Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Se när Jimmy Fallon & Rashida Jones förvandlar årets största pophits till jullåtar

$
0
0

Vi har kommit till den tiden på året då storhelgerna Thanksgiving, Hanukkah och jul avlöser varandra i USA. Jimmy Fallon och Rashida Jones uppmärksammade detta genom att förvandla några av årets populäraste låtar till storhelgslåtar. Och det är underhållande! I år blev det lite gott med Nicki Minaj, Idina Menzel, och Sam Smith:

Min favorit är dock deras version av Dj Snake och Lil Jons Turn Down For What:

Stuff a duck, inside a turkey’s butt…
Turducken for what?
Turducken for what?

Vilken tycker ni är bäst?

Se kommentarer


Fredagsfilmen: Nostalgisk tillbakablick på Nas debutklassiker

$
0
0

Vi kallade honom alltid Nasty Nas. Det var så han presenterade sig på Live at the Barbeque, en av de bästa låtarna på Main Sources sensationella album Breaking Atoms från 1991, och namnet satte sig hos mig trots att han snart skippade det tuffa epitetet och höll sig till sitt korta smeknamn Nas. Live at the Barbeque var en posse cut där Large Professor från Main Source delade utrymme med Joe Fatal och Akinyele, men det var den stöddige Nasir Jones som inledde. Hans öppnande vers gjorde ett så starkt intryck på mig att resten av låten nästan kändes irrelevant – även om jag i dag kan konstatera att den är bra rakt igenom.

Det här var första gången som världen utanför Queensbridge, New York hörde Nas rappa, och denna värld inkluderade även lilla Karlskrona i lilla Sverige, sextusen geografiska och lika många kulturella kilometer bort, där jag som 15-åring satt och gapade över den då okände MC:n. På den tiden var det inte så enkelt att hitta vettig information om det man lyssnade på – jag och mina få hiphopintresserade kompisar var utelämnade till selectah Mats Nileskär i P3:s Soul Corner och den snikne tidningsförsäljaren på Borgmästargatan som vi ibland lyckades tjata tillräckligt mycket på att han tog in Hip Hop Connection i sitt sortiment – och spekulationerna kring Nas blev således mer eller mindre verklighetsbaserade. Vem var han? Han var ung, det stod klart. Men hur ung? Femton, visste någon. Fjorton, menade en annan. I själva verket var han arton när Breaking Atoms släpptes.

Det är smart och smakfullt av regissören One9 att avgränsa dokumentären till att handla om Illmatic – en film om hela karriären skulle inte alls ha samma tyngd.

Snart dök han upp igen, ännu ett gästspel, den här gången på MC Serchs Back to the Grill, där han var lika dominerande som tidigare. Och 1992 kom till slut debuten som soloartist (fortfarande som Nasty Nas) i form av tunga Halftime, en låt som producerades av Large Professor och som fick mig att köpa det i övrigt ganska mediokra soundtracket till filmen Zebrahead. Halftime var ett smakprov på det som skulle komma två år senare, fullängdsdebuten Illmatic.

Illmatic blev unisont hyllad när den släpptes 1994, och fick snart klassikerstatus, något som bara cementerats under åren som gått. Jag minns den som i princip oantastlig när den kom – levande texter, kryddade med ovanligt litterära referenser, framförda av en ung man med en fantastisk röst och med det där svårfångade vi kallar flow. Därtill närmast perfekt producerad av genier som DJ Premier och Pete Rock. Nas jämfördes genast med storheter som Rakim, och skivans betydelse för genren är väldokumenterad. Nu fyller alltså Illmatic 20 år och är fokus för den nya dokumentären Nas: Time Is Illmatic, som hade svensk VOD-premiär i veckan.

Nas: Time Is Illmatic är en lätt nostalgisk men upplysande dokumentär om tiden som ledde fram till genombrottet, ganska enkel och något tunn som film, men som musikalisk tillbakablick omistlig för fans av Nas eller golden age-hiphop i största allmänhet. Släkten Jones historia är också en historia om USA efter andra världskriget, om att flytta från Mississippi till New York, om medborgarrättsrörelsen, om splittrade familjer. Vi får följa med till det slitna höghusområdet i Queensbridge där Nas växte upp med sin mestadels frånvarande men ändå romantiserade pappa, sin ansvarstagande och uppoffrande mamma och sin rastlöse lillebror Jungle (vars intervjusegment tillhör filmens höjdpunkter). Vi får höra kollegor, gamla lärare och producenter berätta om Nas.

Illmatic sätts också i en sociokulturell och historisk kontext, av bland andra Cornel West – Nas växer upp i ett New York under 1980-talet som är nergånget, lamslaget av crack, där hopplöshet, våld och elände är allestädes närvarande, men där också block parties, hiphop och litteratur stärker hans liv och skapar gemenskap och lojalitet till kvarteren och människorna där. Nas älskar alltjämt Queensbridge – i hans låtar finns det en hoppfullhet i misären, som Q-Tip uttrycker det i filmen.

Hiphophistoriskt är det intressant att få den gamla fejden mellan Queensbridge och South Bronx berättad utifrån Nas perspektiv. MC Shans och Boogie Down Productions revir- och disslåtar gjorde stort intryck på den unge rapparen, och BDP:s dräpande The Bridge Is Over – som i princip tog död på bråket – blev ett slags kreativt bränsle för Nas. Queensbridge skulle få sin upprättelse. Kul också att Roxanne Shanté får de props hon förtjänar i det här sammanhanget.

Jag gillar att filmen är ganska återhållsam, trots att den i princip är en enda lång hyllning till Nas. Den hade kunnat vara så ohyggligt mycket sämre, kantigare och mer förutsägbar i sina estetiska val, till exempel bombardera oss med musik från Illmatic från första stund – nu dröjer det goda tio, femton minuter innan man på allvar tar sig an albumet.

Musiknörden i mig hade velat få fler detaljer kring inspelningen, en mer strukturerad genomgång av plattan, gärna spår för spår, men å andra sidan handlar det i första hand om Nas historia och hur den leder fram till albumet. Som sådan är den en välkommen dokumentation av en artist som i min mening aldrig nådde samma höjder senare i sin karriär som med debuten även om han varit kommersiellt framgångsrik under många år. Det är därför också smart och smakfullt av regissören One9 att avgränsa dokumentären till att handla om Illmatic – en film om hela karriären skulle inte alls ha samma tyngd.

Illmatic är ett av få hiphopalbum från tidigt 1990-tal som jag fortfarande lyssnar på tämligen regelbundet. Det håller än, och jag älskar att det bara är nio låtar långt (plus ett intro), speltiden är knappt 40 minuter. Nas hade dessutom den goda smaken att välja riktigt bra producenter att jobba med, som alla har distinkta stilar men som alla representerar det bästa New York hade att erbjuda vid den här tiden (RZA och Prince Paul undantagna). DJ Premier gjorde tre låtar, Large Professor tre, L.E.S. en, Q-Tip en (den fantastiska One Love).

Juvelen i kronan förblir dock The World Is Yours, där Nas med intrikat och otvunget flow hoppar fritt mellan Scarface, Ghandi, den kreativa processen och Queensgangstern »Pappy« Mason, över Pete Rocks jazzdränkta produktion som sublimt samplar pianot från Ahmad Jamals I Love Music. Det är knappast en slump att One9 låter detta mästerverk få ett så prominent utrymme i slutet av filmen.

Nas: Time Is Illmatic finns hos bland andra SF Anytime och iTunes.

Se kommentarer

SVT ändrar sig om Homeland – visar nästa avsnitt dagen efter USA

$
0
0

Vi skrev tidigare i veckan om SVT:s beslut att vänta med Homeland till den 15 december, trots att nästa avsnitt sänds i USA redan den 7 december. Vi blev deprimerade. Men i dag kom nyheten om att SVT kommer att visa nästa avsnitt på SVT Play den 8 december. Dagen efter att det sänts i USA. Så nu slipper vi vänta. Mycket bra av SVT, som skriver på sin hemsida om vår frustration tidigare i veckan. Carrie blev så här glad när hon fick höra om nyheten:

homeland the smile carrie

Avsnittet visas i linjär tv den 15 december, och den 16:e kommer nästa avsnitt. Säsongsavslutningen visas den 22 december.

Se kommentarer

Nya Star Wars-trailern är ute – se den här

$
0
0

Vad är ni mest pepp på? Luke som en Obi-Wan-liknande figur? Han Solo som gråhårig rymdpirat eller Leia som grym rymdprinsessa?

Se kommentarer

Genustänk, gulliga robotar och farliga stormtroopers – här är Star Wars-trailern dissekerad och analyserad

$
0
0

I skrivande stund har trailern för Star Wars: The Force Awakens legat ute i knappt tre timmar, och är nu föremål för flitig dissektion på diverse amerikanska nördoutlets. Här på TVdags postade vi ett inlägg tidigare i eftermiddag, men nedan kommer trailern igen, följt av våra kommentarer scen för scen.

Brasklapp: jag har hållit mig undan från internetz där Star Wars-geeks av mångfaldig högre kaliber just nu detaljstuderar trailern med nördmikroskopet på max –  det här är mina egna snabba kommentarer.

  1. Det börjar klassiskt med en helbild på ökenlandskap mot omöjligt klarblå fond (är vi på Tatooine?) som kunde varit hämtad från någon av ursprungsfilmerna, till passande överspänd voiceover. Men så plötsligt dyker John Boyega upp som gubben ur lådan. Lucas kritiserades ju efter ursprungstrilogin för att ha skapat ett »vitt« universum, Lando Calrissian var i princip den enda afrikansk-amerikanska follfiguren, men gjorde viss avbön i och med prequel-filmerna där Samuel L. Jackson fick en tung roll. Möjligen en övertolkning, säkert vill Abrams först och främst lansera Boyega som protagonisten i filmen, men det känns också som ett fint litet statement att den första person vi ser inte är vit och rågblond.
  2. Så kommer den: en gullig, tjattrande robot. Som för att försäkra oss om att Abrams inte glömt Star Wars rötter som ett mysigt matinéäventyr, och kanske för att väga upp allt mörkt och vuxet som kommer senare i trailern. Jag köper det! Det är iallafall inte Jar Jar.
  3. Såhär coola och badass har väl Stormtroopers aldrig sett ut? Första klippet som ger rysningar.
  4. Gwendoline Christie Daisy Ridley kliver på en landspeeder av bulkigt format och brassar iväg – och då noterar jag nöjt att de två första människofigurerna i detta nytillskott till en serie präglad av vit pojkrumsfantasi är en svart man och en kvinna. Bra där, Abrams!
  5. X-Wings! X-WINGS!! Första riktiga gåshudsögonblicket. Pilotoutfiten och kameran inuti cockpiten ger förstås sköna vibbar till originaltrilogin, och Abrams faiblesse för skakig handkamera firar triumfer. Kolla hur de glider precis ovanför vattenytan och river upp kaskader! Det ser helt jävla fantastiskt ut. Om vi inte hajat det innan är detta den definitiva spiken i kistan för det kliniska, döda visuella uttrycket i Lucas prequel-trilogi – Abrams värld är smutsig, rökig, levande på ett sätt som Lucas misslyckades kapitalt med i sin sterila CGI-fest.
  6. Är vi i Westeros? Det är mer Game of Thrones- än Star Wars-känsla i detta fantasy/sago-doftande, ruggiga klipp... ända tills lasersvärdet fälls ut, och vi ser en ny variant av light saber med två små strålar utåt vid handtaget. Fränt!
  7. Svartruta, MYNDIG voiceover, och sen... the money shot. En vild, skakig kamerajakt på Han Solos gamla kärra Millennium Falcon, som gör en galen roll innan den möter ett par ettriga TIE Fighters. Har man inte fått akut gåshud och hjärtsnörp är det dags nu. Ord saknas!

Jag är såld. Vad tyckte ni om trailern?

Se kommentarer

Helgens TV-sport: SVT missade öppet mål som inte följde upp Björn Ferrys tweets

$
0
0

Premiärhelgen av Vinterstudion följdes av ungefär 600 000 tittare. En aningens ökning från förra året. Skidsport har en stor trogen skara tittare som slår på TV:n varje helg vintertid. Det är en av våra mest folkkära idrotter. Kom ihåg det när någon gnäller över att skidåkare får priser och nomineringar varje år.

Jag tycker SVT gjorde en miss förra helgen. Fredrik Lindström hade gjort ett kanonlopp när han gått i mål och Björn Ferry kunde inte vara tyst.

 

Efter en stund nämnde Anders Blomqvist att Fredrik Lindström gynnades av sitt tidiga startnummer och åkt i lättare före.

Jag förväntade mig sedan att Björn Ferry skulle medverka i studion genom telefon eller Skype, men knäpptyst. Här skulle man rensat i körschemat och kastat in Ferry i diskussionen. Ferry, Mathias Fredriksson, Johanna Ojala och Blomqvist i en diskussion om varför Lindström tillslut vann loppet. Hur stor nytta hade han egentligen av föret. Det blev i stället Expressen som tog upp tråden. Ferry visade i varje fall att han blir en tillgång för SVT i vinter. Ser väldigt mycket fram emot hans premiär som expert.

Man borde ha rensat i körschemat och kastat in Ferry i diskussionen om varför Lindström till slut vann loppet.

I helgen är det alpina tävlingar i Nordamerika, längdtävlingar från norra Finland och sedan smyger världscupen i skidskytte igång med mixedstafett från Östersund. Jag har plockat ut två höjdpunkter.

Alpint: Störtlopp, herrar (SVT1 & Eurosport lördag kl 19:30)

Störtlopp är min favorit av de alpina grenarna. Det är väl farten som fascinerar mig. Aksel Lund Svindal vann herrarnas störtloppscup förra säsongen, i hans skadefrånvaro är det rätt öppet den här gången. De två jag tror mest på är de unga österrikarna Max Franz och Matthias Mayer (bilden). Mayer fick sitt stora genombrott redan förra säsongen med sin första världscupseger och OS-guldet. Österrikarna hoppas väldigt mycket på honom i framtiden. I skrivande stund har det körts ett träningsåk, Kjetil Jansrud vann det. Hans Olsson är enda svensk till start. Säsongsförberedelserna ska ha varit bra, men jag har ändå låga förväntningar. Dominik Paris vann här förra året efter ett perfekt åk.

Längdskidor: 10 km klassiskt damer (SVT Play & Eurosport söndag kl.10:15)

Mycket talar för att den yttersta eliten även i år består av Marit Björgen, Therese Johaug, Justyna Kowalczyk och Charlotte Kalla. Vem ska slå sig in där? Jag är här mest nyfiken på talangen Sofia Henrikssons världscupdebut. Förra veckan var hon 37 sekunder efter Kalla på den halva distansen. Man körde 10 km klassiskt intervallstart två gånger förra säsongen, ett i Lillehammer och ett i Toblach. Kowalczyk vann i Lillehammer, Kalla tvåa, och Björgen i Toblach, Kalla trea. Utifrån de resultaten och om Henriksson är lika bra den här veckan så har hon möjlighet att vara ungefär topp 20, vilket skulle vara ett fantastiskt resultat. Nu vet i att unga idrottare pendlar rätt mycket i prestationer så vi ska kanske inte ha allt för höga förväntningar, tar hon sina första världscuppoäng är det mer än godkänt.

I helgen ser jag också Eurosports nya skidsportmagasin Vintersöndag (söndag kl. 17:30). Karin Frick är programledare och experter är Per Elofsson, Stig Strand och Carl-Johan Bergman. Kan bli ett bra tillskott till skidbevakningen.

Se kommentarer

Vafalls? Får inte Ghostface-masken vara med i nya Scream-serien?

$
0
0

- Hello Sydney... Do you like scary movies?

Ja det gör hon, eller vi. Och inte bara läskiga filmer, utan också läskiga serier: The Following, Bates Motel och Hannibal är några av senaste årens framgångsrika seriemördarserier.

Som grädden på slasher moset blev det nyligen klart att MTV köpt in Wes Craven/Kevin Williamson-franchisen Scream. Roligt! Scream revolutionerade ju faktiskt skräckfilmsgenren och bidrog äntligen till något nytt i till den gravallvarliga (höhö) slashergenren med sin humor, popkulturella referenser och metaskämt. Toppen också att MTV gör den och inte till exempel svintrista CW som annars gör tonårsserier. MTV har ju stått för två av de bästa amerikanska tonårsserierna på länge: Awkward och Teen Wolf.

Serien ska följa ett gäng nya inte-än-knivmördade elever: den blyga populära Emma (låter inte så lite som filmernas Sidney, spelas av Willa Fitzgerald), datanörden Noah (John Karna), amerikanska drömmen-sportkillen Will (Connor Weil), festprissan Brook (Carlson Young), den mystiske nykomlingen Kieran, son till traktens polischef (Amadeus Serafini) samt konstnärliga enstöringen Audrey (Bex Taylor-Klaus). Lagom klyschigt. Som sig bör.

Bex Taylor-Klaus är ju vår älskade BULLET från The Killing säsong 3!

Sistnämnda: Bex Taylor-Klaus är ju vår älskade BULLET från The Killing säsong 3! Det kommer ju bli helt galet att se henne i en annan roll, men det ska bli himla härligt att se henne igen!

Jill Blotevogel (som bland annat skrivit ett avsnitt av slasherserien vi på TVDags gillar så mycket: Harper’s Island) har skrivit den en timme långa piloten, Wes Craven själv har regisserat den. Avsnittet drar igång med att en You Tube-video av något slag blivit viral och skapar problem för kidsen i en liten småstad (som jag är trött på de obligatoriska smygfilmningarna, virala videor, kusliga sms, men det är väl sådant man får leva med nuförtiden, suck hälsar tant Ida 95 år).

MTV:s svar på frågorna om masken har startat spekulationer om att den ska vara gjord av människohud. Urk.

Alla bra slasher-mördare har ju sitt signatur-plagg, om det nu är randig tröja och knivfingrar eller hockey-mask och »Ghostface«, den geniala blandningen av Munchs Skriet-fejs och en dödskalle är nästan mer känd än film-franchisen själv. Därför blev det ramaskri då det började ryktas att det på grund av rättighetsskäl inte skulle vara någon Scream-mask med i serien? Vad är Scream utan Scream-masken? Vafalls?

På MTV slår man bort att den skulle vara borta av rättighetsskäl och lugnar med att den ska vara med i någon form – men en »mörkare« version. Eftersom »mörkt« alltid är bättre i film- och tv-världen (min käpphäst).

Hursomhelst meddelar MTV kryptiskt att masken ska vara mindre »plastig«, vilket har gett upphov till spekulationer om att den ska vara gjord av människohud. Urk. Någon annan gissar att det ska vara ett riktigt spöke.  Dessvärre får vi vänta relativt länge för att få svar på våra frågor. Jag gissar på en passande Halloweenpremiär nästa år.

Serien Scream har premiär på MTV i oktober 2015.

Se kommentarer

Lördagsfilmen: Se himmelsk David Byrne-scen & rörande Sean Penn i Sorrentinos underskattade mellanfilm

$
0
0

2008 knockades jag fullständigt av den italienske regissören Paolo Sorrentinos drama Il Divo, en giftdrypande biografisk film om den korrupte proffspolitikern Giulio Andreotti, vars ränksmiderier och förmåga att undkomma rättvisan och stanna kvar i maktens rum under en över 40 år lång karriär hade imponerat på självaste Machiavelli.

Det var Sorrentinos fjärde långfilm och en tour-de-force av sällan skådat slag. Trots att jag förstod ungefär hälften av alla inrikespolitiska referenser och fick slå upp både namn på politiker och historiska händelser för att knyta ihop alla trådar blev jag golvad av Sorrentinos filmiska berättande, hur han framställde Roms genomruttna maktelit, hur Andreotti gestaltades som en parasitisk Nosferatu som tömde den italienska samhällskroppen på blod.

Väl i USA leder händelser till att Sean Penns folkskygge rockstjärna ger sig ut på en oförutsägbar odyssé på jakt efter en gammal nazistisk krigsförbrytare.

Än större framgång fick Sorrentino med La grande bellezza (2013), en mustig, 2,5 timmar lång skildring av staden Rom, och en andlig släkting till Fellinis klassiker La dolce vita. Filmen tilldelades en Oscar för bästa utländska film vid galan i år, och vann även en Golden Globe och en BAFTA i samma kategori. Därtill placerades den på en uppsjö kritikers topplistor över 2013 års bästa filmer.

Efter Il Divo men innan La grande bellezza gjorde Sorrentino sin hittills enda engelskspråkiga film, This Must Be the Place, som anses vara något av en mellanfilm av många kritiker, åtminstone i ljuset av de andra filmernas framgångar – den togs emot ganska svalt när den hade premiär 2011. Och visst är den en udda fågel. Sean Penn spelar den deprimerade och folkskygge rockstjärnan Cheyenne, som flytt offentligheten efter en tragisk händelse och nu tillbringar sina händelselösa dagar i ett stort hus på landsbygden utanför Dublin. När han får besked om att hans far, som bröt med Cheyenne för många år sedan, ligger för döden i New York bestämmer han sig för att resa dit och säga adjö, trots att hans många neuroser riskerar sätta alla möjliga käppar i hjulet. Väl i USA leder händelser till att han ger sig ut på en oförutsägbar odyssé på jakt efter en gammal nazistisk krigsförbrytare.

Jag förstår invändningarna. Kritikerna menar att This Must Be the Place trampar vatten, att den inte vet vart den är på väg, att den är lika vilsen som sin protagonist. Sean Penns rolltolkning förvirrar och är löjlig. Som så många andra icke-amerikanska filmskapare som får chansen att göra film på amerikansk mark förförs Sorrentino av den vidsträckta unionens spektakulära landskap, han tar sig an den essentiellt amerikanska genren road movie som så många nyfikna regissörsturister före honom, han placerar scener på diners och motell, och så vidare.

Där exempelvis Wong Kar-wais amerikanska utflykt resulterade i en nästan provocerande tom och ytlig exercis gör Sorrentino även i detta sammanhang film om människor av kött och blod.

Men där exempelvis Wong Kar-wais amerikanska utflykt resulterade i en nästan provocerande tom och ytlig exercis gör Sorrentino även i detta sammanhang film om människor av kött och blod. Sean Penns Cheyenne är en övervintrad rockare, en föredetting med nästan komiskt ovårdad Robert Smith-kalufs och en tyst, försiktig röst. Han är trött och sliten, hans uppsyn oändligt sorgsen. Titta på hans ansikte! Jag tycker det här är en av Penns allra bästa roller – Cheyenne är märklig och mänsklig och underbart rörande, och Penn förmedlar det på ett sätt som träffar mig rakt i hjärtat. Rollen är för övrigt specialskriven åt honom av Sorrentino – de träffades i Cannes när Penn var juryordförande och Sorrentino tävlade med Il Divo.

Jag gillar det mesta med den här filmen, trots eller kanske tack vare sina skavanker och egenheter. Sorrentinos berättarförmåga och känsla för ton, att skapa en levande värld jag tror på, betyder mycket. Penns förnämliga spel, naturligtvis. Fint stöd från Frances McDormand, Judd Hirsch och Harry Dean Stanton, såklart.

Och så musiken. Titeln This Must Be the Place är tagen från Talking Heads-låten med samma namn, och David Byrne står också för musiken i filmen. Dessutom bjuder Sorrentino på följande scen. Den inträffar någon gång mitt i handlingen, men avslöjar inga hemligheter, så det är okej att se den även om man inte sett filmen. Cheyenne har begett sig till en rockklubb i New York, står ensam i publikhavet, med tårar i ögonen, och ser det här.

This Must Be the Place går på TV4 Film i dag kl 14:45och finns hyra på Viaplay. 

Se kommentarer


Bastubad & fanzines i Love Antells Så mycket bättre – här är TVdags betyg på alla låtar

$
0
0

Det är dags för Love Antells dag i Så mycket bättre och den bjuder på allt från bastubad till fanzine-skrivande. Och Carolas vindmaskin. Här är TVdags betyg på tolkningarna:

Orup: Pokerkväll i Vårby gård

orupLinus: Jag har inte värsta kollen på Loves musikkatalog, så den aspekten av tolkningarna kan jag glömma direkt. Fast jag kan konstatera att det leksamma lite »ruffigare« soundet mest känns som att Orup spelar charader. Den löjliga mössan och scarfen hjälper inte. Det är som att Orup leker indieartist. Det funkar inte alls.
Betyg: 2

Sara: Här är allt farligt bortslipat och kvar finns bara snällt och trallvänligt. Jopphejdihejdihejda. Men vad skulle han göra? Jag förstår beslutet. Lite stök anas i trummor och gitarr men energin lyfter aldrig riktigt. Kan höra denna spelas frampå småtimmarna på hemmafester hos överåriga innebandyspelare.
Betyg: 2

Tobias: Att som 90-talist höra Orups medelåldersversion av en pokerkväll med grabbarna fyller mig med så djup livsångest att väteatomerna i min kropp vill rymma hemifrån. Han målar upp en dystopi så mörk att Lars von Triers Melancholia framstår som en glättig sequel till Mamma Mia.
Betyg: 1

Ola Salo: Du växer upp

olaLinus: Det är Olas sista chans att göra en hyfsad tolkning och han tar den. Eller, han gör i alla fall någonting med låten. Det finns för första gången en ambition. Det låter fint. Men jag saknar den där nerven som texten kräver. Ola är ingen gripande sångare längre, men räddas av den genomtänkta musikaliska inramningen.
Betyg: 3

Sara: Olas klart bästa. Äntligen kommer rösten till sin rätt. Vackert arrangemang. Men krokodiltårarna på slutet känns alldeles för uttänkt tv-kompatibla.
Betyg: 3+

Tobias: Plötsligt framstår det så tydligt, Ola har sparat det bästa till sist. Det har varit planen hela tiden, för så här bra har han aldrig varit i närheten av.
Betyg: 4

Amanda Jenssen: Stjärna där

amandaLinus: Amanda har konsekvent ändrat i melodier och texter som det har behagat henne och det blir enerverande. Och respektlöst mot originalen. Värst av allt är att hon inte har gjort dem bättre. Denna version är stentrist och passar inte hennes röst alls. Så mycket sämre.
Betyg: 1

Sara: Äsch, det var väl inte så dåligt? Men inte så bra heller. Ganska intetsägande faktiskt. Vad var det vi pratade om nu igen?
Betyg: 2

Tobias: Amanda är bra. Men det är just det hon är, de mest ärofyllt tråkiga bokstäverna tillsammans b-r-a.
Betyg: 3

Kajsa Grytt: Spring Ricco

kajsag
Linus: Jag älskar Loves starkt ifrågasättande politiska ådra och ingen av deltagarna kan till vara på den med samma trovärdighet som Kajsa. Hon återvänder till Tant Strul-dagarna och gör pigg och rapp punkrock som passar hennes röst som handen i handsken. Och framför allt, hon bottnar i den.
Betyg: 4

Sara: Gud vad hon verkar vara sympatisk, Kajsa. Svårt att inte tycka om henne. Här är även hennes musikaliska hemvist, den där rösten är gjord för att ramas in av slamriga trummor. Såna här framträdanden passar inte i tv-skärmen, jag hade velat vara där.
Betyg: 3

Tobias: Kajsa ger låten om att stoppa gatuvåldet ny fart och liv. Hon har varit magisk i sina lugnare tolkningar, men det är skönt med speed när hon nu blåser den sista luften ur systemet.
Betyg: 3

Johan T Karlsson: Vårt hem, vår borg

johan
Linus: Jag tycker jättemycket om det här. Den såriga texten kommer fram samtidigt som tempot hålls uppe. Jag får lätta Massive Attack-vibbar och det känns som att den har körts genom ett sorgset skånskt electrofilter kantade med avgrundsvrål.
Betyg: 4

Sara: Vilket njutningsbart intro! Han fångar mig redan där. Sen är det något med tempot i sången som inte klickar riktigt för en fullträff. Men stabilt genomfört.
Betyg: 3

Tobias: Säsongens största stund.
Betyg: 5

Carola: Gatorna tillhör oss

carola
Linus: Oj, vilket oväntat låtval och det krävs fan mod eller dumdristighet att göra om en djupt politisk rocklåt till schlagerdisko. Och fan om det inte fungerar! Tillsammans med Evighet-vindmaskinen och dans på bordet så blir det en mäktig avslutning.
Betyg: 4

Sara: Sköna beats! Originalet har så stark refrängmelodi att det är svårt för henne att misslyckas. Jag vill höra denna spelas på högsta volym från många vagnar i nästa sommars Pride-parad.
Betyg: 4

Tobias: Plötsligt är det lika självklart att Carola ska göra Love Antell-covers som att Saint Etienne plockar upp Neil Young-låtar.
Betyg: 4
 

Se kommentarer

Bäst i tv-världen just nu: Döda kvinnliga superlegender får verkningslös psykoterapi i Psychobitches

$
0
0

Rebecca Front, som var så makalöst bra i The Thick of it, är psykoterapeuten som tar emot…  döda kvinnliga superkändisar från världshistorien. Förra säsongen mötte vi exempelvis Sylvia Plath och Enid Blyton i Julia Davis gestaltningar; Sharon Horgan som Boudicca och Frances Barber som Bette Davis; och ytterligare en handfull av Storbritanniens bästa kvinnliga komiker i roller som systrarna Bronte (bråkande som fan!), Jesus morsa Mary och Beatrix Potter.

Och som en bonus prinsessan Diana, spelad av – Jack Whitehall! Och Joan Crawford i Blanche-rullstol, spelad av – Mark Gatiss!

Sharon Horgan gör nu Bonnie (Bonnie & Clyde), Frances Barber är fantastisk som Elizabeth I och min favorit är Morgana Robinson som en gubbsexgalen Anna Nicole Smith.

Den nya säsongen hade premiär med ett dubbelavsnitt i veckan och vi känner igen Samantha Spiro som Audrey Hepburn (fast hon kommer att göra Lucille Ball också). Sharon Horgan gör nu Bonnie Parker (Bonnie & Clyde, bilden ovan), Frances Barber är fantastisk som Elizabeth I och svängarna tas ut ännu mer nu med Sheridan Smith som Törnrosa, Meera Syal som gudinnan Hera, och Alexa Chung som Flicka med örhänge, målningen av Vermeer…

Bland många andra, ska tilläggas. Min absoluta favorit presenterade sig så här i premiären – Morgana Robinson som en gubbsexgalen Anna Nicole Smith:

Psychobitches är skapad och skriven av Pippa Brown (som tidigare producerat Jack Whitehalls Bad Education, Julia Davis Little Crackers och Walking and Talking) och The League of Gentlemen-medlemmen Jeremy Dyson.

 

Kjells topp-10

  1. Psychobitches (Sky)
  2. Torpederna (TV4)
  3. The Comeback (HBO Nordic/C More)
  4. Homeland (Showtime/SVT)
  5. The Newsroom (HBO Nordic/C More)
  6. The Fall (BBC)
  7. Babylon (Channel 4)
  8. The Good Wife (CBS/Sjuan)
  9. Puppy Love (BBC)
  10. Toast of London (Channel 4)

Patriks topp-10

  1. Remember Me (BBC)
  2. Pinocchio (SBS/Viki)
  3. Brooklyn Nine-Nine (Fox)
  4. Saturday Night Live (NBC)
  5. TableTop (Geek & Sundry)
  6. Nobunaga Concerto (Fuji TV/Crunchyroll)
  7. Gou Gou, the Cat (WOWOW)
  8. Person of Interest (CBS/C More)
  9. The Legend of Korra (NIckelodeon)
  10. Taxi (SVT Flow)

LInus topp-10

  1. The Comeback (HBO/HBO Nordic/C More)
  2. The Good Wife (CBS/TV4)
  3. The Fall (BBC)
  4. Gogglebox (Channel 4)
  5. The X Factor UK (ITV)
  6. 24 Hours in A&E; (Channel 4)
  7. The Mindy Project (Fox)
  8. Getting On (HBO/HBO Nordic)
  9. Mom (CBS)
  10. Kingdom (Audience Network)

Saras topp-10

  1. The Comeback (HBO/C More)
  2. Homeland (Showtime/SVT)
  3. Downton Abbey (ITV/SVT)
  4. The Walking Dead (AMC)
  5. The Good Wife (CBS/Sjuan)
  6. Ska vi göra slut? (Kanal 5)
  7. The Newsroom (HBO/C More)
  8. The Blacklist (NBC/TV3)
  9. Historieätarna (SVT)
  10. Så mycket bättre (TV4)

Jimmys topp-10

  1. Homeland (Showtime/SVT)
  2. The Newsroom (HBO Nordic/C More)
  3. The Good Wife (CBS/Sjuan)
  4. Chicago Fire (NBC)
  5. The Missing (BBC)
  6. The Walking Dead (AMC)
  7. Stalker (CBS)
  8. Person of Interest (CBS)
  9. Torpederna (TV4)
  10. The Affair (Showtime/HBO Nordic)

Se kommentarer

Skratta in julen med RiffTrax – Star Wars julspecial & 3 andra tomtefavoriter

$
0
0

Ah, julen! Denna underbara högtid med god mat, samlade familjer, vackert pynt, loppbitna wookies, ståtliga tävlingssimmare, galna glasskaniner och sönderstressade vargar. De fyra sistnämnda beståndsdelarna av jultraditionen har kanske gått många förbi, men hemma hos mig är de – tack vare RiffTrax! – höjdpunkter. För er som missat vad RiffTrax är rekommenderar jag min förra text om dem. Nedan följer fyra RiffTrax, ett till varje adventsdag, och filmen är inkluderad i alla!

Denna film är så långt bortom all rim och reson att man inte kan annat än önska de inblandade barnstatisterna lycka till med sin terapi.

Kontinuitetsnördar ser helst RiffTraxen i nedan nämnda ordning eftersom riffen ibland refererar (riffererar?) tidigare riff.

Star Wars Holiday Special

Den ökända helgspecialen från Star Wars som George Lucas med all rätt avskyr. Kan Chewbacca ta sig hem till sin familj i tid för att fira Life Day? Eventuellt… men tills han klarar det får vi följa nämnda familj när de går runt i sitt hem och gurgelpratar med varandra. Ibland aktiverar de spännande (nåja) rymdmaskiner som projicerar utomjordiska akrobater, smått erotiska musikvideor och Jefferson Starship. 1970-talet, fast för längesedan i en galax långt borta, ni vet.

Christmas Shorts-stravaganza!

Se RiffTrax riffa kortfilmer på jultema inför publik! Och med »Weird Al« Yankovic som gäst! Kortfilmerna är en salig blandning av besök i tomtens verkstad, leksaksreklamer, och tecknade filmer som är typ Disney från helvetet.

Santa and the Ice Cream Bunny

Det finns inget sätt att beskriva den här filmen som gör den rättvisa. Det är en långfilmslång lågbudget-reklamfilm för en nöjespark från före säkerhetsrutinernas tid, där tomten sitter fast med sin släde på en strand i Florida och behöver hjälp av några barn för att komma hem igen. Dessutom får vi träffa Tummelisa – faktum är att merparten av filmen består av en film-i-filmen med henne. Sedan kommer glasskaninen i sin brandbil och räddar tomten. Och det här är bara att skrapa på ytan av galenskaperna i filmen.

Santa's Village of Madness

Santa's Village of Madness är RiffTrax egen samlingstitel på tre lågbudget-kortfilmer om jultomtens verkstad, alla tre gjorda av samma klart vanvettiga filmskapare. Här delar tomten ut julklappar med hjälp av en femte dimension som trollkarlen Merlin skapat, och julklapparna är tillverkade av nissar som har en sönderstressad varg med magsår som förman. Även den beskrivningen är faktiskt bara att skrapa på ytan av galenskaperna. Denna film är så långt bortom all rim och reson att man inte kan annat än önska de inblandade barnstatisterna lycka till med sin terapi. play Om julstressen inte knäckt ditt psyke lagom till julafton så lär dessa filmer klara det galant. Tappa verklighetsuppfattningen lagom till jul tillsammans med RiffTrax, så blir festiviteterna ovanligt magiska. God jul!

Se kommentarer

Bäst i SVT:s nya dramaserie Blå ögon – SD-mammans slitiga vardag

$
0
0

Nu är det på tiden att vi börjar känna lite sympati för de stackars kämpande Sverigedemokraterna, de har det ju inte så lätt. Hot skickas till dem, grannarna kollar snett och deras barn vill inte synas med dem offentligt. Kanske måste vi förstå hur de har det, Sverigedemoraterna? I SVT:s nya dramasatsning Blå Ögon får vi chansen.

»Varför måste vi förstå historien?« frågar konvuxläraren Gustav sina elever i seriens andra avsnitt. Svaret är för att vi ska förstå den tid vi lever i nu och för att kunna forma framtiden. Hans ideologiska motiv och vilka historieböcker han läser på fritiden går att ifrågasätta; han är nationalsocialist och planerar terrorattacker i en källarlokal efter jobbet. Men att det är viktigt att förstå, det verkar samtliga vara överens om.

Trots mord och fiffel får inte regeringskansliets gula belysning något sexigt House of Cards-skimmer. Bäst blir det i stället när serien slår sig ned i den svenska mysrasismens vardagsrum.

Inför sändningarna av Blå Ögon har SVT pratat om sitt demokratiska uppdrag, och att de vill fånga samtiden. Men att skildra ett här och nu är svårt, särskilt när processen med att producera ett drama är lång och arbetet med serien började för bra precis en mandatperiod sedan. Men som en av regissörerna, Henrik Georgsson, uttryckte det inför pressvisningen av de två första avsnitten: »Serien kommer med ruggig timing.«

Det är uppenbart vad han syftar på. Supervalåret har inte ens tagit slut när dramaserien nu har premiär. Det är en konspiratorisk thriller i politisk miljö som handlar om att stabschefen från justitiedepartementet spårlöst försvinner, Louise Peterhoffs rollfigur (med ett förflutet på tjänsten innan) blir tvungen att kliva in som vikarie, Trygghetspartiet (som är en spegling av Sverigedemokraterna) väntas göra ett succéval och få en vågmästarroll, människor dör, människor är kära och det bildas nationalsocialistiska terrorgrupper.

SVT-BLAOGON-2014-EP01-001Det är mycket som ska få plats. Efter orden »konspiratorisk« och »politisk« har det har pratats om ett svenskt House Of Cards, men det är långt ifrån sanningen. Trots ingredienser som mord och fiffel så får inte regeringskansliets gula belysning ett sexigare skimmer. Något annat tar form.

Uppgiften för manusförfattare av en samtidsskildring, i det här fallet veteranen Alex Haridi (Spung, Miss Kicki, Äkta människor), blir att definiera vad det är som spelar roll här och nu. I Sverige 2014 är det Sverigedemokraternas framgångar och hur allt fler ställer sig längre ut mot kanterna och hoppar på den politiska gungbrädan. Politik är vad som engagerar – vilket inte minst blir väldigt tydligt om man kollar vilka artiklar som delas flitigast i sociala medier, denna ständiga samhällstermometer.

Så när svensk tv nu i en fiktiv dramaserie på tio delar ska skildra den främlingsfientlighet som blir allt mer vokal i landet är det därför svårt att titta åt andra hållet. Vad finnas att tillföra som inte redan sagts? Från första stund står det klart att historien ska berättas ur alla perspektiv. I sann public service-anda ska samtliga sidor komma till tals, det gäller tydligen också fiktion. Om de vill berätta en konspiratorisk politisk thriller så tappar det i tempo, spänning och engagemang snabbt. Men, återigen, det är inte riktigt vad Blå Ögon handlar om.

Samtliga rollgestalter är så pass nyanserade att det går att identifiera sig med dem – för att därpå låta oss ifrågasätta deras tankesätt.

SVT-BLAOGON-2014-EP01-005Som mest intressant blir det i stället när serien slår sig ned i den svenska mysrasismens vardagsrum, genom inblicken i Annika Nilssons liv, ömt skildrat av Anna Bielkerud (som ju vann en Guldbagge för Hotell förra vintern). Hon sliter inom äldrevården, har två barn och engagerar sig lokalt för Trygghetspartiet i Uddevalla. Partiet älskar henne – hon är den bild som de vill förmedla av sig själva. Men alla i hennes närhet är inte lika imponerade av de politiska framgångarna. Vi får se hur hennes son ber henne att inte hålla det där jäkla talet på torget och de sociala konsekvenser som följer…

…och till slut också vad det är som gör att det känns som den enklaste utvägen att föra över sina problem på de med en annan hudfärg.

Samtliga rollgestalter är så pass nyanserade att det går att identifiera sig med dem som verkliga människor – för att därpå  låta oss ifrågasätta deras tankesätt. Det blir aningen svårare att avfärda innehållet som »PK-propaganda« eller »populism«, nog för att båda exemplen kommer att förekomma.

Det är också så vi kan förstå historien och forma vår framtid – inte genom att en anställd på regeringskontoret är försvunnen och följa en vikarie som ska försöka leta rätt på henne. Serien har under de inledande två avsnitten lite för många ofokuserade storylines för att det ska hinna bli riktigt spännande, men ibland bränner det till och det öppnas upp kapitel i den framtida historiebok vi i dag kallar för samtiden.

Blå ögon har premiär på SVT1 i kväll kl 21.

Se kommentarer

Veckans bästa talangtävlingsklipp: Tina Turner-tempo, italiensk Hero & slirig Beatles

$
0
0

Under American Idol i våras skrev jag om att (vita) snubbar med gitarr alltid lyckas bra i tävlingen, bland annat vann en fem år i rad, oavsett om de är bra eller inte. Av någon anledning så röstar folk alltid på de snubbarna trots att de är mediokra som bäst. Samma trend går att se i andra talangtävlingar. Ludvig lyckades tas sig till en fjärdeplats i årets Idol trots att han sjöng som en kratta. I The X Factor UK ser Ben ut att bli slutvinnaren då hans regular guy-image är mer mainstream än Fleur Easts coola funkiga och Andreas italienska björn-image. Och i The Voice USA är DaNica Shirey den enda kvinnan kvar i ett hav av vita snubbar. Det är intressant hur pass mediokra snubbar kan vara och ändå glida vidare. Någon borde skriva en uppsats om detta.

The Voice USA

Matt McAndrew: Fix You

Den här låten borde vara bannad från talangtävlingar, men Matt gör den riktigt snyggt och han är ju en indierockare med en kommersiell ådra i rösten precis som Chris Martin.

DaNica Shirey: I Have Nothing

Hon sjunger så effortless vilket är en jävla bedrift med denna låt. Och hon bottnar i den vilket gör att det inte låter som karaoke.

De åkte ut:

Anita Antoinette: Let Her Go
Reagan James: Fancy

The X Factor UK

5. Ben Haenow: Come Together

Jag är så trött på Bens sliriga utstrålning (som har blivit ännu slirigare i takt med publikens reaktioner) och monotont raspiga röst, men publiken älskar hans regular guy-image och som jag skrev ovan så vita snubbar i mittfåran röstmagneter även om de är högst mediokra. Jag tror tyvärr att Ben kommer att vinna hela skiten.

4. Stereo Kicks: Run

Av någon jävla anledning så verkar den här pojkkören ha fått sin publik, trots att de inte ens kan sjunga harmonier ordentligt. Jag tycker fortfarande att de borde göra sig av med de tre sämsta sångarna, vilket kan vara vilka som helst förutom han med det höga håret. Han borde gå solo i stället.

3. Fleur East: A Fool in Love

I sitt andra nummer gör hon Alicia Keys If I Ain't Got You och där blir det tydligt att om hon hade gått soulspåret så hade hon inte tagit sig särskilt långt. Hennes styrka är framträdandet, passionen, intensiteten, i det. Här knäcker hon ännu en gång.

2. Lauren Platt: Don't You Worry Child

Jag må vara trött på att Lauren gör ännu en långsam pianoversion av en poplåt, men fan vad bra hon är här. Det påminner mig lite om när underskattade Sophie Habibis gjorde en ljuvlig version av Teenage Dream för några år sedan.

1. Andrea Faustini: Hero

Andrea hamnade oförtjänt i botten förra veckan, men det var inte förvånande. Han har gjort för mycket av samma och inget har levt upp till hans första framträdande med Earth Song. Publiken har haft svårt att se någon annan utveckling än en negativ en. Det må vara så, men är ändå lite orättvist då han har hållit väldigt hög klass vecka efter vecka. Och denna vecka, trots att han gör ännu en diva-ballad här med Sanna Nielsens Eurovision-ljushow, så tycker jag har fått sin mojo tillbaka (se även hans grymma version av Chandelier!) Det är det här han är bäst på och han är ju skitbra på det. Och inledningen på italienska är briljant!

Den åkte ut förra veckan:

Stevi Ritchie

Se kommentarer

✔ Smygtitt på Better Call Saul ✔ Golden Globes-promo ✔ Matador nedlagd

Nikita kickar arsle som en av 2010-talets bästa actionhjältinnor

$
0
0

Det kryllar inte av kvinnliga actionhjältar på tv. Sådana som kan slå män på käften, överlista skurkar och rädda världen. De dyker upp då och då, men i jämförelse med den stadiga flod av manligt ledda actionserier vi har sett genom åren så är de försvinnande få. Därför blev jag så exalterad när Nikita kom 2010. Dessutom med grymma Maggie Q i huvudrollen. Upplärd inom Hongkong-actionscenen kan hon slåss på riktigt och gör alla stunts själv. Äntligen hade vi fått en kvinnlig actionserie värdig tronen efter lysande Alias med Jennifer Garner sa adjö 2006.

I systerskapet som utvecklas mellan Nikita och hennes skyddsling Alex spelas mycket av seriens underliggande tema – att försöka sona för sina synder och börja om.

Nikita är en nyversion av den klassiska Luc Besson-filmen med samma namn från 1990, men egentligen handlar det snarare om lös inspiration än copy paste. Hjältinnan Nikita är i seriens början en spion och lönnmördare som rymmer från The Division, en hemlig underrättelsetjänst som USA:s regering tappat kontrollen över. Nikita jobbar nu för att hämnas och stänga ner byrån som samtidigt tränar upp nya, unga, rekryter, bland dem Alex (Lyndsy Fonseca).

Nikita är ingen duvunge själv, utan har oskyldigas blod på händerna. Det är just det som gör henne så fascinerande. Hon bekämpar lika mycket det dåliga i sig själv som hon bekämpar ondskan i världen. Det märks också i de relationer hon har i serien. De viktigaste och mest intressanta relationerna är de mellan kvinnokaraktärerna. I systerskapet som utvecklas mellan Nikita och hennes skyddsling Alex spelas mycket av seriens underliggande tema – att försöka sona för sina synder och börja om. Nikita ser sig själv i trasiga Alex och försöker rädda henne med varierande resultat under seriens gång.

Den allra viktigaste relationen i serien är den mellan Nikita och hennes nemesis Amanda, som är en manipulerande chef på The Division. Det är för det första befriande att se en kvinna som skurk. I kontrast till den iskalla pengagalna manliga skurkstereotyp vi har sett tusen gånger förut känns Amanda farlig just för att hennes hat mot Nikita bottnar i deras personliga konflikter. Melinda Clarke briljerar ständigt i att visa den emotionella komplexitet som ligger bakom Amandas vidriga handlingar och starka hat till Nikita. Hon är därför en sådan skurk som jag inte kan låta bli att heja lite på.

Nikita når kanske inte Alias höjder, men den har också en helt annan energi och skapar framför allt fantastisk välgjord action med alltid lika välkoreograferade fightingscener.

Det är lätt att jämföra Nikita med föregångaren inom genren, Alias, där Jennifer Garner spelade agenten Sydney Bristow under fem säsonger 2001–2006. Alias, som i mitt tycke är en av de bästa serier som någonsin har gjorts, hade en förmåga att ha imponerande många och bra cliffhangers som gjorde att jag ständigt satt där med hakan vid knäna. Den målade upp en fantastisk känslomässig och spännande värld som gjorde mig helt besatt i fem år.

Nikita når kanske inte de höjderna, men den har också en helt annan energi och skapar framför allt fantastisk välgjord action med alltid lika välkoreograferade fightingscener. Det märks att Maggie Q är en riktig actionstjärna, men hon har också ett väldigt osentimentalt sätt att spela Nikita på vilket ger karaktären ett djup som både känns spännande och skrämmande.

Nu undrar jag, vilken ny tv-actionhjältinna ska gå i Nikitas fotspår?

Se Nikita på Viaplay.

Se kommentarer


Hur viktigt är det med snö i en julkalender… egentligen? Saltkråkan möter Kråkguldet i varmt norm-utmanande julkalender

$
0
0

Direkt när jag hörde att årets julkalender inte skulle innehålla någon snö blev jag en del av den normativa mobben. Utan att ha sett en sekund av programmet började jag – om än »på skoj« – klaga. Det är ju så normativa mobbar oftast fungerar. Och har de till äventyrs ändå sett eller upplevt det de beklagar avsaknaden av, så har de oftast knappt reflekterat över det.

Exceptionellt fyndig och lekfull i hur naturligt och trovärdigt mångfald representeras, raktigenom serien och mitt i äventyret.

Som när Disney inför julen för två år sedan klippte bort den stereotypa svarta dockan i 1930-talsdammiga Santa’s Workshop i Kalle Anka och hans vänner önskar God jul – plötsligt fick många en känsla av att något existentiellt viktigt försvunnit ur deras liv. Vi pratade om det vid släktsammankomsten den julaftonen och lekte med tanken att kunna konfrontera någon av de högröstade i mobben med vad denna person i själva verket känt och tänkt just när den tre sekunder korta docksekvensen visats på tv. Typ filmen Defending Your Life, där Albert Brooks efter döden mellanlandar i en Sankte Per-domstol som på en stor tv-skärm spelar upp nyckelscener ur hans passerade liv.

Så, vi spelar upp de årliga tre svarta dockan-sekunderna för någon ur anti-PK-mobben, och detta är vad han får se…

  • 1985 Gurgelskrattar i barnstolen.
  • 1990 Tittar ner i skål med julgodis.
  • 1995 Blir kittlad av morfar, blundar av skratt.
  • 2000 Pratar i telefon med flickvännen.
  • 2005 Tittar ner i skål med julgodis.

(…och nu tittar vi till personens förehavanden lite tätare de senaste åren…)

  • 2010 Sitter på toaletten.
  • 2011 Tittar ner i en skål med julgodis.
  • 2012 Reser sig ur tv-soffan och halvskriker att dockan-scenen klippts bort av PK-Sverige (med munnen full av julgodis).
  • 2013 Tittar ner i en skål med julgodis.

Ja, så där är det ju. Normativa mobbar förfasar sig helst över saker de i verkligheten knappt berörs av.

Jag menar, visst har jag tyckt att vissa julkalendrar haft en mysnostalgisk vinterkänsla. I synnerhet tror jag att ett par kalendrar i mitten av 00-talet, Lassemajas detektivbyrå och den underfundigt urmysiga En riktig jul (bara titeln!) ligger kvar och spökar för mig, mycket därför att min yngsta dotter var i allra bästa julkalenderåldern då (fem, sex år). Men hur berörd blev jag av just snöns närvaro, hur viktigt är det för mig i mitt liv att få halvkolla på femtonminuters barn-tv gestaltande snömiljö en gång om året?

TVdags egen Ida Kjellin, som skrivit manus till årets julkalender Piratskattens hemlighet ihop med Sofie Forsman, suckade trött när jag »på skoj« började förfasa mig över snöns frånvaro i deras serie – så här såg det ut i den facebooktråden då:

Skärmavbild 2014-12-01 kl. 08.52.04

Visst, jag ironiserade över den där normativa mobben – men deltog ju samtidigt i den själv, i det att jag inte ens sett programmet, inte ens brydde mig särskilt om snöiga julkalendrar, och ärligt talat faktiskt kände mig en liten smula provocerad, ändå, av blotta vetskapen om att det inte kommer att bli något snömys i årets julkalender!

När jag nu äntligen börjat titta på Piratskattens hemlighet vill jag överhuvudtaget inte – som till exempel DN Kultur gjorde igår i en fin recension – använda ordet »normkritisk«. Det finns något konfrontativt i det begreppet och denna Anna Zackrisson-regisserade serie är i själ och hjärta motsatsen: hundraprocentigt vänligt inbjudande; exceptionellt fyndig och lekfull i hur naturligt och trovärdigt mångfald representeras, raktigenom serien och mitt i äventyret.

Eftersom halva manusteamet jobbar på TVdags kan jag inte med någon vidare trovärdighet skriva en regelrätt recension av Piratskattens hemlighet. Jag nöjer mig med länken till DN-recensionen här ovan, vars omdömen och utsagor jag i stort sett instämmer i. Om jag ska karakterisera känslan och idéstommen i serien så landar jag någonstans mellan två svenska kråkklassiker – Kråkguldet och Saltkråkan (vars smugglare Ruskprick och Knorrhane har en skön parallell här i skattjägar-hippisarna som tältar på stranden). 

Julkalendern: Piratskattens hemlighet sänds på SVT1 och Barnkanalen i kväll kl 18:45 och på morgnarna kl 7:15 i SVT1, SVT2 och Barnkanalen samt på SVT Play.

Se kommentarer

Sverigepremiär i kväll för Madam Secretary – en värdig West Wing-uppföljare

$
0
0

Naturligtvis går det inte att vare sig titta på eller skriva om Vita huset-dramat Madam Secretary utan att reflektera över likheter och skillnader med The West Wing. Och i utgångsläget handlar det förstås om likheter i premissen men skillnader i kvaliteten.

Här är alltså fokus på en kvinnlig utrikesminister i stället för på en manlig president – i en serie skapad av en kvinna med väldigt kvinnligt CV, Judging Amy- och Joan of Arcadia-skaparen Barbara Hall, i stället för av en man med väldigt manlig CV, den machonörden Aaron Sorkin.

Téa Leonis utrikesminister McCord är vuxnare och trovärdigare än Martin Sheens president Bartlet både som politiker och privatperson.

Och även om huvudpersonen ur kanske just det perspektivet känns intressantare hos Hall – i det att Martin Sheens president Bartlet var en nästan barnslig (för att slippa säga narcissistisk) superhjältedröm i illa dolt förstapersonsperspektiv av Sorkin, medan Téa Leonis utrikesminister McCord är vuxnare och trovärdigare både som politiker och privatperson – så känns å andra sidan utrikesministerns lojale, etikprofessor till man mest som Barbara Halls egen drömkarl…

Å tredje sidan spelas denne distingerade svärmorsmanusförfattarinnedröm närmast dräpande känsligt av Tim Daly.

Och så där kan man fortsätta, om man jämför Vita huset och Madam Secretary. Detaljer som är avgjort sämre i den senare har ändå ofta andra sorters kvaliteter, som i slutändan gör serien till höstens allra största överraskning från de amerikanska mainstreamkanalerna.

Jag håller i stort med Linus här på TVdags om pilotavsnittet. Men det kommer inte att dröja länge förrän serien börjar växa på allvar, djupna tematiskt, sätta karaktärer och stories. Merparten är skriven av Barbara Hall själv, och här borde media för länge sedan ha slutat att (som jag gjorde här ovan…) bara identifiera henne med Judging Amy och Joan of Arcadia – Madam Secretary gör mig desto mer nyfiken på hennes mångåriga parallellkarriärer som romanförfattare och alt-country-artist (numera solo, tidigare med bandet The Enablers). Och ska vi prata tv-bakgrund känns det mer relevant att påpeka att hon tillhörde manusteamet på Northern Exposure (Det ljuva livet i Alaska) – och är det något Hall har med sig i bagaget så är det vad hon lärde sig där, av duon John Falsey och Joshua Brand, som skrev tv-historia under 1980-talet med S:t Elsewhere (utan den, ingen CityakutenChicago Hope eller House) innan de skapade klassikern Northern Exposure (mycket populär även på SVT under 1990-talet).

Men därtill tar Hall, under den här förstasäsongen, in flera andra avsnittsförfattare i en riktigt intressant mix: ett par från Grey's Anatomy back-to-back med folk som skrivit för Community och Gilmore Girls, och håll utkik efter det briljanta Blame Canada-avsnittet i mellandagarna, författat av Sorkin-veteranen Paul Redford (som skrivit för Sorkin ända sedan Sports Night) – men mest spännande är att man även tar in nykomlingar, som Homeland-manusassistenten Alexander Maggio som får göra »A-lagsdebut« med ett avsnitt av Madam Secretary.

Ett lika passionerat som professionellt vuxet mainstream-tv-berättande med berörande, underhållande stories och personteckningar i en beroendeframkallande premiss.

Så vad är det i slutändan som gör att jag kastar mig över varje nytt avsnitt med entusiasm? Delvis handlar det nog om att serien är mindre krävande och komplex änVita huset (som trots allt skapade ett visst tuggmotstånd vissa sena, sömniga söndagskvällar med Bartlet-administrationen…) samtidigt som den ändå har en lika underhållande vuxen tonalitet och topic-styrka, och en liknande formel när det gäller torr humor och rörande seriös sentimentalitet. Men därtill också egna, unika kvaliteter, exempelvis i familjeskildringen – de båda döttrarna är lika älskvärda som dotterparet i Nashville, och deras bror, en brådmogen 13-årig anarkist, är jämte mamma utrikesministern ett skönt, strävt salt vid middagsbordet och för föräldrarnas dubbelsängskonversationer (som i sig har ett fint drag av genre-arketypen, det vill säga Furillos och Davenports dito i Spanarna på Hill Street).

Ytterst handlar det om ett lika passionerat som professionellt vuxet mainstream-tv-berättande. Det är starka, berörande och underhållande stories och personteckningar i en totalt beroendeframkallande premiss.

Som sagt, kvällens premiäravsnitt är en smula stabbigt, men sätter inte minst premissen för den bärande ramstoryn om vad som egentligen hänt den nya utrikesministerns föregångare – mördad av CIA?

Madam Secretary har premiär på Fox i kväll kl 21:55.

Se kommentarer

Bildextra! TVdags träffar hobbitar och serietecknare på Sci fi-mässan

$
0
0

Det dröjer inte många sekunder innanför entrén innan jag utsätts för en attack från ett gäng sjuåringar med ljussablar. Samtliga av mässans besökare under tolv år är beväpnade med dem och deras teknik är imponerande vass.

David Morrissey som nog de flesta känner igen som The Governor i The Walking Dead sitter outtröttligt och signerar bilder och byter ett par ord med fansen.

Det är två dagar sedan trailern till den nya filmen The Force Awakens kom och Star Wars-febern är utbredd, även om det är ett år kvar tills det att filmen går upp på biografer. Men i en genre som får allt fler uttrycksvägar blir det i kärlek och fascination för rymdsagan som de yngre och äldre besökarna kan mötas under sci fi-mässan. Franchisen är allt vad sci fi-mässan består av, rymden, fantasy, mörker, underhållning, nördvänlighet, då och nu.

Scifi 1

När The Scandinavian Sci-Fi, Game and Film Convention återigen arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö fylls mässhallen av både genre-entusiaster och folk med ett mer generellt intresse för populärkultur. På årets schema fanns föredrag om hur en bäst gör för att överleva en zombieapokalyps, boksigneringar och ljussabelträning för barn (vilket förklarar den skickliga svingtekniken jag möttes av vid ingången).

»Sedan kanske inte alla är så insatta i filmerna och kan förstå alla referenser, utan vissa uppskattar mer det estetiska värdet från tidsperioden.«

Sedan är det givetvis gästerna som står högst upp på alla posters. David Morrissey som nog de flesta känner igen som The Governor i The Walking Dead sitter och outtröttligt signerar bilder och byter ett par ord med fansen. Kristian Nairn (Hordor i Game of Thrones), Jed Brophy (Sagan om Ringen och The Hobbit) och Star Wars-stjärnorna Kenny Baker (R2-D2) och David Prowse (Darth Vader) lika så.

scifi 4

scifi 15I serieskaparen Oscar Hjelmgrens album Bortom rymdens mörker trängs sci fi-referenserna från 1970–80-tal med varandra (det är den fristående uppföljaren till De kom från rymdens mörker! – där gäller referenser till 1950-talet). Längst bak i seriealbumet finns dessutom en referenslista – sex sidor av film- och tv-titlar, från Ridley Scotts Alien och Blade Runner till Rocky IV och Outland. Den referenslistan är också en ganska bra beskrivning av hur den största delen av utbudet på mässan ser ut.

»De allra flesta som är intresserade av serien är män i 30–35-årsåldern«, berättar Oscar samtidigt som han organiserar seriealbumen på mässbordet. »Sedan kanske inte alla är så insatta i filmerna och kan förstå alla referenser, utan vissa uppskattar mer det estetiska värdet från tidsperioden.«

Joel Eklund blir ideligen stoppad av personer som vill ta bilder av honom utklädd till Bofur från The Hobbit.

För en stor del av utbudet är präglat av nostalgi från den epoken. Antagligen för att locka de nördar som nu skaffat jobb och har tjänat ihop tillräckligt med pengar för att ha råd att köpa en replika av en chestburster för ett par tusenlappar och betala 200 kronor för en bild med en birollsinnehavare från en favoritserie eller film. Men samtidigt syns tecken på en framåtrörelse bland montrarna – genom kanske främst spelvärlden föds nya älskade karaktärer och det skapar en mix av Starcraft och John Carpenter.

scifi 5

En av helgens stora höjdpunkter är cosplaytävlingen. Bland montrarna flanerar besökare utklädda till Lara Croft, Power Rangers och Jason från Halloween-filmerna planlöst omkring.

Som de flesta andra på plats har han varit fast i filmerna och seriernas värld sedan barndomen.

scifi 11Men även om det finns en arrangerad tävling är mässans golv i sig en scen. Det tar tid för Joel Eklund att ta sig fram bland besökarna – han blir stoppad varje meter av personer som vill ta bilder av honom utklädd till Bofur från The Hobbit.

»Det är riktigt kul att se alla roliga miner när folk ser mig«, berättar han. »Jag började med cosplay för ett år sedan och när det var Comicon nyligen så fick jag pris för bästa karaktär, så det har gett mig blodad tand och jag bestämde mig därför för att komma hit också.«

Som de flesta andra på plats har han varit fast i filmerna och seriernas värld sedan barndomen – och ser cosplayandet som en fortsättning av det. Valet av karaktär är sprunget ur det också.

»Jag har alltid tyckt om The Hobbit och Sagan om ringen väldigt mycket. De är både roliga och känslosamma och det är den typ av karaktärer jag gillar, men det skulle vara roligt att vara någon ond just därför också…« hinner han berätta innan det kommer fram ett gäng barn med ljussablar och vill ta en bild, och då har inte ens Bofur särskilt mycket att säga till om.

Fler bilder:

scifi 14scifi 2scifi 3scifi 13Scifi 12scifi 6scifi 10scifi 16

Se kommentarer

Premiärdatum för tredje säsongen av House of Cards

✔ Lauren Graham i NBC-pilot ✔ Parks and Rec-premiär ✔ Mer av The McCarthys

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live