En modern, sansad kungafamiljskrönika är meningslös.

Jag saknar 1980-talets aningslösa vardagsrealism, som när lilla Victoria, 8 år, runkade av en metallpenis i kondom och ropade »Mer kött!« (två minuter in i detta klipp ur Kungen drottningen och barnen 1985 från nyårsafton 1985).

Skärmavbild 2015-01-06 kl. 18.15.30

Men ännu mycket mer saknar jag 00-talets fjäskproduktioner, och allra mest saknar jag just det där potpurriet av idiotier som sändes på nyåret 2008. Den gången skrev jag en lång drapa som i det närmaste recappade hela programmet för extremkomisk effekt. Fast den landade nog i ett visst allvar också.

Senare års kungafamiljskrönikor innehåller varken eller. Så inför kvällens Året med kungafamiljen 2014 återpublicerar vi min gamla recap från 2008, som då hade rubriken »Kungafamiljen som ett sönderavlat Simpsons«, och drömmer oss tillbaka till den tid då kungafamiljen stod på den absoluta toppen av underhållning. Snacka om att tjäna folket! En clown till kaffet? Nej, fem clowner till kvällsfikat, tack!

Kungafamiljen som ett sönderavlat Simpsons

Recap av SVT:s Kungafamiljen 2007, ursprungligen publicerad på Weirdscience.se den 4 januari 2008.

silviaalienDet börjar med att Silvia toodeloo-vinkar till en ödlegrön alien i Jukkasjärvi, som nycirkus-sprattlar sig fram och tar drottningdåren i hand. Vilket meeting of the minds! Och vilken inledning på onsdagens tv-orgie i ofrivillig komik, Kungafamiljen 2007, som sedan bara blev allt bättre ju hårdare Agneta Bolme Börjefors och hennes SVT-team krystade i klipprummet efter sekvenser och citat som gick att använda utan att huvudpersonerna skulle framstå som sönderavlade Simpsons – ett omöjligt uppdrag.

Men det är förstås också ett slags public service att vi via denna årliga, statliga kungakrönika erbjuds en viktig påminnelse om att den verkliga Hönsgården på Hovet är så mycket stupidare än någonsin Hey Baberibas TV4-karikatyrer.

När jag såg programmet en andra gång, för att kunna notera alla underbara citat i detalj, uppskattade jag även allt det där jag i onsdags uppfattade som transportsträckor: Agneta Bolme Börjefors ändlösa pladder om Carl von Linnés liv, speakern som fogade in en mening om »konstiga serietidningar« (sic!) i faktasnacket om Japan, det makalöst skamlösa i att låta drottningens Tokyovärd Issey Miyake yttra den enda meningen »I can tell you that Swedish women are so beautiful«, samt alla tomma bilder på färgglada blommor, husfasader och andra schablonmiljöbilder. Här har alltså SVT följt kungafamiljen världen runt i ett år – och endast skrapat ihop 15-20 minuters konkret användbart material! Bara detta är stor humor.

Jätteroligt att kunna göra en sån härn' utställning och, eh, en del bilder har vi hemma i album och sånt därnt' va, men när man drar upp en bild då blir'e, eh, får en helt annan karaktär å ett helt, en större uttrycksmöjligheter och det är fantastiskt och skojigt å kunna göra det här, de'e're.

Men det är också tänkbart att utfyllnaden inte blott var en dunstoppad divan för skrattsinnet att återhämta sig i, utan att Bolme Börjefors faktiskt malde så mycket Linné-fakta – och pratade så förtvivlat långsamt – för att kungligheterna själva äntligen skulle kunna förstå allt det där som gick dem förbi när det berättades för dem, med svårare ord, under själva Linné-evenemangen. Att döma av Victorias minspel när hon stod och petade i en hög skånsk jord, medan Alice Bah i folkdräkt invigde Linné-året, befann hon sig mentalt vid ett korkat krogbord i Båstad (och när hon efteråt fick frågan vad som varit intressantast under Linné-dagen svarade hon: »Att solen kom fram!«).

Madeleine, för sin del, flängde runt i päls och brat-bränna framför kameran på en estländsk institution för föräldralösa barn och svamlade svengelska, varpå en färsk-botoxad Silvia klipptes in för att säga hur stolt hon är över att Madde tycker det är intressant och viktigt med problembarn. om »support från ett team av social workers«, varpå en färsk-botoxad Silvia klipptes in för att säga hur stolt hon är över att Madde tycker det är intressant och viktigt med problembarn. Tillbaka till Madde, som skrider in med entourage i ett fattigt, fult pojkrum med tre gamla formel 1-planscher på väggen: »Vilket fiiint rum du har!«

Ändå måste det sägas att Victoria och Madeleine förefaller skärptare än sina föräldrar. Kanske kunde Dagens Nyheter ha haft med kungafamiljen som exempel när de körde en artikelserie om utvecklingsstörda föräldrar med normalbegåvade barn? Nej, det är en synvilla. Eftersom kungaparet inte är utvecklingsstört i medicisk mening utan i socialpsykologisk, förefaller deras barn något mindre sinnesslöa just bara för att de är yngre. Tids nog kommer de att vara precis samma slags grammatiska grobianer, samma lallande lyxfånar som vallas runt i ett slags övervakade demensgrupputflykter i en vadderad verklighet.

Den har kostat ett antal, öh, ja inte ett antal, men över hundra, ja, miljoner och så vidare, vilket då, hundrafemtio nånting...

Fast även den tesen stupar på de redan fullvuxna dimensionerna av Carl Philips tjockskalle. Även om jag inledningsvis i SVT-programmet lurades att tro att han kanske börjat påvisa viss tankeverksamhet – han trädde nämligen in i handlingen när han invigde en fotokonstutställning på Museum Gustavianum i Uppsala: »A Glimpse into Paradise by Prince Carl Philip.« Och medan kameran svepte över galleriväggar med imponerande professionella macrofotografier från Botaniska trädgården berättade Bolme Börjefors att fotokonstnären var lillprinsen själv! Men chocken var kortvarig. Så här förklarade prinsen sina motiv och sin konstnärliga metod:

»Först gick vi runt parken och försökte få stämning på parken och alla växter och ljus och så, sen gick man, sen gick vi tillväga, och försökte hitta små, eh, lägen som skapar, eh, rätt bilder, å växter, å...«

Men bilderna är ju så personliga, försökte Bolme Börjefors, hur hittade han sitt uttryck?

»För mig handlar det mycket om att försöka hitta nån som det känns bra för mig«, svarade prinsen med den där dödsföraktande obegripligheten som annars bara hans pappa och möjligen Björn Borg vågat uppvisa offentligt. Och han fortsatte, nu allt sluddrigare: »...hitta ett spännande, där kanske ljus och blad, försöker leka med, leka med varandra i sammanhangen, om man säger ... det är svårt å sätta ord på're.«

Ja, sannerligen! Inte minst som det egentligen var mästernaturfotografen Mattias Klum som »höll i« projektet, vilket vi fick reda på i förbifarten. Och man hann inte mer än börja grunna över detta (att ett superproffs arrangerat motiven utifrån nån blomma prinsen pekat på, fixerat stativet, ställt in kameran och instruerat prinsen att »du ska trycka på den där knappen... nu!«) innan Drottning Botox klippte av med en kommentar: »Det är underbara bilder, det är fantastisk' med en otrolig skärpa varje vattendropp' kan man se det som speglas i vattendroppen och det var weldik weldik fint.«

Ja, men det är världsfotografen Klum som fixat alltihopa, din jävla dumdrottning, inte Carl Philip! Vilken treåring skulle inte kunna ställa ut fotokonst på Museum Gustavianum under de premisserna?

victoriaporslinSamma visa när Victoria fyllde år och Solliden slog till med ett helt hutlöst Victoria-museum (!) belamrat med värdelös kitsch: fula teckningar och en massa kladd och klotter på koppar och krukor (Victoria har nämligen, med kungens ord, fått »pröva sig på« saker som att blåsa glas och rita streckgubbar med tomteluvor på tallrikar), och Silvia är lyrisk över hennes talang. Men hur svårt kan det vara att lotsas in i en minutiöst förberedd glashytta och sätta läpparna mot en uppställd glasblåsarpipa?

Kungen, för sin del, njöt mest av fotona från Victorias barndom, som hade dragits upp i superformat över väggarna: »Jätteroligt att kunna göra en sån härn utställning och, eh, en del bilder har vi hemma i album och sånt därnt va, men när man drar upp en bild då blir'e, eh, får en helt annan karaktär å ett helt, en större uttrycksmöjligheter och det är fantastiskt och skojigt å kunna göra det här, de'e're.«

Silvia är rätt fantastisk showen igenom. Det här med att hon inte lärt sig svenska på 30 år, jag måste erkänna att jag trodde det var ett nattståndet skämt, men hennes svenska är ju så erbarmlig att en vettig presschef hade låtit sy ihop munnen på henne redan första gången hon sövdes ner på en brasiliansk brits. Och SVT-programmet gav nu nya, oväntade insikter i den djupa problematiken kring Silvias inlärningsförmåga.

silviahattpussDet visade sig exempelvis att hon fortfarande efter 30 år inte fattat att det är fysiskt omöjligt att kindpussa en annan drottning om båda har jättehattar på sig. »Det där kommer aldrig att gå«, tänkte till och med jag när hon böjde sig fram för att kindpussa drottning Margrethe av Danmark. Men Silvia försökte – och missade med en decimeter när hattarna fastnade i varandra.

Men det är kungen som är kung under Danmarksresan. Som när han får frågan om det finns något vi kan lära av Danmark, och han börjar röra på armarna i en sorts robotdans: »Ja det är en bra fråga, näe, jaa, lära, jag tycker inte man ska lära på så sätt, men man kan alltid ta in... intryck å så där va, som jag alltid försöker säga, kultur, vi ska va' lite spänning mellan länderna, vi ska va' lite skilda olika kulturer å vi ska behålla våra olika saker.«

Och ni vet hur våra kungligheter alltid går omkring och flinar åt, alternativt finstuderar, de mest befängda motiv? Åt att vinden friskar i, åt en joddlande barnkör i Wien, åt att gröna lappländska gummi-aliens kommer anstormande, åt amatörhandarbeten och oljiga maskiner? Ingen kan som kungen luta sig fram mot en showroom-vägg av pastellackade Sjuan-stolar och se ut som om han utför ett hårt intellektuellt analysarbete!

kungensjuanHan tycktes aldrig tidigare ha sett en Arne Jacobsen-stol, och följaktligen ställde han sig och svängde fram och tillbaka på en vanlig uttjatad Ägget-fåtölj medan Silvia satt bredvid och intresserat lyssnade på makens spekulationer om skinnsömmarna eller what-not.

Alltid denna påtvingade, dumgloende nybörjarnyfikenhet på allt som kommer i deras väg. Danska möbler eller österrikiska joddlande dagisbarn är skitsamma, allting passeras med ett likartat Hey Baberiba-Silvia-aktigt »De är weldik fina faktisk« (med tanke på kungens förmåga att sammanblanda saker får man vara glad att han inte blandade ihop Arne-stolarna och Wien-ungarna och började prata om de senares »fina mjuka skinn«!).

Lite senare står kungen i sin älsklingsoljerock i ett gråfuktigt Mönsterås och pratar om en industrisanering, vars oerhörda betydelse för miljön han försöker uttrycka i ekonomiska termer. »Den har kostat ett antal, öh, ja inte ett antal, men över hundra, ja, miljoner och så vidare, vilket då, hundrafemtio nånting...«, vimsar han, och man får en plötsligt aha-upplevelse: han hör röster! Så måste det ju vara, stackars kungen, han står och blir intervjuad i tv och måste samtidigt hålla på och parera en massa inre röster hela tiden.

Annars har jag ingen vettig förklaring till att han pratar som han pratar. Jag har aldrig någonsin mött eller hört en människa som pratar lika illa som vår kung. Frånsett Silvia, då. Hur kan de vara så omtyckta?

För mig handlar det mycket om att försöka hitta nån som det känns bra för mig... hitta ett spännande, där kanske ljus och blad, försöker leka med, leka med varandra i sammanhangen, om man säger... det är svårt å sätta ord på're.

Jag börjar undra om inte populariteten rentav hänger samman med just den extremlåga intelligensnivån. När vårt en gång så tröga gamla land plötsligt kryllar av såna som jag – av bråkiga bloggare, arroganta mediamakthavare, spydiga Idol-domare och självgoda krönikörer, och därtill av hycklande linsluspolitiker, nyrika kändisföretagare och osvenskt kaxiga idrottsstjärnor – då kan nog ganska många svenskar känna starka sympatier för en familj som aldrig tycker nånting, aldrig höjer rösten, aldrig blir sur och störig, men som alltid är glad och trevlig samt, viktigast av allt, lite dummare än allmänheten. Till och med jag tycker ju att det är en sorts mental yoga-övning – idiotisk men skön – att sällskapa med kungafamiljen i en tv-timme.

Så, vi ses igen nästa år! Men då vill vi allt följa med Silvia på hennes sydamerikanska skönhetsresa också. Det är trots allt våra skattepengar som finansierar både hennes och SVT:s operationer.

Året med kungafamiljen 2014 sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Se kommentarer

Star Wars + The Raid = sant?

$
0
0

Goda nyheter om kommande Star Wars: The Force Awakens fortsätter trilla in med jämna mellanrum. Enligt obekräftade (men, hoppas vi stenhårt, korrekta) uppgifter från Twitchfilm.com är tre av skådisarna från Gareth Evans indonesiska actionmästerverk The Raid och The Raid 2: Berandal kontrakterade för jobb på kommande Star Wars.

Det är huvudrollsinnehavaren från båda filmerna, Iko Uwais (till vänster på bilden), samt Yayan Ruban (som spelade Mad Dog resp. Prakoso, till höger på bilden) och Cecep Arif Rahman (»The Assassin« i tvåan) som har anlitats av JJ Abrams. Eftersom två av dem också arbetat med koreografin på The Raid-filmerna kan man misstänka att de kommer att jobba både framför och bakom kameran på Star Wars, kanske i flera filmer.

Himmelskt goda nyheter – dels är The Raid-filmerna den bästa action som gjorts, dels visar det att JJ Abrams satsar på mänskligt i stället för CGI.

Det här är himmelskt goda nyheter av flera skäl. Dels är The Raid-filmerna två av de bästa action- och martial arts-filmerna som någonsin gjorts, och Iko Uwais en supercool actionhjälte. Och dels är det ytterligare ett bevis på att JJ Abrams, sannolikt skadad av den kliniska CGI-röra som var prequel-trilogin, satsar på praktiska effekter och mänskliga stridssekvenser i stället för att ta datorn till hjälp när det ska bli åka av.

Längtan blev alltså ännu svårare! Mer pepp: läs min analys av Star-Wars-trailern, och Magnus Blomdahls hyllning till The Raid 2: Berandal. Och så njuter vi av en av de smarrigaste scenerna från Berandal: den långa och sanslöst imponerande biljakten. (OBS: innehåller grafiskt våld och lätta spoilers.)

Star Wars: The Force Awakens har premiär 18 december.

 

Se kommentarer

Halvtid för anime-Ronja Rövardotter – och Mattis bara skriker…

$
0
0

I skrivande stund har 13 av 26 Ronja Rövardotter-avsnitt sänts i Japan, och serien fortsätter mig veterligen utan något (planerat) uppehåll fram till mars. TVdags halvtidsomdöme är att serien alltjämt är sevärd men tyvärr långt ifrån problemfri.

Det långsamma tempot – stundtals atmosfäriskt, stundtals ansträngande – är uthärdligt, men det serien verkligen misslyckats med är Mattis och hans konflikt med Borka. Mattis har gått från karaktär till karikatyr när han mest springer runt och skriker hela tiden, oavsett om han är glad, arg eller ledsen, och om scenen ska vara allvarlig eller rolig… och då blir det liksom aldrig allvarligt eller roligt utan bara påfrestande.

Mattis har gått från karaktär till karikatyr, och serien misslyckas helt med hans konflikt med Borka..

Och så konflikten rövarbanden emellan... Efter att Borka flyttat in i den övergivna delen av borgen försöker Mattis rövare klättra upp på baksidan av fasaden för att slänga ut fienden. Då slänger Borkas rövare stora stenbumlingar mot Mattis rövarband. Och hela scenen spelas som komedi. Det är väl ändå meningen att tittarna ska kunna ta konflikten på någorlunda allvar? Nu blir det mest Looney Tunes av det. Jag har inget emot Tom & Jerry (tvärtom!) men det är ett helt vansinnigt berättargrepp för Ronja Rövardotter.

Det sevärda, då? Jo, här finns faktiskt en del rent magiska stunder också, som när Ronja och Birk är vilse i kusligt tät dimma och har bundit ett rep mellan sig. När Ronja tittar bakom sig så ser hon bara repet försvinna i ett vitt intet. Ångestkantad Miyazaki-poesi! Eller när Borkarövarnas vintermatförråd sinar och Ronja och Birk smugglar in mat via öppningen i källaren. En väldigt fin scen!

Och så är ju rumpnissarna bra söta, och alltjämt simpla.

rumpnissar

Summa summarum så hade domedagsprofeterna fel – de som gormade »Vart är världen på väg!?« när trailern först släpptes. Såvitt jag kan se har världen blivit varken bättre eller sämre sedan seriens premiär.

Nya, undertextade avsnitt av Sanzoku no Musume Ronja brukar dyka upp på Youtube.

Se kommentarer

Sympatiskt men onödigt grunt när rappare möter artistikoner i Lyckliga gatan

$
0
0

I Lyckliga gatan får en yngre, svensk rappare med framtiden för sina fötter möta en folkkär svensk musikikon med en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Tanken är att deras möten ska utmynna i att de tolkar varandras låtar. Det är lite Så mycket bättre möter Jills veranda. Spännande artistmöten som ska mynna ut i ny musik. Mycket krut läggs självfallet på att visa olikheterna: hiphop möter schlager/visa/pop, ung möter gammal, nykomling möter etablerad, landsbygd möter betongförorten. Det finns en given dramaturgi i den här sortens möten som är tacksam, om än lite uttjatad.

Om de i Jills veranda faktiskt lyckades säga något om rasism, homofobi och klassamhället med hjälp av countrymusiken, så blir det lite onödigt grunt i Lyckliga gatan.

Visst är det vissa saker som gets lost in translation mellan olika generationer och levnadsöden. I premiäravsnittet möts rapparen Gee Dixon och Arja Saijnonmaa. Gee berättar om den trassliga uppväxten i förorten Visättra, vilken är fjärran för Arja som inte riktigt vet vad hippelehoppmusik är. Och Gee i sin tur besöker Arja i hennes sommarstuga i Finland och får första gången i sitt liv känna av att bo med utedass och myggor i skogen. Det är underhållande och både Gee och Arja är väldigt sympatiska och öppna, men det är ändå här som produktionen misslyckas med att gå djupare. Det bränner liksom inte till.

Om de i Jills veranda faktiskt lyckades säga något om rasism, homofobi och klassamhället med hjälp av countrymusiken, så blir det lite onödigt grunt i Lyckliga gatan. Vilket känns som ett missat öppet mål då hiphop precis som countryn ofta handlar om berörande berättelser om tuffa levnadsvillkor, krossade hjärtan, grusade drömmar. Det finns all potential i världen att beröra. Och Arja och Gee verkar ha fått en fin kontakt, men kring vad? Arja, som i mitt tycke är en oerhört underskattad artist och sångerska, gör en alldeles strålande version av Gees låt Molnen skingras, men den kunde ha varit en ännu större känslomässig knockout om berättelsen bakom den hade fördjupats mer.

Tyvärr har produktionen gått i Så mycket bättre-fällan och lämnat de mest intressanta delarna av mötena på klippgolvet till förmån för en mer förutsägbar, om än snyggt paketerad, dramaturgi. Det är lite väl stereotypa och givna ramar, men resultat blir trots det väldigt sympatiskt. Och kanske ger det en bra ingång till hiphop för äldre generationer som inte har förstått eller berörts av den tidigare. Och för yngre generationer att uppskatta äldre artistikoner som halvt glömts bort. Jag kommer att fortsätta att titta, men i bakhuvudet även tänka: vad hade Agnes-Lo Åkerlind kunnat göra med detta?

Lyckliga gatan sänds på TV4 på onsdagar kl 21.

Se kommentarer


✔ Klart för Girls säsong 5 ✔ Nya serier hos Viaplay ✔ Arkiv X-skaparens nya serie nedlagd

$
0
0

Girls förnyad
På söndag är det premiär för den fjärde säsongen av Girls, men redan nu har HBO beställt en femte säsong som kommer att ha premiär nästa år.

Covert Affairs nedlagd
USA Network har lagt ner spionserien Covert Affairs efter fem säsonger.

Nya serier hos Viaplay
Viaplay har skrivit ett nytt avtal med Warner vilket innebär att man nu visar serier som West Wing, Gossip Girls och Person of Interest.

The After nedlagd
Arkiv X-skaparena nya serie The After har blivit nedlagd av Amazon innan den ens haft premiär.

Se kommentarer

Dagens bästa mash-up: Jurassic Parks and Recreation

$
0
0

Steget från Chris Pratts godmodige klantskalle i Parks and Recreation till den godmodige (och kanske lite mindre klantige) Peter Quill i Guardians of the Galaxy var inte så långt. Men åtminstone jag har undrat hur jag ska klara av att ta den här gullisen på allvar i kommande superallvarliga Jurassic World, hur mycket han än bantat ner sig och rynkar på pannan.

Det var väl bara en tidsfråga innan en lustigkurre kom på att »Jurassic Parks and Recreation« var en ypperlig mash up-idé, och ingången är också klockers: »Andy Dwyer har fått ett nytt jobb...« Som vanligt är idén roligare än själva genomförandet, men ändå!

Efter den här videon kommer det bli helt omöjligt att se Jurassic World och Chris Pratt i seriös actionroll!

Se kommentarer

SVT tar experthjälp av TVdags när »Svenska tv-historier« avhandlar Spung & Svenska hjärtan

$
0
0

SVT:s retroserie Svenska tv-historier har avhandlat Varuhuset och är nu framme vid två av våra absoluta favoritserier på TVdags-redaktionen: Cilla Jackerts Spung och Carin Mannheimers Svenska hjärtan. När tv av den kalibern avhandlas krävs också den tyngsta expertisen, så två TVdagsare medverkar i programmen för att ge sin syn: Per Perstrand om Spung och Linus Fremin om Svenska hjärtan.

Spung lanserades som SVT:s stora ungdomssatsning men blev ett smärre tittarfiasko när första säsongen sändes 2002. Den tilltänkta målgruppen tonåringar nåddes inte, i stället var det 30-plussare som fastnade. Andra säsongen blev den sista, och under de dryga tio år som gått sedan dess har serien nått kultstatus.

Svenska hjärtan är desto mer omhuldad och räknas allmänt som en av de starkaste svenska dramaserierna någonsin – mer om det inför nästa avsnitt.

Svenska tv-historier: Spung visas på SVT1 i kväll kl 18:15, och alla Spung-avsnitt finns på Öppet Arkiv.

Se kommentarer

TVdags-favoriten Paul Rudd som Marvel-hjälten Ant-Man – vi dissekerar nya trailern!

$
0
0

Första trailern till Marvels Ant-Man har kommit. Här är mina favoritrutor efter första titten.

Jag har funderat på Paul Rudd som superhjälte – och jo då, Paul Rudd har rutor på magen. Ganska rejäla dessutom.

Jag har funderat på hur Paul Rudd kommer funka som superhjälte – och hmm, rutor på magen har han i alla fall. Ganska rejäla. Då fixar han nog resten galant.

Corey Stoll är med. Som vanligt… Men efter att ha sett att det var han som var Ernest Hemingway i Midnight in Paris så vill jag att han ska vara med i allting.

Corey Stoll är med. Som vanligt… Men efter att ha insett att det var Corey som spelade Ernest Hemingway i Midnight in Parisvill jag att han ska vara med i allting.

Myrdräkt. Klart man gillar myran!

Myrdräkt. Klart man gillar myran!

Kalla mig sjuk i huvudet men jag vill också bli sparkad i magen av Evangeline Lilly. Plus: Träning i film = mumma!

Kalla mig sjuk i huvudet men jag vill också bli sparkad i magen av Evangeline Lilly. Plus: Träning i film = mumma!

Se trailern här:

Ant-Man har premiär i USA den 17 juli.

Se kommentarer

Slut på tramset! In-ha & Dal-po hittar tillbaka till varandra i Pinocchio

$
0
0

Innehåller spoilers om Pinocchio avsnitt 15 Don Quixote.

SBS sände bara ett avsnitt av Pinocchio den här veckan, eftersom de på nyårsafton sände sina SBS Drama Awards. I Sydkorea sänder alla kanaler sin egen drama-gala och alla kanaler belönar bara sina egna serier, som för att driva meningslösheten med prisgala-genren till sin spets. Och genren är redan fullkomligt meningslös.

Det är inte precis någon romantisk eufori som infinner sig nu. Snarare en lättnad över att det där tramset är slut och att vi och karaktärerna kan gå vidare.

I alla fall, Chan-soo har tänkt över sitt problem och kommit fram till att branden i fabriken inte var hans fel. Han hälsar på reportrarna på polisstationen för att berätta sin sida av historien och bjuda in dem till sitt yngsta barns ettårskalas. Dal-po och In-ha försöker övertala honom att ställa in kalaset för att de andra reportrarna inte ska göra en story av att han har fest mitt i en tragedi han själv är inblandad i, men Chan-soo är fast besluten om att inte låta det här gå ut över hans son.

På MSC:s morgonmöte vill Cha-ok förstås fortsätta driva på Chan-soo-storyn. In-ha och Beom-jo menar att det inte finns något att berätta utan att först gräva i storyn ytterligare, men Cha-ok säger att de måste rapportera när en polis först blir av med en misstänkt (tomten) och sedan orsakar 16 människors död. På YGN utspelas en liknande scen, men redaktören säger att reportrarna måste minnas varför de fick debattera fallet med Ki Ho-sang (Dal-pos pappa) när de gick igenom anställningsprocessen.

Dal-po och Yoo-rae är på jakt efter övervakningsfilmen från fabriken, men några inspektörer säger att väktarrummet är förstört. Hur fick då Cha-ok tag på originalfilmen direkt från fabriken som hon påstått? Det utomstående väktarbolaget som anlitats av fabriken får kopior på allt, så hon måste fått den därifrån.

In-ha och Beom-jo letar igenom övervakningsfilmen för att se vad som orsakade branden och upptäcker att några frames fattas, fast Cha-ok säger att det är originalet direkt från fabriken. In-ha går till Cha-ok för att fråga, och samtidigt dyker Dal-po upp (eftersom MSC tydligen låter sina konkurrenter löpa fritt i deras byggnad) och säger att Cha-ok måste fått filmen från väktarfirman, men att väktarfirman har som policy att bara lämna ut information till deras uppdragsgivare, så Cha-ok måste fått filmen från fabrikens ägare, som klippt bort orsaken till branden. Cha-ok svarar med att de ska sluta spekulera utan bevis, men barn gör väl som man gör och inte som man säger, eller hur är det? Dal-po och In-ha ger sig av till fabriken för att kolla om det finns några andra företag runt omkring som har övervakningskameror som kan ha fångat det som finns i de saknade bildrutorna.

Pinocchio 15-07

Cha-ok berättar för Ro-sa om deras plan att leta igenom övervakningsfilmerna, men Ro-sa har redan tagit hand om det. Hon har anlitat folk för att utge sig för att vara poliser och försäkringsinspektörer och radera alla övervakningsfilmer i området.

Födelsedagskalaset förstördes som väntat av reportrarna. Chan-soo vädjar till Dal-po och In-ha för att de ska berätta sanningen i tv, men de har inte mycket att säga. De vet ju att folk inte skulle tro på dem utan bevis. In-ha bestämmer sig för att återvända till fabriken och se om hon kan hitta någon överlevande övervakningsfilm, men Beom-jo påpekar att hon varit vaken flera dagar i sträck och att hennes hälar blöder av skoskav, fast hon vägrar ge upp. Hon känner att hon måste vara den som tillrättalägger sin mammas fel. Cha-ok råkar höra detta, och blir nervös igen. Hon letar efter den mobil In-ha skickade sms till i 13 år, men den har ju In-ha nu igen. På mobilen finns något hon vill hålla hemligt.

In-ha har skickat den manipulerade övervakningsfilmen till Yoo-rae, och hon och Dal-po inser att det finns en övervakningskamera som kanske ingen mixtrat med: I bild syns en parkerad bil och från den syns det blinkande ljuset från en svart låda. Nu måste de bara hitta bilen! Tur då att de är på en polisstation. Yoo-rae slår på sin aegyo och får bilägarens namn och adress från en polis.

Pinocchio 15-13

Det visar sig att det som hade klippts bort från övervakningsfilmen var några lastbilar som körde förbi ungefär två timmar efter Chan-soo hade varit där. Lastbilarna tillhör ett företag som hanterar avfall.

Dal-po försöker kontakta In-ha, men får inte tag på henne. Han frågar Beom-jo som skäller ut honom för att han gör slut med In-ha och sedan orsakar henne smärta genom att hela tiden ta kontakt med henne, och att han dessutom inte ser hur mycket hon lider när hon försöker rentvå Chan-soo. Beom-jo säger att han försökte säga till henne att vila, men att det måste vara Dal-po som säger det. Sedan berättar Beom-jo var hon är, och Dal-po skyndar iväg nu när han insett sina misstag. Yoo-rae råkade höra allt och förstår nu att Dal-po inte är förälskad i henne trots allt.

Dal-po hittar In-ha och det visar sig att hon också kommit på det där med den svarta lådan, och att hon inte svarat i mobilen för batteriet dog och hon har inte haft tid att ladda den. Dal-po blir arg och berättar att de redan hittat filmen från bilen och att den kommer hjälpa Chan-soo. Då viker sig In-has ben. Hon är fullkomligt utmattad. In-ha stapplar hem och Dal-po följer efter, osäker på vad han ska säga eller göra.

De två äter eftersom In-ha inte kan minnas när hon åt senast, och hon beklagar sig över att hon är så dum som inte upptäckte den svarta lådan tidigare. Dal-po säger åt henne att hon måste sluta säga förlåt till allt. Det är hennes mamma som har gjort allt det hemska, inte hon själv. In-ha frågar varför Dal-po varit arg på henne hela natten. Han tycker det är jobbigt att höra henne be om ursäkt för allt hennes mamma gjort, men hon påminner honom om att det var han som sa att hon inte skulle oroa sig för honom eller trösta honom, och att det enda hon har kvar att göra är att vara ledsen över vems dotter hon är. Han säger då att för honom är hon inte Cha-oks dotter eller hans brorsdotter, hon är bara hon. Hon är på väg att svara: »Dal-p... Jag menar, Ha-myung...« men hon hinner inte, för han kysser henne. Hon kysser honom tillbaka.

Pinocchio 15-19

Äntligen slutar de låtsas att de inte är förälskade. Som jag sa förut så kändes det bara falskt när de gjorde slut, och alla visste ju att de skulle bli ihop igen, så det är inte precis någon romantisk eufori som infinner sig nu. Snarare en lättnad över att det där tramset är slut och att vi och karaktärerna kan gå vidare. I övrigt var jakten på övervakningsfilmen inte speciellt spännande, men nu kan undersökningen börja på allvar, och det ska bli intressant. Och ni ser ju själva varför k-dramer sänder två avsnitt i veckan. Avsnitten kan ofta komplettera varandras brister, och det här avsnittet var mest ett stort »Jaha, det var ju tur att vi kom igenom det här, så vi kan komma till det roliga«.

Nya avsnitt av Pinocchio läggs med engelsk text upp varje torsdag och fredag på Viki.

Se kommentarer

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live