Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Inför Mad Men-premiären i kväll: Se Pete Campbells hårfäste ge vika(r)

$
0
0

I kväll börjar andra halvan av Mad Mens sista säsong sändas i USA (premiumkunder hos Kanal 9 kan kolla på Kanal 9 Play från i morgon). Inför premiären har amerikanska Slate gått på djupet gällande seriens berömda detaljrikedom – genom att studera hur Pete Campbells hårfäste krupit uppåt genom säsongerna. Resultatet är 56 sekunder tv-magi i det lilla.

En självsäkert leende 26-åring med framtiden i stadigt sikte i första säsongen har sju säsonger och nio år senare förvandlats till en undanskuffad, bitter och plufsig 35-åring.

För även om Mad Men kanske främst är en studie över den traditionella mansrollens upplösning porträtterad av Don Drapers »fall«, så visualiseras detta rent fysiskt bäst genom Pete Campbells gradvisa kroppsliga förfall under seriens gång. En självsäkert leende 26-åring med framtiden i stadigt sikte i första säsongen har sju säsonger och nio år senare förvandlats till en undanskuffad, bitter och plufsig 35-åring på väg mot medelåldern utan någon som helst utsikt att bli den nye Don Draper:

Och som sagt, med betydligt djupare vikar.

Se kommentarer


David Lynch hoppar av nya Twin Peaks efter pengabråk

$
0
0

Vi var många som gick i gång i oktober förra året när det blev klart att Twin Peaks skulle återupplivas i nio nya avsnitt. Allt verkade gå som tåget, David Lynch var på, Mark Frost var på, och Kyle MacLachlan anslöt till projektet i januari. Allt var frid och fröjd. Tills nu.

David Lynch och kabelkanalen Showtime är tydligen inte överens och nu är projektet i fara. I natt gick regissören och manusförfattaren ut på twitter och sa att han hoppat av som regissör:

 

 

 

Efter en timme kommenterade Showtime David Lynchs tweets i en pressrelease. De tror fortfarande på en lösning::

»We were saddened to read David Lynch’s statement today since we believed we were working towards solutions with David and his reps on the few remaining deal points. Showtime also loves the world of Twin Peaks and we continue to hold out hope that we can bring it back in all its glory with both of its extraordinary creators, David Lynch and Mark Frost, at its helm«.

Den nya säsongen är alltså inte död. Den kan bli av utan David Lynch vid rodret. Men vad säger skådespelarna? Och Mark Frost? Ja, sista ordet har inte sagts, fortsättning lär följa.

Kan ni tänka er en fortsättning på Twin Peaks utan David Lynch?

Se kommentarer

Efter en o-episk femte säsong och nedläggning: Ge Downton Abbey en prequel

$
0
0

Nästa säsong blir den sista men det känns redan tomt efter Downton Abbey, även om vi väl alla egentligen är överens om att den gamle trotjänaren borde få somna in nu. Det känns som att skaparen Julian Fellows i sanningens namn gjort ett gäng riktigt halvhjärtade säsonger nu på slutet.

Säsong fem, den senaste, tyckte jag började bra men resten av säsongen kändes mest rörig. Jag ville inte ens utbrista i ett »Stackars Edith« utan mer i ett »stackars lantbrukarhustru!« eftersom ungen ju faktiskt bara togs ifrån henne av rikemansbruttan Edith (som ju redan en gång tagit tillbaka barnet från den där anonyma österrikiska familjen eller vad det nu var). Jag kunde inte se skillnad på Marys friare. Jag hoppades halvhjärtat på att Tom och Mary skulle få ihop det, men nej.

Allt var liksom så…o-episkt. Det är en dödssynd i kostymdrama, att vara o-episk!

Det har också varit så gulligt, alla har varit så förstående mot varandra. Pappa Grantham bara »jaha jaha ett illegitimt barn som du dolde för mig i flera år, bara du är lycklig så.«

Ingen dramatisk död, inga riktiga problem, inget krig. Allt var liksom så…o-episkt. Det är en dödssynd i kostymdrama, att vara o-episk!

Jag kommer självklart se den nästa och sista säsongen. Men. Det finns så många historier kvar att berätta! Och då menar jag inte att Mary ska få avspisa ännu en friare utan jag menar de historier som funnits men det bara hintats om.

För ungefär ett år sedan skrev jag här på TVdags om hur jag var på en pressgreja med Isobel Crawley (Penelope Wilton) och mr Carson (Jim Carter), och hur de pinsamt nog avfärdade min strålande idé med att ge Downton Abbey en prequel.

Men jag vill inte nedslås. Jag tycker fortfarande det är en strålande idé! Här kommer därför några av mina prequel-idéer, i repris:

Dowager Countess of Grantham – (Puh, att få ur sig den titeln varje gång – alltså älskade Maggie Smith, Violet) stod ju för den mest spännande kärlekshistorien som vi aldrig fick se äga rum i säsong fem. Jag menar så klart den med ryske prinsen. Vem hade inte velat se den utspela sig, med en vasstungad, skitsnygg brud som går på bal och deltar i slädturer med rysk aristokrati och som kollrar bort och nästan-rymmer med den noble prinsen.
Men mer då?

Isobel Crawley – var ju sjuksköterska i Boer-kriget och hade ju haft en episk kärlekshistoria bakom sig med Matthews far.

Carson – hade ett spännande förflutet på teatern med himlastormande men sviken kärlek. Vem vill inte se honom steppa runt på en vaudeville-teater?

Robert Crawley – Robert gifte sig med Cora för pengarnas skull, pressad av sin familj, på det sättet räddade hon Downton. Hur gick det till? Hur blev Downton bankrutt? Hur träffade Robert Cora?

Cora Crawley – (fast Levinson då som hon hette innan hon gifte sig)  Vad var Coras känslor och motiv? Blev hon tvingad av sin familj eller hyste hon äkta känslor för Robert redan från början? Hur var det att komma från USA till det engelska strikta klassamhället? Hennes mamma, spelad nu av Shirley Maclaine, vill man ju se mer av också!

DABates – stred med Robert i Boer-kriget, där han blev sårad. Vi vet att han blev alkoholiserad, och behandlade sin fru Vera så illa att han nykter sedan kände sig tvungen att gottgöra henne genom att ta på sig skulden för en stöld Vera begått. Även om vi känner till hur illa det slutade är detta ändå så dramatiskt att det är värt att se!

Miss O’Brien – hur blev hon Coras hjälpreda? Varför är hon så ondskefull som hon ju är i framför allt första säsongen? Här kan man ju fläska på med sorgliga motgångar som gjorde henne till det intriganta stycke som hon är.

Okej, jag kan se de praktiska problemen. Skådisarna blir ju inte yngre och kan knappast reprisera sina roller fast vara 20 år yngre. Men ändå!

Till sist förslag på den obligatoriska julspecialen i Downton Abbey – the Prequel:

Robert inser att han nu fått äkta känslor för Cora. De kysser varandra i snön. Miss O'Brian tittar mörkt på ut från skuggorna…samtidigt som Carson sjunger God rest ye merry gentlemen på en scen. Bates tar en jul-hutt i finkan. Cora berättar att hon är gravid. »Jag känner på mig att vi ska få en dotter…« säger hon. Flingorna faller över Downton Abbey.

Se kommentarer

Slutet på en era - trotjänaren Brian Stack byter Conan mot Colbert

$
0
0

Häromdagen, i den allmäna glädjeyran över att Netflix beställt en ny sketchserie av Bob och David, trängdes en annan komedinyhet nästan helt bort från flödet, en nyhet som för humornördar både är lite vemodig men samtidigt spännande. Brian Stack, manusförfattare, sketchkomiker och evig medarbetare till Conan O'Brien, från dagarna på gamla Late Night i New York via kortlivade The Tonight Show i Los Angeles och sedan vidare till Conan på TBS, stämplade ut i torsdags, efter hela arton års lång och trogen tjänst.

Stack betraktas allmänt som den trevligaste och mest anspråkslöse mannen i showbiz, en nästan provocerande genuin good guy som varit en humorklippa i vått och torrt hur länge som helst men sällan dragit uppmärksamheten till sig själv – en första klassens lagspelare.

Att nyheten dök upp helt utan fanfar, levererad via en oansenlig tweet från huvudpersonen själv, samtidigt som informationen närapå drunknade i Mr. Show-euforin, är symptomatiskt. Frågar du kollegor i branschen betraktas Stack allmänt som den trevligaste och mest anspråkslöse mannen i showbiz, en nästan provocerande genuin good guy som varit en humorklippa i vått och torrt hur länge som helst men sällan dragit uppmärksamheten till sig själv – en första klassens lagspelare. Hittar du någon som har ett ont ord att säga om Brian Stack ljuger hen. För mig är han lika synonym med Conan O'Brien som Andy Richter. Han har också alltid varit vänligheten själv när jag haft med honom att göra – några minns kanske manusstrejken 2008, då han kommenterade från fronten på Weird Science. Därtill är han – såklart – fantastiskt rolig.

Arton år är såklart en evighet i TV-sammanhang, och Stacks adjö innebär på sätt och vis slutet på en era för Conans författarstab. Bortsett från Richter var Stack i princip den sista av det gamla gardet som höll sig kvar på jobbet, efter det att Kevin Dorff och Brian McCann lämnat skutan bara under det senaste året eller så. Det kan nog vara nyttigt för bägge parter att hitta nya lekkamrater, även om det hos mina allra mest inbitna humorkompisar är lite deppigt just nu.

Men de goda nyheterna är att det inte ligger något ont blod bakom avskedet. Stack flyttar tillbaka till New York med sin familj för att jobba på Late Show with Stephen Colbert, när Colbert tar över efter David Letterman senare i år. Det känns som ett smart drag av både Colbert och Stack – den förra får ett fantastiskt tillskott, en riktig veteran, till sin stab, och den senare kan återkomma till staden där TV-karriären sjösattes en gång i tiden och återförenas med Second City-alumnen Colbert.

Conan och kompani såg till att fira av Stack ordentligt i torsdags, och den här fina hyllningen gjorde åtminstone mig lite rörd.

Team Coco har dessutom gjort en spellista med Stacks bästa sketcher och roligaste gubbar från åren som gått. Vem minns inte Frankenstein, The Interruptor, croonern Artie Kendall och den kringresande försäljaren Hannigan?

Se kommentarer

Veckans nya k-dramer: Märkliga superkrafter och matporr-uppföljare

$
0
0

Det blir fyra premiärer på koreansk tv i veckan: Två romansdramer, en uppföljare på en matporrserie från vintern 2013/14 (som jag inte gillade på grund av tråkig komedi) och en lite speciell superhjälteserie från några av hjärnorna bakom Saturday Night Live Korea – en serie som förhoppningsvis inte är i närheten så misogyn som premissen får den att låta.

The Lover och Falling for Innocence finns nu på Viki.

Love on a Rooftop

Genre: Familj, drama, komedi, romans.
Handling: En kvinna känner sig äntligen hemma efter en omadoption och en man väljer kärleken före familjen.
I huvudrollerna: Im Se-mi, Park Jin-woo, Kim Se-jung.
Manus: Choi Min-ki, Kim Ji-wan.
Regi: Choi Ji-young.
Sändning: Ett halvtimmeslångt avsnitt varje måndag–fredag; 100+ avsnitt.
Premiär: 6 april.
Svensk visning: Ingen ännu.

Let's Eat 2

Genre: Matporr, komedi.
Handling: Den populära matbloggaren Gu Dae-young är tillbaka, men nu har han fått två rivaler: En kvinna som lever på bara en måltid om dagen, och en man som är vegetarian.
I huvudrollerna: Doojoon, Seo Hyun-jin, Kwon Yul.
Manus: Im Soo-mi.
Regi: Park Joon-hwa, Choi Gyu-shik.
Sändning: Ett timslångt avsnitt varje måndag och tisdag; 16 avsnitt.
Premiär: 6 april.
Svensk visning: Viki har licensierat till Europa.

The Superman Age

Genre: Komedi, superhjälte.
Handling: Män som fortfarande har oskulden intakt när de fyller 25 får plötsligt superkrafter. En av dessa män är Byung-jae som nyligen återupptagit sina studier efter några år borta. Han ogillar folk, men drömmer om att bli accepterad på något sätt.
I huvudrollerna: Yoon Byung-jae, Kim Chang-hwan, Lee Yi-kyung.
Manus: Yoon Byung-jae.
Regi: Kim Min-kyung.
Sändning: Ett avsnitt varje fredag.
Premiär: 10 april.
Svensk visning: Ingen ännu.

My Unfortunate Boyfriend

Genre: Drama, komedi, romans.
Handling: Berättelsen om en kvinna som ofta ljuger för att få som hon vill och hennes pojkvän som inte klarar av att ljuga.
I huvudrollerna: No Min-woo, Yang Jin-sung, Yoonhak, Kim Eun-jung.
Manus: Lee Jae-yoon.
Regi: Nam Ki-hoon.
Sändning: Ett timslångt avsnitt varje fredag och lördag; 20 avsnitt.
Premiär: 10 april.
Svensk visning: DramaFever har licensen, så plocka fram närmsta VPN och kör!

Se kommentarer

En stjärnsmäll till Snowden-intervju: John Oliver mästrar hela världens samhällsjournalister

$
0
0

I natt fick vi se ännu ett kapitel i sagan om USAs övervakningsproblematik. Och det var en sorglig syn. Last Week Tonight with John Oliver hade frågat amerikanen på gatan om de visste vem Edward Snowden var.
»Han med Wikileaks?«
»Jag känner igen namnet, men …«
»Han sålde nån sorts information?«
Ni fattar.

Så John Olivers trupp av orädda pedagoger beslöt sig för att ge sig på ämnet – ingen slam dunk när man jagar tittarsiffror (eller skratt).

Snowden verkar faktiskt inse att han borde ha varit mer skarpeggat pedagogisk när han drog fram allt det här i ljuset.

Men SOM de ror hem det. Jag kan bara tänka mig hur mycket tid som gick åt till att hitta den perfekta liknelsen där de jämför övervakningsprogrammen med en jaktfalk och den personliga integriteten med ett marsvin. Det är genial stenografi för komplexiteten i frågan (du kan inte ha båda i samma rum – utan vissa kompromisser).

Kronan på verket är en lång, bra – kanske den bästa jag har sett – intervju med Snowden själv, i Moskva, där Snowden faktiskt verkar inse att han borde ha varit mer skarpeggat pedagogisk när han drog fram allt det här i ljuset.

Och just det, varning för namn på könsdelar (ur bådas munnar), som är en grundläggande del av det »nya« argument som läggs fram. 

Se kommentarer

Vad har hänt med Trailer Park Boys? Det brukade ju vara roligt!

$
0
0

Det här är humor.

När John Paul Trembley och Robb Wells – två kanadensiska pizzeriaägare – strax innan millennieskiftet spelade in en svartvit kortfilm om ett gäng småkriminella trailerpark-bor från Nova Scotia var det få som anade vad som komma skulle. Ackompanjerade av ex-rockern Mike Smith och ständige regissören/manusförfattaren Mike Clattenburg gick de vidare och utvecklade konceptet till en tv-serie som skulle få ett enormt kultfölje världen över.

Det är vackert att se hur produktionen under de första säsongerna mejslar fram Rickys stendumme karaktär genom att konstatera att han »inte klarade av att gå ut högstadiet« och sedan låter honom missförstå nästan hela det engelska språket.

Trailer Park Boys, som den kallas, har ända sedan de första stapplande stegen togs för över 15 år sedan karakteriserats av sitt stora hjärta och sina många intelligenta dumheter. Även om man i dag måste stå ut med gryniga showcase-episoder filmade med lågbudgetutrustning för att ta sig igenom de första säsongerna räcker det med att bänka sig några timmar framför tv:n för att bli kär i seriens ambitiösa inledning på nytt.

I Sunnyvale Trailer Park lär vi känna Ricky (Wells) som bor i sin fallfärdiga bil, odlar marijuana och slevar i sig frukostflingorna med avbruten hockeyklubba. Vi möter Julian (Trembley) som kläcker den ena »smarta« get rich or die tryin’-planen efter den andra, ständigt med en nyblandad rom och cola i handen – som inte spills ut ens när han voltar med sin bil. Här bor även Bubbles – den älskvärda och extremt glasögonprydde idioten som gör allt för sina »kitties«, samt lever i ett förråd. Filmad som en mockumentary zoomar serien in på trions samvaro i husvagnsområdet, med milt sagt alternativa vardagsbestyr och den ständiga kampen mot Sunnyvales »park supervisor« Jim Lahey samt dennes »assistant park supervisor« Randy i fokus.

Den stora charmen med Trailer Park Boys är hur den alltid har lyckats vara både enormt korkad och förvånansvärt smart. Det är vackert att se hur produktionen under de första säsongerna mejslar fram Rickys stendumme karaktär genom att konstatera att han »inte klarade av att gå ut högstadiet« och sedan låter honom missförstå nästan hela det engelska språket. Greppet i fråga blev genom åren så populärt bland seriens fans att det fick ett eget namn – »Rickyisms« – och det är enkelt att föreställa sig hur Wells måste ha behövt hålla sig för skratt när han i förbifarten sket ur sig repliker som »a link is only as long as your longest strong chain« och »beauty is in the eye when you hold her«.

Precis som alla andra underbara detaljer i seriens universum levererades de med en känsla för det subtila som gjorde att man sjönk in i den här sjuka världen, lika oundvikligt som en tegelsten i en sjö. Under en handfull säsonger serverades vi mängder av fantastiska påhitt. Som när den väldigt vite rapparen J-Roc låtsas hamna i fängelse och bor under en trailer – i en hel säsong – för att hajpa sitt kommande album. Eller som när Rickys pappa Ray, en pensionerad långtradarchaffis, visar sig ha blivit så arbetsskadad att han numera bara kan kissa i gamla juicedunkar (vilket han brukade göra för att slippa stanna på vägen när han fortfarande jobbade). Eller som när hela trailerparken måste hjälpas åt för att lokalisera Rickys dotters borttappade skolprojekt – kycklingen Oscar Goldman.

Trailer Park Boys var under några gyllene år briljant underhållning. Sedan hände någonting.

Under den sjunde säsongen – den sista innan Showtime nyktert nog bestämde sig för att avliva serien – blev det uppenbart att manusförfattarna började få slut på idéer. De krystade kändisinhoppen och plågsamt långsökta plotutvecklingarna avlöste varandra. När »The Boys« slutligen blev tvungna att tacka för sig var det med en tår i ögat och en lättnadens suck som många tog farväl. Trailer Park Boys hade lagts ner medan flaggan fortfarande var i topp. Skaparen Mike Clattenburg hade kort dessförinnan hamnat i en till synes ganska infekterad intern stridighet med trion som spelade huvudkaraktärerna, och skulle aldrig mer göra ett avsnitt. Allt verkade som upplagt för ett värdigt avsked.

För några ögonblick under säsong 8 var Trailer Park Boys sig självt igen, lika underbart skruvad och – på något märkligt vis – välspelad som under fornstora dagar.

Tyvärr hindrade det inte seriens ansikten utåt från att ånga vidare på egen hand. Den åttonde säsongen, som likt den nionde producerades av »The Boys« själva i samarbete med Netflix, var först och främst en smärtsam påminnelse om att allting har ett bäst före-datum. Efter närmare sju års frånvaro från tv-rutan kunde ensemblen – som i stort varit densamma sedan starten – inte uppbringa mycket mer än pliktskyldiga kloner av gamla skämt och ett »rätt« spretigt narrativ. Det var uppenbart att någonting viktigt hade gått förlorat under åren som arbetet med serien legat i träda: det fanns inte längre någon samlad vision, inga kreativa ambitioner. För den som följt serien var det uppriktigt jobbigt att se hur man körde på ändå.

Trailer Park Boys

Trailer Park Boys smurfar smurf.

Undantagen var i och för sig stöpta i rent guld – som när Ricky fick en guldfisk som ny bäste vän. Orangie, som han genast döpte den till, visade sig dock inte ha riktigt samma höga tolerans för helglånga marijuana-och-grogg-benders som Ricky själv – så merparten av säsongen gick åt till att följa hur Bubbles och Julian fick ta till allt mer drastiska åtgärder för att upprätthålla skenet av att Orangie fortfarande var vid liv. (Det hela slutade med att de köpte på sig ett helt akvarium fullt av guldfiskar och helt enkelt såg till att byta ut en död Orangie mot en levande fisk varje gång Ricky festat för hårt med den.) Och för några ögonblick var Trailer Park Boys sig självt igen, lika underbart skruvad och – på något märkligt vis – välspelad som under fornstora dagar.

En trend som dessvärre inte håller i sig.

Den nionde säsongen börjar som de senaste två: oinspirerat. Om dunderfiaskot The Drunk and On Drugs Happy Funtime Hour inte klargjorde det så är det åtminstone uppenbart här att Jonathan Torrens (som spelar rapparen J-Roc), John Paul Trembley, Robb Wells och Mike Smith inte är lika bra författare, som de är superspecialiserade karaktärsskådespelare. Formatet som följt tv-serien sedan den andra säsongen, samt ett par av de fullängdsfilmer som getts ut över åren, är dock intakt: allting börjar med att pojkarna släpps ut ur fängelse efter att deras senaste försök att bli rika gått åt helvete.

Sedan händer inte mycket… Sunnyvale har tagits över av Jim och Barbara Lahey som, efter att ha lurat till sig äganderätten till densamma i slutet av förra säsongen, omvandlat parken till ett slags resort för äldre, där strikt alkoholförbud råder. Genom att ha anställt den desillusionerade före detta militären Dancer som säkerhetsvakt upprätthålls ordningen ovanligt bra och Ricky blir portförbjuden. Påeldad av detta, samt det faktum att hans dotter Trinity snart ska föda, ger han sig ut i världen för att hitta ett nytt hem åt sin familj. Vilket han också hittar – i en omedveten djuruppfödares lada.

Finalen är omilt sentimental och i de flesta avseenden rätt intetsägande. Kvardröjande är samma känsla som efter förra säsongen: att det är nog nu, att det får räcka någon gång.

Den kvalitetsmässiga topografin går över berg och genom dalar. Lika kul som jag har över det faktum att Lahey – när spritdjävulen väl bitit sig fast i honom igen – bjuder på några oförglömliga fyllerants, lika långtråkigt har jag när manusförfattarna kämpar för att dölja det faktum att första halvan av säsongen är en enda lång transportsträcka. Finalen är omilt sentimental och i de flesta avseenden rätt intetsägande. Kvardröjande är samma känsla som efter förra säsongen: att det är nog nu, att det får räcka någon gång. Av allt att döma är seriens producenter dock inte särskilt intresserade av att behålla den lilla kreativa värdighet de har kvar.

»The Boys« kommer, tillsammans med några andra av de mer populära Trailer Park Boys-skådisarna, till Södra Teatern i höst för att spela en scenshow. Det är på sätt och vis symptomatiskt för den kreativa stiltje som rått för de inblandade sedan den sjunde säsongens slut. Skådespelarna som gjorde sig ett namn med tv-serien livnär sig idag på att åka världen runt och turnera utklädda till sina karaktärer. De drar sina gamla skämt, klappar fansen medhårs och den nostalgiska publiken applåderar. Ungefär lika spännande känns det att ta del av den nionde säsongen – den andra sedan serien återupplivades. Trailer Park Boys har blivit det där åldrade rockbandet som vägrar kliva av scenen trots att de numera låter som skräp den mesta av tiden. De river av sina gamla hits och cashar in, medan jag känner för att checka ut.

Just nu önskar jag allra mest att jag slipper få skriva allt bittrare recensioner av de annalkande säsong 10 respektive 11, som mot alla odds fått grönt ljus. Att något händer som gör att samtliga inblandande kommer på bättre tankar och ställer in inspelningarna. För om »The Boys« och Netflix får göra två säsonger till kommer det oundvikligen bli svårt att behålla det kära minnet av Trailer Park Boys som en av 2000-talets mest briljanta komediserier – snarare än som ett hyfsat enkelt sätt för några kanadensiska åldermän att tjäna sitt levebröd. Och det är den här insikten som till slut tvingar mig att rätta mig själv: det här är inte humor.

Det här brukade vara humor.

Alla säsonger av Trailer Park Boys finns på Netflix.

Se kommentarer

Den ultimata Game of Thrones-guiden - här är alla recaps inför säsong 5

$
0
0

Redo för säsong 5 av världens just nu bästa tv-serie? Eller känns minnet lite rostigt? Vem var egentligen på väg var? Och vem är det som sitter på järntronen nu? Vem fick sitt huvud krossat? Har du missat mina säsongsrecaps? Eller har du väntat med att läsa dem tills det verkligen börjar närma sig? Nåväl, som ett sista jättelångsamt dragande i uppförsbacke innan det börjar slutta, kommer nu alla länkar till alla recaps jag skrivit. Vill du vara rykande färsk i Game of Thrones-kunskapen? Ha full koll på alla intriger? Det enda du behöver göra är att klicka på nedanstående länkar.

Säsong 1 (Game of Thrones-peppen börjar … nu)

s1

Säsong 2 (Nu river vi av säsong 2 – så sjukt bra den var)

s2

Säsong 3 (De blodröda floderna i Westeros)

s3

Säsong 4 (Krossade skallar, höga fall & smutsiga strider)

s4

Avsnittsrecaps av säsong 4:

Avsnitt 1 (En personguide till Game of Thrones)

e1

Avsnitt 2 (Lejon, rosor & flammande själar)

e2

Avsnitt 3 (Ge honom lillfingret och han tar hela handen)

e3

Avsnitt 4 (Mörker, död & ond bråd fantasy)

e4

Avsnitt 5 (Åtminstone en kvinna i Westeros njuter av sex)

e5

Avsnitt 6 (Möta rättvisa med »rättvisa«)

e6

Avsnitt 7 (Gör det du gör bäst [eller kanske Fight – or Flight!])

e7

Avsnitt 8 (Huggormar, ugglor & krossade skalbaggar)

e8

Avsnitt 9 (Nu jävlar är det krig!)

e9

Avsnitt 10 (Eldbollar, pungsparkar & lustmord)

e10

Säsong 5-trailer (Gudar, drakar och svärdfighter)

trailer

Nu är det fanemig inte långt kvar! Vad ser du fram mest emot?

Det kanske inte kommer nån överraskning att jag längtar mest efter Dark Sansa och kanske även lite efter the sand snakes.

Nästa vecka kör vi i gång recapsen här på TVdags igen. Stay tuned!

Säsong 5 av Game Of Thrones har premiär den 13 april på HBO Nordic och C More.

Se kommentarer


Streamingpremiär: Michael Fassbender som plågat popgeni i papier maché-skalle

$
0
0

Det går knackigt för aspirerande singer-songwritern Jon (Domhnall Gleeson). Han vill så gärna slå igenom med sin musik, men tyvärr håller varken självförtroendet eller hans juvenila pojkrumstexter måttet. Så en dag vid en dyster promenad räddar han livet på en kille som hålller på att drunkna – det visar sig vara keyboardisten i popgruppen The Soronprfbs. Hastigt och lustigt blir Jon inhyrd som ny medlem i det experimentella bandet.

Lenny Abrahamsons Frank, löst baserad på den brittiske popsärlingen Frank Sidebottoms scenpersona, lyckas ovanligt bra med konststycket att skildra ett fiktivt popband på film utan att det blir töntigt.

Gruppen leds av Frank (Michael Fassbender), ett plågat och bräckligt musikaliskt geni som aldrig tar av sig sitt gigantiska huvud gjort av papier-maché, och den skräckinjagande thereminspelaren Clara (Maggie Gyllenhaal) som obönhörligt hunsar nykomlingen. Bandet åker till Irland för att ägna det kommande året åt att spela in sitt debutalbum i en stuga mitt i skogen, och Jons trista men trygga liv blir plötsligt både spännande och lite obehagligt.

Lenny Abrahamsons Frank, löst baserad på den brittiske popsärlingen Frank Sidebottoms scenpersona, lyckas ovanligt bra med konststycket att skildra ett fiktivt popband på film utan att det blir töntigt. Abrahamson och hans kompositör Stephen Rennicks får bandet att både låta bra och kännas coola, som ett kedjerökande fransk-brittiskt Sonic Youth eller ett farligare Stereolab. Bandet mimar inte till playback utan spelar själva sina instrument live under tagningarna, vilket gör att scenerna i replokalen och på scen verkligen lever.

Domhnall Gleeson, som snart gör brakgenombrott i Star Wars: The Force Awakens, är fin i huvudrollen, och Maggie Gyllenhaal är som vanligt strålande i rollen som ouppnåelig och svincool popdonna, som en kall och elak Laetitia Sadier. Och så förstås denne Fassbender, som trots att han är gömd inuti en gigantisk pappskalle ändå lyckas vara magnetisk (och dessutom har en rätt mäktig röst, som en snäppet mindre pretentiös Jim Morrison).

Om det inte hade varit för filmens olyckliga tredje akt, då allt blir övertydligt och det vankas Viktigt Budskap, hade Frank varit en av förra årets bästa filmer.  Men den är fortfarande mycket sevärd, en mörk och beskt rolig komedi om genikult och skapande, och ett måste för Fassbender-fans.

Frank finns att strömma på TriArt.

Se kommentarer

Grattis, Jackie Chan! Se actionlegendarens sju vildaste stuntscener

$
0
0

Mosad näsa, sprucken skalle, utslagna tänder, axel ur led, skadade knän… Listan på Jackie Chans yrkesskador är mycket lång – det blir lätt så när man som Chan hållit på i över fyrtio år, först som barnskådis, sedan som stuntman innan han blev actionstjärna på allvar.

Idag fyller den älskvärde actionspexaren 61 år, och för att fira detta har Hollywood Reporter sammanställt en smarrig lista på hans allra mest våghalsiga stunt, och de skador som kom på köpet.

Etta på listan: den här imponerande jakten inne i ett köpcentrum från actionstänkaren Police Story (1985). Mot slutet glider Chan längs flera metallstänger dekorerade med kulörta ljus för att till slut krascha genom feta glasrutor. Notan: andra gradens brännskador, mosad rygg och höften ur led. Se hela klippet för de härliga rulltrappsfajterna! Vill du gå direkt på Chans grand finale, starta vid 06:20 och se honom försvinna i ett vitt moln av gnistor, för att sen sprattla upp och fortsätta jakten:

Grattis på födelsedagen, Jackie Chan! Se hela listan med fler filmklipp här.

Senaste Jackie Chan-filmen i svensk distribution, Chinese Zodiac (2012), finns att strömma på SF Anytime.

Se kommentarer

TVdags-redaktionens samlade slutord om True Detective-finalen

$
0
0

Innehåller i stort sett bara spoilers av True Detective, säsong 1, avsnitt 8, Form and Void.

Kjell Häglund:
Det mest förvånande efteråt är att jag alltjämt är imponerad av Pizzolattos stadiga storyhand – det vill säga, att jag fortfarande har kvar denna absoluta känsla även efter de avslutande tio minuterna, som jag bitvis, inledningsvis, ogillade: jag kände verkligen inte för att få den här typen av bromance-closure också, efter att redan ha fått en suverän closure av själva kriminalfallet.
Men, för det första: vid närmare eftertanke så var det senkomna buddy-elementet i viss mån symmetriskt med vad jag tidigare skrivit om alfahannars åldrande (i kommentarerna till min »anti-manssamhälle«-analys av serien). Med uppgivenheten kommer antingen en bitterhet eller en mjukhet; Marty fick mjukheten (ensam med sin tv-dinner) och Rust bitterheten (till synes obotligt haveristisk i sin misantropiska besatthet av det ouppklarade fallet). Och redan i detta fanns en psykologisk möjlighet till uttalad vänskap. Först på Rusts villkor (Marty ställde upp på Den Sista Stora Utredningen), sedan på Martys (Rust öppnade sig känslomässigt).
Och för det andra behövdes buddy-sekvensen i sig för att kunna leda fram till detta Rusts slutliga öppnande, att överhuvudtaget vilja berätta om dödsdrömmen för Marty och släppa fram tårarna också. Två decenniers mentalt blockerande fördämningar fick äntligen brista.
Skeendena i finalens första halvtimme var kanske de mest omedelbart imponerande, fram till det råa monstervåldet som med endast fyra skallningar, ett par kniv- och yxhugg samt ett pistolskott förvandlade Banshee till frommaste serietidningsvåld.
Men jag tror att det kan bli de avslutande tio minuterna som blir mest klassiska. Precis som de redan vuxit för mig, sedan jag först upplevde dem och tvivlade om dem, kommer de nu att fortsätta växa genom tv-historien.
Once there was only dark, you ask me, the light’s winning.

Anna-Karin Linder Krauklis:
Min första känsla när avsnittet börjar är stress. Klockan tickar på dispalyen, herregud, de har 55 minuter på att sy ihop det här och varför åker Rust och Marty bil i en evighet och pratar om banala saker? Tid slösas på ett ålderdomshem, på samtal om ingenting, och jag gnager på knogarna. Hur faan ska de få ihop det här? Pausar. Andas.
Det enda sättet som detta kan gå ihop på är att det inte gör det. Att trådar lämnas lösa. Att vi inte får veta hur allt gått till. Frågan är bara vad vi kommer få svar på och vad som lämnas åt spekulationer. Men det är enda sättet. Det är därför de tar det så lugnt. Jag släpper kontrollen och njuter av resan. Efteråt är det bara detta som gnager mig:
Varför skulle en pedofilmördarkult placera ett offer utanför sin fantastiska (och väl gömda) kultplats?
Det är en tråd jag gärna skulle sluppit acceptera att den fortfarande fladdrar i vinden.
Jag har tidigare sagt att jag inte tror att True Detective vågar gå åt det ockulta hållet, och att Lovecraft-ivrarna kommer bli besvikna. Nu är jag inte så säker längre. Så många små underbara ockulta munsbitar vi blir serverade! Vad menar egentligen mannen med ärren när han säger »Come die with me, little priest«? Och varför väser han »take off your mask« medan han knivhugger Rust i slutstriden? Och vad är det egentligen som Rust ser precis innan det händer?
Det är precis rätt nivå av övernaturligheter. Skeptiker kommer säga att det är Rusts hallucinationer, medan True Believers som jag själv tror att det är verkliga syner, och att vi inte sett det sista av Gule Kungen. Att Rust fått se glimtar genom verklighetens slöja, och där skymta fruktansvärda saker en människa inte kan förstå, utan måste förklaras bort som synvillor. Och de ödesmättade klippen över Louisiana, inklusive trädet där första offret Dora Lange hittades, stärker min känsla av att det här är en berättelse som vi bara sett början på.
Slutsats: True Detective Fthagn!

Sara Ödmark:
I slutet handlade allt om ljuset mot mörkret. Det är ironiskt egentligen. True Detective kan vara decenniets mest omskrivna tv-serie och ett ord som använts om den i alla former och synonymer är »mörk«. Så ofta har detta »mörker« hänvisats till att det nästan blivit parodiskt.
Någonstans när Martys fru greppar hans hand och dottern frågar hur han mår tänker jag därför: ska det sluta så här… ljust? De får upprättelse, dödar monstret, hyllas som hjältar, helar familjen, finner vänskapen i varandra och förlöser äntligen cynismen. I överlevarlägret finns tid för trösterikt smågnabb och ett cigarettpaket i blå kartong med vita snören blir kärleksgåva. Ljuset strömmar i varje scen trots att Rust sa ja till mörkret. »I said, darkness, yeah.« Det är oväntat. Men mitt i den där ganska banala slutbekännelsen kommer också ögonblicket som flyttar True Detective från huvudet till magen för mig. Ni vet, vissa serier uppskattar man enbart med intellektet. Man dekonstruerar bygget och respekterar hantverket. Men för att huset ska bli ett hem måste det finnas en mer känslomässig ingång. Den hittade jag i Martys tafatta klapp på Rusts axel när han brister och hur Marty distraherar honom som man distraherar ett barn. »Men du, titta på stjärnorna, ska du inte berätta en historia om dem..?«
Och det ska han ju, den enda, den äldsta. Ljuset mot mörkret.

Stefan Wesley:
Inledningen, hemma hos Errol Childress, var ju det bästa i hela serien! Jag kom att tänka på min favoritepisod av Arkiv X, Home, där den inavlade hillbillyfamiljen Peacock inte hade lämnat gården på decennier, en sådan där ensligt belägen gård som man absolut inte vill knacka på hos när man kört vilse. Precis som the Childress residence. Men en Peacock skulle aldrig på frågan om det var en trevlig promenad svara »Yes, my dear, top notch walk this morning. Top notch constitutional.« Med brittisk accent! Strax efter pratar han irländska, och i förra avsnittet verkade han spela lätt efterbliven… Jag vill veta mer om denna Errol!
Sedan var det inte dumt att få varva ner tillsammans med Rust och Marty i nära på en kvart i stället för de vanliga 20 sekunderna. En av de absolut bästa serierna jag någonsin sett ställer genast frågan om en säsong två kan komma i närheten.

Errol

Magnus Blomdahl:
När Marty frågar »fru« Childress var hennes man är svarar hon:
»All around us, before you were born and after you die…«
Hmm, får man det svaret ska man nog tänka sig för både en eller två gånger. För det säger en hel del om Errol Childress. Han är Gud. Eller i alla fall kung över sitt eget Helvete, sitt Carcosa. En galen, multipelt sexualskadad man, med hybris. Men likväl en universalhärskare med total kontroll över sina planeter. Man ser det i hans ögon när han knivhugger Rust i magen och lyfter honom ovan mark. Total megalomani. Ingen rädsla, för han har så länge levt i tron om att han regerar. Och det gör han kanske.
Men något säger mig att den riktiga skräcken ligger bortom True Detectives träskmarker. Errol Childress är bara en av många galningar, likt Reggie Ledoux. Den äkta »Gula kungen« är ouppnåelig och mörkret intakt.
Även om det faktiska serieslutet var överraskande ljust. Publikfriande till och med, borde väl kanske reagera negativt, då det känns som om just den här delen av slutet går i klinch med resten av serien, men nej: det kändes rätt. Liksom det där, ni vet, astralflummet just innan Rust attackeras. Jag tror inte på det, men visst är det ett intressant och kul sätt att skruva till en redan perfekt serie, eller kanske rucka på den lite. För det kommer ju självklart att fortsätta ältas. Var det ett universum i miniatyr, ett svart hål, en del av Rustys nära-döden-upplevelse, början på något nytt, en cirkel som slöts eller en demon som trädde in i vår värld från en annan dimension?
Inget av ovanstående. Det är mumbo-jumbo. Visst, det är en stark symbol för Carcosa som stad men vi kan stryka den övernaturliga aspekten. Scenen finns där för att få oss tittare, och Rust, ur balans. Men också kanske för att ge oss ett val. Vilken typ av serie vill vi få True Detective till. En realistisk bild utav ondska och världen som sådan, eller en saga för vuxna?
Avslutningsvis: familjen Childress… vilken jävla familj! Jag hatar dem, men kan samtidigt inte låta bli att fascineras av dem. Motorsågsmassakern gånger en miljon! Just den presentationen (och allt med dem) hade gärna fått pågå lite längre. Annars var det här en final som passade mig helt och hållet.

Tobias Norström:
Ett klassiskt problem med finalavsnitt är att de ofta fokuserar på sina karaktärer i allt för stor utsträckning. Medan tv-publiken ständigt gottar ner sig i långsökta teorier och fängslande pusselläggning verkar nämligen manusförfattare och showrunners mer måna om att se sina huvudpersoner få ett värdigt uttåg och ganska mycket skita i allt vad mytbildning heter.
Så även i True Detective.
Men det fanns en avgörande skillnad i kölvattnen på den rafflande uppgörelsen i Carcosa. Nämligen att karaktärernas renande elddop för en gångs skull hade förankrats i tv-seriens mythos. Att när Rust och Marty tog sig levande ur mötet med Carcosas egen vaktmästare (ja, jag kastar här in teorin att Errol, likt en The Yellow Kings egen Jack Torrance, var groundskeeper i både bokstavlig och symbolisk bemärkelse) så var det i själva verket en seger över det mörker Nic Pizzolatto konstruerat där i Louisiana-deltat. En ljusets triumf över ockulta krafter.
Reggie Ledoux pratade i sina sista ögonblick om att allt detta hade hänt förut. Om hur det var dags för de svarta stjärnorna. När Marty och Rust tog farväl till oss var det genom att konstatera hur Reggie hade fel. Hur det onda inte fick upprepas ännu en gång. Även om allt inte knöts ihop under True Detectives sista timme underströks där på sjukhusparkeringen hur The Yellow King hade förlorat. Hur Rust och Marty fick gå ur sina trasiga mörker som nya människor. Hur ljuset till slut vann.

Björn Finér:
Jag gick i gång mest på detaljerna. Inledningsscenen med North by Northwest på tv:n, i mina ögon en solklar blinkning till scenen i Prometheus där Fassbender härmar Peter O'Toole. Att barägaren lekte sniper. The Shining-Rosens namn-När lammen tystnar-känslan i Rusts labyrintgång.
Nervositeten fick hjärnan att febrilt leta i referensbiblioteket… Vad glad jag blev över att de inte sydde ihop en säck med en sammansvärjning som nådde högst upp i överklassen. Även om det innebar att jag var helt ute och cyklade när det gällde Maggies far. Vem bryr sig? Jag gissar mycket hellre fel och blir överraskad av storyn än sitter och känner mig smart i efterhand.
En bra säsong tillika säsongsavslutning ska skava. Joppe Pihlgren i popgruppen Docenterna har sagt att han sjunger lite halvsnett för att sången hörs bättre då. Det kanske bara är världens bästa bortförklaring av någon som – enligt perfect pitch-fetischister – »inte kan sjunga«, men det ligger så mycket i det. True Detective har sjungit som Joppe. Den sista kvarten skavde genom att inte skava. Att båda överlevde (antagligen ett tecken på att HBO trots allt hoppades på en säsong 2 med Rust och Marty) och genom att gå all in på bromancen jag inte ville ha. Men så klart älskade jag det. Särskilt när de gjorde sina fuck you-tecken till varandra.
En sista sak från mig angående True Detective-mörkret. Jag vet, snart ska jag aldrig nämna ordet igen, men – att Rust, nära döden, kände närvaron av sin dotter och sen rycktes därifrån. Tillbaka till »livet«. Snacka om nattsvart mörker. Vad har han att leva för? Blev han religiös? Varför tyckte han att ljuset vinner? Vad är det jag missar? (Fotnot: Jag har bara hunnit se avsnittet en gång.)

FU

Martin Genberg:
Tonen i sista avsnittet är så skarp och återhållen och jag så oerhört imponerad av hela sydstatsfresken, från den långa scenen i Childress trovärdiga hoarder-hus till Rust och Martys motsträviga, släpiga vänskap. Hela vägen fram till det sista som händer.
Jag kan inte annat än misstänka att det någonstans finns ett originalmanus där Nic Pizzolatto låter Rust Cohle dö i slutet av sista avsnittet. Det finns inget annat logiskt slut för mig.
Han motsäger det förstås här. Det »optimistiska« slutet, utan »sentimentalitet eller illusioner«, var en grundtanke när han först började fundera på serien.
Han skrev till och med repliken om att ljuset vinner över mörkret i princip först av allt. Det är lätt hänt att säga, »men se vad du skapade sedan, se vad mycket bättre du skrev med tiden«. Det är lönlöst och dessutom egoistiskt – uppenbarligen är många tittare hemskt nöjda med slutet.
Jag är en sådan tittare (och bokläsare) som inför de sista minuterna (eller sidorna) måste stålsätta mig för att inte låta tankarna inkräkta på känslorna. Jag koncentrerar mig för mycket. Det blir nästan en sorts ångestattack över att jag ska missa något eller inte lyckas ta in slutet som det är tänkt. Jag misslyckas ofta i min ansträngning.
Den här gången kan jag inte med slutet. Det allra sista som händer är att Marty kluckar åt Rusts »ljuset vinner«. Marty bär upp Rust. Jag ser bara de två »bucket list«-gubbarna Jack Nicholson och Morgan Freeman. Ett tillrättalagt avslut som tillfredsställer alla. Hela det stora konstverket är besudlat.
Allt innan dess är totalt fantastiskt. Jag har helt ärligt inte sett det som en möjlighet att Rust Cohles totalt nedgångna karaktär skulle kunna omvändas, börja vilja leva, men när det sker är det ändå trovärdigt. En oväntad men massiv förändring.
Slut är sjukt svåra. Och gränsen mellan konst och habilt (men intetsägande) hantverk är ibland fin. Jag önskar att jag inte hade sett de sista tre minuterna. Eller att Pizzolatto hade jobbat bara lite, lite mer med dem.
Det, eller att Rust hade dött och lämnat Marty ensam.

Julia Skott:
Sällan har en avslutning känts både så bra och så dålig.
Å ena sidan ett övergripande slut nästan utan svar, oförlöst men tillfredsställande i sin dramaturgi och uppbyggnad. Där det är som i verkligheten, nämligen att rika bovar inte får sitt straff; där det ibland bara handlar om vanlig mänsklig ondska och galenskap. Där jag i och för sig blev frustrerad och ville veta mer men ändå uppskattade det som upplevelse. Och som var sjukt snyggt, genom labyrinter och gångar och in i de metafysiska hjärnvindlingarna. Med en bov som bara var stand-in för något mycket större och följaktligen ganska lagom övertydligt var en påse som fyllts med en ihophällning av smärtsamma erfarenheter och populärkultur.
Å andra sidan något slags lyckligt grabbslut med armarna om varandras axlar och ho-ho, du kommer ju att göra som du vill grabben, farsan Baloo får väl hänga med så det går vägen – vad fan var det, liksom, och gjorde inte slutet det ännu tydligare att det här hade kunnat vara en lika bra serie utan större delen av allt jävla manssnubbande?
Plus något slags flumreligiös upplevelse som jag definitivt hade klarat mig utan.
Sist två saker av helt olika tyngd. Ett: Vad farao var grejen med McConaugheys ansikte i slutscenen? Dels såg hans ögonbryn och mustasch typ gråpudrade ut, dels var han plötsligt tio år yngre. Var det något med belysningen som inte syntes förrän allt redan var filmat och intankat? Var det något slags blinkning om att bördan lättat? Var det en sminkpraktikant? Väldigt distraherande.
Och två: Precis som jag pratade om i podden angående Believe så tänker jag genast på det här med ljust och mörkt, gott och ont. Vad är det som gör att de flesta av oss antar att ljust är gott och mörkt är ont? Särskilt som Rust pratar om att det var i ett djupare slags andra mörker där han hittade sin dotter, där han hittade lugn och kärlek. Ljus kan inte existera utan mörker som definierande motpol, och tvärtom. Det kanske inte är en kamp där någon kan vinna utan att allt förstör och försvinner. Det kanske är balans det handlar om. Och kaos. Vilket kanske är samma sak.

Se kommentarer

Klart i natt: Kanal 5 återvänder till Telia

$
0
0

Från och med i dag – den 8 april – finns alla SBS Discoverys kanaler åter tillgängliga hos Telia efter en frånvaro sedan midnatt den 31 mars.

Det innebär att Telias tv-hushåll får nu tillbaka kanalerna Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery Science, Discovery World, Eurosport och Eurosport 2. Dessutom kommer Sveriges enda renodlade crimekanal, Investigation Discovery, göra entré på Telias plattform.

– Vi är oerhört glada att vara tillbaka med alla våra kanaler på Telias plattform igen efter ett kortare uppehåll, säger Jonas Sjögren, VD för SBS Discovery TV, och fortsätter, vi delar besvikelsen som våra tittare upplevt under den tid de inte kunnat följa sina favoritkanaler och profiler.

Har ni som är Telia-kunder saknat SBS kanaler?

Se kommentarer

Klart för ännu ny säsong av Arrested Development

$
0
0

Familjen Bluth kommer tillbaka!

I en intervju gjord av Bill Simmons under SXSW avlöjade producenten Brian Grazer att man håller på att jobba med ytterligare en ny säsong av Arrested Development som kommer att bestå av 17 avsnitt (24 minuter in i klippet):

Netflix tog över rättigheterna för serien sex år efter att den avslutats på Fox och producerade en fjärde säsong som hade premiär i maj 2013. Det är ännu inte klart när den nya säsongen kommer att spelas in och ha premiär.

Känner ni någon pepp?

Se kommentarer

Research-haveri av SVT – Därför var adhd-bashingen i Korrespondenterna åt helvete

$
0
0

Scientologer, Eva Kärfve och haveristgänget kring Vaken.se firade säkert med champagne, men de flesta av oss vanliga, välinformerade tv-tittare spillde snarare kvällskaffet i soffan i chocken över hur SVT:s Korrespondenterna havererade totalt i går med sitt program om adhd.

Varför är det viktigt för SVT, och hur är det förenligt med public service, att låta folk som inte kan ett skit om ämnet sitta och ljuga i rutan?

Hur kan man gå så vilse i journalistisk research att man låter sig vilseledas av en dollarskadad dåre som Peter Breggin (i klipp i anslutning till programmet) och jubelamatörer som den här livsfarliga Freud-flummaren:

adh

Varför är det viktigt för SVT, och hur är det förenligt med public service, att låta folk som inte kan ett skit om ämnet sitta och ljuga i rutan?

Vi försökte få Kjell att skriva om detta men han säger att han »har slutat att legitimera knäppgökarna« (och tackade även nej till att skriva om detta på Expressens kultursida i går av samma anledning). Själva har vi inte tillräckligt med koll för att skriva ett faktaspäckat debattinlägg men det är liksom det som är grejen också – att inse när man inte har koll, och bedöma vad som är vetenskaplig expertis och inte.

Så vi tipsar vidare till absolut bästa läsningen i går om vanvettet i KorrespondenternaPer Köhlers behärskat sakliga sågning, här nedan sammafattad i en storify. När ska SVT lära sig av sina misstag, och sluta gå vilse om adhd?

Se kommentarer

Den riktiga Unbreakable Kimmy Schmidt-doktorn död – tog illa vid sig av rollfiguren

$
0
0

När jag såg fjärde avsnittet av Unbreakable Kimmy Schmidt, Kimmy goes to the Doctor, tänkte jag att det var ytterligare ett exempel på Martin Shorts, ehm, subtila skådespelarstil. Hans doktor Franff är en över-effektprotesad över-fixad testar-allt-på-sig-själv-klyscha till plastikkirurg. Kanske också med visst arv från Saturday Night Live-tiden som även Tina Fey bär med sig, tänkte jag. Lite trött figur, men visst.

I går, när jag såg nyheten om att han dött och att han ska ha tagit illa vid sig av figuren, blev det smärtsamt uppenbart, och inte alls roligt längre.

Jag hade helt missat skvallret om att han eventuellt var baserad på en verklig läkare, doktor Fredric Brandt, som jobbat med alla möjliga stjärnor inklusive Madonna. Men i går, när jag såg nyheten om att han dött och att han ska ha tagit illa vid sig av figuren, blev det smärtsamt uppenbart, och inte alls roligt längre.

Om det bara hade varit ett puffigt ansikte fullt av fillers och nervgift hade det väl varit en sak. Många vanefixare börjar bli lika varandra efter en viss mängd procedurer, så det hade inte behövt vara så konstigt. Till och med namnen, Brandt/Grant (som uttalas Franff, antingen på grund av pretention eller förstelnade läppar) skulle kunna vara en slump.

Men den där blekta kalufsen, inklusive en noga placerad stripig lugg? Nä, där blev det inte okej. Där slutade det handla om att göra narr av ett fenomen och övergick till att håna en specifik person. Som, oavsett berömmelse eller rikedom, fortfarande är (var) en människa, oavsett om man vill psykologisera hans användande av skönhetsoperationer eller inte.

Man undrar ju lite vems beslutet var att göra Franff till den han var. Feys? Jack Burditts, den andre manusförfattaren på avsnittet? Shorts? En sminkörs? Visste de alla precis vad det var de gjorde, eller var det någon enskild som smög in det?

Och hur känns det i deras magar i dag?

Unbreakable Kimmy Schmidt finns på Netflix. 

Se kommentarer


Vad är Twin Peaks utan David Lynch..? Se kultstjärnornas egna svar

$
0
0

Vad säger skådespelarna? undrade vi när nyheten om att David Lynch hoppar av återuppväckandet av Twin Peaks kom. Ja, vad säger personerna bakom Laura, Audrey och The Log Lady herself? Bland många, många andra. Här får du svaret:

Med lanseringen av #SaveTwinPeaks antar jag att många inblandade hoppas på en mobilisering av fansen som kan leda till att Showtime tittar djupare i plånboken och ger Lynch de slantar han vill ha.

Den som lever får se.

Se kommentarer

Daredevil har äntligen blivit tv-serie – men känner du till dessa misslyckade försök?

$
0
0

I morgon släpper Netflix hela första säsongen av Marvel's Daredevil; den första av fyra planerade serier baserade på olika Marvel-karaktärer. Det här är första gången som den blinda superhjälten från Hell's Kitchen får sin egen tv-serie, men Netflix är inte de enda som försökt adaptera serietidningen för tv. Här är några misslyckade försök:

Angie Bowies Daredevil

1975 fick Angie Bowie, David Bowies dåvarande fru, rättigheterna till karaktärerna Daredevil och Black Widow, som på den tiden hade ett förhållande i Daredevil-serietidningen. Angie hade planer för en tv-serie och klädde själv upp sig som Black Widow, med skådespelaren Ben Carruthers i Daredevil-dräkt, för några fotografier. Projektet kom aldrig längre än så eftersom det skulle vara för svårt och dyrt att filma och göra specialeffekter.

57372391

Daredevil and Lightning the Super Dog

När Marvel på 1980-talet öppnat produktionstudion Marvel Productions och gjorde tecknade tv-serier som Spindelmannen, Transformers, Muppet Babies, m.fl., så utvecklade de även en serie baserad på Daredevil. Titeln reflekterade tillägget utav en nypåhittad medhjälpare Daredevil and Lightning the Super Dog. Kanalen ABC gick med på att köpa serien, men ångrade sig plötsligt efter att någon på Marvel sagt någonting dumt till en ABC-chef som inte gillade projektet och letade efter en ursäkt att skrota det.

MARVEL_Daredevil 1

Trial of the Incredible Hulk-piloten

Efter den otecknade Hulken-actionserien 1977–1982 gjordes tre tv-filmer som uppföljare. Den andra – Trial of the Incredible Hulk, svensk titel Hulken i New York, trots att Hulken varken satt i rättegång eller var i New York – var tänkt som pilot för en potentiell tv-serie baserad på Daredevil. Rex Smith spelade Matt Murdock/Daredevil, vars superhjältedräkt inte såg det minsta ut som den ikoniska röda dräkten från serietidningarna, och inte heller var hans ärkefiende Kingpin (John Rhys-Davies) särskilt lik den stora gangsterbossen. Trots bra tittarsiffror blev det ingen spinoffserie – kanske beroende på att filmen var otroligt dålig. Den svarta ninjadräkten som var så ogillad av fans verkar dock lämnat spår eftersom Daredevil har på sig en liknande i trailers för Netflix nya serie.

b5806f73e7

Fox kids-Daredevil

Den sista av dessa serier som aldrig blev av skulle ha varit en spinoff från 1990-talets hyllade Spindelmannen-serie där Daredevil hade varit med i ett par avsnitt. Enligt konceptkonsten från 1999 som användes för att pitcha serien verkar det ha handlat om en trogen adaption utan superhundar eller ninjadräkter. Fox Kids ville dock vänta med serien tills Daredevil-storfilmen med Ben Affleck kommit ut, därefter rann det ut i sanden.

dd

Så vad tycker ni? Var det synd att dessa serier aldrig gjordes eller var det tur att det blev som det blev? Det verkar i vilket fall som helst som att den bästa versionen är den som släpps på Netflix. Vi har förhandstittat på fem avsnitt och recenserar den i morgon. Missa inte det.

Daredevil har premiär på kl 9 i morgon på Netflix.

Se kommentarer

Vaccindebatt på SVT i kväll – en fälla för konspirationshaveristerna?

$
0
0

Man borde väl vara lika arg på SVT i dag som vi var i går, men att Göteborgs-tv:s go'aste bastard Debatt ska »lyfta frågan« om vaccin i kvällens holmgång (som om vaccin vore seriöst omdebatterat) är kanske inte lika illa som att SVT:s Konspiratorerna, f'låt, Korrespondenterna lät jultomten hitta på sagor om adhd påbästa sändningstid i tisdags.

Eftersom de är så kapitalt oförmögna att idka källkritik och sortera bland Googlelänkarna är det ett vettigt public service-experiment att tvinga på dem sann vetenskap öga mot öga.

Precis som när det gäller adhd råder det ingen vetenskaplig tvekan kring (nyttan med) vaccin, men i motsats till diagnosfobikerna så växer vaccinmotståndsrörelsen i västländer – i dag så skamlös att den rentav uttrycker sympati för terrormord på vaccinarbetare i Somalia och Pakistan?! – och är ett allvarligt hot mot folkhälsan.

En stor del av dem som går på de falska negativa vaccinmyterna är välutbildad medelklass som identifierar sig som »alternativ« och »god« och har fått i sig lögnerna via antroposofi/homeopati och annan clueless pseudovetenskap. Och eftersom de är så kapitalt oförmögna att idka källkritik och sortera bland Googlelänkarna är det åtminstone ett vettigt public service-experiment att tvinga på dem den sanna vetenskapen, öga mot öga. Även om nivån i programmet i regel är låg så kanske något blir sagt, ändå, kanske någon tanke blir tänkt i någon tv-soffa, eller, rättare sagt, kanske kan det förhindra en eller annan vilsen tanke att få ytterligare fäste.

Eller inte. Men vi tror och hoppas att det är värt att prova! Vi uppskattade hur Skavlan gillrade fällan som klädde av Jimmie Åkesson, och givetvis är kvällens »debatt« inte tänkt som debatt mellan likvärdiga parter – redaktionen måste ju vara medveten om att den ställer två skadliga pappskallar mot två skärpt vetenskapskunniga. Så för en gångs skull ser vi fram emot Debatt, och inte bara med samma fasa och skräckblandade förtjusning som vanligt.

Debatt direktsänds på SVT1 i kväll kl 22.

Se kommentarer

Netflix-tips: Trivsam och nördig dokumentär om stop motion-legendaren Ray Harryhausen

$
0
0

Ray Harryhausen (1920-2013) såg King Kong som barn, började bygga modeller och blev en av de största pionjärerna inom filmiska specialaffekter, i synnerhet stop motion – hans fäktande skelett från Jason and the Argonauts har gått till filmhistorien.

En lång räcka filmfolk – Peter Jackson, John Landis, Steven Spielberg, John Lasseter, Tim Burton, Terry Gilliam och många andra – hyllar legendarens värv i denna pigga dokumentär på Netflix, som går ner på nördnivå i Harryhausens mysiga modellbyggen.

Ett måste om du är det minsta intresserad av specialeffekter på film.

Se kommentarer

Se tusenfoting-trailern – The Human Centipede 3 lovar kedja med 500 människor!

$
0
0

När jag träffade Tom Six i samband med att Stockholm filmfestival visade The Human Centipede, för fem år sedan, var han mitt uppe i förarbetet till uppföljaren The Human Centipede 2 (Full Sequence). På min fråga om även en tredje del skulle kunna vara aktuell, svarade han: »Nej, kanske en tredje del, fast då en pornografisk variant. Annars får det vara.« Så blev det trots allt inte. Om drygt en månad får The Human Centipede 3 (Final Sequence) amerikansk bio/vod-premiär. Och som jag längtar!

Meta har aldrig känts klurigare. Enstöringen Martin finner tröst i filmen The Human Centipede och bestämmer sig för att göra en egen tusenfoting…

Jag var aldrig något stort fan av den första filmen, tyckte den föll på de flesta punkter – utom idémässigt, såklart. Uppföljaren, däremot, som enligt Tom Six får originalet att verka som My Little Pony… vilken mardröm! Vilken helvetisk resa genom skräckens allra mörkaste korridorer och förbjudna rum! Men på ett så lekfullt, smått genialt, sätt. Meta har aldrig känts klurigare. Enstöringen Martin, med en barndom så mörk att den framkallar bråddjupa fniss, finner tröst i filmen The Human Centipede och bestämmer sig för att göra en egen tusenfoting… Uppföljaren är helt i svartvitt, med undantag för avföring i en scen: som en hyllning till Schindler's List.

Tredje delen marknadsförs som »100% politically incorrect«, utspelar sig i ett amerikanskt fängelse för tunga brottslingar och utlovar en tusenfoting med 500 människor. En trailer är släppt, och visst ser det läckert ut:

Både Dieter Laser (Dr. Heiter från ettan) och Laurence R. Harvey är tillbaka och i rollen som Governor Hughes ser vi ingen mindre än Eric Roberts, Julia måste känna sig stolt.

Se kommentarer

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live