1. Broarna i Madison County (TV11 fredag kl 21)
Efter ett extremt ojämnt 1980-tal som bjöd på både sleazig porrthriller (Tightrope), Dirty Harrys risiga svanesång (The Dead Pool) och ett riktigt haveri till romantisk komedi (Pink Cadillac) blev 1990-talet decenniet då Clintan till slut skulle bli erkänd som en Riktig Skådis och till på köpet hyllas som filmskapare. Med gubbwesternrullen Unforgiven skåpade han hem fyra Oscar och fick kritikerna att tugga fradga av revisionistisk yra. Sen kunde han göra sin känsliga doldis A Perfect World med Kevin Costner, spela pigg CIA-veteran i blivande natt-tevefavoriten In the Line of Fire, och få en fin medalj på Cannesfestivalen. När vi skriver 1995 är Clintan inte bara filmstjärna utan även regissör, rentav Auteur, älskad av både Hollywoodproducenterna, popcornpubliken och Cahiers du Cinema-nördarna. Vad göra nu? Well, varför inte en snyftare med Meryl Streep? I Broarna i Madison County spelar Eastwood en fotograf på National Geographic-uppdrag som träffar en gift hemmafru (Streep) på vischan i Iowa. Tung, djup attraktion uppstår men förutsättningarna är emot dem, och en fenomenalt vacker och sorglig historia är i full gång. Förutom den lätt muppiga ramhandlingen i nutid är detta en mästerlig film, med både Streep (som plockade hem ännu en Oscar) och Clintan i absolut högform. Se och gråt!
2. Clear History (C More First lördag kl 10)
Larry David verkar fortfarande inte ha bestämt sig om det ska bli någon nionde säsong av Curb Your Enthusiasm. Under tiden kan man trösta sig med Clear History, en rolig bagatell David skrev tillsammans med Alec Berg, David Mandel och Jeff Schaffer (alla tre manusveteraner från både Seinfeld och Curb) och som hade tv-premiär på HBO och C More i höstas. David gör huvudrollen som PR-geniet Nathan Flomm, som gör ett fatalt misstag: när hans chef (en lysande Jon Hamm) vill lansera en ny elbil under namnet »Howard« tycker Flomm namnet är så löjligt att han får ett spel, skäller ut Hamm efter noter, ger bort sin andel i företaget och säger upp sig i vredesmod. Strax därefter blir bilen en megasuccé, Hamm miljardär, och Flomm århundradets loser. Han drar sig tillbaka, rakar av sig skägg och hår, byter namn och bygger upp ett nytt liv i Martha's Vineyard... Men några år senare dyker Hamm upp igen, och Flomms nya stillsamt lyckliga inkognito-liv riskerar slås i spillror.
Första kvarten av Clear History är så chockerande svag och plågsamt skämtbefriad att man knappt pallar titta vidare, men filmen växer lyckligtvis efterhand. David spelar i princip sin vanliga persona (småsint, snål, paranoid) men är på något magiskt sätt omtyckt av sina nya vänner och grannar i Martha's Vineyard, och regissören Greg Mottola (Superbad) får till ett skönt flyt, hjälpt av strålande birollsinhopp av folk som Bill Hader, Philip Baker Hall, Kate Hudson och Amy Ryan. Det landar i ett ojämnt men dråpligt och ganska lyckat långavsnitt av Curb Your Enthusiasm fast på vischan där alla trådar knyts ihop på slutet enligt känt manér. Inte den totala skrattfest man drömt om men väl värd en titt för Larry David-fans.
3. Bitchkram (Viasat Film Nordic lördag kl 13)
Tonårstjejen Kristin drömmer sig bort från småstan och längtar till New York, dit hon ska åka direkt efter studenten och förverkliga sig själv samt skriva krönikor till lokaltidningen, som suktar efter ett ungdomligt tjej-alibi. Men Kristin krökar för hårt på avskedsfesten och missar sin morgonflight. I panik gömmer hon sig hos Andrea, en »knepig« tjej som bor ensam med sin bror i ett stort hus, och för att inte tappa ansiktet inför kompisarna låtsas Kristin att hon är i NY, komplett med fejkade videosamtal med hastigt påmålad Starbuckslogga i bakgrunden. Andreas Öhmans och Jonathan Sjöbergs uppföljare till I rymden finns inga känslor försvann lite när den gick upp på bio 2012, men är en fin och rolig ungdomsfilm om drömmar, vänskap och vem man vill vara i livet, kryddad med ett mysigt swindie-soundtrack, snygg grafik och oerhört pigg (och välförtjänt Guldbaggnominerad) scenografi. Framförallt är både Linda Molin (Apflickorna) och Fanny Ketter väldigt bra i huvudrollerna.
4. The Haunting (TCM lördag kl 21)
Glöm den vederstyggliga remaken, detta är originalet efter Shirley Jacksons skräckroman Det spökar på Hill House. Bakom megafonen stod stabile allroundregissören Robert Wise, som gjorde The Haunting mittemellan trivselklassikerna West Side Story och The Sound of Music – ingen dålig trojka. Julie Harris och Claire Bloom hänger med Russ Tamblyn (Dr Jacoby i Twin Peaks!) för att undersöka misstänkta spökerier på Hill House, en rustik gammal kåk med en mörk historia. Sen bjuds vi på den kanske snyggaste och mest atmosfäriska film som gjorts i kategorin gammeldags spökskräckisar, vackert plåtad i svartvitt och mäktig Panavision, och med antydda fasor snarare än in your face-skräck. Det är oerhört ruggigt.
5. Point Blank (TCM söndag kl 21)
Vi avslutar helgen med Point Blank från 1967, Deliverance-regissören John Boormans stilsäkra mix av klassisk pulpig noir och frifräsande bildspråk inspirerat av de franska Nya vågen-filmarna. Ett saftigt hämnddrama med Lee Marvin, John Vernon och Angie Dickinson, tillika Steven Soderberghs favoritfilm, mycket på grund av den intrikata berättarstrukturen och tidshoppen. Point Blank var en stor inspirationskälla för både The Limey och Haywire, och det blev ju lyckat. Los Angeles har sällan varit ödsligare och Lee Marvin knappast hårdare än i Point Blank.