Hur kan jag ranka en countrysåpa framför ett auteur-epos som True Detective, eller andra definitiva mästerverk som The Knick, Louie eller Mad Men?
För det första vill jag nog kalla Callie Khouri för minst lika mycket auteur som någonsin Nick Pizzolatto eller Matthew Weiner – att avfärda den tanken gränsar till sexistiskt och röjer ett platt klichémanligt synsätt på modern tv-kultur.
En grundläggande unik storhet i Nashville, som får mig att placera serien som nummer ett, visar sig som allra tydligast just vid en jämförelse med True Detective, eller Kingdom, eller Sons of Anarchy. Eller, rättare sagt, den saknar motsvarighet i alla just nu pågående serier med ett enda undantag, Mozart in the Jungle (som jag följaktligen också placerade högt på komedilistan tidigare i morse).
Jag pratar om förmågan att skapa tv-dramatik på ett annat kulturellt fält – i och om musikbranschen – och få det att fungera på båda arenorna.
Hur fasen går det till att hitta alla dessa låtar och få skådespelarna att göra dem till sina – både i rollerna som låtskrivare och artister – utan att någonting någonsin skorrar falskt?
Nashville skyndar fram som en speedad såpa men känns ändå aldrig forcerad utan tvärtom som en enda rusig kedja av här-och-nu-situationer; och serieskaparen Callie Khourie har lyckats med den remarkabla bedriften att lyfta musiken till ytterligare högre nivåer efter att maken T-Bone Burnett lämnade serien som musikansvarig. Jag försöker ibland (mellan avsnitten, ty medan man ser dem är man bara uppfylld av trovärdigheten) förstå hur fasen det går till att hitta alla dessa låtar och få skådespelarna att göra dem till sina – både i rollerna som låtskrivare och artister – utan att någonting någonsin skorrar falskt.
Men jag kan inte fatta. Och där finns, för mig, den stora magin med Nashville. Jag förstår inte hur de gör, marionettrådarna där bakom förblir osynliga. Jag bara ser och hör och tror på Callie Khouries rika story, nästan så som jag upplevde tv-serier som barn, och det är en upplevelse i sig att få ta del av detta axel mot axel med en lika uppslukad 12-årig dotter.
Vi följer Nashville tillsammans, min fru, min yngsta dotter och jag, och blir lika berörda alla tre, serien skär genom ålders- och intressegränser i skepnaden av både drama-tv och country-storytelling. Även de mest tekniska låtskrivarvardagsscener skildras sömlöst och med ett närmast mirakulöst trovärdigt förhållningssätt till musik- och underhållningsbranschen.
Precis som i nedlagda musikalbranschdramat Smash, som jag gillade av exakt samma skäl som jag nu är Nashville-fan, spelas en av huvudrollerna av den briljanta Broadwayartisten och högt musikutbildade skådespelaren Will Chase – ofattbart genuin i rollen som countrysuperstjärnan Luke Wheeler. Ändå är han bara en liten pusselbit i en ensemble av musikmänniskor, där alla – från Connie Britton till barnskådespelarna – tar vara på medvetna stereotyper (som ju jag brukar älska att förhöja till »arketyper« när de är värda det) och fyller dem med känslor och allmänmänsklig identifikation.
Kjells Topp-40
- Nashville (ABC/Viaplay)
- True Detective (C More/HBO Nordic)
- Halt and Catch Fire (C More/HBO Nordic)
- The Knick (C More/HBO Nordic)
- Louie (FX)
- Black Mirror: White Christmas (Channel 4)
- Mad Men (Kanal 9)
- Sons of Anarchy (Kanal 9)
- Rectify (Sundance)
- Torpederna (TV4)
- The Americans (TV8)
- The Good Wife (CBS/Sjuan)
- Transparent (Amazon/Viaplay)
- The Newsroom (C More/HBO Nordic)
- Black Box (ABC/Viaplay)
- Masters of Sex (Showtime/HBO Nordic)
- From There to Here (BBC)
- The Driver (BBC)
- Happy Valley (SVT)
- Line of Duty (SVT)
- Homeland (SVT)
- Glue (Channel 4)
- Ray Donovan (Showtime)
- Looking (C More/HBO Nordic)
- Blå ögon (SVT)
- Ettor & nollor (SVT)
- Old School (ABC1)
- Puberty Blues (Channel Ten)
- Banshee (C More/HBO Nordic)
- Arvingarna (DR/SVT)
- The Code (ABC AUS)
- Suspects (Channel 5)
- Fargo (FX/HBO Nordic)
- The Honourable Woman (BBC/HBO Nordic)
- Babylon (Channel 4)
- In the Flesh (BBC)
- Kingdom (DirecTV)
- Utopia (Channel 4)
- The Red Road (Sundance/HBO Nordic)
- Inside No 9 (BBC)
OBS! Jag har listat komediserierna separat:
http://tvdags.se/artikel/kjell-haglund-rankar-arets-30-basta-komediserier
Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2014.