Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Välkommen till Kevin Smiths mardröm… du kommer aldrig att glömma Tusk

$
0
0

Alla som hyser ett närmare intresse för film eller tv är säkert bekanta med termen »point of no return«. Den dramaturgiska punkt – någonstans i mitten av akt två – där vår huvudperson får sin väg utstakad och måste fullfölja sitt uppdrag, eller vad det nu kan vara. Ingen återvändo. Jo, man kan sucka för mindre, men jag gillar ändå termen och den ödesmättade tyngd som gör den intessant att fundera över.

Måste den vara så definitiv? Okej, om man ska doktorera i filmvetenskap kanske, men annars?

Mot slutet är den helt fruktansvärd. Det du har sett i Tusk går inte att radera. Bilder som tatueras in på din näthinna och kommer att förfölja dig för evigt.

Anledningen till att jag tar upp detta nu är Kevin Smiths nya »skräckkomedi« Tusk – hans bidrag till den smått obskyra »body horror«-genren. Här får jag nämligen känslan av att »point of no return« hamnar bra mycket senare, eller vid ett flertal tillfällen. Vi har en punkt för regissören, en för publiken och en för huvudkaraktären. Det är snårigt, men jag tror fanimej att punkten lever!

Bakgrunden till Tusk har säkert alla redan hört, men vi drar den ändå. Under avsnitt 259 av den egna podcasten SModcast ägnar Kevin Smith och hans producent Scott Mosier en timme åt att diskutera en text från Gumtree.com, där annonsören söker inneboende som kan tänka sig bära valrossdräkt mot gratis hyra:

Annonsen visar sig vara ett skämt, men både diskussionen och dess resultat växer till något betydligt mer seriöst. Efter podcasten kunde nämligen Smiths twitterföljare rösta #WalrusYes eller #WalrusNo beroende på om de ville se en film baserad på annonsen eller inte. Självklart vann #WalrusYes och Tusk blev en realitet.

I Tusk beger sig den arrogante podcastaren Kevin Smi... jag menar Wallace Bryton till Kanada och den lilla staden Manitoba för att söka upp Internetfenomenet The Kill Bill Kid för en intervju. Oturligt nog hinner Bill ta livet av sig, med sitt samurajsvärd, och Wallace är fast i ingenstans med ett uppdrag att slutföra. När han begrundar sin situation – alltså dricker kanadensisk lager – på den lokala puben får han syn på en lapp skriven av äventyraren Howard Howe. Han erbjuder mat och husrum… och här tar annonsen vid.

Detta får vi inte läsa, utan höra. I en alldeles underbar voiceover uttrycker den diaboliske sagoberättaren tillika skådespelaren Michael Parks – sektledaren i Kevin Smiths Red State – de inledande raderna och sagan kan börja.

En pervers vuxensaga där inga regler egentligen gäller. För det här är verkligen en film inringad av citationstecken. Den cyniske Wallace, som har ett öga för att exploatera freaks, och som är i stort behov av en intervju, nappar direkt på Howard Howes inbjudan och beger sig ut till hans hus mitt i natten för ett samtal om Ernest Hemingway, det vilda havet och valrossar.

Och vilka historier han får! Första halvan av Tusk drivs av historier och anekdoter. Från det inledande podcastasmtalet mellan Wally och hans kollega Teddy (Haley Joel Osment), till de skrönor som Howard Howe berättar för en Wallace som tuggar i sig allt med vidöppna ögon. Och man förstår honom, Michael Parks närmar sig Howard Howe perfekt. Han är hypnotisk, som gjord för att citera The Rime of the Ancient Mariner. Eller han inte bara citerar, han låter orden rulla runt långt inne i gommen, för att slutligen passera läpparna som kryptiska meddelanden. En helt suverän skådespelare.

För min del hade filmen kunnat fortsätta så här, det är en njutning för både öron och ögon. Men eftersom Tusk är en skräckfilm och man inte kunnat undgå att hänga med i diskussionerna om denna nya Human Centipede, så vet man ju att det inte bara är frågan om trevliga samtal, utan även skräck. Den värsta skräcken av alla. Den som inte riktigt går att identifiera som skräck, för man vet inte om det är meningen att man ska bli rädd. Samma sak gäller dess komiska ådra. Jag skrattar en hel del, tills att man inte skrattar mer, och sen blir det roligt igen, eller? Som tittare går man vilse i genrebegreppen och känner sig helt desorienterad, vilket gör Tusk till en mardrömsaktig upplevelse. Mot slutet är den helt fruktansvärd. Där kan vi snacka »Point of no return.« För alla, inklusive tittaren. Det du har sett i Tusk går inte att radera. Bilder som tatueras in på din näthinna och kommer att förfölja dig för evigt.

Inte för att jag önskar den ogjord, absolut inte, Tusk är en av Kevin Smiths bästa filmer, och som första del i en trilogi kan det ju knappast börja bättre. Jag älskar den helomvändning Smith gjort och det ska bli superintressant att se hur långt han kan gå i fortsättningen. Detsamma gäller Johnny Depp i rollen som detektiven Guy Lapointe. Han är så bra som kufig snut i jakten på seriemördaren »The First Wife« (Howard Howe), så bra att man är beredd att förlåta honom för minst tre stycken piratfilmer och ett par Burton-floppar.

Så se Tusk men gå inte på snacket om att det är en tokrolig lattjofilm. Det är det inte. Ej heller är det en vanlig skräckfilm att mysa till med kompisarna. Tusk ser du ensam. Du skrattar, skäms och ryser. Du försöker föreställa dig ett liv som valross, i fångenskap hos en galning som samlar fossila valrosspenisar, reciterar poesi och mördar människor. #WalrusYes. Folk visste helt enkelt inte bättre.

Tusk finns på amerikanska Itunes och släpps på dvd/blu-ray den 30 december.

Se kommentarer


Charlize Theron sparkar stjärt i öknen – se trailern till Mad Max: Fury Road här

$
0
0

Nästa år är det 30 år sedan Mel Gibson och Tina Turner tävlade om vem som hade mäktigaste frisyren i Mad Max Beyond Thunderdome, och för att fira detta bjuder George Miller på den fjärde delen i serien: Mad Max: Fury Road. Filmen har varit »på gång« i över 20 år och bytt skepnad ett antal gånger. Mel Gibson hann bli för gammal (och galen/rasistisk kan man gissa) för rollen och är nu ersatt av Tom »Bane« Hardy, och filmen spelades till slut in sommaren 2012 i Namibia med ursprungsregissören George Miller bakom megafonen.

Nu är trailern äntligen släppt:

Vi befinner oss  i samma gudsförgätna post-apokalyptiska ökenvärld där både olja och vatten är akuta bristvaror, och där diverse galningar i feta bilar slåss om makten. Nytt är rollfiguren Furiosa, »a woman of action and a woman who believes her path to survival may be achieved if she can make it across the desert back to her childhood homeland« enligt IMDb. Furiosa spelas av Charlize Theron och ser klart badass ut, och som trea på rollistan ser vi Nicolas Hoult, lillpojken från About a Boy som sen dess väl är mest känd som Hank McCoy i X-Men-filmerna.

Miller har utlovat väldigt lite dialog och väldigt mycket action – i princip en enda lång jakt – vilket låter lovande.

Vad tycker ni – pepp eller depp?

Mad Max: Fury Road har biopremiär 15 maj 2015.

Se kommentarer

Sunkig könsstereotypbonanza i nya Pixarfilmen?

$
0
0

Män och kvinnor är på alla sätt helt olika varelser och kommer aldrig att kunna förstå varandra. Alla parrelationer är en kamp, en konstant strid man ihärdigt utkämpar mot den andra parten. Ett förhållande är nämligen som ett evigt pågående krig. Men det är tokroligt också! Ni förstår, inuti alla människors skallar sitter små varelser som likt kommandobryggan i Woody Allens Allt du skulle vilja veta om sex, men varit för skraj att fråga om skickar ut order till kroppen att agera och reagera på olika sätt – och män funkar såhär, och kvinnor, ja de funkar liksom såhär! Kul va?!

Pixars nya film Inside Out har premiär först till sommaren, men en kort förhandstitt dök upp på nätet igår. Och nu håller jag alla tummar som finns för att filmen är lite mer nyanserad och inte så bedrövligt fast i könsstereotyper som trailern antyder. Det vore ju ganska deppigt. För det här ser ju rätt så konservativt ut även för att komma från nostalgiska, sentimentala, kärnfamiljsdyrkande Pixar.

Inside Out har premiär sommaren 2015.

Se kommentarer

Nattens talkshow-topp: Steve Carell sjunger Sexual Healing med Fallons Ragtime Gals

$
0
0

The Tonight Shows barbershopkvartett The Ragtime Gals gjorde comeback i tv i natt. Den här gången framförde man en version av Marvin Gayes Sexual Healing, och som vanligt hade man en härlig gäst som överraskning. Steve Carell gjorde nämligen en bejublad entré...

Se kommentarer

Netflix planerar att släppa 20 egna serier per år

$
0
0

Okej, en nyhet som gör en liten stressad… Netflix högste chef Ted Sarandos meddelade tidigare i veckan att streamingtjänsten planerar att släppa 20 nya tv-serier per år i framtiden. Man vill ha premiär för en ny serie nästan knappt var 20:e dag året runt. Det kan bli en del binge-watching!

Själv börjar jag redan tröttna på att få hela säsonger på en gång. Det blir stressigt. Men Sarandos säger även att alla serier inte är för alla, så en kanske kan lugna ner sig lite...

Vad säger ni om Netflix planer? Och tycker ni att de ska fortsätta att släppa hela säsonger på en gång?

Se kommentarer

Marry Me är mysklassisk & modernt vass par-sitcom – svensk premiär i dag

$
0
0

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

David Caspe har fattat det där som varenda tv-kock tjatar om – sötsaker smakar faktiskt bättre och mer om man har lite, lite salt i. Översatt till komediskrivande: ett par rätt elaka kommentarer, några snuskskämt och (förvisso bleepade) svordomar bland det tillrättalagda relationsmyset.

Serien bygger självsäkert vidare på samma trivsamma omaka par-charm som i genrens senaste guldålder runt millenieskiftet med Galen i dig, Dharma & Greg och Will & Grace.

Det var det som gjorde hans förra serie Happy Endings så stundtals briljant och det är det som lyfter nya Marry Me. Serien utgår från Annie och Jake som varit tillsammans i sex år, befinner sig i tidiga 30-årsåldern och känner sig som ett både etablerat och stabilt par. Nästa naturliga steg bör rimligtvis – som sagt, det här är en amerikansk network-komedi – vara giftermål. Det visar sig dock vara svårare än man först kan tro att få till det där frieriet. Pilotavsnittet är en kavalkad av misslyckade, mer eller mindre pinsamma försök från både Jake och Annies sida, och resten av serien bygger med How I Met Your Mother-aktiga återblickar upp till nutiden.

Att jag refererar till HIMYM är ingen tillfällighet. Ska man fortsätta tv-kock-analogin från ovan så använder Caspe inte nödvändigtvis några exotiska ingredienser eller nya metoder (inte ens de där salta inslagen),  han litar på att råvarorna håller. Han förstår att gediget klassiskt hantverk kan vara minst lika givande som nyskapande uppfinningsrikedom. Att göra (bara ett varv till, jag lovar…) en felfri crème brulee är ofta mer värt än att dekonstruera den på något innovativt men konstlat sätt. Caspe försöker inte vända upp och ned på hela världen, utan Marry Me bygger i lugn och ro vidare på samma trivsamma omaka par-charm (med färgstarkt birollsgalleri) som i genrens senaste guldålder runt millenieskiftet (Galen i dig, Dharma & Greg, Will & Grace).

För att kunna göra det krävs så klart också det där svårdefinerade klicket mellan huvudpersonerna. En par-sitcom är ju liksom aldrig starkare än sitt par. En sitcom där fokus ligger på ett kärleks- eller vänskapspar kan för all del fungera även om man bara gillar en I relationen – det går ju utmärkt att gilla You’re the Worst även om man tycker Jimmys ärkebrittiskt gnälliga sarkasmer är asjobbiga – men det underlättar om man fattar tycke för båda. Marry Me har också sin absoluta styrka i Casey Wilson (Caspe flickvän, deras förhållande ligger till grund för serien) och birollsfavoriten Ken Marinos rappa, charmiga och väldigt sitcom-klassiska samspel.

Se Marry Me på Viaplay – premiär i dag.

Se kommentarer

✔ Clooney gör tv ✔ Rick Springfield klar för True Detective ✔ Globes-nomineringar

Agents of S.H.I.E.L.D. bryter ny mark som del av Marvels filmuniversum!

$
0
0

Innehåller spoilers om Agents of S.H.I.E.L.D. säsong 2, avsnitt 10, What They Become.

Först och främst – inte en chans att halva casten skulle dö nu, så S.H.I.E.L.D.-planet undkom enkelt HYDRA:s jaktplan medelst skickligt flygande från May. Ändock en snygg scen med solnedgången i bakgrunden.

S.H.I.E.L.D. har nu två mål: Spränga och rasera den glömda staden under San Juan innan HYDRA kan göra vad det än är de vill göra där, samt döda Whitehall och rädda Skye. Fitz, Simmons och Tripp får bomba, medan Coulson räddar Skye, och May, Bobbi och Lance hamnar i skymundan.

Detta är första gången som SHIELD-tv-serien presenterar ett koncept före filmerna.

Samtidigt hos HYDRA går alliansen mellan Whitehall, Ward och Cal (Kyle MacLachlans karaktär som äntligen fick ett namn, och jag återkommer till det namnet senare) ungefär så bra som man kunde tänka sig. Whitehall vill obducera Skye för att se om hon har några förmågor liknande de hennes mamma hade som gjorde att Whitehall slutade åldras, men det vill förstås inte Ward och Cal att han ska. Det slutar med att Coulson dödar Whitehall, så Cal blir förbannad på honom och det blir en väldigt snygg fajtscen av det, men Cal flyr när Agent 33 försöker döda Coulson, Raina rymmer, Skye skjuter Ward, men han och Agent 33 rymmer tillsammans, och Skye sticker till staden under San Juan för att hindra HYDRA eftersom Coulson är skadad efter fajten med Cal. Pust!

Men Whitehall är alltså redan död, vilket är minst sagt förvånande. Kommer Cal bli ny huvudskurk? Ward och Agent 33? Raina? Eller någon helt ny?

Och scenen där Cal möter Skye för första gången... Chloe Bennet och Kyle MacLachlan spelar en känslomässigt komplex scen till närmast perfektion. Och det är imponerande hur MacLachlan gör Cals extrema humörsvängningar till nästan två olika personer i samma karaktär med tanke på en grej jag kommer till när jag förklarar vikten av hans namn.

I alla fall, Fitz, Simmons och Tripp har aktiverat bomberna när de får höra att Skye är i tunnlarna, så Tripp beger sig ner efter henne. Nere i tunnlarna möts Raina, Skye och Tripp i ett rum, där Raina aktiverar obelisken, och rummet sluts. Först förstenas Skye och Raina, sedan Tripp, men när stenskalen runt Skye och Raina faller i bitar, så faller hela Tripp i bitar. Han var väl inte »begåvad« som tjejerna. Att Tripp dör borde inte vara någon stor grej för tittarna eftersom vi knappt lärt känna honom – ett problem med för många karaktärer – men Skye sörjer honom, och Skyes sorg känns.

Till sist får vi veta att det finns fler obelisker, och en av dem ägs av en snubbe utan ögon. Är han den nya huvudskurken?

Äntligen fick Kyle MacLachlans karaktär ett namn – Cal. Han kallade Skye för Daisy och i serietidningarna är Daisy Johnson dotter till Calvin Zabo, även känd som superskurken Mister Hyde…

Nu återkommer jag till varför det är viktigt att Kyle MacLachlans karaktär heter Cal. Cal kallade Skye för Daisy – inte så långsökt att anta att det är hennes riktiga namn – och i serietidningarna är Daisy Johnson dotter till Calvin Zabo, även känd som superskurken Mister Hyde – humörsvängningarna, alltså. Daisy/Skye är i sin tur en superhjälte som kallar sig Quake. För övrigt utlöstes en liten jordbävning när Skye/Daisy/Quake befriades från sin sten-kokong, och att skapa jordbävningar är just Quakes superkraft.

Vi får knappt se Raina efter hennes transformation, men det lilla vi får se tydliggör att hon drastiskt har ändrat utseende, medan Skye är sig till det yttre lik.

Vad allt detta innebär är att serien nu verkligen etablerat Inhumans, även om namnet Inhumans inte nämnts ännu. Inhumans-filmen kommer hösten 2018. Det är inte första gången det finns kopplingar mellan TV-serien och filmerna, men det är första gången som TV-serien presenterar ett koncept före filmerna, i stället för att reagera på dem.

Nu tar Agents of S.H.I.E.L.D. halvtidsuppehåll fram till mars, men under tiden kommer den ersättas av Marvels nya miniserie Agent Carter där vi får följa Peggy Carter (Hayley Atwell) från Captain America-filmerna när hon jobbar för S.H.I.E.L.D.-föregångaren S.S.R. efter andra världskrigets slut. Självklart kommer TVdags recappa även Agent Carter!

Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. säsong 2 går på ABC i USA.

Se kommentarer


Fredagsfilmen: Den smartaste & mest bransch-satiriska pusseldeckaren som gjorts

$
0
0

Charader har alltid varit stort i Hollywood. Varhelst en krets framgångsrika filmarbetare samlas ska det lekas efter middagen (Jennifer Jason Leigh och Alan Cumming skildrade det fint i sin branschiga, orättvist bortglömda The Anniversary Party från 2001). Men för musikalgeniet Stephen Sondheim och Psycho-skådisen Anthony Perkins var det inte tillräckligt. Båda hade en manisk passion för komplicerade sällskapslekar och i början av 1970-talet bjöd de in till gemensamma middagar bara för att få iscensätta de mest intrikata tävlingar, fulla av dolda ordlekar och hårda psykologiska prövningar.

En pusseldeckare som inte skrivits av någon engelsk myspysslare utan av ett par halvnihilistiska newyorkers – som dessutom gjort pusslet dubbelsidigt, och motivet på baksidan är en supercynism riktad mot filmbranschen.

Regissören och skådespelaren Richard Benjamin berättar i det mysiga dvd-kommentatorspåret till The Last of Sheila hur Sondheim och Perkins en gång delade in 20 middagsgäster i fem lag, tilldelade dem bilar med inhyrda chaufförer och skickade ut dem på en »scavenger hunt« över hela Manhattan.

Det var också så Sondheims och Perkins manus till The Last of Sheila (svensk titel: Döden går ombord) kom till – som en lömsk lek. Pusseldeckarfans har i fyra decennier rankat den som den smartaste film som gjorts.

När man sett den ett par, tre gånger börjar man förstå vad de syftar på. Till skillnad från mer normala mysteriefilmer är The Last of Sheila en pusselfilm på riktigt – hela filmen sitter verkligen ihop som ett komplett pussel. Varje detalj i storyn, eller vilken småsak som helst i scenografin, är en viktig bit som passar in i flera andra. Här finns inga stickspår, inga lösa bitar som inte leder någonvart.

Och om någon tycker att detta låter hopplöst jobbigt och meningslöst är jag den förste att – i teorin – hålla med. Det som ändå gör The Last of Sheila fantastisk är att det är en pusseldeckare som inte skrivits av någon korsordslösande engelsk myspysslare utan av ett par halvnihilistiska newyorkers – som dessutom inte kunnat låta bli att göra varenda pusselbit i sin film dubbelsidig. Och motivet på baksidan är en enda supercynism riktad mot filmbranschen.

Det är som världens bästa avsnitt av Los Angeles-deckaren Columbo fast med ondskefull screwball-dialog och hippare kläder. Det var förresten Columbo-kompositören Billy Goldenburg som skrev det musikaliska ledtemat, en bitterljuv deckarklassiker (besläktad med John Barrys Snobbar som jobbar-score) som liksom Roy Budds tema till Get Carter spinns vidare i en suggestivt snygg väv utsträckt över hela filmen.

Till eftertexterna tar dock Bette Middlers genombrotts-hit Friends vid, för att ackompanjera ett polaroidfotografi av filmkaraktärernas genomfalska Hollywood-gemenskap. Detta sker strax efter filmens allra sista stickreplik, precis som mördaren avslöjats och mordhistorien övergår i ett fiktivt filmprojekt: »And we should have Carly Simon! The soundtrack album alone will pay for her [stjärnans] clothes.«

Det var också så Sondheims och Perkins manus till The Last of Sheila kom till – som en lömsk lek. Pusseldeckarfans har i fyra decennier rankat den som den smartaste film som gjorts.

Kläderna i The Last of Sheila är en klassiker i sig. James Coburns yacht-club-garderob ser ut som Paul Wellers urkund inför starten av The Style Council – vita byxor, blåvitrandiga tröjor, gula scarves. Kostymören är faktiskt ingen mindre än Joel Schumacher, som innan regissörskarriären även hann välja kläder för Paul Mazurskys makalösa Blume in Love samt för Woody Allens Sleeper och Interiors.

Ett typexempel på hur pusselbitar på alla möjliga och omöjliga plan kan haka i varandra i den här filmen är när den brittiske modefotografen (Ian McShane) liknar den medeltida klostermiljön på en liten fransk ö vid »something out of a Hammer film«, syftande på det engelska filmbolaget bakom horder av stilbildande B-skräckisar under 1950- och 60-talen. Detta samtidigt som den ytterst korta rollinsatsen som Sheila själv (hon blir redan innan förtexterna ihjälkörd i Bel Air-natten) spelas av Yvonne Romain, en av Hammer Films största B-stjärnor.

Det har spekulerats i om rentav castingen för huvudrollerna – av briljanta skådespelare med smärre karriärproblem – är en del av den inbyggda branschparodin. Klart är i alla fall att Dyan Cannon ombetts imitera sin egen agent, den ökända Sue Mengers; och att manusförfattarna tvingat på James Coburn en grym sågning av sin egen karriärstatus i och med repliken (till Richard Benjamins manusförfattare-på-dekis): »What was the last thing you worked on? Fistful of Lasagna

Coburn hade nämligen, när han castades för The Last of Sheila, precis varit med i Sergio Leones Fistful of Dynamite

Men mitt i krutröken av pangrepliker finns en självdistans även till den egna dialogdiarrén. Repliker som »my mouth's so dry they could shoot Lawrence of Arabia in it«, eller »gimme a glass of water and two lesbians«, förevisas med ett självironiskt grin, inte så mycket från skådespelarna som från författarna och regissören; det är definitivt så att en meta-nivå skuggar allt som händer i filmen.

Vilket inte minst blir tydligt i filmens sensationellt cyniska avslutning.

Det vore för jäkligt av mig att avslöja vad som händer, men håll utkik – i slutsekunderna – efter Richard Benjamins allra sista replik, bestående av ett enda ord:

»Rewrites.«

Ni kommer att hålla med mig om att det är stora slutsekunder.

Bäst: köp USA-dvd:n som både har underbart kommentarspår och superfin restaurerad anamorfisk bildkvalitet. Men är suget stort redan i kväll så kan The Last of Sheila streamas från Daily Motion:


Se kommentarer

Bästa julklappen du kan ge barnen & dig själv – en Narnia-matiné i tv-soffan

$
0
0

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

För mig är berättelsen om Narnia starkt förknippad med julen. Kanske fick jag böckerna i julklapp? Det var i alla fall de första böckerna jag läste helt själv. Eller, läste? Jag slukade dem. Grät, läste, grät. Läste om hela serien igen och igen.

Och så var det på jullovet som BBC-serien om Narnia visades. Ni vet, där Aslan är ett tufsigt robotlejon och Peter slåss mot kackigt animerade spöken? Jag minns serien som oändlig, att det alltid fanns ett avsnitt till. Jag minns hur jag grät för att vi firade nyår på ett ställe utan tv och att jag då missade upplösningen i Caspian och skeppet gryningen.

Det kan uppstå en speciell glädje när skådespelareliten gör kvalitativ barnfilm, de tar liksom i lite extra i njutningen av att få vara lite over the top i kronor, mantlar och med fräsande trollstavar. Jag älskar det.

När The Lion, the Witch and the Wardrobe filmatiserades 2005 var det precis i eftervågen av Sagan om Ringen-trilogin. Weta Workshops gjorde propsen, Nya Zeeland utgjorde delar av settingen och så vidare. Det var upplagt för maff och must. Jag var orolig för att de skulle paja magin och fläska på med onödig och ful CGI. Herregud, jag var ju van vid min egna fantasi och de fina manshöga furry-bävrarna från BBC-serien.

Jag såg filmen på bio och blev inte besviken. Tyvärr grät jag mig igenom hela så jag var tvungen att se om den för att få med mig vad som faktiskt hände. Jag har alltså svårt att förhålla mig på något sätt kritisk till allt som har med Narnia att göra. Rent teoretiskt skulle jag kunna fördjupa mig i lite konstiga detaljer (som nog har hängt med sedan boken, nota bene), som varför bävrarna inte reagerar på att barnen är klädda i tjock päls, hur häxan kan veta vad turkisk konfekt är, och varför hon inte räknar ut var barnen begett sig i jaktsekvensen i filmen – myten om stenbordet är ju allmänt känd. Och det faktum att om man har en Jesus/Guds-figur med som en av karaktärerna så är det ju svårt att se att det kommer sluta med något annat än det godas vinst. Och varför inte, det är ju en barnfilm. Men jag ska inte gå in på det som inte håller, för sanningen att säga så bryr jag mig inte. Jag är upptagen med att känna mig som elva år gammal igen. Och gråta. Jag gråter när bombplanen dundrar in över London. När Lucy för första gången snubblar in i Narnia. När Tumnus söver henne med faunflöjt. Jag gråter när Aslan kommer ut ur tältet. Och jag gråter under det stora slaget. Om jag ska vara ärlig, så kanske det är bra att jag inte har äldre barn. De kanske skulle bli lite rädda för min gråtfest. Men ibland känns det som att Narnia är en del av min innersta kärna, en saga som har hjälpt att forma mig till den jag är. Det är så stort och varmt i mig, att jag nästan går sönder.

Hur är själva lejonet då? I BBC-serien kan ju Lucy och Susan ta på Aslan och interagera med honom, vilket väger upp att han är dåligt robotiserad och knappt kan röra sig. I nya filmen är han CGI:ad, vilket förtar lite av magin tyvärr. Det hade funkat bättre om barnskådisarna hade kunnat se honom tror jag. Dock är Liam Neeson helt rätt som Aslans röst, med precis rätt mängd guld och vildhet i stämman.

Varför reagerar inte bävrarna på att barnen är klädda i tjock päls, hur kan häxan veta vad turkisk konfekt är, och varför räknar hon inte ut var barnen begett sig i jaktsekvensen?

Berättelsen om Narnia – Häxan och lejonet är en fantastisk barnfilm, som håller även för vuxna tittare. Mycket för att James McAvoy och Tilda Swinton är väldigt bra i sina roller som faunen Mr Tumnus och Narninas onda vita häxa. Det finns en speciell glädje hos stora skådisar när de gör kvalitativ barnfilm. Jag tycker mig se samma förtjusning och glimt i ögat här som hos skådespelareliten som spelar de vuxna i Harry Potter. De tar liksom i lite extra, som att de njuter av att få vara lite over the top i kronor, mantlar och med fräsande trollstavar. Jag älskar det. En av de bästa scenerna är när Edmund träffar Vita häxan första gången och hon gör honom till förrädare med hjälp av förtrollad konfekt. Hennes jolmiga vänlighet och illa dolda avsmak är ljuvlig.

För mig kommer filmerna om Narnia fortsätta vara en del av jultraditionen, och jag tycker de »nya« filmatiseringarna håller måttet mot min barndoms tv-serie och bokupplevelse. Lagom spännande för de lite mindre, mycket att diskutera för de lite äldre. Och såklart – fullt av roliga djur som pratar. Bättre julmys får man leta efter.

Se Berättelsen om Narnia - Häxan och lejonet (även med svenskt tal) på Viaplay.

Se kommentarer

✔ Ny Criminal Minds-spinoff ✔ Glover gör rap-komedi ✔ NBC:s midseason-tablå

Helgens TV-sport: Upp till bevis för Sveriges bästa boxare – och kan Hansdotter vinna på hemmaplan?

$
0
0

Alpint: Slalom damer (SVT1 & Eurosport lördag kl 9:30)

Det är förvisso väldigt kul att Åre har fått en extra tävlingshelg, men det här ser ut att bli den mest kaotiska skidsäsongen någonsin på grund av snöbristen i Alperna. Det är oroväckande för den fortsatta säsongen. Vi får hoppas på bättring efter julhelgen.

Förra året i Åre var Pietilä Holmner tvåa, Hansdotter trea och Swenn Larsson fyra – vi ska ha förväntningar och ställa lite krav.

Detta är den tredje slalomtävlingen för säsongen och de svenska åkarna har varit otroligt stabila. Hansdotter har varit två i båda tävlingarna och Pietilä Holmer har två fjärdeplatser. Det är kanske inte de roligaste placeringarna, men jag känner ändå en trygghet med att de är med i toppen. Hansdotter leder delcupen.

De svenska åkarna brukar göra det bra på hemmaplan. Det visade inte minst Sara Hector i fredagens storslalom med sin första pallplacering i karriären. I Åres slalomtävling förra säsongen var Pietilä Holmner tvåa, Hansdotter trea och Swenn Larsson fyra. Shiffrin vann. Därför tycker jag att vi ska ha lite förväntningar och ställa lite krav. Det vore kul med en seger på hemmaplan.

Boxning: Erik Skoglund vs Glen Johnson (TV10 lördag kl 21:45)

Erik Skoglund (21–0–0, 11 KO) som boxas i klassen lätt tungvikt är för tillfället Sveriges mest kända herrboxare. Nu ska han försöka ta ett steg till då han möter amerikanen Glen Johnson (54–19–2, 37 KO), sin mest meriterade motståndare hittills i karriären. Johnson är 45 år och uppenbart på rejält nedgång, men han var en av stjärnorna för några år sedan. Mest känd för att ha knockat Roy Jones Jr och haft IBF-titeln. En ödmjuk gentleman tycker jag vilket han visade på presskonferensen i veckan.

Ska Erik Skoglund få en VM-fight nästa år måste han vinna i kväll – och han är favorit.

Erik matchas mot att få en VM-fight nästa år. Jag är faktiskt lite skeptisk till det, men om det ska gå måste han vinna här och han är favorit. Johnson har naturligtvis åldern emot sig och jag tror han får svårt mot Eriks defensiv. Erik har tränats till att bli en strategisk boxare som gillar att vara den som styr och kontrollerar matcherna. Jag tror amerikanen kommer att bli frustrerad och det ger Erik chanser.

Alpint: Slalom herrar (SVT 1 & Eurosport söndag kl 10:30)

Jag är faktiskt lite orolig för de svenska slalomherrarna. Många som har haft sin peak och återväxten ser inte särskilt bra ut. Det kan bli en mörk framtid. Kollar vi säsongens första tävling så var både Myhrer och Hargin en bit efter de bästa. Jag tyckte inte det såg särskilt bra ut. Kanske kan en hemmatävling ge dem lite extra skärpa och inspiration. Herrarna kör inte världscupen i Åre särskilt ofta. Förhoppningsvis kan det gynna svenskarna lite som jag tycker ska kunna backen bra.

De svenska slalomherrarna har haft sin peak och återväxten ser inte särskilt bra ut. Det kan bli en mörk framtid.

I Levi fick vi en kul kamp mellan Henrik Kristoffersen och Marcel Hirscher. Norrmannen vann den striden med endast tolv hundradelar. Jag tror att det här kommer stå mellan de två samt tysken Felix Neureuther. Ett kul namn längre bak i startlistan är schweizaren Daniel Yule, tia i Levi från 30:e startnummer. Han kan bli årets slalomsensation.

Se kommentarer

Lördagsfilmen: Ett skenande expresståg med screwball

$
0
0

När jag hade sett David O Russells I Heart Huckabees första gången var det som om ett expresståg kört över mig. När jag omgående sett den igen var det som om tåget backat samma väg tillbaka – fast inte lika fort, jag hann ta skydd mellan spåren. Och därefter (jag har nog sett den sju, åtta gånger sedan den kom för tio år sedan) har jag i alla fall lyckats rulla ut i nån buske bredvid och försökt hinna med att se in i så många tågfönster som möjligt när Russell-expressen skenat förbi. Men den känns fortfarande lika kvick och kraftfull – och fullskalig, eller rättare sagt larger than life, trots att den borde blivit överskådlig som en miniatyrtågbana vid det här laget.

Filmen skildrar modernitetens komplexitet – vår kamp mellan ständigt motstridiga teorier, filosofier, livshållningar, ideologier – men med det unika att den inte satiriserar och tittar snett.

Å ena sidan är I Heart Huckabees sant surrealistisk och filosofisk, ett egentligen storhetsvansinnigt försök att filmatisera mänsklighetens behov av både existentiell nihilism och gudomliga sammanhang. Russell prövar zenbuddism, tibetansk meditation och fransk dekonstruktion med största allvar, men gör det – å andra sidan – i form av en screwball-fars i furiöst tempo, där Mark Wahlberg, Naomi Watts och Jude Law gör sina kanske mest överraskande och rörande rolltolkningar någonsin, och Dustin Hoffman sin mest engagerade insats på åratal – och då har jag ändå inte nämnt en deadpan-vidunderlig Isabelle Huppert eller Dustins varmt screwballiga Tracy/Hepburn-förhållande med en lika lysande Lily Tomlin.

På tal om Tracy/Hepburn – det jag fastnar mest för när jag ser om filmen i dag är faktiskt hur Jude Law känns som en lömsk, sprallig Cary Grant! Jag brukar säga att »Jude Law peakade i I Heart Huckabees« och med åren har jag kommit att mena det också.

Storyn, om hur »existentiella detektiver« löser upp en intrikat maktkamp mellan en eko-aktivist, en varuhuskedjekapitalist och en oljeindustrihatande brandman (som cyklar till bränderna) är mer Charlie Kaufman än något Kaufman själv fullföljde under sin ungefär samtidiga storhetstid; ihärdig i sitt livsåskådningskall, rörande emotionell, sjukt skämtsam.

Det är ingen helgjuten film men jag vill nog fortfarande påstå att I Heart Huckabees är ett av de mest filantropiska komediförsöken sedan sentida Jacques Tati (och kanske Woody Allens Hannah och hennes systrar) att skildra modernitetens komplexitet: ni vet, allas vår omöjliga inre kamp mellan ständigt motstridiga intressen och åskådningsmodeller, som trots anspänningen aldrig imploderar utan bara fortsätter (och kanske pyser ut i form av förytligande livsstilar); kampen mellan teorier, filosofier, livshållningar, ideologier. Det unika är alltså att den inte satiriserar och tittar snett.

I Heart Huckabees är den senblommande frukten av att David O Russell hade USA:s mest kände buddhist, Robert Thurman, som religionslärare på college. Och den är för new age-postmodernismen vad Kevin Smiths Dogma var för Hollywood-katolicismen några år tidigare, det vill säga ett trendigt vasst ifrågasättande som ändå vågar hysa religiös respekt för sina ämnen. Men där Dogma (som jag gillade skarpt ända fram tills Alanis Morrissette uppenbarade sig som Gud) var lite för otympligt pratig är I Heart Huckabees mer filmiskt homogen, en i sanning sinnlig upplevelse.

Musiken växer med filmen och blommar i tredje akten ut i en svindlande Brian Wilsonsk symfoni lika majestätiskt effektiv som Becks cover av Korgis Everybody's Gotta Learn Sometime i Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Det finns också ett fantastiskt 1960-tal i alltihop, även om det är en film från 1972 jag kommer att tänka på: Peter Bogdanovichs trippiga, pladdriga och actionspäckade neo-screwball What's Up, Doc. Som blev så rätt inte minst för att den tycktes komma flera år försent. Härligheten bestod i att den både drev med trender och hade mossa på sig. Den hade liksom en helt egen formel för hur screwball och slapstick kunde återanvändas – inte genom modernisering utan genom att genomföra den »på riktigt«.

Samma sak med I Heart Huckabees. Detta är ingen läcker screwball-replika av bröderna Coen-snitt utan snarare Preston Sturges kryoniserad och upptinad till 2000-talet. På Sturges-manér fyller Russell filmen över alla breddar med inte bara snabba, smarta skämt och slängig slapstick, utan med ett överflöd av karaktärer, sentiment och feelgood-humanism.

Och jag älskar att den – precis som What's Up, Doc – slirar så på gränsen till fiasko. Jag minns att jag, inte bara innan jag såg filmen utan även en bit in i första tittningen, fick för mig att I Heart Huckabees skulle vara en överstyrd parodi på Short Cuts och Magnolia – i synnerhet den senare, eftersom den lättigenkänlige Jon Brion hade komponerat soundtracket. Filmen har också samma känsloläge som Magnolia, men mot en fond av slapstick blir det högstämda parodiskt, och Brions musik ledde mig inledningsvis fel.

Personligen hade jag svårt för just musiken i Magnolia, även om det snarare var Aimee Manns låtar jag ogillade. Hade svårt att förlika mig med tanken att alla skulle vara såna Aimee Mann-fans att de hela tiden hade henne snurrande på sina stereos. För mig bröts magin av Manns närvaro i Magnolia, men Jon Brions närvaro i Huckabees är något helt annat. Jag tyckte hans djupcoola Eternal Sunshine of the Spotless Mind-soundrack samma år var starkt men här finns en större dynamik adderad. Musiken växer med filmen för att i tredje akten blomma ut i en lång, svindlande snygg Brian Wilsonsk symfoni. Först en orkestrering bara på orgel, sedan ett långt pianosolostycke och slutligen en Bacharach-majestätisk evighetsslinga – lika majestätiskt effektiv som Becks cover av Korgis Everybody's Gotta Learn Sometime i Spotless Mind – som kulminerar bakom bilder av hur Jason Schwartzman och Isabelle Huppert blir ett med naturen (genom att kleta gyttja på varandra och ha sex över en liggande trädstam).

Någon parodi är det alltså inte, tvärtom visar sig det religiösa allvaret bestå i gravallvarlig civilisationskritik, vilken i sig känns mer Jon Stewart än Michael Moore (under förutsättning att ni kan föreställa er Jon Stewart som en Hollywood-hellenistisk zenmystiker). Flinet är härligt och ärligt, inte snett och elakt.

Det bärande ekologiska temat får mig också att associera till Hasse & Tages märkligaste film Äppelkriget (sorgligt nog är sedan länge utgången på dvd och sällsynt på tv).

Ett skäl till att det är så svårt att genast inse Russells uppriktiga uppsåt med filmen – att den inte bara är ett galet verk av ännu en freakig skateboard-skadad trendfilmare – är att de allra flesta av oss slutar filosofera existentialistiskt efter gymnasiet. Hela filmens hjärta och budskap är att folk oftare borde diskutera existensen med varandra.

I Heart Huckabees finns på Viaplay.

Se kommentarer

The Fosters: Inkluderande familjeserie bortom moralkakorna

$
0
0

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

Familjeserier är en knepig genre. Den är tänkt att locka både småkids, ungdomar och deras föräldrar. Att hitta rätt nivå är nästan omöjligt. Något som förklarar att de flesta amerikanska familjeserier är urvattnade, moralistiska och überkristna. Alla minns väl Lilla huset på prärien där familjen Ingalls delade ut pekpinnar i vildmarken. Alla minns väl också Sjunde himlen som kunde ha storys om missbruk där mellansystern Lucy blir beroende av att prata i telefon, brodern Simon av kaffe och lillasyster Ruthie av tuggummi. Det var på den nivån bekymren låg i den inskränkta lilla värld som serien var. Jag själv tycker mest att det är roligt att Sjunde himlen också är namnet på en erotisk tv-serie från 1990-talet med La Camilla Henemark som programledare.

The Fosters visar karaktärer som går mot normen, men låter dem vara komplexa nog att vara »vanliga« utan att för den sakens skull bortse från hur de känner av att vara utanför normen.

Poängen är att den här typen av moralkake-tv sedan begynnelsen har varit förbannat tråkig och normativ. Fram tills nu. För nu har vi The Fosters. Precis som Sjunde himlen handlar den om en familj med fem barn och två vuxna, men med den stora skillnaden att The Fosters har ett lesbiskt par, Stef och Lena, med adoptiv- och fosterbarn i centrum. The Fosters är dessutom den tveklöst bästa familjeserien jag sett. Inte bara för att den visar en modern familjekonstellation som utmanar normen utan för hur den på ett så nyanserat och berörande sätt hanterar komplexa frågor rörande kön, sexualitet, etnicitet och familj.

Jag har det senaste året prisat The Fosters för dess inkluderande berättarstil. Inte enbart för att den låter personer med olika sexualitet och etnisk härkomst vara en familj, utan även för att den fyller många av birollerna med karaktärer som utmanar normerna. Som Cole, som identifierar sig som transsexuell, och spelas av 17-årige transskådespelaren Tom Phelan. Hur ofta får transsexuella karaktärer överhuvudtaget vara med på tv om de inte är offer för hatbrott eller är punchlinen i ett skämt? I The Fosters ignoreras det inte att unge Cole är transsexuell och att det medför vissa saker, men rollfiguren får även vara mer än det. Det är det som är seriens styrka. Den visar karaktärer som går mot normen, men låter dem vara komplexa nog att vara »vanliga« utan att för den sakens skull bortse från hur de känner av att vara utanför normen.

I grunden berättar The Fosters familjära berättelser, om kärleksstrul, om att växa upp och att navigera sig fram i livet, men den gör det på ett så eftertänksamt, respektfullt och inkluderande sätt att jag innerligt hoppas att alla kids och deras föräldrar kollar på den. För kanske får det dem att känna igen sig i karaktärer som de inte trodde att de skulle ha något gemensamt med. Kanske får den dem att vidga sin tankar och hjärtan, om de inte redan var det.

The Fosters första säsong finns på Viaplay.

Se kommentarer

Bäst i tv-världen just nu: Mytologiskt drama mellan öde & miljö – Sons of Anarchy-finalen var Shakespeare to the core

$
0
0

Det är fanimej skönt att Anarchy Afterword är slut! Eftersnacksshowen på FX som i sig såklart varit ett måste att följa efter varje avsnitt under denna finalsäsong, men mitt tålamod med Kurt Sutters långsamma tes-utläggningar har verkligen varit på upphällningen sista veckorna; hans eviga »eh« efter varje halvmening, hans till slut ofrivilligt komiska standardfras »…how did this inform your interpretation in terms of…«, hela denna sakrala stämning av once-in-a-lifetime-tv-gig-kärlek och Sutters ständiga understrykande av att hela casten varit nån sorts outcasts, dysfunktionella typer hela bunten…

Kudos till Jimmy Smits som är den ende som vägrat bjussa på sig själv, visserligen mer för att han verkar vara en rätt asocial och icke-verbal människa i sådana här sammanhang där ställföreträdande känslor och rollpsykologi ska stötas och blötas.

Kurt Sutter skrev Sons of Anarchy med samma form av förtätning och folklorism som i Shakespeares dramer; även personteckningar och psykologi var starkt Shakespeare-inspirerade.

Men en sak jag verkligen gillade med finalens slutsnack (och, förstås, finalen i sig) var att Sutter pratade mer Shakespeare och Hamlet än någonsin tidigare, och inte minst fortsatte vara konsekvent hemlighetsfull om den hemlösa kvinnan – denna metafysiska drömgestalt som uppenbarat sig i ett antal kritiska situationer genom hela serien (till och med i Irland), och som väl kan sägas föreställa Döden i fysisk gestalt, och som jag tror är mamman till den lilla flicka som enligt SoA-förhistorien ska ha dött när Jax far i kraschade in i bergsväggen (minns inte om jag bara läst det nånstans, eller om man fått faktiska ledtrådar i serien, men jag gillar idén).

Kort sagt: Sons of Anarchy var ett stycke mytisk maratonteater, inte socialrealism. Många gånger under seriens gång när jag hyllat serien har folk invänt med de mest befängda påpekanden om »orealistiska« detaljer, som om dessa skulle ha varit utanför seriens premiss, när det tvärtom alltid förhållit sig så att Kurt Sutter skrivit med samma form av förtätning och folklorism som i Shakespeares dramer; även personteckningar och psykologi var starkt Shakespeare-inspirerade i hur hart när varenda rollgestalt förs framåt i skådespelet som ett slags flipperkulor som studsar mellan ödesbestämdhet och miljöpåverkan.

Kurt Sutter var en av huvudmanusförfattarna under Shawn Ryan på The Shield och det var förstås häftigt hur »Strike Team« återkom i Sons of Anarchy, varav Walton Goggins transperson denna säsong hade en fantastisk utveckling mot kärlekscenerna med Kim Coates Tig, och sedan avlöstes av Michael Chiklis sena inträde som långtradarchaffis i en av (måste man väl ändå säga) tv-historiens mest betydelsefulla passiva roller…

Nåväl, jag tyckte detta var en strålande och ytterst konsekvent finalslutpunkt för en strålande och ytterst konsekvent dramaserie – där som sagt termen »drama« har mer teaterhistorisk tyngd än det mesta vi sett under 2000-talet.

KJELLS TOPP-10

  1. Sons of Anarchy (FX)
  2. Anarchy Afterword (FX)
  3. Blå ögon (SVT)
  4. Torpederna (TV4)
  5. Homeland (Showtime/SVT)
  6. Babylon (Channel 4)
  7. The Comeback (HBO Nordic/C More)
  8. Toast of London (Channel 4)
  9. Puppy Love (BBC)
  10. The Affair (Showtime/HBO Nordic)

Blomdahls topp-5

  1. Sons of Anarchy (FX)
  2. Kingdom (DirecTV)
  3. Homeland (Showtime)
  4. The Comeback (HBO Nordic)
  5. Project Runway All Stars (Lifetime)

Patriks topp-10

  1. Pinocchio (SBS/Viki)
  2. The Birthday Boys (IFC)
  3. Agents of S.H.I.E.L.D. (ABC)
  4. The Amazing Race (CBS)
  5. The King's Face (KBS)
  6. Blå ögon (SVT)
  7. An Incomplete Life (tvN/Viki)
  8. Black-ish (ABC)
  9. The Legend of Korra (Nickelodeon)
  10. Chaika – The Coffin Princess (Tokyo MX/Crunchyroll)

Saras topp-5

  1. Homeland (Showtime/SVT)
  2. The Comeback (HBO Nordic/C More)
  3. Vicious: julspecial (ITV/SVT)
  4. The Tonight Show starring Jimmy Fallon (NBC)
  5. Musikhjälpen (SVT)

Jimmys topp-10

  1. Homeland (Showtime/SVT)
  2. The Fall (BBC)
  3. The Affair (Showtime/HBO Nordic)
  4. Torpederna (TV4)
  5. Blå Ögon (SVT)
  6. Kingdom (Audience Network)
  7. The 100 (CW)
  8. The Missing (BBC)
  9. State of Affairs (NBC)
  10. Ska vi göra slut? (Kanal 5)

Se kommentarer


✔ Joss Whedon är Buffy-arg ✔ Idol bantas ✔ Musikhjälpen-rekord

$
0
0

Buffy i 16:9?
Nej, Joss Whedon gillar inte att Buffy visas i widescreen.

Idol bantas
American Idol kommer bara att visas en gång i veckan den kommande säsongen.

Musikhjälpen-rekord
Musikhjälpen slog nytt rekord i år igen. Hela 30,4 miljoner kronor har samlats in till arbetet med att stoppa spridningen av hiv.

Se kommentarer

Mad Men-maraton under jullovet

$
0
0

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

Har du inte sett Mad Men? Du vet säkert ändå att serien handlar om reklambranschen och att huvudpersonen, Don Draper, är en otrogen bock, och att alla röker och dricker – alltid. Men hypen blev lite för stor och alla – precis alla – sa att du måste se den så du bestämde dig för att inte se den, inte förrän den fallit i skugga. Bra, för det är framför allt dig jag vänder mig till.

Jag förstår hur du känner, jag kände likadant efter två säsonger. Men sedan, förmodligen när folk hade fullt upp med att tjata ihjäl sig om [insert titel på valfri annan fet serie], såg jag i kapp och om du börjar nu så är du ute i god tid för att hinna haka på sista säsongen som kommer i vår.

Här är några anledningar till att se Mad Men:

Skådespelarna och deras rollfigurer

De underbara skådisarna är det mest magnetiska med Mad Men. Det är alltid spännande med serier där nästan ingen av skådisarna är kända innan serien har premiär. Det blir ju så mycket lättare att lära känna rollfigurerna om man inte redan »känner dem« sedan tidigare som andra rollfigurer.

Innan Jon Hamm slog igenom som Don Draper så spelade han rollfigurer som »Young Pilot #2« (i Space Cowboys) och »Gorgeous Guy at Bar« (i Ally McBeal). Eftersom jag älskar late bloomers så gläder det mig enormt att Jon var 36 bast (åtminstone halv-late bloomer) när Mad Men började visas.

Innan Jon Hamm slog igenom som Don Draper så spelade han rollfigurer som »Young Pilot #2« (Space Cowboys) och »Gorgeous Guy at Bar« (Ally McBeal).

Även om Jon Hamm är min absoluta favoritskådespelare i Mad Men så är verkligen hela skådespelarensemblen extremt bra och de olika rollfigurernas utveckling är många intressanta resor att följa med på. Elisabeth Moss rollfigur Peggy Olson som börjar som sekreterare men visar sig ha fallenhet för copywritande. Vincent Kartheisers dryga lilla sprätt Pete Campbell – som mest av allt vill vara som Don, i brist därpå få Dons välsignelse. John Slatterys härliga dialogmästare Roger Sterling – alltid med en sedelbunt i fickan. Christina Hendricks iskalla kontorschef Joan Harris. Jag har tidigare skrivit om Dons dotter Sally, spelad av den blivande superstjärnan (gissar jag), Kiernan Shipka.

Pitcherna

I Mad Men skyndas inga scener igenom. Reklampitcherna får ta tid och de är ofta så njutbara att man blir sugen på att bli reklamare. (Om man inte ville det tidigare…)

Lekfullheten

Här nedan är tre klipp som visar Mad Mens lekfulla spännvidd.

Megan sjunger Zou Bisou Bisou.

Sterling testar LSD.

Don lyssnar på The Beatles (och fattar ingenting).

Frisyrerna och kläderna

Om du tittade på Nobelfesten »för att det är så fina kläder och frisyrer« så är min ordination: Se Mad Men!

Kläderna, håret … ciggen!

Frisyrerna, kläderna och… ja, ciggen!

Se Mad Men på Viaplay.

Se kommentarer

Fenomenalt grävjobb när tyskar avslöjar rysk dopning – se veckans hetaste dokumentär här

$
0
0

Ni kommer kanske ihåg Uppdrag gransknings två program där de försöker avslöja dopning bland längdskidåkare på 1990-talet? Med hög svansföring påstod de sig avslöja tidigare okända dopningsfall, men när man kokade ned deras uppgifter till fakta återstod inte mycket. Ambitionerna var goda men programmet saknade tunga bevis och framför allt en riktig whistleblower som kunde berätta insiktsfullt.

Det här programmet måste någon svensk kanal köpa in. Det skulle till exempel funka utmärkt som ett Dokument utifrån-program på SVT.

Så är inte fallet för den tyska journalisten Hajo Seppelt när han i Geheimsache Doping: Wie Russland seine Sieger macht avslöjar hur det går till bakom kulisserna i den ryska toppidrotten. Med hjälp av Vitalij Stepanov, som tidigare jobbat på ryska antidopningsbyrån Rusada, och hans fru Julia, före detta 800-meterslöpare, avslöjas detaljerat hur man i Ryssland går till väga för att dopa sig, hur man kommer undan, hur man får tag på preparat och hur det har kopplingar högt upp i ryska idrottsvärlden. Det är chockerande uppgifter och ett fenomenalt grävjobb.

Programmet har fått stor uppmärksamhet i idrottsvärlden den senaste veckan. I söndagens The Sunday Times intervjuas Vitalij Stepanov. Han berättar hur han fruktar för att åka hem till Ryssland och att han måste hålla sig gömd. Det här programmet måste någon svensk kanal köpa in. Det skulle till exempel funka utmärkt som ett Dokument utifrån-program på SVT.

Vill man inte vänta på det finns programmet på Youtube med engelsk undertext. Så släng er i väggen Uppdrag granskning. Ni är lättviktare i sammanhanget. Det här är så otroligt mycket bättre.

Se kommentarer

Homeland-kaoset i SVT-tablån – så här ligger det till

$
0
0

Det har ju varit lite dribbel och missförstånd kring Homeland i SVT den senaste tiden, och inte har det blivit lättare att hålla koll av att SVT använder andra episodnummer än USA fast det är samma avsnitt… så nu tänkte jag klargöra lite om vad det är som gäller:

Förra veckans avsnitt utgick ju ur tablån i SVT1 på grund av Musikhjälpen, men det visades på SVT Play som vanligt och ligger ännu kvar där om man vill se det. Det avsnittet visas även i SVT1 i kväll kl 22.

Avsnittet därpå, som visades i USA i går, kommer att visas kl 22 i SVT1 i morgon, men det kommer faktiskt att läggas ut på SVT Play redan i kväll kl 22!

Och efter förra veckans avsnitt så måste man ju faktiskt se det så fort som möjligt…

Se kommentarer

Du kan dra, Noah! Äntligen fick man klämma ur sig ett högt »yeeessss« i The Affair!

$
0
0

En bild säger mer än tusen ord. Och mer än tusen sekunders video när det gäller The Affair, som bara blir allt segare och allt mindre engagerande.

Men ovanstående sekvens livade i alla fall upp mig efter att ha dåsat framför en soppa som annars var så här seg, multiplicerat med sextio:

Nu fattas bara att samma öde drabbar anknäbben. Sen kan vi få en säsong 2 om ett gäng tröga bröder som försöker få ekonomin att gå ihop med ett stuteri som inte går att sälja.

The Affair går på HBO Nordic.

 

Se kommentarer

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live