Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Folkligt på gott och ont när Aziz Ansari intar Madison Square Garden i ny Netflix-special

$
0
0

Invandrarföräldrars flykt till det nya landet, kvinnors jäktande bort från obehagliga snubbar, människans ständiga försök att nå igenom mobilskärmens likgiltighet… Kampen löper som en röd tråd genom Aziz Ansaris nya stand-up special. Med allt från Ja Rule-imitationer till ljudliga relationsgrafer försöker han kartlägga världens tillstånd.

Har det hyperverbala energiknippet Aziz Ansari blivit folklig på senare år? Den edge och arbetsiver som kännetecknade hans tidigare stand-up har bytts ut mot trygghet.

Den en timme långa specialen kommer aldrig upp i samma nivå som 2013 års Buried Alive. Samtidigt verkar hans material på Live in Madison Square Garden komma från en ärligare, mindre flamsig plats. Det är lite synd, men det känns samtidigt som en rimlig utveckling. För visst är det så att det hyperverbala energiknippe som är Aziz Ansari har gått och blivit folklig på senare år? Den edge och arbetsiver som kännetecknade hans tidigare stand-up har bytts ut mot ett slags trygghet. Han vet precis vad den breda massan vill ha nu. Jag skulle inte gå så långt som att kalla det nya materialet fegt, men det är tydligt anpassat efter vad som fungerar för majoriteten.

Därför lämnar också Live in Madison Square Garden en del att önska. Aziz skyndar sig till uppenbara punchlines och stannar kvar lite för länge i ett par svaga rutiner. Men han går hem hos publiken i MSG, det gör han verkligen. När roliga timmen är slut tar han ut sina föräldrar i konfettiregnet. 12 000 människors rungande applåder vittnar om att deras initiala kamp var värd all möda. Klyschigt, måhända, men också väldigt fint.

Aziz Ansari live in Madison Square Garden finns tillgänglig att streama på Netflix.

Se kommentarer


Hjärtan möts i öppenhjärtiga samtal i psykoterapi-romcomen Heart to Heart

$
0
0

Är det bättre att undvika eller konfrontera sina rädslor? Cha Hong-do (Choi Kang-hee) gömmer sig från världen efter en traumatisk barndomshändelse. Hon bodde med sin mormor fram till hennes död och har sedan dess bott ensam i huset. Hon jobbar som hushållerska, men för att undvika de dömande blickar hon inbillar sig att folk ger henne klär hon ut sig till sin mormor när hon jobbar. När hon handlar eller utför andra ärenden tar hon i stället på sig en motorcykelhjälm, allt för att undvika blickarna.

Två killar, två motsatta livsideologier… det är det som får Heart to Heart att verkligen fungera.

Hon brukar lämna mat och små söta lappar till en polis hon spanat in som bor i samma område, men hon skulle förstås aldrig våga prata med honom. Polisen ifråga heter Jang Doo-soo (Lee Jae-yoon) och är en sentimental, romantisk person som älskar de små gåvorna och gärna vill träffa kvinnan som lämnar dem.

Hong-do börjar en kväll läsa en bok av psykiatrikern Go Yi-seok (Chun Jung-myung) och fullkomligt fastnar för den. Hon läser natten ut, och är på morgonen på ett ovanligt bra humör så hon bestämmer sig för att anlita Yi-seok. Några missförstånd senare (som uppstår för att Yi-seok är ett själviskt as), så har Yi-seok gjort det till sin uppgift att se till att Hong-do vågar prata med Doo-soo, men snart nog faller han själv för hennes speciella charm, och Hong-do står inför ett val som omöjligt kan göra alla tre glada…

Så, ja, de två männen är den för genren typiska good boy/bad boy-duon, men det som får klichén att verkligen fungera i Heart to Heart är att de båda killarna representerar varsitt svar i frågan jag ställde först i texten – två livsideologier. Doo-soo representerar Hong-dos vilja att fly världen, då han ständigt ger henne det skydd hon vill ha, bland annat då hon förhörs av polisen (det vill säga honom) och han bygger en vägg av pappersmuggar mellan dem så att de inte ska se varandra. Yi-seok i sin tur må vara ett själviskt as, men han är den som ger Hong-do det hon behöver och tvingar ut henne i världen. Alltså, samtidigt som Hong-do måste välja vilken man hon vill vara med, så måste hon också välja att fly sina rädslor eller konfrontera dem.

Alla tre huvudskådisarna gestaltar sina mångbottnade karaktärer med stor trovärdighet. Hong-do må vara timid, men hon kan ryta ifrån om det behövs. Yi-seok må vara ett själviskt as, men han kan vara riktigt gullig om han vill. Doo-soo må vara sentimental och tålmodig men kan explodera om någon trampar på en öm tå.

Det finns en fjärde huvudkaraktär som jag hittills inte nämnt: Yi-seoks lillayster Go Se-ro (Sohee). Allt kring henne är det svagaste med serien. Även hon är ett själviskt as (deras familj är lite uppfuckad), men dels är karaktären inte lika välutvecklad som de tre andra, och dels är Sohee inte en lika bra skådespelare.

Heart to Heart är klassisk romcom – långsam, mysig, rolig, fängslande.

Alla 16 avsnitt av Heart to Heart finns att se med engelsk text på Viki.

Se kommentarer

Veckans bästa tv-fotboll: Nu är Suárez på bettet igen!

$
0
0

La Liga: Sd Eibar–Barcelona (C More Fotboll lördag kl 18)

Att anfall är bästa försvar är en av fotbollens mest seglivade och tveksamma klyschor. Vanligtvis brukar jag inte hålla med om den, alltför ofta blir den avslöjad. År 2015 räcker det att se åt Louis van Gaal och Manchester Uniteds håll för att ifrågasätta dess giltighet.

Det spelar ingen roll hur misslyckade mittbacksinköpen är, att Dani Alves har huvudet någon annanstans och att Mascherano inte är någon riktig försvarare – alla brister skyls över av trion längst fram.

Men man kan också hitta argument för att den håller. I vårens Barcelona, till exempel. När katalanernas offensiv fungerar som de senaste månaderna spelar det ingen roll hur misslyckade mittbacksinköpen är, att Dani Alves verkar ha huvudet någon annanstans eller att Javier Mascherano, hur man än ser på saken, inte är någon riktig försvarare. Alla brister och frågetecken skyls över av trion längst fram.

Leo Messi har återtagit ledningen i den ständiga tvekampen om att vara världens bästa spelare, han är hästlängder före Ronaldo just nu, men mest imponerande är kanske ändå att se Luis Suarez utveckling på den här sidan vinteruppehållet. Efter den där långa bit-avstängningen i höstas var uruguayanen trögstartad, nu är han tillbaka där han var i fjol, i Liverpool-form. Jobbar stenhårt, byter position, skjuter från alla möjliga och olika lägen och gör oftast mål.

Efter en höst då Real Madrid körde över allt och alla i varenda turnering ser det här framtunga Barcelona nu ut att ha växlat upp under den del av säsongen då det verkligen gör skillnad. Det kan mycket väl sluta med både La Liga och Champions League-titel framme i maj.

Bundesliga: Bayer Leverkusen–Stuttgart (Eurosport fredag kl 20:30)

Det var inte särskilt länge sedan Stuttgart var Bundesligas kanske mest spännande lag. 2007 blev man mästare med ett lag med utvecklingsbara och hungriga spelare som Mario Gomez och Sami Khedira.

Men som med så många andra halvstora klubbar som når plötslig framgång kunde inte Stuttgart behålla sina mästarspelare. Samtidigt drog en ledarkarusell i gång som skulle bli en attraktion på vilket nöjesfält som helst – sedan ligaguldet har Stuttgart bytt tränare sju gånger, samtidigt som man bytt sportchef och klubbpresident tre gånger vardera. Och medan övriga tyska klubbar blev bäst i världen på lokal talangförädling, stod utvecklingen i Stuttgart still.
Nu ligger laget sist i ligan med fem poäng upp till rätt sida strecket och de närmaste omgångarna väntar idel topplag.

Champions League: Chelsea–Paris SG (Viasat Fotboll onsdag kl 20:45)

Förra året var ett Zlatanlöst PSG bara ett sent Demba Ba-mål från att slå ut Mourinhos Chelsea. Det kan ha varit den bästa chans Parislaget har haft att gå riktigt långt i den här turneringen. Sedan dess har inte bara PSG brottats med inre stridigheter, en allt äldre Zlatans skada och ett David Luiz-lett försvar, Chelsea har samtidigt hittat sin Lampard-ersättare i Fabregas, hittat sin målgörare i Diego Costa och lyft spelare som Willian och Hazard ytterligare ett snäpp.

Premier League: Burnley–Manchester City (Viasat Fotboll lördag kl 18:30)

Det har varit jobbiga veckor för Manchester City. Först en svidande förlust hemma mot Barcelona i Champions League, sedan ett avslöjande nederlag mot Liverpool.

Det mest oroande av allt? Det har darrat och rasat där det brukar vara som mest stabilt. City har tidigare alltid kompenserat sin relativa brist på fart med fysik och kollektiv smarthet, men då har det också funnits ett urstarkt fundament i centrallinjen – Kompanys kompromisslösa hårdhet och Yaya Tourés box-till-box-spel. De senaste matcherna har Kompany inte sett kraftfull ut, bara klumpig. De senaste matcherna har Yaya Touré inte sett löpstark och mäktig ut, bara virrig och felpositionerad.

Om inte mästarna regerar snabbt kan de snart få titta nedåt i tabellen.

Ligue 1: Olympique Marseille–Lyon (TV12 söndag kl 21)

Toppmöte mellan två lag som gått halvknackigt efter jul, samtidigt som PSG trots allt börjat hitta rätt till slut, men som övertygade stort i förra omgången. Vinnaren här – Bielsas tokiga OM eller det unga charmanta OL – kan inrikta sig på guldstrid hela vägen in på målrakan.

Champions League: AS Monaco–Arsenal (TV6 tisdag kl 20:45)

Jag trodde ju verkligen att Arsenal var klara med matcher som det första CL-mötet med Monaco häromveckan. De usla genomklappningarna där ingenting stämmer, där spelare som sett ut som stabila giganter i ligaspelet plötsligt ser ut som Igors Stepanovs. I stället var det ännu en kamp mot kvalificerat motstånd – minns förra säsongens återkommande genomklappningar mot toppkonkurrenterna hemma i England – som Arsenal inte klarade av att ta. Monaco sjönk lågt med den mäktiga Kondogbia, höll ihop den centrala defensiven, släppte kanterna och när chanserna gavs, och oj vad de gavs, hade man ju självklart tillräckligt mycket klass för att utnyttja dem.

Arsenal kan fortfarande vända 1–3-underläget. Så stor är kvalitetsskillnaden, eller i alla fall borde vara, mellan lagen på pappret. Men ett sämre utgångsläge kunde inte spelarna gett sig själva.

Se kommentarer

Musiken, engelskheten & kidsen är grejen för Matt Lucas – inte att bli »nya Mr Bean«

$
0
0

Matt Lucas är tillbaka. Utan David Walliams, men i viss mån med en eller annan Little Britain-figur – eller rättare sagt Little Britain-idé – nedmald i denna bastard till tv-komedi som är hans comeback: Pompidou.

Serien har blivit toksågad på hemmaplan, där de flesta kritiker hängt upp sig på tesen att Matt Lucas vill bli en »ny Mr Bean«, undersförstått gå på export med denna i stort sett dialogfria pantomim-komik, och att han misslyckas på grund av att han är för tjock för att skapa plastisk, fysisk »euro-humor«(!).

Nu kan visserligen euro-humor vara Benny Hill också… men grejen med Pompidou är att det har en viss surrealistisk och stilistisk kvalitet som är långt intressantare än både Mr Beans och The Benny Hill Shows inre världar.

Det är är oförklarligt roligt – medryckande, knasigt, ohejdbart… Att det kan finnas så mycket inneboende humor i en kort sekvens musik som är så omöjlig att fånga med ord!

Jag tar mig för pannan när jag läser sånt här. Höjden av omognad för en tv-kritiker är att se ner på »bred« underhållning utifrån en oförmåga att förstå att bredd här betyder potential för målgruppscrossovers, och allt vad detta kan innebära av särskild expertis och fingertoppskänsla.

Själv suger jag i mig Pompidou med ett hjärtligt dumflin (ej att förväxla med dumt flin) och allrahelst med barn närvarande i tv-soffan. Det är en sådan fascinerande existens Matt Lucas mejslar fram i denne aristokrat-trailer-trash-gestalt vars extremvardagliga sysselsättningar (i första avsnittet: en stunds fiske vid sjöstranden med påföljande sjukhusbesök) utmynnar i extremsjuka konsekvenser. Och det som, för mig, får vågskålen att tippa över från »väl ojämnt« till »måste se igen« är två saker:

1. Det dialogbefriade greppet hintar för mig inte om »euro-humor« utan om cynismens motsats: att barn kan älska det här. Lucas själv har pratat om sin barndoms Worzel Gummidge som inspiration, jag är några år äldre och minns snarare Catweazle, men det är samma fina BBC-1970-talstradition av gränslösa familjehumorprogram.

2.Musiken! Och här är Pompidou-pudelns absoluta kärna för mig: de där två knasmelodierna som Lucas karaktär nynnar med i under programmets gång – dels ledmotivet (som hörs raktigenom trailern här ovan); dels en konstigt tidlös easy listening-schlager som dyker upp var tredje minut eller så. Ett par exempel ur premiäravsnittet:

Det är oförklarligt roligt – medryckande, knasigt, ohejdbart… Att det kan finnas så mycket inneboende humor i en kort sekvens musik som är så omöjlig att fånga med ord! Antingen garvar man stort direkt när man hör det, och garvar lika mycket varje gång det återkommer, eller så hör man det bara inte.

Om jag ska ange referenser till Pompidou så är det, snarare än Mr Bean, först och främst Barry »Dame Edna« Humphries legendariska Les Patterson…

…och som sagt Worzel Gummidge…

…och Catweazle:

Men lika mycket vill jag ange musikaliska referenser, i alla fall till varför jag skrattar. Och i så fall är det någonstans här man landar:

…eller, för all del…

…så då landar vi i The Benny Hill Show, ändå? Ja, när det gäller musiken! Hill-ledtemat är ett soundtrack till humor som liksom signalerar fräcka upptåg, och desto bättre i instrumental version så man slipper den slippriga brittgubbiga 1970-talssexismen.

Pompidou finns på brittiska BBC Iplayer.

Se kommentarer

Nytt avsnitt av Filmsnacks med Parker & Potter ute nu

Sympatisk wailkung – här har du talangtävlingsproffset som tävlar för Australien i Eurovision

$
0
0

Som vi tidigare rapporterat kommer Australien att ställa upp i årets Eurovision Song Contest. Inte så absurt som det låter då tävlingen aldrig varit begränsad till Europa (hej tex Israel) och programmet hittat en entusiastisk och månghövdad publik down under. Häromveckan presenterades också artisten som ska representera Australien, och glädjande nog är det ett välbekant ansikte för talangtävlingsnörden: Guy Sebastian!

Vem är då denna aussie som kommer att försöka slå Måns eller Jon Henrik i Wien i maj?

Guy Sebastian är en av relativt få talangvinnare som även lyckats bygga en lång och framgångsrik karriär efter att tv-ljuset slocknat.

Det hade varit svårt för dem att hitta någon med längre erfarenhet av att tävla i musik i enorma tv-produktioner. Guy Sebastian har varit med sedan begynnelsen av den moderna eran av talang-tv. Han deltog i den första upplagan av Australian Idol 2003, på den tiden när auditionformatet fortfarande kändes spännande och varken jury eller deltagare hade fastnat i cyniska föreställningar om vad Idol-konceptet innebar. Med sin avslappnade framtoning och sköna frilla charmade han domarpanelen och trots att han wailade sönder sin Stevie Wonder-låt råder det ingen tvivel om att killen besitter en makalös pipa:

Han vann och fick representera Australien i World Idol där han tävlade mot bland andra Kelly Clarkson (men där de båda fick se sig slagna av norska Kurt Nilsen).

Han är en av relativt få talangvinnare som även lyckats bygga en lång och framgångsrik karriär efter att tv-ljuset slocknat. Debutsingeln Angels Brought Me Here var den mest sålda låten i Australien förra årtiondet och han har släppt åtta topp-10-album varav två toppade listan. Singeln Battle Scars som kom 2012 sålde platina nio gånger om och du kanske även har hört Like a Drum från 2013.

Men det var inte slut för Guy med talangtävlings-tv:n. Han bytte format 2010 och gick in som domare i australiska The X Factor. Även där var han framgångsrik: under tre år som coach gick han vinnande ur leken två gånger.

Här ett härligt klipp från 2011 där Guy, den blivande vinnaren Reece Mastin och resten av topp-sex i pojkkategorin får träffa Beyoncé:

Erfarenhet av att tävla i musik har han alltså så det räcker och blir över. Han har alltid gett ett sympatiskt intryck och verkar peppad över att få åka till Eurovision. »I'm pumped. With Eurovision, you never know what you're gonna get, I mean last year it was a lady with a beard«:

Vilken låt Guy Sebastian kommer att tävla med i Eurovision Song Contest i maj är ännu inte klart.

Se kommentarer

Se Michael Bolton spela… Michael Bolton i lysande Office Space-parodi

$
0
0

Att Michael Bolton har humor har vi sett förut, i roliga popvideon Jack Sparrow tillsammans med The Lonely Island. Nu är han på det igen – och det var väl egentligen oundvikligt att den äkte Michael Bolton en dag skulle spela sin namne från Mike Judges klassiska kontorskomedi Office Space?

Se Funny Or Die-klippet här. Och missa inte slutsekunderna!

Se kommentarer

Mad Men går i mål – hur ska det gå för Don Draper?

$
0
0

Det finns frågor som jag förmodligen aldrig får svar på: Vem mördade Olof Palme? Var det verkligen The Comedian (i The Watchmen) som mördade Kennedy?

Sedan finns det frågor som jag har fått svar på: Vad hände med Jack Shephard i Lost? (Ja, vad fan var det som hände..!?) Hur många gånger kan Spider-Man rebootas? (Aktuell gissning: oräkneliga gånger!) Hur kommer House sluta? (Svinbra!) Hur kommer Dexter sluta? (Skitdåligt!)

En aktuell fråga jag hoppas hinna få svar på innan jag dör: Vad händer med Don Draper och de andra i Mad Men?

Många har gissat att det kommer att sluta för Don Draper precis som för skuggan i vinjetten. Hur tror ni det slutar?

De sista sju avsnitten av Mad Men börjar visas i Kanal 9 söndag 12 april kl 21, sju dagar efter amerikansk sändning. Avsnitten kan även ses på Kanal 9 Play efter sändning, för premiumkunder finns avsnitten som förhandstitt dagen efter amerikansk sändning samt i 365 dagar.

Se kommentarer


Se Federer bli bortlobbad av jeansgrabb

$
0
0

Är det bara jag, eller är det bara en amerikansk unge som kan vara så här kylig? Kliva upp i ett fullsatt Madison Square Garden och lobba över Federer utan att blinka…

Se kommentarer

2015, 2016, 2017 – triss i jedins år

$
0
0

I dag spikades premiärdatumen för både Star Wars: Episod VIII (som självklart kommer få ett flådigt namn så småningom) och den första, helt nydöpta, spin-offen: Star Wars: Rogue One. Det vi vet hittills är följande härliga nyheter.

Star Wars: Rogue One

Gareth Edwards, som regisserade utmärkta indie-sci-fi-roadmovien Monsters och senaste Godzilla, regisserar Rogue One. Felicity Jones från The Theory Of Everthing är klar för en av rollerna. Inspelningen börjar i London i sommar. Premiär 16 december 2016.

Star Wars: Episod VIII

Rian Johnson skriver och regisserar. Ni kommer väl ihåg att han regisserade senaste Bruce Willis-filmen som var bra? Precis, Looper. Det enda vi vet är att handlingen ska ta vid där Episod VII slutar. Premiär 26 maj 2017.

Star Wars: Episod VII – The Force Awakens

Men först får vi vänta till 18 december i år. Då har JJ Abrams Star Wars: Episod VII – The Force Awakens premiär. Vi rullar väl den trailern igen, i brist på någon ny?

Se kommentarer

Nu är det klart – det blir en Frozen 2!

$
0
0

Skärmavbild 2015-03-12 kl. 14.16.39»Dreams really do come 2!!! #FROZEN2 #itsofficial«, twittrade Kristen Bell (som gör Anas röst i Frozen) ut och det är alldeles sant: nyss meddelande Disney att det blir en uppföljare till supermegabraksuccén Frozen.

Jennifer Lee och Chris Buck som regisserade den första filmen har fått i uppdrag att utveckla tvåan.

Oscarsvinnande Frozen har hittills spelat in den astronomiska summan 1.3 miljarder dollar och fått en hel värld att yla med i Let it go iförda glittermantlar, så det var kanske inte jättekonstigt att Disney blev sugna på en andra film. Jennifer Lee och Chris Buck som regisserade den första filmen har fått i uppdrag att utveckla tvåan.

Det planeras även för en Frozen-Broadwayshow, och en kortfilm, Frozen Fever, har redan haft premiär som intro på biograferna till aktuella Askungen-filmen.

Än så länge finns inga närmare detaljer om premiärdatum, men underbara nyheter för den som älskade första filmen (det gjorde jag)!

Se kommentarer

Grattis, GW! TVdags firar med dina bästa klipp… som skådespelare!

$
0
0

I dag fyller Leif GW Persson 70 år. Det firar vi på vårt vis genom att lyfta fram tre klipp från hans bortglömda, men likväl fantastiska, skådespelarkarriär.

Vi börjar längst bak i historien med Dubbelsvindlarna från 1982. Skitsnygg kavaj! Vart har den tagit vägen?

Och så ett klipp är från tv-dramatiseringen av GW-boken Profitörerna från 1983. Han spelar sig själv och bistår en polis med lite hjälp. Inlevelsen är kanske inte den bästa i en överhuvudtaget usel scen, men visst kan man se lite av tv-kriminologen GW redan här:

Slutligen ett riktigt guldkorn – Kvällspressen från 1992, en underhållande satir om kvällstidningarna där GW och Jan Guillou delade på manusarbetet. GW är sig själv även här och ska komma med lite expertuttalande åt reportern spelad av Gert Fylking. Det är klart att vi hittar matfantasten GW vid en gryta:

Grattis på 70-årsdagen, GW!

Se kommentarer

TVdags tar farväl av Terry Pratchett – se hans egen dödsdokumentär här

$
0
0

 

 


I dag tar vi farväl av en man som lärde oss att världen visst kan vara platt, att det finns magi och att man kan skratta sig fördärvad åt bokstäver i rad bara de är skrivna av rätt person. Sir Terry Pratchett, mest känd för sin halsbrytande humor och virvlande fantasi bland annat i böckerna om Skivvärlden, lever inte längre.

Han diagnostiserades med Alzheimers 2007 och de sista böckerna skrev han genom att diktera för assistenten Rob (som också författat den sista tweethälsningen ovan). Han sa tidigt att när han inte kunde skriva längre ville han nog inte leva heller, och i BBC-dokumentären Choosing to Die från 2011 utforskar han det kontroversiella ämnet aktiv dödshjälp.

Jag vill leva så länge som jag kan krama juicen ur livet. Sedan vill jag dö. – Terry Pratchett

Dokumentären innehåller många starka scener. Som när han träffar änkan till en Alzheimersjuk man vars öde man tydligt märker att Pratchett relaterar till. När änkan och Pratchett ska säga adjö säger han »dig ska jag minnas« och hon svarar »och jag ska minnas dig«. Eller scenen med MS-sjuka Andrew och hans mamma, som följt med sonen till Schweiz trots att hon vet att hon måste åka hem utan honom. Hon håller ett varmt tal till Pratchett om hur det mest kärleksfulla hon kan göra är att låta Andrew bestämma själv när han ska dö. Pratchett själv, och kanske framför allt assistenten Rob, är inte lika säkra, men skålar för Andrew och spelar hans favoritmusik den stunden då han dör.

Här är dokumentären i sin helhet:

Se kommentarer

Se när Robert Downey Jr kanaliserar Iron Man och ger 7-åring bionisk arm

$
0
0

Avengers: Age of Ultron har inte premiär förrän april, men igår släpptes en video på när Robert Downey Jr/Tony Stark/Iron Man hjälpte #CollectiveProject och studenten Albert att överlämna en bionisk 3D-utskriven arm till sjuåriga Alex, vars ena arm är underutvecklad. Det charmiga mötet mellan RDJ och Alex som resulterar i en smått legendarisk fistbump ser ni här:

Tidigare i år, under Superbowl, ledde ett vad mellan Chris Pratt och Chris Evans att en annan Marvelhjälte, nämligen Star-Lord från Guardians of the Galaxy, besökte ett barnsjukhus i Boston. Chris Evans, som spelar Avengern Captain America, var dock civilklädd under besöket.

Chris Pratt och Chris Evans

Visst, sådana här »hjältedåd« är PR-guld, men jag väljer att vara naiv och tänka att de gör gott för att de vill göra lite skillnad… Det skadar ju inte, i alla fall.

Se kommentarer

Whedon-älsklingarna Tudyk & Fillion samlar in pengar till ny (underbar?) serie

$
0
0

Innan nyheten kom om Terry Pratchetts död var det en lyckans dag på nörd-internet. Alan Tudyk och Nathan Fillion, Whedon-älsklingar från Firefly, berättade om Indiegogo-insamlingen till Tudyks nya serie Con Man – och fick ihop allt de ville ha och ganska mycket till på ett och ett halvt andetag.

Om du inte orkar se hela förklaringsfilmen så handlar det om en skådis som är med i en scifi-serie som blir nedlagd alldeles för tidigt, och som sen åker omkring på fan conventions. Hans kompis var med i samma serie men har varit mer framgångsrik efteråt. (Det är ballt när folk lyckas uppfinna så komplexa och magiska universum och historier!)

Det är förstås fan-flörtande på högsta nivå, och det är fullt möjligt att det kan bli hur B som helst. Men det kan också bli hur underbart som helst och tills Schrödingers premiär tänker jag se fram emot Con Man.

Vill du vara med och fylla på pengar till ytterligare avsnitt finns insamlingen så finns insamlingen här.

Se kommentarer


Biopremiär: Ryssland dödssjukt i kafkaartad korruption i blytunga Leviathan

$
0
0

Det är en dyster bild av dagens Ryssland som Andrej Zvjagintsev målar upp i sin nya film, det blytunga dramat Leviathan, som bland annat vann pris för bästa manus i Cannes förra året och var nominerad till en Oscar för bästa utländska film för ett par veckor sedan (polska Ida vann). I Leviathan är samhället hopplöst dysfunktionellt, dess myndigheter omöjliga och hänsynslösa – och dess medborgare är inte mycket bättre. Det är ett havererat Ryssland vi ser, totalt genomsyrat av rättsröta och korruption, fatalt klämt mellan sovjetiskt maktmissbruk och aggressiv rovkapitalism. Uppgivet, blekt, deprimerande.

Allt är förhandlingsbart, alla kan köpas, alla kan mutas. Tjänster och gentjänster.

I en liten stad vid Barents hav på den natursköna men vindpinade Kolahalvön bor Kolya med sin unga fru Lilia och en tonårsson från ett tidigare äktenskap. Kolya är en stolt familjeförsörjare och tjänar ett okej uppehälle som bilmekaniker och allt-i-allo-hantverkare, men svär över att behöva serva den lokala polisstyrkan och bara få sysslor eller beslagtagen vodka i utbyte. Allt är förhandlingsbart, alla kan köpas, alla kan mutas. Tjänster och gentjänster.

När borgmästaren i staden, en inkompetent, bufflig suput, bestämmer sig för att i statens namn lägga beslag på Kolyas tomt och riva familjens hus, som stått där i flera generationer, kämpar Kolya emot och dras in i en snårig process som hotar såväl hans äktenskap som hans hälsa. Desperat och frustrerad tar han hjälp av sin gamla vän Dmitri, en storstadsadvokat som reser till den lilla avkroken från Moskva för att hjälpa till. Det blir lättare sagt än gjort. Den kafkaartade byråkratin existerar för att trötta ut och köra över människor. Motstånd beivras.

Zvjagintsev har sagt att han inspirerats av historien om Marvin Heemeyer och andra liknande berättelser om den lilla människan som mals ner av ett orimligt byråkratiskt maskineri. Filmen har på så vis också paralleller till Gamla testamentets berättelse om den prövade Job – bryskt hanterad av den ultimata myndigheten, Gud – men exakt i vilken utsträckning får mer teologiskt skolade personer än jag uttala sig om.

Det är en oerhört stark film. Vacker, absurd, sorglig. Skådespeleriet är överlag av högsta klass, det finns en absolut trovärdighet i hur huvudpersonerna uppträder, vad de säger, hur de resonerar. Zvjagintsev lyckas förmedla mycket med ganska små och kontrollerade medel. Kolahalvöns karga landskap kan vara nog så bombastiskt, men berättandet är det inte – vid fler än ett tillfälle sker dramatiska händelser utanför bild, och musik används sparsamt (i huvudsak två stycken från Philip Glass-operan Akhnaten).

I den bibliska mytologin är Leviatan namnet på ett gigantiskt, ringlande sjöodjur – en best som endast Herren själv kan betvinga. I filmen kan det fruktade vidundret sägas symbolisera Ryssland, eller åtminstone de destruktiva strömningar som återfinns i dagens Putinism. Men Zvjagintsev lämnar trots allt en liten strimma hopp åt människorna. På en strand i staden ligger ett enormt valskelett: havets härskare, Leviatan, avklädd sin krona och mantel, maktlös och ensam. Kanske är det Zvjagintsevs sätt att säga att även den mäktigaste av varelser en dag spolas upp ur djupet.

Leviathan har svensk biopremiär i dag.

Se kommentarer

Biopremiär: My Life My Lesson – hjärtskärande måste-se-doku om våld i nära relationer

$
0
0

För en dryg vecka sedan gick Albert Maysles bort. Jag minns när jag första gången såg hans och hans brors något förbisedda mästerverk Salesman, hur påverkad jag blev av den starka, inneboende känslan av tyngd och framför allt maktlöshet i scenerna med fyra olika försäljare som kuskar land och rike runt för att sälja exklusiva utgåvor av Bibeln till fattiga familjer.

Felicia berättar att hennes pappa har ringt tidigare och sagt att han ska komma över och sparka ihjäl hennes mamma. »Jaha«, svarar mamman avmätt. Det är en vardagsscen av hjärtskärande proportioner.

Det var alltid styrkan i bröderna Maysles dokumentärkonst, deras finkänsliga sätt att ligga kvar med kameran i en situation, att helt enkelt låta tittaren iaktta, se scenerna fyllas av luft och tystnad. I minut efter minut ser vi främst försäljaren Paul misslyckas gång på gång, vi ser utblottade hemmafruar fundera, slutligen säga nej och Paul slå ner blicken, liksom säcka ihop inuti. Inget finns att göra, systemet är riggat, han säljer saker som inte behövs till människor som inte har råd, och vi tvingas se på.

Detta är scener som ekar genom minnet när jag ser Åsa Ekmans nya dokumentär My Life My Lesson. I filmens inledning ser vi 16-åriga Felicia och hennes mamma i deras lägenhet i en närförort. Familjen lagar middag och pratar om dagen som varit, snart ska de färga Felicias hår. Felicia berättar att hennes pappa har ringt tidigare och sagt att han ska komma över och sparka ihjäl hennes mamma. »Jaha«, svarar mamman avmätt.

Det är en vardagsscen av hjärtskärande proportioner som ringar in precis den smärta bröderna Maysles var experter på att hitta. My Life My Lesson följer sedan Felicia under två år. Vi ser hennes mamma uppleva en rad hot och slutligen flytta till skyddat boende. Vi ser en 18-årig Felicia bli hemlös och hennes vänskap med vännen Cherifa växa. Vi ser henne få allt fler skärsår på armarna och vi ser stressade samtal med handläggare, jurister och den smärtsamma uppbyggnaden mot ett rättegångsdatum.

Känslan av maktlöshet och panik är ständigt påtaglig, dels för Felicia, hennes mamma och hennes syskon vars levnadssituation präglas av ovisshet. Men även för publiken som genom Ekmans iakttagande foto tvingas se på medan situationen utvecklas, aldrig få vända bort blicken, hela tiden se Felicias försök till ett drägligt liv. Det går nästan till den gräns där den berättande linjen börjar läsa upp. Och filmens största svaghet är att det ofta är svårt att orientera sig var man befinner sig, både geografiskt och tidsmässigt.

Det är även en film vars ämne och innehåll rymmer didaktiska dimensioner, som i grunden skulle kunna tjäna som ett rent informationsfilmsmaterial. Filmen är samproducerad med Brottsofferjouren och påminner i vissa stunder lite väl mycket om nobelt producerade samhällsjournalistik i andra om den gamla SVT-serien P.S. där svenska ungdomar filmade sig själva. I händerna på Åsa Ekman förvandlas samtidigt, helt i linje med det dokumentärfilmens uppdrag som bröderna Maysles förfinade, till en skärskådning av ett system som inte fungerar. Som understryker kvinnors och ungas utsatta situation och bristen på hjälp som finns att tillstå.

 Det som skulle kunna framställas som en tragedi tar i stället form, genom Ekmans skarpa kamerablick, som ett fast öga på ett samhälle som håller på att gå sönder i sömmarna.

I en scen berättar Felicia för sin mamma att hon inte bedömts som självmordsbenägen, samtidigt har hon färska skärsår över handlederna. Det som skulle kunna framställas som en tragedi tar i stället form, genom Ekmans skarpa kamerablick, som ett fast öga på ett samhälle som håller på att gå sönder i sömmarna. Utan stora gester eller tydliga ställningstagande skildras snarare en värld av apati. Där precis faktumet att situationen är »som vanligt« som är det skrämmande. Att Åsa Ekmans kamera i praktiken bara vänts mot det vi alla vet pågår. Någonstans är det något som inte fungerar och det är människor som Felicia och hennes syskon som riskerar att gå sönder när samhällets yttersta sömmar håller på att gå upp.

I en deklaration på filmens hemsida skriver Felicia om hur hon hoppas att så många unga som möjligt i hennes situation ser filmen, att de får veta att de inte är ensamma och att de därigenom slipper känna skuld och skam. Jag hoppas istället att alla andra ser den, och tar på sig de utsattas skuld och skam, över att vi låter alltsammans fortgå, för att vi bara ser på.

My Life My Lesson har biopremiär i dag  i Stockholm, Malmö, Jönköping, Norrköping, Umeå och Uppsala. Få visningar! Vill man arrangera egen visning kan man kontakta filmskaparna på filmens hemsida.

Se kommentarer

Biopremiär: Stor merch-kickoff i dag när Disneys nya Askungen-klänning biolanseras

$
0
0

Man är inte bortskämd med kitsch. Alltså ren och skär kitsch. Med over the top-scenografi, hysteriska färger överallt i bild, överspel hos skådespelarna och två extra symfoniorkestrar ovanpå körsången.

Disneys Cinderella – Berättelsen om Askungen är en orgie i allt som andas förtrollning, magi och saga och det tar ett litet, litet tag innan man vänjer sig. De initiala scenerna som ska illustrera lycklig barndom med ädla, rakryggade föräldrar, fluffiga djur, blommor i håret och en evig kvällssol ger närapå kväljningar men när resten av filmen flyter på i samma technicolor-liknande romantik så accepterar man att man är i Disney-territorium och börjar i stället sakta glädjas åt det hela och tycka att det är världen utanför som är grå.

Askungens balklänning kommer med största sannolikhet att säljas i replikaversioner i barnstorlek. Prinsens vita tights med tillhörande suspensoar lär inte tillverkas i lika stor upplaga.

Askungen (Lily James) är alltigenom god och vacker, och prinsen (Richard Madden) modig och rättrådig. De har raka, vita tänder, fascinerande midjemått och underbar grace. De är som gjorda för varandra och blir kära genom ett första, blomsterbestrött ögonkast då de båda sitter till häst och solen faller vackert på Askungens perfekt slingade hår. Och därefter flyter det mesta på i en behaglig takt. Ingen skurk är för elak och det goda segrar som bekant i slutändan.

Sneaks Cinderella Costumes

Den onda styvmodern (Cate Blanchett) är mest bitter, inte ond, och klär sig i vackra, 1930-talsinspirerade klänningar med släp. Hertigen (Stellan Skarsgård) som är emot att prinsen gifter sig med en simpel bondtös är inte sämre än att han ger med sig efter lite påtryckningar.

Inga problem är större än lite skönsång och äkta kärlek klarar av. En bal på slottet löser det mesta. Åh, det hela är som en behagligt tempererad flod som liksom bara flyter fram sakta och fint. Man slappnar av och förvandlas till ett stycke nedgosad gelé i biostolen och liksom bara hänger med. Tänk om livet kunde vara så här. Varför kan inte livet vara så här?

Skådespelaren och regissören Kenneth Branagh är som bekant en stor vän av fenomenet att spela över, vilket vi såg senast i Thor. Här har han inte kunnat hålla sig från att casta en äkta teatralisk karaktärsskådespelare, Derek Jacobi, i rollen som döende konung. Det är fint att Branaghs bild av konung fortfarande exemplifieras av åldrade Shakespearetolkare av den gamla skolan. I Thor var det Anthony Hopkins, här är det alltså Jacobi. En klassisk historia, vare sig det rör sig om asagudar eller sagoberättelse, måste ha ett mått av dignitet, måste helt enkelt ha en klassisk skådis med, den ende kategori skådespelare som har pondus nog att dö med värdighet på duken. Och denne har givetvis instruerats att ge allt.

Man slappnar av och förvandlas till ett stycke nedgosad gelé i biostolen och liksom bara hänger med. Tänk om livet kunde vara så här. Varför kan inte livet vara så här?

Övriga skådespelare har instruerats i att glänsa, att se på varandra med antingen kärleksfull och romantisk blick eller sur och misstänksam blick. Det är inte nyanser vi är ute efter här, det är tydlighet. Det är en barnfilm gjord för att visa att målet för all lycka är kärlek.

Och apropå barn och tydlighet så lär Disney-imperiet kunna försörja sig på Askungen-merch en bra tid framöver. Askungens balklänning, den blå klänningen med midjemåttet som redan blivit ämne för diverse spekulationer om ätstörningar och bildmanipulation, kommer med största sannolikhet att säljas i replikaversioner i barnstorlek cirka från och med nu och en evighet framåt. Bredden på kjolen uppskattas till två meter och till accessoarerna hör fjärilar, skimmer, glitter, volang och puffärm. Varför snåla? Prinsens vita tights med tillhörande och uppenbar suspensoar lär inte tillverkas i lika stor upplaga.

Synd. Jag gillar tights på män, tror jag. Åtminstone gillar jag dem på Richard Madden som lyckas bära upp sin prinsmundering med stil och vars förälskade leende kommer att stanna med mig ett tag.

Berättelsen om Askungen har svensk biopremiär i dag.

Se kommentarer

Ack, ack vad kackigt, Ack Värmland…

$
0
0

Det är inte minst med tanke på hur mycket jag tycker om Ulf Malmros som jag förvånas av den låga nivån, och min egen reaktion, på Ack Värmland-premiären. För även om manus och regi brister så finns ju massor av förmildrande omständigheter i den burdusa lokalfärgen och att alla pratar Skäringer-värmländska; i favoritskådespelare som Björn Starrin och just Mia Skäringer och deras karaktärsteckningar; i ramstoryn som är arketypisk Malmros mitt mellan Smala Sussie och Mammas pojkar; i tempot, fotot och tonen… ja, även i ett visst uppradande av vassa repliker.

Men allt detta sätter bara ett ännu skarpare ljus på misslyckandet.

»Jag fick lite flow…« säger Skäringer men det är just »lite flow« som saknas. Hela avsnittet är ett enda forcerat famlande efter en ton som borde finnas där men aldrig dyker upp.

De där replikerna dör så fort de lämnar munnen på skådespelarna. När motspelaren ska fånga upp dem så har de redan multnat bort. Varje aktör måste liksom börja från scratch med varje replik som om de arbetar i ett vakuum, utan livgivande syre. Och när scenerna inte lever blir också miljöerna och karaktärerna – trots att de ser så bra ut – dödfödda. Helt okej repliker framstår som genanta. Roliga minspelsväxlingar gör ont att titta på när det skär i själva växlingarna, även om minspelet är kul.

»Jag fick lite flow…« säger Mia Skäringers rollgestalt vid ett tillfälle, men det är just »lite flow« som saknas. Hela avsnittet är ett enda forcerat famlande efter en ton som borde finnas där men aldrig dyker upp. Ungefär som när man försöker stämma en gitarrsträng och det bara inte går att hitta rätt svängning, och man upptäcker att strängen är trasig, lätt uppringlad, precis vid stallet.

Avsnittet har, på idénivå, en stark uppbyggnad och inte minst, på konkret manusnivå, ett tämligen suveränt klimax. Sista fem minuterna varvar upp med flera smarta, seriekopplade detaljer och ett underbart förlopp inne på Skäringers nyöppnade fotvårdssalong: hon har plottat med sin snubbe, sin dotter och dotterns kille för att att imponera på sin ex-chef, som gav henne sparken i inledningsscenen men som nu sitter i hennes fotmassagestol. Tanken är att genom vissa teatrala överdrifter visa vilken jäkla succéstart hon fått med nya salongen.

Och… ja, jag kan inte se något fel på hur det är skrivet eller agerat. Men det fungerar bara inte. Humorn är inkapslad i teorin och hittar inte ut genom tv-rutan. Eftersom Ulf Malmros själv regisserat sitt eget manus torde det vara i serieskaparens egen produktionsprocess någon sträng har ringlat upp sig och omöjliggör rena ackord.

I teorin har Ack Värmland stora förutsättningar att bli nya Solsidan, med Molkom som ett klass-inverterat Saltsjöbaden. I praktiken är förutsättningarna väldigt mycket mindre.

Ack Värmland har premiär på TV4 i kväll kl 21:30.

Se kommentarer

Gudomligt besök när Agents of S.H.I.E.L.D. blir mytologitungt

$
0
0

Innehåller spoilers om Agents of S.H.I.E.L.D. säsong 2, avsnitt 12, Who You Really Are.

Lady Sif (Jaimie Alexander) från Asgård och en Kree vid namn Vin-Tak (Eddie McClintock) har kommit till jorden för att ta tillbaka alla Terrigen-kristaller och döda dem som påverkats av dessa… varav en förstås är Skye. Detta gör att avsnittet drar det tunga exposition-lasset vad gäller inhumans och deras bakgrund, men även att Skyes hemlighet kommer ut – skönt, eftersom den här serien drar ut på tillräckligt många hemligheter redan.

Att Lady Sif skulle prata som en amerikansk tonåring (»Shut! Up!«) när hennes minne raderats är varken roligt eller logiskt.

Apropå att dra ut på för många hemligheter: Hunter är Bobbis och Macks hemlighet på spåren, med konsekvensen att Mack kväver Hunter till medvetslöshet. En populär teori har varit att Bobbi och Mack jobbar för Nick Fury, men det betvivlar jag när Mack går så här långt för att skydda hemligheten. Min förhoppning är att de jobbar för A.I.M. (organisationen i Iron Man 3) eftersom det kan leda till att MODOK introduceras, och alla älskar MODOK!

Ytterligare en organisation i den här serien utöver S.H.I.E.L.D. och HYDRA? Som om vi behöver fler storylines…

Nu när alla vet att Skye har fått krafter uppstår splittringar i gruppen. Mack och Simmons litar inte på henne, medan Coulson, May och Fitz vill skydda henne. Fast det är ju Coulson som bestämmer, så de raderar Vin-Taks minne och Lady Sif övertalas att låta S.H.I.E.L.D. ta hand om Skye.

Minnesraderingen sker med hjälp av samma apparat som för Lady Sif i början av avsnittet… och att Lady Sif skulle börja prata som en amerikansk tonåring (»Shut! Up!«) när hennes minne raderats är varken roligt eller logiskt.

Nu har i alla fall inhumans-bakgrunden presenterats i serien och det finns fler Terrigen-kristaller som kan skapa fler inhumans… Är det bara jag som tror mig veta hur säsongen kommer sluta? Det blir något att se fram emot!

Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. säsong 2 går på Kanal 11 med några veckors fördröjning.

Se kommentarer

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live