Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Ett fyrverkeri av brister – ändå älskade vi Jordskott-finalen!

$
0
0

Åh, stackars fågeln!

Vad flög egentligen genom Göran Ragnerstams huvud när han läste manussidan om hur hans rollgestalt varligt skulle bära en död korp genom skogen hem till en trolltant, som därefter skulle klippa av små kvistar och rötter som vuxit ut från hans hand, varvid han skulle grimasera av smärta?

Storms hetsätning av jordskottsparasiter på dödsbädden… bara att få se sådana scensekvenser i en svensk tv-serie gjorde mödan värt att följa serien.

Nej, Jordskott har inte varit lätt att hylla. Ändå är vi ett järngäng här på TVdags som verkligen försökt – minns Kjells artikel vid seriens början (som förstås var lika kluven som positiv).

Jordskott hade oändliga brister. Men vi följde den troget till gårdagens final, och längtar redan till den löst planerade säsong 2.

Storms hetsätning av jordskottsparasiter på dödsbädden, och hans transformation till fullskaligt skogsmonster, och hur han slutade i en Hajen-scen spoofad från simbassängsscenen i Låt den rätte komma in… alltså, bara att få se sådana scensekvenser i en svensk tv-serie gjorde mödan värt att följa serien. Även om man på köpet får en upplösning med barn som håller varandra i hand samt en störtslapp kinestetisk kontakt mellan känslig snutfarsa och autistdotter som lösning på alltihop…

Vad tyckte ni? Hur vill ni se en säsong 2 ta detta vidare? Och var det inte för jäkla dumt att ta livet av Storm?

Se kommentarer


Walter Skinner meddelar att han dyker upp i nya Arkiv X

$
0
0

När TVdags Daniel Åberg siade om den kommande säsongen av Arkiv X så var det inte klart vilka gamla rävar från tidigare säsonger som skulle dyka upp i de nya avsnitten – det är såklart ett litet pussel att få ihop allt när skådespelarna har andra seriejobb.

Men i går så avslöjade skådespelaren Mitch Pillegi på Twitter att hans rollfigur Walter Skinner kommer att vara en del av nya säsongen:

Den nya säsongen av Arkiv börjar spelas in i sommar. Vi väntar ivrigt på ett premiärdatum.

Se kommentarer

TVdags recenserar Avengers: Age of Ultron inför dagens premiär

$
0
0

Avengers: Age of Ultron är det full fart framåt från första filmrutan som gäller. Filmen börjar mitt i en furiös fight: Avengers försöker befria hittepå-öststaten Sokovia från Hydra och samtidigt hitta Lokes spira (Hmm, har de inte redan letat reda på den några gånger?). Mitt i striden stöter de på tvillingarna Scarlet Witch och Quicksilver. Quicksilver har vi redan sett, porträtterad av en annan skådis, i X-Men: Days of Future Past. Den här Quicksilver är argare och minst lika provocerande, på ett bra sätt.

Shit happens och jordens mäktigaste hjältar måste rädda jorden … igen.

Ni minns väl att Tony Stark slogs mot panikångestattacker och posttraumatisk stress i Iron Man 3? Det spåret fortsätter här. Efter den inledande fighten bestämmer sig Stark för att dra i gång ett vilande fredsbevarande program – en artificiell intelligens med kodnamnet Ultron – men shit happens och jordens mäktigaste hjältar måste rädda jorden … igen.

Jag älskade förra Avengers-filmen men gick ändå in i salongen med låga förväntningar den här gången, osäker på hur mycket mäktig cgi jag skulle mäkta med. Sanningen att säga har Marvel's Daredevil fått mig att tröttna ännu lite mer på cgi-slagsmål där man i princip inte hinner se vad som händer. För det är djävulusiska mängder cgi-slagsmål, det är nästan så att jag vänder mig om och försöker se vem i salongen som håller i spelkontrollen. Att filmen är i 3D gör att det känns ännu mer som ett spel, jag har aldrig vant mig vid det där extra »filtret« mellan mig och filmen. Jag gillar snygga fighter där man åtminstone nästan kan se vad som händer, som i nyss nämnda Daredevil – inte som Batman vs. Bane i fullt dagsljus i The Dark Knight Rises (burr, vilken horribel scen det var). Här blir det lite samma känsla som i sömnpillret Man of Steel, ett ändlöst kalas med cgi-gubbar som demolerar cgi-byggnader. Självklart behöver filmen cgi-effekter och snygga är de – men lita på mer på att de fungerar även när tempot är lite lugnare. Hulk fungerar ju utmärkt, även i närbild.

Filmens näst största problem är att man inte lär känna Scarlet Witch och Quicksilver tillräckligt för att bry sig om dem. Det största problemet är att handlingen baseras på en plot device som är inslängd för att det ska bli en film överhuvudtaget, lite som en oavgjord fotbollsmatch. Jag (som inte är jätteimponerad av fotboll) tänker varje gång efter en oavgjord match: »Det var ju oavgjort redan när de började?«

black widow

Trots att jag gnäller är Avengers: Age of Ultron långt ifrån dålig. Det jag gillade mest var att James Spaders röst till Ultron var så grym; att Paul Bettanys Jarvis får större utrymme; att Black Widow får leka lite med Hulk i ett par fenomenala scener; att Robert Downey Jr har ett gäng bra repliker, varav några i riktig Greg House-klass; och att Thors hammare är föremål för några underbara scener. Då har jag ändå inte nämnt det bästa med filmen. Det tar vi i kommentarsfältet när ni har hunnit se filmen, för självklart måste ni se den.

Avengers: Age of Ultron är en habil cgi-stänkare med en mäktig överraskning, som så klart lätt kommer spela in en miljard dollar. Till nästa Avengers-film hoppas jag dock att de droppar 3D:n helt och vrider ned cgi:n ett litet, litet snäpp.

Avengers: Age of Ultron har biopremiär i natt.

Se kommentarer

Det blir mer Marvel-tv med en S.H.I.E.L.D.-spinoff! Eller…?

$
0
0

Deadline rapporterar att den omtalade Agents of S.H.I.E.L.D.-spinoffen kommer kretsa kring den andra säsongens ensembletillskott Bobbi Morse (Adrianne Palicki) och Lance Hunter (Nick Blood). Nu skulle man kunna spekulera i hur det ska gå till eftersom de två agenterna står på var sin sida i det krig som just nu förs mellan de två S.H.I.E.L.D.-organisationerna i moderserien… eller så gör man det rationella och väntar och ser.

Det finns så otroligt mycket bra tv just nu, så vem har ens tid att tänka på framtida serier som kanske inte ens blir av?

Och då menar jag inte att vi ska vänta och se hur det ska gå till, utan att vi ska vänta och se huruvida spinoffen överhuvudtaget blir av, eller om den verkligen kommer kretsa kring dessa karaktärer.

Det finns så otroligt mycket bra tv just nu, så vem har ens tid att tänka på framtida serier som kanske inte ens blir av? Jag firar Agents of S.H.I.E.L.D.-spinoffen när den sänts, jag sett den och jag vet att den är bra. Här är tre anledningar till att avvakta med firandet:

  • Actiondramat Hieroglyph! om antika Egypten gick direkt till serie utan pilot hos Fox, innan den gick direkt till nedläggning utan sändning.
  • Hämndthrillern City Conquest om en man som ska hämnas på sin far började spelas in i Japan, innan sydkoreanska public service-kanalen KBS prompt stoppade produktionen.
  • Chris Carters och Amazons fiasko med The After, där serien plötsligt lades ner ett år efter beställning och ett andra avsnitt av oklara skäl aldrig spelades in.

Jag menar, det är ju inte som att jag ser väldigt mycket fram emot AMC:s adaption av Preacher – en av de bästa serietidningarna någonsin, eller Answer Me 1988 – den tredje omgången av tvN:s fenomenala ungdomsserie efter Answer Me 1997 och Answer Me 1994

Eller äsch, förresten… Vem orkar vara rationell alltid.

Se kommentarer

Peppa upp kvällens Champions League-matcher med Youtube-rep om Bayern München

$
0
0

En av mina favoritkanaler på Youtube är Copa90. En mycket ambitiös kanal som gör intressanta och spännande reportage från olika hörn av fotbollsvärlden. Inför kvällens Champions League-matcher har de släppt ett reportage om Bayern München. De har besökt klubben och intervjuat spelare, supportrar och andra människor runt klubben. Eftersom de på senare år har varit en av de absolut framgångsrikaste fotbollsklubbarna i världen är det intressant att se närmare på hur de har lyckats. Det är en klubb med en väldigt speciell atmosfär och filosofi.

Kolla gärna upp de andra reportagen den här kanalen har gjort. De bästa fotbollsreportagen görs inte idag av någon tv-kanal utan av en Youtube-kanal.

Ikväll ska de försöka vända ett 1-3-underläge hemma mot Porto. Matchen visas kl 20:45 på Viasat sport. 

Se kommentarer

Marvelserien Daredevil kommer tillbaka – Netflix beställer en säsong 2

$
0
0

Trevliga nyheter för oss som fullständigt älskar Marvelserien Daredevil – det blir en säsong två. Detta meddelade Netflix på twitter sent i natt:


Vi på TVdags älskade första säsongen och vi var i extas i vår recension av de fem första avsnitten som vi publicerade på premiärdagen, och sedan fortsatte ju serien att leverera fram till säsongsavslutningen.

Charlie Cox som Daredevil är såklart onboard för den andra säsongen, men även Wilson Fisk (har Vincent D'Onofrio någonsin varit bättre?) kommer att dyka upp igen, enligt Deadline. Och vi kan nog lita på att fler kända figurer från den första säsongen kommer att vara med.

Det som oroar lite inför säsong två, som kommer 2016, är att serien får nya showrunners. Deadline skriver att Steven S. DeKnight hoppar av som showrunner och ersätts av Doug Petrie (Buffy the Vampire SlayerAmerican Horror Story) och Marco Ramirez (Sons of Anarchy). Båda två var dock inblandade i den första säsongen som manusförfattare och producenter så det kanske inte är någon fara?

Antar att ni alla är nöjda med att det blir en fortsättning? För det här är väl den bästa Marvelserien vi sett hittills?

Se kommentarer

Will Forte & Val Kilmer ville vara med i The Amazing Race

$
0
0

I kategorin »Saker jag önskar hade hänt«: När Will Forte och Val Kilmer spelade in MacGruber tillsammans lyckades Forte, som stort Amazing Race-fan, få Kilmer fascinerad av serien, och de till och med planerade att ställa upp tillsammans innan deras agenter satte stopp för det. Hör Forte själv berätta för Bill Burr, 13 minuter in här:

Eftersom jag – liksom Forte – älskar The Amazing Race har jag bara en sak att säga: Förbannade agenter! Det hade ju varit fantastisk tv.

Vilket otippat kändislag skulle ni vilja se i serien?

Se kommentarer

Dags för ännu mer global matjournalistik med Anthony Bourdain i Parts Unknown

$
0
0

Femte säsongen av CNN:s kriminellt underskattade Parts Unknown har premiär i USA till helgen. Serien – som är en väl avvägd blandning av mat- och samhällsjournalistik – är ett utmärkt tips till alla som vill fly iväg annorstädes genom tv-skärmen en gång i veckan.

Ny säsong innebär förstås nya destinationer för seriens frontman Anthony Bourdain. Denna vända ska han – i tur och ordning – till Sydkorea, Miami, Skottland, Madagaskar, New Jersey, Budapest, Hawaii och Beirut. Nedan följer en genomgång av vad man har att förvänta sig i respektive avsnitt.

I Miami slår han följe med ingen mindre än Iggy Pop som ska guida honom till allt från »cow foot soup« till kubanska mackor. Peppen på detta!

  • I den inledande Sydkorea-episoden kommer fokus ligga på det hypermoderna Seoul. Bland det överväldigande utbudet av populärkultur kommer Bourdain att spisa saker som friterad kyckling och en koreansk armégryta.
  • I Miami slår han följe med ingen mindre än Iggy Pop som ska guida honom till allt från »cow foot soup« till kubanska mackor. Peppen på detta!
  • Tredje avsnittet tar plats i Skottland, där Anthony Bourdain portionerar ut sin tid mellan Glasgow och det gröna höglandet. Krogrecensenten A.A. Gill står för sällskapet här. Tillsammans ska de jaga hjort, käka haggis och avnjuta skogshöns.
  • I Madagaskar hänger filmregissören Darren Aronofsky på. De festar på en legendarisk gåsrätt och utforskar den hektiska huvudstaden Tana ihop.
  • Det femte avsnittet utspelar sig i New Jersey där Bourdain växte upp. Han tar en tripp längs minnenas allé i den gamla hemstaten. Friterade hotdogs, ostron och Atlantic City står på schemat här.
  • Nästa destination är Budapest, Ungerns vackra huvudstad. Förutom kål och den givna gulaschen utlovas det bland annat en okonventionell pannkaka med kycklinglever och märg.
  • På Hawaii hjälper reseskildraren Paul Theroux till med att ta oss bortom turismen. Han och Bourdain käkar fisk gjord på urklassiska recept tillsammans med invånarna i Molokai.
  • Säsongsavslutningen i Beirut känns rent spontant som en av höjdpunkterna den här gången. I detta »mellanösterns Paris« käkar han bland annat traditionell meze och besöker ett syriskt community ihop med CNN-korren Nick Paton Walsh.

Vi får väl se hur många säsonger det dröjer innan Bourdain kommer tillbaks till Sverige igen. Senast han var här – under inspelningen av programmet No Reservationsvar det i princip en omöjlighet att inte borra ner ansiktet i skämskudden.

 Den femte säsongen av Parts Unknown har premiär på CNN i USA den 26 april.

Se kommentarer


Ny touchdown av våldtäktsskämtens mästare Amy Schumer

$
0
0

En av de klarast lysande stjärnorna på den amerikanska humorhimlen i år är Amy Schumer. Med en mer än tio år lång ståupp-karriär bakom sig har hon varit känd och respekterad för komedientusiasten länge, men kanske är det i år det stora mainstream-genombrottet kommer. Hon ledde MTV Movie Awards häromveckan, i sommar syns hon i Judd Apatow-rullen Trainwreck och den egna Comedy Central-serien Inside Amy Schumer har redan fått klartecken för en fjärde säsong, trots att den tredje hade premiär så sent som igår. Öppningsnumret från säsongspremiären har du säkert redan sett – musikvideon Milk Milk Lemonade släpptes som teaser och blev en viral hit.

Man kan inte direkt beskylla henne för att gå ut lugnt. Ett av de mest infekterade tabuämnena inom amerikansk humor är sexuella övergrepp och våldtäktskultur, något Amy Schumer aldrig har duckat för. I en tidigare Inside Amy Schumer-sketch lyckades hon exempelvis beröra både sexuella övergrepp inom militären och videospelsdebatten samtidigt:

I gårdagens säsongspremiär tog hon sig i stället an machokulturen inom amerikansk fotboll, nämnde »våldtäkt« som typ vart tredje ord i en femminuterssketch, samtidigt som det var en parodi på tv-favoriten Friday Night Lights och huvudpersonen återigen var The Good Wife-Will, förlåt, Josh Charles. Hatten av:

Andra som gästade premiären var Tina Fey, Julia Louis-Dreyfus och Patricia Arquette.

Inside Amy Schumer sänds på amerikanska Comedy Central

Se kommentarer

Russell Crowe tappar det hos Jimmy Fallon och sjunger om »big fat balls« – och vi älskar det!

$
0
0

I samband med Earth Day i går så tog Jimmy Fallon chansen att plocka fram sin gamla protestlåt Balls In Your Mouth när Russell Crowe gästade The Tonight Show.

Balls in your mouth, balls in your mouth, don't swim in the ocean you'll get balls in your mouth.

Fallon skrev låten för fem år sedan efter BP:s oljeutsläpp i Mexikanska golfen 2010. Och nu var det alltså dags att fram den igen då BP tydligen »inte har fått meddelandet« då olja fortfarande flyter upp på stränderna i USA, fem år efter katastrofen. Och man kan ju säga att Russell Crowe gick all in med Fallon när de båda återupplivade låten:

BIG FAT BALLS!

Magnifik avslutning!

Se kommentarer

Se Iron Man mosa den knarkintresserade Channel 4-journalisten!

$
0
0

När brittiska Channel 4 intervjuade Robert Downey Jr om nya Avengers-filmen gjorde journalisten Krishnan Guru-Murthy misstaget att börja prata om filmstjärnans tidigare drogmissbruk – något Downey Jr inte alls hade lust med. I stället började han mästra journalisten på ett sådant där härligt sätt som man bara kan älska:

Your feet are starting to jump a little bit, you better get to your next question.

#TeamDowneyJr

Se kommentarer

Knarkig surrealism, varm vänskap & kreativa klassiker – TVdags listar 5 animerade favoriter

$
0
0

1. Clarence (Cartoon Network)

Det finns spännande släktskap, både personellt och i anda, mellan Adventure Time (som vi hyllat tidigare) och Emmy-nominerade Clarence, om en rätt osmart men störthärligt optimistisk snubbe som aldrig missar chansen att prova på nya saker – typ presidentkampanjer eller tidsresor – ihop med kompisarna Sumo och Jeff. Där finns en bisarr, udda och varm vänskap i casten som lätt blir beroendeframkallande.

TV_Dags_ClarreSe Clarence hos Magine – just nu över 50 tillgängliga avsnitt.

2. South Park (Comedy Central)

Kanske är det för att säsong 14 ofta rankas som bästa South Park-sessen nånsin som säsong 15 kändes svagare? När vi nu ser om den på Comedy Central framstår den ju som totalt klassisk. Cartmans Asperger-fejk, tween-wavemusiken i mästerliga midseasonfinalen You’re Getting Old, musical-blowjob-subtexten i Broadway Bro Down – så mycket briljans! Still crazy after all these years…

TV_Dags_CARTMAN (1)Se South Park hos Magine – just nu över 30 tillgängliga avsnitt.

3. Farbror farfar (Cartoon Network)

Animatören och allkonstnären Peter Browngardt gick vidare från Futurama för att skapa egna Cartoon Network-mästerverket Uncle Grandpa – om vanvettiga »Farbror Farfar« och hans surrealistiska förmåga till problemlösande. Varje avsnitt är en total knarktripp…

TV_Dags_FARBRORFARFAR (1)Se Farbror farfar hos Magine – just nu över 30 tillgängliga avsnitt.

4. Svampbob Fyrkant (Nickelodeon)

En tvättsvamp klädd som en handläggare på Försäkringkassan som bor i en ananas? Visst hade Spongebob Squarepants kunnat vara en mindfuck-uppfinning av The Mighty Boosh? Allt fler vuxna pratar om Spongebob som en modern klassiker. Inte minst som ett perfekt »dagen efter«-program när vi inte vill använda hjärnan till mer än att koordinera andning och hämtpizza.

TV_Dags_SPONGEBOB (1)Se Svampbob Fyrkant hos Magine – just nu över 40 tillgängliga avsnitt.

5. Futurama (Comedy Central)

Är Simpsons-skaparen Matt Groenigs mångfalt prisvinnande, retro-futuristiska science fiction-mästerverk Futurama över eller inte? Det har gått långt över ett år sedan senaste, sjunde, säsongsfinalen och en gigantisk fan-base klänger alltjämt fast vid Groenigs löfte till en sörjande Katey Sagal på Comic-Con om att serien ska fortsätta… för den som inte förstått varför TV Guide häromåret rankade Futurama som en av tidernas bästa tecknade tv-serier vevar Comedy Central just nu fyra avsnitt om dagen.

TV_Dags_FUTURAMA (1)Se Futurama hos Magine – just nu över 10 tillgängliga avsnitt.

Se kommentarer

J.K. Simmons klar för huvudrollen i Rubicon-liknande spionthrillerserien Counterpart

$
0
0

J.K. Simmons är klar för huvudrollen i nya Starz-serien Counterpart, en »spionthrillerserie med metafysiska sci-fi-element«. De två första avsnitten regisseras av Morten Tyldum som senast gjorde Imitation Game och före det Huvudjägarna.

Om du inte har någon koll på vem Simmons är så har du missat en av förra årets i särklass bästa filmer – Whiplash. Simmons kammade en Oscar för sin chockbra rollgestaltning av den despotiske bandledaren på en musikhögskola. Även om huvudrollsinnehavaren Miles Teller var duktig så stal Simmons showen. Kolla klippet:

Jag kanske låter tankarna skena i väg lite väl mycket men det låter som en blandning mellan Fringe och Rubicon, så »superpepp« räcker inte för att täcka in graden av pepp här…

Se kommentarer

Skavlan friades i Norge för Åkesson-intervjun

$
0
0

Det är lätt att börja slipa på »Hur många norrmän krävs det för att…«-historier när man hör att över 3 600 norrmän anmälde Fredrik Skavlans Jimmie Åkesson-intervju till Kringkastingsrådet, den norska motsvarighet till svenska Granskningsnämnden. En intervju som Jimmie-älskarna hävdade att Åkesson vann på knock … men som ändå var så provocerande att man måste anmäla det till Kringkastingrådet (och/eller Granskningsnämnden) för att … det nog inte var Jimmie som vann duellen ändå…?

Tre av Kringkastingsrådets fjorton ledamöter ville uttala sig kritiskt mot Skavlan men fick nöja sig med formuleringen att »Rådet förutsätter att NRK:S ledning och producenterna bakom Skavlan tagit del av de kritiska synpunkter som framförts«.

Se Skavlans replik i Kringkastingsrådet, på NRK:s hemsida. Skavlan berättar bland annat hur redaktionen tänkte kring Åkesson-besöket.

Se Skavlans replik i Kringkastingsrådet, på NRK:s hemsida. Skavlan berättar bland annat hur redaktionen tänkte kring Åkesson-besöket.

 

Se kommentarer

Biopremiär: Frisläppta tabun & dunkla drifter i de välordnade villakvarterens källare

$
0
0

Min favoritsekvens i filosofigycklaren Slavoj Žižeks filmexposé The Pervert’s Guide to Cinema är den freudianska läsningen av Norman Bates hem i Hitchcocks Psycho, som förvandlar övervåningen med den avlidne moderns förmanande röst till överjaget, och källaren till detet; platsen i Bates undermedvetna där impulser och sexuella och aggressiva drifter får ta överhanden.

Det är en analys som utan större svårigheter skulle kunna appliceras på Österrikaren Ulrich Seidls senaste film, Källaren. I knappt 90 minuter bjuder Seidl ner tittaren i olika människors källarutrymmen men framför allt inre kamrar. Här syns paret som förvandlat källaren till en pub, BDSM-utövning i två olika former, ungdomar som spelar trummor, män i övre medelåldern som har skjutbana och diskuterar hur dumma turkar är och bleckblåsentusiaster med stora mängder nazistmemorabilia.

I en olustig scen möter vi en kvinna som förklarar att hon älskar att plågas och förnedras, antingen fysiskt (från späkning till nålar genom bröstvårtorna) eller verbalt, bara för att gå vidare med att berätta hur hon misshandlats av män i olika förhållanden – scenen igenom är hon endast iklädd ett rep.

I filmens inledning syns exteriörer. Garageuppfarter, buskage och lång gator i villaområden. Det är ett slags modern yta som för tankarna till Jacques Tatis kala modernitetskritik i filmer som Min onkel och, ännu mer, Playtime. Vi rör oss sedan in, ner i interiörernas dolda utrymmen, i människornas innersta. Ner till smutsen, vare sig den kommer från svettiga kroppar på träningscyklar eller historiefetischism. Det mest hisnande är givetvis att Källaren inte är en spelfilm utan en dokumentär. Att samtliga av filmens figurer finns på riktigt och villigt ställt upp med sina namn, ansikten och kroppar för allmän beskådan. Stilistiskt statiskt riktar Seidl kameran mot dem utan att vika undan blicken.

Det mest hisnande är givetvis att Källaren inte är en spelfilm utan en dokumentär. Att samtliga av filmens figurer finns på riktigt och villigt ställt upp med sina namn, ansikten och kroppar för allmän beskådan.

Ett slags äckel infinner sig snabbt. Dels över de österrikiska människorna som hyllar Hitler eller har spöklika spädbarnsdockor som de tar ur lådor i och sina källarutrymmen låtsats är levande, men kanske än mer över den mänskliga naturen i stort. Över insikten om våra tabun och drifter lever och mår bra, barrikaderade i villakvarterens dolda utrymmen. Det är ett tema som går igen i Seidls filmer, insikten att det under den polerade moderna ytan råder ett pulserande äckel.

Det vore enkelt att avfärda som cynism. Seidl estetik hänger sig stundtals åt Roy Anderssons estetiskt fascinerande men ofta trubbiga övertydlighet men balanserar oftast rätt genom att slå an ett slags aktualitet. Genom att fånga in det som skaver, det som är obehagligt, i det moderna västerländska samhället. I paritet med en Österrikisk alkoholiserad gubbe som gillar blåsinstrument och Hitler blir till och med Norman Bates en obehagligt rimlig figur.

Källaren har svensk biopremiär idag.

Se kommentarer


Tre män och en greenscreen – nej, Syfyserien Olympus är ingen ny Spartacus

$
0
0

Tre avsnitt in i SyFys nya serie Olympus, väntar jag forfarande att den gråa ankungen ska bli en svan. Jag menar, de har ju gjort det förut. En av mina favoritserier – Spartacus, började ju med ett episkt magplask i slomo, för att sen på riktigt bli jättebra. Jag har mina tvivel angående Olympus, men är som vanligt naiv och hoppfull och uppenbarligen med en hög toleransnivå för skräp.

Olympus har inte visat något guld bland bajset. I produktion liknar det fantasyserien Sword of Truth, det vill säga mycket skogsmiljöer med två eller tre skådisar som pratar om saker.

Jag är uppvuxen med böckerna Hjältar och gudar på himlavalvet, älskade Jason och det gyllene skinnet, har ett ambivalent förhållande till Troja, 300 och andra machogrekdramer, och så vidare. Men jag ser det mesta som kommer ut. För jag önskar mig en riktigt maffig antika grek-fantasy. Med vettig budget och vettigt manus skulle det kunna bli så jäkla bra. Allt finns ju redan där, maffiga strider, mustiga monster och vackra, själviska gudar, ödet, söner som har sex med sina mammor (take that, Jaime/Cersei) och så vidare. Så inte är det konstigt att jag hoppas.

Men Olympus har inte visat något guld bland bajset. I produktion liknar det fantasyserien Sword of Truth, det vill säga mycket skogsmiljöer med två eller tre skådisar som pratar om saker. Skillnaden är att SyFy verkar ha bränt hela sin budget på en green screen. Så istället för att placera sina skådisar i nån random skog så är mängden episka green screen-scenerier många. Nästan varje scen innehåller skådespelarna mot bakrunder av knotiga vridna träd, vidsträckta panoraman med gigantiska gudaskulpturer, eller varför inte en koboltblå pelarskog i Atens palats? Problemet är att det är så kackigt gjort att det bara känns studio.

Hela serien skriker lågbudget och det är smärtsamt och tråkigt.  Handlingen då?

Den unge hjälten-to-be dödar en cyklop för att rädda Oraklet. Oraklet visar sig vara en ung kvinna som flytt från onda präster. De dras snabbt in i en quest för att hitta ringen som öppnar portarna till gudarnas hemvist ety, den unge hjälten är hemlig son till Atens kung och har oanade krafter inom sig. I Aten som är belägrat av Kung Minos försöker kungen och hans armé att bekämpa belägringen, men snärjs av den trollkunnige drottningen Medea. Ni märker att de blandar hejvilt. Det tycker jag är ok, man väljer att göra sagofantasy av de existerande myterna och berättelserna, lite som Vikings. Fast till skillnad från Vikings har Olympus ännu inte visat någon slags kvalité.

Jag hänger kvar mest för att jag är intresserad av att se hur de löser gudarnas intåg i berättelsen. Men har jag hopp för att serien ska lyfta? Nej.

Olympus visas på SyFy.

Se kommentarer

Filip & Fredriks nedlagda svenska podd kommer tillbaka – i form av nya Breaking News?

$
0
0

Att Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är tillbaka med sitt Breaking News i Kanal 5 är vårens höjdpunkt i svensk tv. Från den 18 maj och fem veckor framåt är vardagskvällarna räddade… Men det som gör mig lite extra pepp på den nya säsongen är att man förmodligen kommer att försöka fokusera mer på den typ av ämnen och dagsaktualiteter som man gjorde i den suveräna, nu nedlagda, svenska podden. Filip säger i pressmeddelandet: »I år koncentrerar oss på det vi är bäst på: att göra jävligt roliga betraktelser över vad som hänt just i dag, lite som vi gjorde i vår svenska podd.«

Visst låter det intressant?

Att duon samtidigt söker nya par till en ny säsong av Ska vi göra slut är såklart också en trevlig nyhet. Det är bland det bästa de gjort.

Breaking News med Filip och Fredrik har premiär på Kanal 5 den 18 maj.

Se kommentarer

På TV4 i kväll: hela 2000-talets mest missförstådda flum-psyko-seriemördar-thriller

$
0
0

TVdags Martin Degrell tyckte, som många andra, att Mr Brooks var en av årets sämsta filmer 2007. För mig var den, på sätt och vis, snarare Årets Film. Rent konstnärligt fanns det givetvis hundra filmer som var långt bättre, och jag förstår precis varför Martin och tonvis med tongivande kritiker världen över sågat den. Den är ju löjeväckande. Under förutsättning att man utgår från att Mr Brooks och, det året, säg Syriana tar plats i samma universum bara för att ingen av dem kategoriseras som »komedi«.

När Mr Brooks avfärdas med att vara »osannolik« och »ologisk« känner jag att filmhistorien krökt sig så mycket att cineasterna fått mentalt diskbråck.

Men orsaken till att jag uppskattar Mr Brooks så mycket är att den utmanar en modern, och sällan diskuterad, kritikerkonsensus som säger att samtidigt som man ständigt hänvisar till Alfred Hitchcocks klassiska mästerskap så bör man samtidigt, rutinmässigt, avfärda alla nya filmer som eftersträvar samma slags underhållningseffekter – och, avfärda dem inte för att de är passé och omoderna utan för att de är »osannolika«.

Men när Mr Brooks avfärdas med att vara »osannolik« och »ologisk« känner jag att filmhistorien krökt sig så mycket att cineasterna fått mentalt diskbråck. När blev egentligen »trovärdig« filmkonstens främsta ledord? Biopubliken vill, precis som för 30 eller 50 år sen, ha fantasterier, illusionsnummer, overkligt kittlande tankeexperiment – och då inte bara, vill jag påstå, i form av sagor om ringar eller guldkompasser utan också i sådana neo-1900-talsfreudianska genrekrumbukter som Mr Brooks erbjuder.

Hitchcock älskade att utgå från enkla middagskonversationstankeexperiment – typ att två främlingar på ett tåg bestämmer sig för att utföra varandras mord – och Mr Brooks underhåller i samma anda: en seriemördare iakttas av en främling som idkar utpressning för att få vara med om hans nästa mord. Och varje gång filmen skulle kunna tippa över i löje tar den i stället ny sats med ett än mer förförisk tankekrumsprång… och ur detta perspektiv är nästan varenda beståndsdel lysande: Kevin Costner och William Hurt som mördarens käbblande multipla personlighet, Costners dotter som också börjar mörda, Demi Moores jagande miljardär-snut (!) som hamnar i rocktechno-shootouts med en annan psykomördare… och så en jätteplottrig knep-och-knåp-plot som håller ända fram till det ohyggligt läckra chockslutet.

Exempelvis kan man inledningsvis känna att just Demi Moore-grejen är ren B-film, men så De-Palma-dyker den här andra seriemördaren in (en roll som i sig har lika lite med filmens huvudhandling att göra som snut-Demis miljardförmögenhet), och man känner att, gud, detta är ju en otrolig bisarro-mash up: transvestitmassmördare, läppstift på män, peruker, split personalities… vilket fulländas när William Hurt och Kevin Costner exekverar ett magnifikt madman-skratt ihop i en nattlig bilscen.

Regissören Bruce A Evans har faktiskt lagt in flera medvetna fingervisningar om att det är så här filmen ska ses. Som när Costner och Dane Cook (som faktiskt fungerar i offerrollen) har en bilburen stake-out och Costner löser korsord sufflerad av sitt alter-ego i baksätet: en tuggummituggande, psykopatflinande William Hurt som kikar över Costners axel och säger »fem lodrätt, den sovandes demon… incubus! Jag älskar hur du tänker, så underbart skruvat!«

Så underbart skruvat indeed.

Man kan kalla det haveri eller en enda röra, men då har man som sagt glömt vad film kan vara: utmaningen att ro även den mest läckande båten i land.

Mr Brooks sänds på TV4 i kväll kl 22:55.

Se kommentarer

Inför Let's Dance-finalen: Sista hindret för Stenis

$
0
0

Det har föga överraskande varit Stenmark-feber i vår. De andra Let's Dance-deltagarna har varit statister. Stenis har varit huvudpersonen. Det har mer eller mindre varit en transportsträcka fram till finalen. Han trodde inte riktigt själv att han skulle gå till final men det är nog bara hans ödmjukhet som talar. Jag tror han har haft målbilden klar sedan första avsnittet, han har hela tiden sett sig själv som den självklara vinnaren. Stenmark är född till att stå högst upp på prispallen.

Stenmark är vår kanske mest kända idrottare någonsin. Lägg till hans egna vinnarinstinkt på det och riktningen har varit utstakad sedan första avsnittet.

Jag skulle vilja veta vad de andra deltagarna tänkte när de såg vem de skulle tävla emot. Vad tänkte de när de läste att Ingemar Stenmark skulle vara med? Dans är en bedömningssport och när stora delar av juryn, vi tittare då, knappast besitter proffsdomarkunskap så faller rösterna väldigt mycket efter popularitet, folklighet och kändisskap. Stenmark är vår kanske mest kända idrottare någonsin. Lägg till hans egna vinnarinstinkt på det och riktningen har varit utstakad sedan första avsnittet.

Jag tror helt ärligt inte att de andra medverkande förstod det. De förstod inte att de var chanslösa på förhand. De kämpade och slet, men insåg inte vem som stod på startlinjen bredvid. Trodde en okänd MMA-fighter, som är mer känd för att vara tillsammans med Camilla Läckberg, att han skulle ha chansen? Trodde Jonas Björkman, som inte varit i rampljuset på många år, att han skulle slå Stenmark? Hur folkkär blir man på att vara programledare för Nyhetsmorgon? Det är en sak att gnabbas lite med Steffo. En helt annan sak att tävla i popularitet mot Stenmark. Så skulle jag kunna hålla på med hela startfältet. Det har varit Stenmark mot en samling b-kändisar eller föredettingar.

Om man ska tro kvällstidningarna verkar det även finnas tittare som är förbannade. Fel person gick vidare förra veckan. Björkman dansade så mycket bättre. Då vet man inte hur folkligt stor Stenmark är. Eller så tar man programmet med aningen för stort allvar.

Nu ska han bara slå Marie Serneholt. Hon har varit programledare för Melodifestivalen och Bingolotto och gjorde sig känd på att sjunga Abba-covers. Där finns det popularitetskapital att ta av. Inte en helt enkelt nöt att knäcka, men om man tänker efter. Hur jäkla svårt är att det sjunga ABBA på karaoke. Det fixar till och med jag. 87 världscupsegrar däremot!

Förresten, någon som har Stenmarks röstnummer?

Finalen i Let's Dance sänds på TV4 i kväll kl 20.

 

Se kommentarer

Innan Don blev en Mad Men var han bara en Dick

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live