Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Hugh Laurie uttrycker sorgen bäst när Jon Stewart lämnar The Daily Show

$
0
0

De unga komikerna i staffen kommer och går, tablå-slottarna runt The Daily Shows förändras år för år, endast Jon Stewart själv består… och jag har gillat det. I synnerhet när Stephen Colbert lämnade syskon-sloten och Stewart samtidigt nådde absolut toppform under november och december. Under en Rosewater-promotion-intervju med NPR, mitt i denna peak, sa han att han tror att »…there are moments when you realize that that’s not enough anymore, or maybe it’s time for some discomfort« – men jag kunde inte ta in det, inte på allvar, när han samtidigt var så fruktansvärt inspirerad på jobbet.

Larry Wilmore har ändå långt kvar till Stewarts passionerade politiska emfas, och vem vill vara utelämnad åt bara Bill Maher?

Men det var väl en konsekvens av att han egentligen redan hade bestämt sig.

Och sedan nyår har formen dessvärre dalat snabbt och kraftigt och jag har flera gånger tänkt att, fan, tog han ut sig helt före jul? Vad håller han på med? Jon Stewart har varit trött och otajmad ibland på gränsen till uppgiven – accentuerat av att förre medarbetaren Larry Wilmore utklassar honom med nya, inspirerande moderna The Nightly Show på The Colbert Reports gamla slot direkt efter The Daily Show.

Och så i går bekräftade Jon Stewart att han slutar. Det läckte ut efter inspelningen av gårdagens show, kommenterades fram och tillbaka av media och Comedy Central, och Stewart själv tweetade:

Så, Jon Stewart slutar senare i år. Det är klart nu. Good for him, tror jag! Även om jag själv inte är särskilt peppad på hans nya filmskapande karriär – har faktiskt inte ens sett Rosewater. Men det var inte förrän Hugh Laurie, för några timmar sedan, gav sin kommentar på twitter som den faktiska sorgen kom över mig.


Larry Wilmore har ändå långt kvar till Stewarts passionerade politiska emfas, och vem vill vara utelämnad åt bara Bill Maher?

Världen behöver en ny Jon Stewart och jag ser ingen vid horisonten. Däremot ett rätt självklart alternativ, ändå – återkommer om det senare i dag.

Se kommentarer


USA:s mysigaste nyhetsankare ljög om krigsupplevelse – avstängd i sex månader

$
0
0

Sex månaders avstängning blev straffet för NBC:s nyhetsankare Brian Williams efter att han erkänt att han ljugit om en krigsupplevelse från Irak 2003, där han skall ha suttit i en helikopter som blivit beskjuten. Detta var alltså inte sant:

- Jag begick ett misstag när jag mindes den här händelsen för 12 år sedan, jag vill be om ursäkt, sade Brian Williams i förra veckan.

Det är intressant att se vilken resa det blivit för Williams. De senaste åren har han blivit en av världens mest kända nyhetsankare efter att ha myst i talkshows hos David Letterman och Jon Stewart och till och med rappat Rapper's Delight hos Jimmy Fallon:

Dessutom är han ju känd för att vara pappa till Allison Williams, som spelar Marnie i Girls.

Men nu har han alltså gått från Amerikas mysigaste nyhetsankare till en lögnare som piffar till storys för att få uppmärksamhet. Det är så att säga en störtdykning. och det blir inte lätt att återfå förtroendet när han är tillbaka om sex månader. Och vill vi ens se honom vara rolig i talkshows längre?

Se kommentarer

Sex-spex! Inför Sveriges Stora Porrbio-Fest som inleds på fredag: 50 shades of Buscemi

$
0
0

Som TVdags kunde rapportera häromveckan har Fifty Shades of Grey slagit rekord i Sverige som den mest förbokade filmen någonsin med 125 000 biljetter redan sålda. Många »filmintresserade« människor är uppenbart lystna på att se den enigmatiske Christian Grey porra loss med den unga Anastasia Steele på vita duken. Men frågan är om Grey kan mäta sig med Steve Buscemi?

I spextrailern 50 Shades of Buscemi gör allas vår indiefavorit ett strålande inhopp som Grey, och vi ser Nucky Thompson från Boardwalk Empire, Carl Showalter från Fargo och Garland Greene från Con Air – bland många andra – passera revy. Mycket kul... och gissningsvis hade det blivit en mycket bättre film om Buscemi faktiskt haft huvudrollen.

Se trailern här:

Fifty Shades of Grey har biopremiär på fredag då vi återkommer med recension.

Se kommentarer

Australien får ett fripass till att delta i årets Eurovision Song Contest-final

$
0
0

Australien får ett fripass till att delta i årets Eurovision Song Contest-final. You said what, kanske några utbrister, det är ju en europeisk tävling! Well, det är inte så konstigt. Eurovision är stort som fan i Australien, har sänts där i 30 år och miljontals tittare kollar på finalen varje år. 

Genom att bjuda in dem så visar Eurovision både uppskattning och livar upp tävlingen lite. Det är sagt att det bara ska vara en engångsföreteelse, men om de lyckas vinna så hålls nästa års final i australisk regi. 

Och kanske kommer fler länder att bjudas in framöver om det faller väl ut. Jag tycker bara att det är roligt då det ger tävlingen lite ny energi. Så länge de inte går bananas och urholkar tävlingens kärna så ser jag gärna att gästspel blir något återkommande.

Se kommentarer

Wheel of Time nästa tv-fantasyepos? Börja då från noll i stället för med detta pilotfiasko

$
0
0

Snubblade på detta märkliga – varning, det är nästan otittbart:

Det är alltså en extremt lågbudgetig pilot för en möjlig serie baserad på klassiska fantasyeposet Wheel of Time av Robert Jordan. Tydligen har FXX i all hast producerat detta för att inte tappa rättigheterna till böckerna, och för att i framtiden kanske göra en riktig serie. Frågan är om man vill fortsätta titta efter att ha sett detta pekoral? Manuset, filmningen, skådespeleriet och det konstiga avsteget från hur samma händelse utspelar sig i boken – allt är undermåligt. Lite rolig är Billy Zane som onding, men han är nästan oienkännerlig i gråsprängt skägg och ond kåpa.

Mer om spökpiloten kan du läsa på Io9.com.

Själv tror jag att Wheel of Time skulle göra sig bra som tv-serie, dock måste man satsa med storbudget a la Game of Thrones annars blir det bara Sword of Truth-fiasko över allt igen. Låt oss hoppas att det blir mer och bättre än detta.

Se kommentarer

Nya NWA-filmen: slätstruken sentimentalitet eller hårtslående epos?

$
0
0

En ny trailer för den kommande spelfilmen om gangstarappionjärerna NWA dök upp på nätet häromdagen. Straight Outta Compton tar sin titel från den hårtslående gruppens genombrottsalbum och tycks vara upplagd enligt klassisk biografi-filmsmall 1A: framgång trots tuffa odds, kontroverser, lyxliv, bråk, uppgång och fall, med Viktiga Lektioner Om Livet Och Konsten längs med vägen.

Känns tveksamt om filmskaparna på allvar vågar tackla den snaskiga splittringen, då Cube lämnade och skrev svårsmälta No Vaseline som svar på övrigas Benedict Arnold-angrepp…

Och visst är storyn om NWA väl värd att berätta. Men gissa om jag hellre sett en dokumentär om Dr Dre, Ice Cube, Eazy-E, Ren och Yella, något som placerar deras gärning i en större kontext – livet i Los Angeles i brytpunkten mellan 1980- och 90-tal, läget i hiphopkulturen när gangstarapen bröt igenom, kravallerna i South Central, gängkrigen, Eazy-E:s död och den förändrade synen på aids, och så vidare.

Nu gör kanske Straight Outta Compton allt detta, men trailern ser oroväckande slätstruken ut, nästan så att jag undrar hur någon kan göra den här typen av trailers nuförtiden utan att liksom skruva på sig lite; självdistansen tycks obefintlig. Det är det gamla vanliga tugget enligt ovanstående mall, strösslad med en lätt romantiserande, sentimental ton – och med en oerhört löjlig introduktion av Dr Dre och Ice Cube, som likt hiphopens högaktade åldermän glider in i de gamla hemkvarteren i Compton och snackar nostalgiskt om den gamla goda tiden. De framstår som de allra bästa av vänner, och är naturligtvis även medproducenter av filmen, vilket lär borga för att det blir en friktionsfri hyllningsfest.

Jag menar, all heder åt manusförfattarna och regissören om de tänker tackla den riktigt snaskiga splittringen då Cube lämnade gruppen efter succén med Straight Outta Compton och skrev den svårsmälta No Vaseline som respons på resterande NWA:s Benedict Arnold-angrepp. Eller vara tydliga med att Cube skrev Eazys rhymes. Men något säger mig att det kommer att tonas ner.

Straight Outta Compton har amerikansk biopremiär i augusti.

Se kommentarer

Inte kan väl någon annan än Samantha Bee & Jason Jones ta över Daily Show efter Jon Stewart?

$
0
0

Har i dag svarat på lite intervjufrågor om Jon Stewarts beslut att lämna The Daily Show – vilket jag sörjde med Hugh Laurie här i morse – och om vem jag tror kommer att ta över programledarrollen.

Genom att låta Bee och Jones ta över skulle Comedy Central både skapa ovärderlig kontinuitet och vara nyskapande med formatet.

Jag har alltså en känsla av att Jon Stewart faktiskt, innerst inne, hade tänkt sig att stanna på The Daily Show karriären ut, men att två saker fått honom att ändra sig:

  • För det första tog han en lång paus under 2013 för att regissera sin första spelfilm, Rosewater, i Jordanien – ett passionsprojekt som gett honom en nytändning som han vill uppleva mer av.
  • För det andra har nu tre av hans forna medarbetare – John Oliver, Stephen Colbert och Larry Wilmore – under det senaste året bytt till nya, heta talkshow-programledarjobb.

Dessa saker i kombination måste har fått Stewart att känna att han inte kan fastna i The Daily Show-stolen. Men vem kommer att hamna där i hans ställe?

ds_19005_03

Ja, det är ju inte precis som när Jon Stewart själv tog över The Daily Show efter Craig Kilborn 1999… programmet har sedan dess blivit helt synonymt med Stewart. Men det är ju inte jämförbart med Stephen Colbert och The Colbert Report – Comedy Central kommer givetvis inte att ge upp sitt allra starkaste varumärke. Den enda frågan är om man tar in någon utifrån – i så fall garanterat ett stort namn typ Joel McHale (till och med Ricky Gervais nämns i spekulationerna!) – eller lyfter fram någon från redaktionen, så som man med framgång gjort när Stewart varit ledig. John Oliver gjorde det nästan lite för bra: hade inte HBO gett honom långtidskontrakt efter det, för att göra Last Week Tonight with John Oliver, hade han varit den självskrivna Stewart-ersättaren.

Även Larry Wilmore är aktuell, men Comedy Central lär se ny, dyrbar doubleheader-potential i Daily Show/Nightly Show nu när Daily Show/Colbert Report gått förlorad.

Även Jason Jones har tidigare hoppat in som vikarie, och inte varit tillnärmelsevis lika bra som Oliver, men mitt tips är ändå att han får ta över – fast ihop med sin fru Samantha Bee. Båda är veteraner på The Daily Show, och när de framträder tillsammans (vilket skett, tror jag, medvetet sällan) brukar det gnistra om dem. Kanske en placeboeffekt grundad i blotta vetskapen om deras långa äktenskap, men en inte desto mindre känslostark sådan.

Även Larry Wilmore är givetvis aktuell, men jag anar att Comedy Central ser ny, dyrbar doubleheader-potential i Daily Show/Nightly Show nu när Daily Show/Colbert Report gått förlorad.

Genom att låta Bee och Jones ta över tillsammans skulle Comedy Central både skapa ovärderlig kontinuitet, med klassisk Daily Show-känsla, och vara nyskapande med formatet.

Se kommentarer

Fluxx: TV-podden räknar ned historiska tv-roments – på plats 4: Symbolvärdet i »The First Interracial kiss on TV«

$
0
0

Det finns ett värde i sig att alltid blicka framåt – oavsett om det handlar om att utforska ett universum i warp-speed eller låta ett hångel vara ett hångel (oavsett hudfärg på deltagande hånglare). Det är har Star Trek alltid har gjort bra.

När William Shatner förstod att ett historiskt tv-moment var på väg att inträffa var det inget han tänka lämna över till en mycket logisk halv-vulcan.

Den klassiska tv-kyssen mellan Kirk (William Shatner) och Uhura (Nichelle Nichols), som sändes i november 1968, har ofta refererats till som »The first interracial kiss on scripted tv«, det stämmer dock inte. Två år innan kysste James T West (Robert Conrad) prinsessan Ching Ling (Pilar Seurat) i The Wild Wild West – och även manusförfattarna till I Spy hann skriva in en kyss med en färgad och en vit rollgestalt innan Star Trek. Men det förändrar ändå inte det symboliska värde för vad detta ögonblick betyder för tv-historien, det är denna vi minns. När avsnittet sändes skapade det stor uppståndelse – och när BBC visade säsongen 1971 plockades avsnittet bort på grund av »sadistic plot elements«.

I orginalmanuset till avsnittet Plato’s Stepchildren, skrivet av Meyer Dolinsky, är det Kirk som kysser Uhura – men oroligheten över scenen på NBC-kontoret gjorde att de började leta efter andra lösningar. Vid en tidpunkt hade de planer på att Leonard Nimoy i rollen som Spock (en av de få fasta utomjordingarna i serien) i stället skulle genomföra kyssen. Men när William Shatner förstod att ett historiskt tv-moment var på väg att inträffa var det inget som han tänka lämna över till en mycket logisk halv-vulcan – utan såg till att det var han som fick kyssen.

Nichelle Nichols beskriver ytterligare omständigheterna kring scenen i hennes självbiografi Beyond Uhura. De var bland annat tvungna att spela in två versioner av scenen, en med kyssen och en utan. Men för att se till att kyssen skulle komma med sjabblade de hela tiden till tagningen av den andra scenen – vilket verkar ha fungerat.

Ur ett roment-hänseende går det väl även ifrågasätta romantiken – ögonblicket kittlar skönare i huvudet än i bröstet. I avsnittet befinner sig Kirk och Spock på en planet utbyggd helt efter det antika Greklands ideal (vilket förklarar den klädsel de bär i klippet) och de blir även kontrollerade telepatiskt. Det är under den påverkan som kyssen äger rum, vilket bidrar till att sänka »Åhhh«-faktorn.

Podcast om ögonblicket:

Se kommentarer


Sverige utvisar dödshotad iransk filmare – så mycket för Löfvens armkrok i Paris…

$
0
0

Sverige håller gärna huvudet högt i frågor rörande pressfrihet och journalister. Ingen har väl glömt fallet Johan och Martin och den i slutändan lyckade diplomati som fick loss dem ur Etiopien efter 438 dagar i fängelse.

Statsministern flyger till Paris och går armkrok i den fria pressens namn men lyfter inte ett finger för utsatta journalister och filmare på hemmaplan.

Men modet och ryggraden hos svenska myndigheter tycks ha en bortre gräns – och påfallande ofta hänger den samman med föreställningen om etnisk svenskhet. Alltså, om personer vid namn Johan och Martin på klassiskt murvelmanér ger sig ut i okänt land och tillfångatas när de »rapporterar hem«, då kliver förr eller senare, med all rätt, utrikesministern in. Dawit Isaak däremot är inne på sitt 14:e år – 13 år 141 dagar och 7 timmar i skrivande stund – och jag vill ju gärna tro att skillnaden i myndigheternas diplomati inte ligger i att Isaak har eritreanskt ursprung och därmed inte uppfyller deras föreställning om Den Svenska Journalistrollen.

Fast det blir allt svårare att tro på den saken, om jag ens någon gång har gjort det. När jag växte upp minns jag rätt väl hur mammas bästa kompis förvägrades asyl i Sverige. Det var i början av 1980-talet som hon, efter en synnerligen brutal anledning till flykt från Tjeckoslovakien, blev bortmotad vid gränsen till Skåne. Hennes roll vid den tiden var att agera ställföreträdare till Václav Havel som då satt i fängelse. Den rollen innebar också att hon var den »medieansvariga« som fick ut Charta 77:s kommunikationer till pressen utanför Tjeckoslovakien. Det var inte många år efter Olof Palmes tal om diktaturens kreatur, men tydligen var det vatten värt när det verkligen gällde.

Jag är säker på att detta har hänt många, alltför många, gånger sedan dess. Men nu i dagarna sker det igen. Den här gången har genierna på Migrationsverket bestämt sig för att den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban inte håller måttet för att få asyl i Sverige. Janghorbans senaste film kritiserar ayatollan och han beskrivs i iranska medier som »en förrädare mot den islamiska republiken«. Men nej, Migrationsverket har gett avslag på avslag sedan 2012 och nu går det inte att överklaga längre.

Med lite Hanne Kjöller-logik skulle jag nu föra in en passus om hur viktigt det är att minnas att vi inte vet allt i fallet och först bör lita på myndigheterna et cetera. För jag har inte sett Janghorbans filmer, och vet inte mer än knapphändigt framgooglad information. Men jag vet detta: Reportar utan gränser har gjort en undersökning via sitt nätverk i Iran (som jag, sorry, litar på mer än Migrationsverket) som visar att Janghorbans verksamhet »alldeles uppenbart« kommer leda till »fängelse, tortyr eller i värsta fall avrättning« om han skickas till Iran.

Men nej, nej. Migrationsverket behöver mer än så, säger det. »Vad?« frågar SVT Kultur. »Extraordinära omständigheter«, svarar verket. Vilka frågar SVT Kultur? »Det kan jag inte uttala mig om generellt«, svarar verket.

Vad sägs om dessa mindre generella omständigheter: Iran är ett av världens farligaste länder för journalister. Filmare – fallet  Jafar Panahi kanske är bekant – inkluderade. Ett femtiotal sitter fängslade. Tortyr är vanligt förekommande. Och som skit på skiten är Iran är ett av få länder där andelen dödstraff går uppåt (369 personer 2013).

Samtidigt som detta sker företräds Sverige av en statsminister som flyger ner till Paris och går armkrok i den fria pressens namn, men inte lyfter ett finger för att skapa en trygg situation för världens utsatta journalister och filmare på hemmaplan.

Det är så skamligt.

Se kommentarer

Final för fantastiska Lyckliga gatan – lika stark politisk feelgood-tv som Jills veranda!

$
0
0

»Jag hoppas verkligen att vi ses igen« är det sista Näääk säger i kvällens final av Lyckliga gatan och det är bara att instämma: TV4, ge Lyckliga gatan en fortsättning! Programmet har på sex avsnitt tagit över stafettpinnen från Jills veranda som den musikaliska feelgood-tv med politiska undertoner du inte visste att du behövde men nu har svårt att leva utan.

Framgångsreceptet kan sammanfattas i ett ord: respekt. Produktionen genomsyras av respekt, respekt för det mänskliga mötet, för generationsbryggor, för grånad erfarenhet såväl som ungdomlig entusiasm och framför allt respekt för det musikaliska hantverket oavsett genre.

Näääk – vilket programledarfynd! En självklar brygga, försiktigt ledsagande sina nyfunna kamrater närmare varandra. Aldrig för mycket i fokus, ofta storögt nyfiken, alltid respektfull.

Det hade varit så lätt att fokusera på kulturkrocken. Att förstärka svennigheten och mossigheten å ena sidan, eller råheten och valpigheten å andra sidan, och underblåst tokroliga missförstånd till fördomsfest. I stället har alla möten ömsint lirkats mot gemensamhet. Om det så varit bisarra olycksbröderna Harpo och Samboii som jämförde ärr eller Kikki Danielsson och Kumba som delade erfarenheter om artisteri och mödraskap.

I Lyckliga gatan är hiphopen norm. Trots att den äldre artisten oftast är ett klart kändare namn är det den yngre som är centralfiguren, utgångspunkten. I stället för att låta den traditionellt folkliga artisten krydda sin karriär genom ett möte med den »exotiska« rapparen har den senare hemmaplan, både bokstavligen i och med att det är där finalframträdandena sker, men också i programmets dramaturgiska uppbyggnad och via Näääks milda styrning.

Näääk (Matar Samba), förresten – vilket programledarfynd! Som en självklar brygga, försiktigt ledsagande sina nyfunna kamrater närmare varandra. Aldrig för mycket i fokus, ofta storögt nyfiken, alltid respektfull.

Första avsnittet var svårt att slå när det kommer till kraftfull symbolik, med bröderna Salazars känslomässiga koppling till den chilenska frihetssången Jag vill tacka livet och den ödmjuka stoltheten i Gee Dixons blick när Arja Saijonmaa dök upp i hans kvarter i samma klänning hon bar på Olof Palmes begravning. Men även Linda Pira-avsnittet var underbart, tack vare ultramysiga vislegendaren Mats Paulson som efter Piras framträdande torkade tårarna och sa att »jag kommer att hålla på henne så länge jag lever«.

I Lyckliga gatan får hiphopen vara norm. Trots att den äldre artisten oftast är ett klart kändare namn är det den yngre som är centralfiguren, utgångspunkten.

För sjutton, varje program har bjudit på mysrys i någon form. Bara att i slutet få se de olika kvartersbarnen bli högbröstade över att tv kommer på besök räcker långt. I kväll är det Tommy Nilsson och Jeaff som möts i ett kanske inte lika känslostarkt men rakt igenom sockersött avsnitt, alltifrån när Tommy plockar fram frukost och rappar »det är så många måsten, hur ska jag öppna osten« till när Jeaff släpar med honom upp för tusen trappsteg för att se Örebro från ovan – en plats dit hon brukar komma för att andas eftersom problemen har en tendens att stanna kvar nere på marken.

Så känner jag för Lyckliga gatan. Ett välbehövligt andningshål där problemen står och nosar i dörröppningen men aldrig riktigt släpps in. Och de som mot förmodan slinker förbi tröskeln kvävs snabbt i en varm omfamning. Respekteras till tillintetgörande, om man så vill. Vi säger det igen: TV4, ge oss en andra säsong!

Lyckliga gatan sänds på TV4 i kväll kl 21 och finns på TV4 Play.

Se kommentarer

Netflix la ut hela nya House of Cards-säsongen igår kväll – av misstag

$
0
0

Tidigare i kväll dök plötsligt House of Cards säsong 3 upp på Netflix. Hela säsongen på en gång, som brukligt, fast drygt två veckor för tidigt. Tyvärr började fans jubla offentligt – så Netflix blev snabbt varse fadäsen och skyndade sig att avpublicera.

houseofcards

Kanske gjordes detta med flit av någon uttråkad marknadschef som frustrerats av att inte ha sett någon gratis House of Cards-hype i media på hela morgonen?

You wanna know what takes real courage? Holding it all together, when the stakes are this high…«

Att förra säsongen var en stor besvikelse har jag nästan hunnit glömma, i alla fall sedan den oerhört eggande trailern för nya säsongen dök upp för en månad sedan:

Kommer trailerns löften att infrias? Tar sig serien tillbaka till storformen från första Netflix-säsongen eller blir den kvar i det nästan skrattretande blekskrivna dialog-diaboliska neo-noir-träsket som under större delen av säsong 2 – där House of Cards, för mig, regredierade från seriöst stark dramaserie till guilty pleasure?

Jag älskar repliken från trailern: »You wanna know what takes real courage? Holding it all together, when the stakes are this high…« Se där en programförklaring som funkar både för president Frank Underwood och för en av de senaste årens mest uppskrivna serier i stort.

House of Cards säsong 3 kommer den 27 februari. De två första säsongerna av finns på Netflix.

Se kommentarer

Miracle on Ice ur förlorarperspektiv – se den lysande nya ESPN-dokun här!

$
0
0

Vinnarna skriver historien, brukar man säga. Jag tror inte det stämmer i alla lägen, men kanske är det extra tydligt i idrottshistorien.

Miracle on Ice, som USA:s seger över Sovjet i OS-finalen 1980 döpts till, har skildrats ett otaligt antalet gånger i filmer, dokumentärer, artiklar och böcker. Det är en av de mest omskrivna idrottshändelserna i modern tid. Med sin politiska laddning har historien fått extra spänning: Sovjet hade nyligen invaderat Afghanistan och i USA diskuterades det om man skulle bojkotta sommar-OS i Moskva senare samma år. Den amerikanska ekonomin var en katastrof, den nationella självkänslan efter Vietnamkriget var i botten och i Teheran satt amerikansk ambassadörspersonal i gisslan. Landet behövde en framgång och hockeysegern mot Sovjet är väldigt lätt att svepa in i en historisk dräkt om en nations revansch.

Var spelarna än visade sig i Lake Placid blev de påminda om kalla kriget, Afghanistan och amerikansk sommar-OS-bojkott, fångade i en politisk strid de inte ville tillhöra.

ESPN:s dokumentärserie 30 for 30 visade i söndags dokumentären Of Miracles and Men där man har valt att skildra händelsen ur de sovjetiska spelarnas perspektiv. Några år innan 1980 hade Sovjet bytt coach. Från den av spelarna mycket uppskattade Anatolij Tarasov till den känslokalla Viktor Tichonov. Eller som det sägs i filmen: från romantikern Tarasov till cynikern Tichonov. Spelarna var livrädda för Tichonov, som med tidtagaruret i handen krävde kadaverdisciplin och hade stenkoll på spelarna. Extremt tydligt blir det när den ryska journalisten Vsevolod Kukusjkin citerar Tichonov: »if there is love between players and coach, it's the end of result.« Utåt sett var det sovjetiska laget överlägset, men flera spelare trivdes inte under Tichonovs ledarskap.

Vjatjeslav Fetisovs historia har blivit berättade flera gånger, till exempel i Malcolm Dixelius utmärkta dokumentär CCCP Hockey. Det är en historia om en människa som satt fast i ett system. I filmen återbesöker Fetisov arenan i Lake Placid och berättar om sina minnen. Hans historia hänger så klart ihop med Tichonovs. Fetisov var fast i det kommunistiska Sovjet men ville till NHL. Tichonov motarbetade honom. Det fanns inte utrymme för individualism. Att gå egna vägar var att svika nationen.

Sovjet kom till Lake Placid fulla med självförtroende, kanske för avslappnade och självsäkra efter att dessutom ha tränings-genrepat med en 10–3-seger över just USA. Men det blev omedelbart problem. Man trivdes inte i OS-byn, som ska ha varit den sämsta de bott i. Var de än visade sig i Lake Placid blev de påminda om kalla kriget, Afghanistan och potentiell amerikansk sommar-OS-bojkott. Laget och spelarna var fast i en politisk kamp de kanske inte ville tillhöra. Harmonin i laget var i rubbning.

I slutsekunden av första perioden gjorde USA 2–2 på en målvaktstavla. Tichonov reagerade stenhårt i paus och bytte målvakt – spelarna tyckte att det var ett felbeslut.

Filmen blir som intressantast när spelarna berättar om själva matchen, och en händelse lyfts fram lite extra: när USA i den allra sista sekunden av första perioden gjorde 2–2. En målvaktstavla. Tichonov reagerade stenhårt i paus och bytte målvakt – Tretjak ut, Mysjkin in. Spelarna tyckte att bytet var ett felbeslut men vem vågade säga emot Tichonov? Fram träder bilden av att förlusten ytterst orsakades av spelarnas rädsla för att att säga emot auktoriteter, samtidigt som Sovjet var på väg att förlora den ideologiska striden mot USA.

Titeln Of Miracles and Men referera så klart till John Steinbecks roman Of Mice and Men från 1937 och försöker kanske påminna oss om att inte glömma bort förlorarnas historia.

ESPN 30 for 30: Of Mice and Men finns i skrivande stund utlagd i sin helhet på Youtube:

Se kommentarer

Leif GW Persson-serien Backstrom jättetittarflopp i USA – läggs ner i morgon?

$
0
0

När Backstrom hade premiär på Fox i USA för några veckor sedan så var det till rätt bra ratings: 1.9 i den viktiga målgruppen 18-49 (som annonsörerna riktar in sig på). Då såg det rätt ljust ut för den amerikanska adaptionen av Leif GW Persson-figuren Evert Bäckström.

Sedan föll serien utför rena stupet.

Episod 2 sjönk till 1.4-rating, och förra veckans episod 3 hade bara 1.0. Om siffrorna inte förbättras efter det fjärde avsnittet, som visas i kväll, är risken överhängande att Fox då plockar bort Backstrom helt från tablån.

Vi på TVdags skrev redan i vår recension av serien att den troligtvis inte kommer att bli så långlivad. Och GW, som hoppats på att dra in pengar på serien för att starta en detektivbyrå, får nog ge sig ut och leta efter pengar någon annanstans.

Nu väntar vi såklart på GW:s reaktion över de usla tittarsiffrorna. Så här lät det när bloggandet tog för lång tid...

Se kommentarer

Tv-historia skrivs när The Fosters låter två pojkar bli kära i varandra

$
0
0

När Jude och Connors fingrar möttes i mörkret i biosalongen i veckans avsnitt av The Fosters skrevs tv-historia. Aldrig tidigare har två så unga karaktärer av samma kön fått en kärlekshistoria berättad på tv. Inte vad jag vet, i alla fall.

Själv kan jag inte låta bli att tänka på alla de kids som för första gången kan känna igen sina känslor i någon i samma ålder.

Det var en liten gest som är början på något mycket större. Den 12-åriga bögen i mig blev djupt rörd och jag kan bara återigen konstatera att The Fosters fortsätter utmana normerna på ett alldeles lysande sätt. Med en sådan här berättelse säger de till alla barn som tror sig vara annorlunda, för att de är kära i någon av samma kön, att de är bra precis som de är och att deras känslor inte är konstiga och fel.

Jude och Connor har varit vänner sedan säsong ett och det har varit lätt att förstå att det har varit mer känslor inblandade ända sedan Connor hade på sig blått nagellack i solidaritet med Jude som vågat gå till skolan med nagellack. Manusförfattarna har klokt nog låtit Jonnor ta sin tid, precis som sådana här känsloprocesser ofta gör i verkliga livet. Framför allt har de låtit Jude utforska sina känslor i lugn och ro. Hans och Connors vänskap har tillåtits djupna och kompliceras i sin egen takt, vilket har gjort att jag har varit osäker på vilken riktning berättelsen skulle ta. I början av den pågående säsongen skrev jag att om serien tog det här steget så skulle det vara oerhört modigt för en redan modig serie.

Hoppas bara att de låter Jonnor utvecklas fint och försiktigt – och utan att stackars ovetande tjejer hamnar i kläm.

För så är det. Det är överlag känsligt att berätta kärlekshistorier med så unga karaktärer, oavsett om det är hetero- eller homokärlek det handlar om. Och just därför är de inte så vanliga, i alla fall inte som längre berättelser. Det är helt enkelt lätt att trampa fel eller gå för långt. Dessutom finns det olika regler kring vad skådespelare under en viss ålder får göra, till exempel sexscener och liknande. Hur The Fosters ska ta denna begynnande kärlekshistoria vidare vet jag inte, men att de är dedikerade till den står klart. Seriens grundare har uttryckt att de själva, som öppet homosexuella, berörs av att kunna berätta en sådan här historia.

Jag hoppas att de låter Jonnor utvecklas fint och försiktigt – och utan att stackars ovetande tjejer hamnar i kläm. Det är så stora känslor i den där åldern att det inte krävs mer än några omslingrade fingrar för att skapa känslomässig effekt. Själv kan jag inte låta bli att tänka på alla de kids som för första gången kan känna igen sina känslor i någon i samma ålder som dem. Hur stärkande och befriande det måste vara. Det är the power of television, folks.

The Fosters sänds på ABC Family.

Se kommentarer

Första bakom kulisserna-titten på Bond-rullen Spectre

$
0
0

Förra Bond-filmen – Skyfall – var den största Bond-succén hittills och den mest inkomstbringande brittiska filmen någonsin. Jag tyckte att den var ett sömnpiller…

I första bakom kulisserna-klippet från Spectre är de i alperna i Österrike och spelar in. Jag trodde att var allmänt känt att det finns alper i Österrike som funkar jävligt bra på film (läs: Örnnästet) men scenografen Dennis Gassner säger: »Det har varit en lång resa för mig, jag har letat i många länder…«

Vad känner ni – Bond-pepp eller Bond-depp?

Spectre har premiär 6 november.

Se kommentarer


Fluxx: TV-podden räknar ned historiska tv-roments – på plats 3: Det första ligget är Awkward

$
0
0

Skickar du sms till ett kärleksintresse innebär det att du har förlorat all din makt! Tänk om hen inte svarar – ja, då är du med största sannolikhet bortgjord för all framtid. »Fånigt«, säger vissa. »Liv och död«, svarar andra.

Att vara nöjd med sin kropp trots hemska kommentarer i duschen och hålla huvudet ovan ytan när ångesten för kommande fysikprov känns som tusen stenar i fickorna.

Men det är dessa frågor som de riktigt bra ungdomsserierna behandlar utan att välja sida, det bara är en naturligt viktig del i livet att fundera kring – precis som det här med att vara nöjd med sin kropp trots hemska kommentarer i duschen och hålla huvudet ovan ytan när ångesten för kommande fysikprov känns som tusen stenar i fickorna och livet är ett stormande hav i största allmänhet.

MTV-serien Awkward gör det ibland pinsamt dåligt, men ofta hisnande bra. Framför allt är den alltid lättsamt underhållande. Som så ofta får vi följa skolans outsider (de livskaraktärer som är storkonsumenter av eskapism-tv-draman). Jenna är så färglös att hon smälter in i high school-korridorens väggar och pojkarnas blickar fastnar sällan på henne om det inte sitter en bit mat i tandställningen.

Men så genomgår hon den åtråvärda förändringen från ingen till någon – på gott och ont, hela skolan tror till en början att hon försökt ta livet av sig och hennes vänstra arm är gipsad rakt upp i luften. Allting förändrades när hon fick plocka ut tandställningen och ha sex med skolans coolaste snubbe. Men mycket vill ha mer, och det är den resa som ögonblicket när de först (mycket pinsamt) ligger med varandra leder till som gör att Jenna och Matt har en plats bland tv-historiens viktigaste roments.

Podcast om ögonblicket:

Se kommentarer

Biorecension: Vakna, Sverige… och fatta att Fifty Shades of Grey är iskall

$
0
0

Anastasia Steele är en ung litteraturstudent som av en slump träffar den stenrike affärsmannen Christian Grey. Tycke uppstår och de inleder en relation. Det finns bara ett problem: Christian vill inte ha ett förhållande. Han vill i stället göra Ana till sin sexslav (konsensuellt, inte med tvång). Christian är en kille med bagage och kan inte ha nära relationer. Men han har gärna unga flickor i sitt lekrum där han smiskar dem och torterar dem med till exempel isbitar.

Varför taffliga repliker direkt från boken? Det går som skämsfnissrippel genom hela biosalongen. »I don’t make love. I fuck. Hard.« Jag förväntar mig nästan att Anas inre gudinna ska hjula in i bild.

I Christians lekrum.

50 Shades of 12 Years a (Sex) Slave?

Ana är skeptisk till arrangemanget, hon vill att de ska vara ihop. Drama uppstår. De har lite sex också, men mindre hett än vad premissen lovar (han har ju en frikkin sexdungeon i sin lägenhet). Dock blir slitningarna stora på grund av Christians lustar och mörka förflutna – så det blir inget! Varken hett sexslav-kink eller rosa romansskimmer. Tack och hej.

Tyvärr! Jag hade en tanke om att filmen kanske skulle kunna bli bättre än boken. Att med ett hyfsat manus och rätt skådisar så skulle de kunna göra nåt intressant av berättelsen om klumpiga Ana som träffar stenrike Christian och dras in i hans värld av dominans och sexuella fantasier. Det hade kunnat räddas av en regissör som vågat göra avsteg från bokens fånigare partier och den extremt tramsiga premissen att Christian Grey utövar sina sadistiska lustar på grund av trasslig och trasig bakgrund. Men det hade kunnat bli hyfsat ändå, om det bara funnits någon kemi mellan Dakota Johnsons Anastasia och Jamie Dornans Christian. Men någonstans har regin brustit.

Voffor gör di på dette vise?

»No crackers, Gromit! We've forgotten the crackers!«

Ana tar sig igenom filmen som en lätt förståndshandikappad hundvalp. Eller som en treåring som kommit på att man kan bombardera vuxenvärlden med frågor som aldrig tar slut. Och Christian Grey måste väl ändå spelas med lite ompf ändå, om så bara ett litet sug i blicken? Men nä, Jamie Dornan gör honom bara besvärad, avskalad och med en apologetisk metablick till oss som tittar: »Ja, jag vet att han är löjlig, jag är en seriös skådis egentligen, se The Fall så får ni se.« Och jag förstår honom. Vissa av Christians repliker är så sjukt krystade och löjliga att det är imponerande att Jamie Dornan kan uttala dem med nån slags värdighet.

Jamie Dornan gör honom bara besvärad, med en apologetisk metablick till oss som tittar: »Ja, jag vet att han är löjlig, jag är en seriös skådis egentligen, se The Fall så får ni se.«

9 1/2 vecka kom tillbaka, allt är förlåtet.

9 1/2 vecka kom tillbaka, allt är förlåtet!

Vilket är filmens andra stora problem, förutom bristen på kemi. Att göra film på en global bestseller är svårt, i det att man gör sig beroende av att bokens fans går och ser filmen. Vi kan kalla det »Sagan om ringen-effekten«. Alltså har filmens manusförfattare och regissör ganska lite sväng- och lekrum när det gäller förbättringar. Men varför, varför har man tagit taffliga repliker direkt från boken? Det går som skämsfnissrippel genom hela biosalongen. Vad sägs om detta lilla guldkorn: »I don’t make love. I fuck. Hard.« Skämskudde deluxe.  Jag förväntar mig nästan att Anas inre gudinna ska hjula in i bild. Men det gör hon tack och lov inte. Dock drivs ju boken av Anas inre monolog, och utan den framstår personen Ana Steele som en nästan infantilt personlighetslös människa. Vad Christian ser i henne är ett mysterium för mig, hela filmen.

Ana tar sig igenom filmen som en lätt förståndshandikappad hundvalp. Eller som en treåring som kommit på att man kan bombardera vuxenvärlden med frågor som aldrig tar slut.

Sexet då? Det blir liksom aldrig hett. Inte ens lite. Och då har vi ändå ögonbindlar, slipsbondage och smältande isbitar på kvinnomagar att glutta på. De får liksom inte till det. Rykten gör gällande att de fick ta om vissa sexscener på grund av bristen på kemi – men de fick det ju inte att funka efter omtagningarna heller.

Att gulla i sängen är inget för Christian…

Men lilla gumman, Gillian Anderson var SCULLY, inte Mulder.

Kanske påverkas jag av att ha läst Jamie Dornan uttala sig skeptiskt om bdsm, och säga att han själv aldrig skulle kunna utöva den sexuella praktik som skildras i filmen. Jag förväntar mig inte att skådisar ska gilla allt deras rollfigurer gilla, men Fifty shades of Grey och andra romanser bygger på en sense of wonder – vi vill bli förförda av berättelsen, vi vill kittlas av det förbjudna. Då måste jag bli lite lurad av skådisarna, även om det är så att de ljuger i intervjuer för att bättra på det. En av skådespelarna i Brokeback Mountain svarade på en intervjufråga om hur det var att spela in sexscener med en annan man: »Det som händer på berget, stannar på berget…« Precis så vill jag bli lurad. Men Fifty shades of Grey lurar ingen. Det är en högst ordinär kärlekshistoria som slagits in i ett lite glossigt, kinky omslagspapper. Och det blir inget mer än så, varken hett och förbjudet eller romantiskt och fint.

Bara femtio nyanser av meh.

Fifty Shades of Grey har svensk biopremiär i morgon fredag.

Se kommentarer

Biopremiär i dag: Bortslarvad verklighetsbakgrund när Lone Scherfig anordnar överklassafari till The Riot Club

$
0
0

För några år sedan blomstrade en ytterst smal subgenre inom brittisk skräckfilm: »Hoodie horror«, med elaka chavs, eller åtminstone brittiska arbetarklasskids i träningsoverall med hotfullt låga tröjhuvor. Lika snabbt som den hade fått sitt smeknamn blev den kritiserad för sitt ofta påskinade klassförakt.

Det har nu blivit dags att vända på perspektivet. I danska regissören Lone Scherfigs The Riot Club drömmer två förstaårselever om medlemskap i prestiegefyllda elevföreningen med detta illavarslande namn. En klubb för eliten där vänskapsband knyts för framtida framgångar. Pennalistiska initiationsritualer porträtteras med en stämning helt i linje med internatskolornas idéer om kamratuppfostran som klangbotten. Vänskaper och relationer åsidosätts, inget tycks lika viktigt som att få kliva in i universitetskulturens finaste rum.

En skildring av hur det högsta skiktet vid Oxfords universitet i praktiken består av en maktelit som vill ha framgång i syfte att kunna be världen i övrigt att dra åt helvete.

För oss i publiken är händelseutvecklingen så övertydligt olycksbådande att scenen när frackarna väl kommit på känns som födelsen av ett gäng serietidningsskurkar. The Riot Club inledande del bygger därmed mot ett avslöjande klimax i form av studentföreningens årliga middag på en kvartersresturang. De lika välkammade som odrägliga unga gossarna ska nu tappa masken, visa sin sanna natur.

Vad som följer är en scen som på manussidan säkerligen vibrerar av ett klaustrofobiskt obehag men som på vita duken blir mer av ett klumpigt uppradande av trötta klichéer. The Riot Clubs medlemmar behandlar resturangpersonalen föraktfullt, de äldre medlemmarna visar sig ha bokat en prostituerad och hur illa de än beter sig är det alltid med förevändningen att problem ändå kan köpas bort. Rollfigurerarna förvandlas lika snabbt som alkoholen verkar till en samling dåligt utmejslade karikatyrer.

Det är lätt att hata överklassen och deras privilegier. Betydligt svårare tycks det vara att avbilda den på ett trovärdigt eller övertygande sätt. När vänsterorganisationen Förbundet allt åt alla för några år sedan anordnade så kallade överklassafaris med bussresor till Saltsjöbaden-området Solsidan i Nacka blev det exempelvis tydligt hur exotiserandet av överklassen lätt leder till reducerande polemiska perspektiv. (Kanske mest tydligt i hur Rapports intervjuer med boende i området visade sig vara ett grepp som blottade socitetens verklighetsfrånvända existens betydligt tydligare än uppmaningar om att »odla sitt klasshat«.)

Och precis som »hoodie horror«-genren blir The Riot Club till stor del en uppvisning i enfaldiga fördomar. En historia som försöker utge sig för att skildra hur det högsta skiktet vid Oxfords universitet i praktiken består av en maktelit som vill ha framgång i syfte att kunna be världen i övrigt att dra åt helvete.

Där finns en obehaglig, förtätad stämning som hade kunnat ligga till grund för en maktanalytisk thriller. I stället blir det en klassafari om ett antal högdjur som mest verkar existera i fantasin.

The Riot Club har svensk biopremiär i dag.

Se kommentarer

James Franco återvänder till tv – klar för J.J. Abrams och Stephen Kings tidsreseserie

$
0
0

Vi på TVdags har tidigare skrivit om att Hulu och J.J. Abrams Bad Robot productions planerat att göra tv-serie av Stephen Kings bok 11/22/63. I går kväll kom nyheten om att James Franco kommer att spela huvudrollen.

Handlingen i  11/22/63 kretsar kring läraren Jake Epping (Franco) som reser tillbaka i tiden för att försöka föhindra mordet på president John F Kennedy. Men han hotas av Lee Harvey Oswald, kärleken, och det förflutna, som absolut inte vill förändras.

Även om beställningen av serien bara består av en första säsong och nio avsnitt så pratas det redan om att den kan återvända med nya säsonger och nya historiska ögonblick i fokus.

Jag är aspepp (har inte läst boken). Hur pepp är ni?

Se kommentarer

Svensk biovisning – endast i dag! Skräckmästerverket The Babadook är det otäckaste på länge

$
0
0

För drygt ett år sedan blev jag inbjuden till en så kallad teknisk visning av Maury och Bustillos senaste film Among the Living (skryt, jag vet, men befogat då det handlar om det coolaste jag varit med om någonsin). Visningen ägde rum på Les Films 13 i Paris och efteråt fick jag chansen att sitta ner med båda två för ett kort samtal, som märkligt nog – eller kanske inte, egentligen – helt kom att handla om deras dittills överlägset bästa film: Inside. En våldsam, atmosfärisk högtidsstund för alla älskare av over the top-skräck men också en perfekt skräckfilm i fråga om scenerier och locations. Nästan hela Inside utspelar sig nämligen på en enda plats, i ett barrikaderat hus, där Beatrice Dalle ger sig fan på att hon ska stjäla barnet som finns i vår hjältinnas mage. En grotesk premiss som på ett smart, knappt märkbart, sätt kopplas samman med husets interiör – huset blir till en gigantisk livmoder. Mot slutet av filmen flyter kameran igenom ett landskap fyllt av rök och blod. Ljudet tappar diskant och känslan av realism går förlorad. En mardrömsaktig tolkning av Lennart Nilssons Ett barn blir till. Sofistikerat och originellt.

Vänta inte längre nu, beställ The Babadook omedelbart, det är nämligen förra årets bästa rysare, skräckfilm, psykologiska drama, vilket som – en framtida klassiker.

Jag tänker på det här när jag änligen tar mig tid att se The Babadook. Jennifer Kents bidrag till skräckhimlen. Filmen som med all rätt hyllats av... alla? Den använder sig nämligen av »rummet« på samma sätt som Inside. Det är inte bara en slumpmässigt vald spelplats, det är en spegelbild av huvudkaraktären Amelias psyke. Och någonstans långt där inne finns »Babadooken«. Själens mörker, alla våra depressioner, den ångest som driver vissa människor till vansinne. Hysteri.

Essie Davis spelar Amelia, en ensamstående mamma som fortfarande sörjer sin mans död. Sonen Samuel känner sig ensam, har problem med att lära känna andra barn, fantiserar mycket kring monster under sängen och tar med sig sin hemgjorda armborst till skolan för att försvara sig – mycket hade kunnat sägas om Samuel, men filmen lägger i stället fokus på mamman och hennes historia. Det är livet i uppförsbacke och bara överlevnad som gäller. Tills boken The Babadook kommer in i deras liv... och allt bara blir ännu värre. Familjetragedin blir sorgligare, än mer skrämmande. Och Samuel försummas ytterligare.

Ändå så presenteras allt till en början som en skräckfilmens ABC-bok.

Allt är så perfekt: Det murriga huset. Den inledande trafikolyckan (minst lika snyggt fotad som de högklassiga bilolyckorna i The Descent och nämnda Inside). Samuels traumatiska uppväxt och familjens isolation. Och – just det, ja – höll ju på att glömma »Babadooken«, denna barnboksgestalt som är värre än alla Freddys och Jasons tillsammans. Han är bara så satans läskig. Inte som figur, eller ny skräckfilmsvillain, utan för att han blottlägger allt som är skört och tunt med deras familj. Om han nu ens finns. The Babadook är smartare än så, det är ingen vanlig skräckfilm, det är en film om skräcken som parasiterar på mänsklig tragik för att blomma ut och bli till verklighet. Mest av allt handlar kanske The Babadook om rädslan för att förlora sitt barn, eller sig själv.

Här ligger ännu en av The Babadooks styrkor: skräcksocialrealism, ett barn med problem omhändertas av en mamma med ännu större problem – besök hos rektorn, socialtjänsten och allt vad det nu innebär. En blandning av det värsta ur Mike Leighs filmer och det bästa från Huset som Gud glömde. Det är plågsamt att se barn fara illa. Speciellt i det här fallet när man inte bara kan avfärda det hela som en löjlig skräckfilm med monster i garderoben och allt det där. I The Babadook är monstret ogreppbart, men ändå förstår man varifrån det kommer: från människors mardrömmar. Likt Freddy Kreuger från Terror på Elm Street äter det hopplöshet och förkroppsligas av rädsla.

Det är psykisk terror när den är som allra mest nervslitande. Här finns ett par humoristiska scener som lättar upp stämningen en aning mellan all skräck, men annars är det mörker från första rutan liknande det från en annan av förra årets bästa filmer, The Canal, Ivan Kavanaghs otäcka film där spöken och ett olycksdrabbat hus får skulden för det mesta. Men där det – med all säkerhet – egentligen handlar om hatet och avundsjukan huvudpersonen känner inför sin hustrus otrohet.

Dags för sammanfattning. Någon gång per år kommer det en film som i stort sett alla hyllar. Förra året var det The Babadook. Ni har säkert som jag hört talas om den, men avvaktat. Det blir ju lätt så med alla dessa filmer man bara måste se. Säkra kort som man lika gärna kan vänta ett tag med. Eller hur? Men vänta inte längre nu, beställ The Babadook omedelbart, det är nämligen förra årets bästa rysare, skräckfilm, psykologiska drama, vilket som. Det är en framtida klassiker av samma slag som Repulsion. Rosemary's Baby eller varför inte Sinister. Hederlig analog skräck som tar över din kropp och vägrar släppa greppet förrän den är slut, om ens där, förresten – jag rekommenderar ett köp av en bra sänglampa, av ljusrörsslag, innan tittning.

The Babadook har svensk biopremiär i dag och brittisk dvd-release på måndag. Svenskt dvd-släpp i mars.

Se kommentarer

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live