När TVdags Johan Sjöstrand hade flyttat till Kalifornien och blivit med amerikansk tv kände han efter en tid ett behov av att diskutera tv-mediets framtid utifrån streamingbox-utbudet: Apple TV, Amazon Fire TV, Roku, Android TV och Chromecast – vilka är något att ha och vart är de på väg? Johan anropade Daniel Åberg på Facebookchatten.
Tryck på mikrofonknappen på fjärren, säg vad du är ute efter och få sökresultat som en lista på skärmen – bara att klicka på den du vill ha. Funkar perfekt i 90 procent av fallen.
Daniel: Okej, vi kör – börja med att berätta om hur din setup i San Francisco ser ut, vilka prylar använder du för att se på tv där och vad ser du?
Johan: Här borta är det ju lite lekstuga för en tv-tittare. Jag har just nu fyra grejer inkopplade till tvn. En X1 som är Comcasts digitallåda för vanlig tv-tv, en Roku-stick, en Amazon Fire TV samt en Apple TV som jag med VPN lurar att tro att den är i Sverige så vi kan se SVT:s och TV4:s Play-tjänster smidigt. Jag har en Chromecast också men HDMI-ingångarna på tv:n räcker inte till. Jag skulle nog å andra sidan inte använda den även om det fanns plats för den.
Daniel: Vilken av prylarna använder du mest då?
Johan: Amazon Fire TV. Jag är Prime-medlem och använder deras Instant Video-tjänst flitigt, och jag kör Netflix- och Plex-apparna på Fire TVn också. De har även en HBO-app men Amazon har inte lyckats bli kompisar med Comcast så den kan jag inte aktivera. Här i USA funkar det ju inte som med HBO Nordic i Sverige, att man enbart kan abonnera på deras streamingtjänst (även om det ska vara på gång), utan man måste ha kanalen i sitt kabelutbud och därutöver måste kabeloperatören och den som tillhandahåller app-tjänsten ha ett avtal, och det har inte Amazon och Comcast. Så för att kunna använda HBO Go köpte jag en Roku stick, de har avtal med Comcast. Det är en jävla soppa, det där…
Daniel: Men gör inte det att Amazon Fire TV blir rätt rumphuggen i det avseendet? Har inte i princip alla i USA Comcast som kabeloperatör, de är väl som ett Comhem på steroider?
Johan: De är ju klart störst. Men sedan finns Time Warner och Cox Cable också som är rätt stora, och en del mindre. Men i San Francisco finns enbart Comcast som kabelleverantör såvitt jag vet.
Daniel: Comcast försöker väl dessutom köpa Time Warner så att de i princip får monopol? Eller gå ihop med, i alla fall?
Johan: Ja, jag har läst det. De är väl generellt rätt onda när det kommer till frågor som nätneutralitet också. Men vad ska man göra man när man vill se The Good Wife live på söndagskvällarna?
Daniel: Sant.
Johan: Hur som helst tycker jag väldigt mycket om Amazon Fire TV, den har potential att bli stor här i USA. Den finns i två storlekar, en låda och en sticka likt Google Chromecast. Stickan kostar bara runt 40 dollar så den har blivit Amazons mest sålda hårdvara hittills. Skillnaden mot Chromecast är att den har ett interface och en fjärrkontroll. Utanför USA blir det nog svårare, Prime är en sorts lojalitetsklubb för 99 dollar per år som Amazon har, där man får gratis frakt på alla varor, tillgång till streamingtjänsten, man får låna vissa e-böcker gratis och en del andra grejer. Utomlands skulle de väl få skippa leveransdealen.
Daniel: Jag har också Prime-konto, och det är ju i princip bara för att få tillgång till videotjänsten. Men fjärrkontroll, som du nyss nämnde, hur ser du på vikten av en sådan? Jag tycker nog trots allt att en fjärr är bra, särskilt nu som småbarnsförälder tycker jag att det är meckigt att hålla på och fixa med Airplay och att »casta« grejer från ipadar och liknande. Med fjärren rattar vår snart femårige son våra prylar rätt så bra på egen hand, men det blir lite för komplicerat att hålla på med Airplay.
Johan: Jag tror fjärrkontrollen har ett långt liv kvar. Vem vill leta efter sin iPhone, låsa upp skärmen, navigera till rätt app och sedan trixa på en skärm? Däremot tror jag fjärrkontrollen kan ta sig nya former och uttryck. En startup här som heter Fan TV byggde en intressant tv-låda som senare blev uppköpt. Deras fjärrkontroll var hundra procent touch och det resulterade i ett intressant interface:
Daniel: Vår nya tv har faktiskt en småintressant fjärr. Det är en Samsung från i fjol, och den kom med två fjärrar, en traditionell och en liten med ett minimalt (well, allt är ju relativt) antal knappar, som förvandlas till en sorts laserpekare när man vilar tummen mot ett touchinterface i mitten. Det gör att den funkar lite som en stadigare Wii-kontroll.
Johan: Ja, jag har sett den. Intressant variant och det är kul att de försöker.
Daniel: Jag blev faktiskt positivt överraskad av den här tvn. Jag brukar inte vara sen att håna »smart-tv«, men de har faktiskt kommit en bit nu. Jag kör Netflix, Viaplay, Filmnet, HBO Nordic, Magine, Spotify och några till appar som jag inte minns i detta nu direkt från tvn. Hade de SVT Play också så skulle jag nästan inte behöva använda Apple TVn längre… bortsett från att komma åt alla filmer jag har rippat själv, i synnerhet vårt enorma bibliotek av rippade barn-dvd:er.
Johan: Men står du ut med interfacet? Det är ju inte direkt Apple-designers som jobbar på Samsung.
Daniel: Nej, men de har blivit bättre. På den lilla fjärren finns en knapp som heter Smart Hub, och klickar man på den så kommer det upp en menylist i botten av skärmen i vilken man kan placera sina favorit-appar. Så från avstängd tv till att vara inne i Netflix tar det nu bara tre klick. Plus att de har börjat sätta in vettiga processorer i tv-apparaterna också, så den är i alla fall lika rapp som en Apple TV. Fast en del appar är rätt buggiga, Filmnet till exempel funkar mycket sämre i tv:ns app än om jag startar programmen i deras Iphone-app och castar till tv:n.
Johan: Ja, men jag tror nog ändå inte på smart-tv som koncept. Folk köper tv för sällan så tekniken blir snabbt daterad.
Daniel: Absolut, men jag tror att tv-tillverkarna själva börjar inse det, de har ju börjat experimentera med egna boxar nu. Vi köpte ingen sådan, men Samsung har exempelvis lanserat något de kallar One Connect, där smart-tv-funktionerna sitter i en separat box som enklare ska kunna uppdateras eller bytas ut. Den funkar också som en sladd-hub, man kopplar in alla sina externa enheter i den och så går det bara en sladd upp till tvn. Rätt praktiskt om man vill slippa dra en sladdhärva upp till sin vägghängda tv.
Johan: Också ett tecken på att de som tror att Apple ska lansera en tv-tv är helt ute och cyklar. Deras modell är ju att sälja uppgraderade varianter till samma kunder varje eller vartannat år. Vem köper en ny tv varje år?
Daniel: Ja, håller med. Det vore helt vansinnigt av dem att sälja en egen tv.
Johan: Apple måste för den delen verkligen leverera med sin nästa tv-lösning. Här i USA säljer Roku bra många fler tv-lådor än vad Apple gör nu.
Daniel: Från den svenska horisonten – och från den breda massans perspektiv – tycker jag dock inte att Apple TV saknar så mycket i nuläget. Det finns ju inget annat här. Och i och med att de har börjat öppna upp för en del svenska appar så har ju användbarheten ökat kraftigt. Skulle bara Viaplay och HBO Nordic kamma sig och få in appar i den så skulle jag i stort vara nöjd.
Johan: Jo, kanske det, men i branschen i stort ligger de efter nu. Nu kommer ju Google med Nexus Player (Android TV) också. Chromecast var bara uppvärmning. Nexus Player är för övrigt extremt lik Amazon Fire TV, från funktioner till industridesignen, deras fjärrar ser i princip likadana ut.
Daniel: Vad har de som inte Apple TV har då?
Johan: Båda har en appstore. Båda kan man spela androidbaserade spel på (de du köper i Google Play) och man kan köpa game controllers till båda. Jag är ingen gamer själv men har ändå testat det på Fire TV, och det är kul för billig casual gaming. Båda har röststyrning i fjärrkontrollen. Sedan erbjuder de även ett billigare alternativ i form av en HDMI-sticka likt Chromecast fast med fjärrkontroll och ett TV-interface. Väldigt intressant utveckling för vem vill egentligen ha en box med en massa sladdar? Roku står ensam med ett sök som söker innehållet i alla deras 1 700 appar. Smidigt om man är ute efter en speciell film men inte vet var den finns. Antagligen bara en tidsfråga tills det kommer till Fire TV och Android TV.
Daniel: Självklart måste Apple förbättra sin pryl inom en någorlunda snar framtid, men jag tror att tåget står kvar på stationen ett tag till. Det känns ändå som att det är en bit kvar tills den riktigt breda massan hakar på. Och väldigt få har klippt av sin kabel-tv-sladd än.
Johan: Jag tror att Apple kommer att leverera på en del av det jag skrev ovan. Men de behöver något extra för att stå ut.
Daniel: Behöver de verkligen det? Behöver de inte bara göra det de andra gör fast leverera en lösning som funkar väldigt enkelt och utan strul?
Johan: Behöver och behöver. Det vore väl strategiskt bra för dem att få ut en appstore i alla fall. De har ju till exempel en enorm potential för spel. Sedan måste de komma med en bättre lösning för sök. Varje produktkategori som Apple har gett sig in i har de ju också lanserat en »ny« interaktionsmodell för – mus för datorer och touch för telefoner. Efter att ha kört Fire TV ett tag är jag övertygad om att röststyrningen blir viktig.
Daniel: Ja, jag tror också att de har en Siri-lösning på gång för sök. Jag tror att det är två saker som får dem att dra ut på lanseringen av den här iPrylen – dels är det rättighetsstrul, de vill inte släppa nästa generations Apple TV förrän de får tillgång till en vettig mängd innehåll som de kan paketera på det sätt de önskar. Det är nog ett jätteproblem för dem, för tv- och kanske framför allt kabeloperatörerna är livrädda för att låta Apple rita om kartan på det sätt de gjorde när de fick med skivbolagen på tåget gällande Itunes Store. Sedan tror jag att det andra är att de inte är nöjda med hur deras röstsökning fungerar ännu. Jag har väldigt svårt att se att deras lösning skulle innebära att man pratar in i en mikrofon på en fjärris eller på mobilen, de skulle tycka att det är för töntigt. Så de måste få någon sorts übersmart »Hey Siri«- eller »OK Google«-grej att funka i ett stimmigt vardagsrum där folk pratar i munnen på varandra, och som dessutom inte triggas av att någon i tv-sändningen man tittar på säger typ »Hey Siri, let's watch Dora the Explorer« och så sitter man där med ett barnprogram på Netflix rullande innan man ens förstår vad som hände.
Johan: Det skulle inte förvåna mig om Apple sitter och försöker ge sig på linjär-tv också, någon sorts lösning där operatörerna implementeras. Men det är väl som du skriver en rejäl balansgång för kabeloperatörerna, så att det inte blir till en mardröm för dem om Apple får all makt.
Daniel: Det har ju förekommit rykten om att de sitter i sådana förhandlingar. Men nu häromdagen kom uppgifter från Re/Code som gjorde gällande att de försöker bygga en sorts plocka russinen ur kakan-tjänst, där de ska erbjuda utvalda program från produktionsbolagen i egna paket och på det sättet gå runt kabeloperatörerna. Men vem vet, det känns som att den där typen av rykten gällande förhandlingar mellan Apple och tv-bolagen dyker upp med jämna mellanrum, och det är alltid samtal i »very early stages«. Det verkar vara en otroligt svår bransch att revolutionera eller ens lite försiktigt förändra, det där.
Johan: För att återanvända till röststyrning så har jag använt det ett tag här nu, främst för Fire TV. Jag tycker att det är superskönt att slippa söka med onscreen keyboard. Man trycker på mikrofonknappen på fjärren, säger vad man är ute efter och så får man sökresultat som en lista på skärmen och det är bara att klicka på den man vill ha. Funkar otroligt smidigt i ungefär 90 procent av fallen, riktigt bra rösttolk faktiskt. Problemet är att de inte har implementerat global sök i alla appar bara...
Daniel: Det finns en röstsöksfunktion på vår Samsung-tv också, men jag har ärligt talat inte försökt mig på att testa det så mycket, jag gjorde några försök första kvällen, men efter att ha blivit utskrattad av min hustru lade jag av.
Johan: Jag tror att pinsamheten man känner i Sverige också påverkas av att man i regel måste söka på engelska och det känns lite fånigt.
Daniel: Det tror jag du har rätt i. De gånger jag har använt mig av Siri i mobilen tycker jag att det känns extremt fjantigt att ge den kommandon på engelska, till och med när jag sitter själv.
Johan: Jag tror att hemligenheten för ett bra tv-interface är bekvämlighet och det gamla dammiga ordet tillbakalutad. Man vill inte behöva hålla på och »fippla« för mycket. Jag tror också att det är därför som Chromecast inte är en sådan framgångssaga som folk tror, användningen bland användare går ner, folk vill ha ett tv-interface och fjärrkontroll.
Daniel: Vad tror du – kommer de här burkarna att få in det vanliga tv-utbudet på några års sikt?
Johan: Det vore ju såklart bra om linjär-tv vore en funktion, men vägen dit är nog lång och snårig för de stora tillverkarna. Tidigare nämna Fan TV är faktiskt en hybrid av tv-tv och ondemand och säljs just nu av Time Warner. Dessutom tror jag inte att vi ska glömma att de mest använda ondemand-tjänsterna i dag är de som operatörer som Telia, Tele 2 och Comhem erbjuder själva, just eftersom de bundlas med linjär-tv.
Daniel: Jag får erkänna att jag blev helt chockad när jag var hemma hos min pappa för några veckor sedan – min son började tjoa om någon Barnkanalen-serie han ville kolla på som hade sänts tidigare på kvällen, och då gick hans farfar in i några menyer på sin digitalbox och klickade raskt fram det via den inbyggda SVTr-tjänsten, som jag i min ignorans inte ens visste om att den existerade.
Johan: Jag har ju tidigare jobbat med en svensk tv-leverantör och deras lösning. De har enorm räckvidd för de här tjänsterna.
Daniel: Ja, och själv sitter man där med sina okodade frikanaler och tror att man är så jävla high tech bara för att man klippt kabelabonnemanget och har ett gäng specialboxar under tv:n i stället. Där fick man så man teg.
Vad tror ni läsare? Har Apple en box av guds nåde på gång? Eller är det en annan tillverkare som sitter med trumf på hand? Vill vi ens ha en sådan här låda eller är linjär kabel-tv av klassiskt snitt fortfarande the shit?