»If I died this morning, no-one would say 'So young!' I'v had an amazing life. If it ended right know... amazing life! If something happens, things are fine. Life is fine. And life is so much fun, it's one big movie! How lucky we are.«
Joan Rivers är nervös inför en plastikoperation och försöker mellan tårarna lugna både sig själv och sin dotter Melissa med orden ovan. Det är tungt men också trösterikt att se det här klippet i dag.
Vem har råd med integritet när risken finns att telefonen slutar ringa? Ändå är ömklig det sista ord jag skulle använda om Joan Rivers.
»Kan någon komma tillbaka från detta så är det Joan Rivers« skrev jag i tisdags, men det var förmätet. Hon är död, 81 år. Dokumentären om henne tål att tipsas om i repris:
Det är svårt att se dokumentären Joan Rivers: A Piece of Work från 2010 utan att uppfyllas av den djupaste beundran. Inte bara för att det, som inledningen antyder, är ett relativt nära och naket porträtt av en lång och framgångsrik karriär. Nej, hennes body of work från dåtiden är måhända imponerande, men än mer fascinerande ter sig nutiden. Vi ser en slitvarg som, trots att hon närmar sig de 80, vägrar kliva ner ett trappsteg. Hon kuskar runt i ett standupliv som många tröttnar på innan de fyller 40, säger ja till allt, tjatar in sig till de som aldrig frågar. Stundtals kan hon i betraktarens öga ta form av en ömklig figur. En föredetting, någon som inte vet vem hon är utanför rampljuset och därför klöser sig kvar med en dåres envishet. Vem har råd med integritet när risken finns att telefonen slutar ringa?
Ändå är »ömklig« det sista ord jag skulle använda om Joan Rivers. En kort resumé för den som inte känner henne så väl:
Joan Rivers föddes som Joan Alexandra Molinsky 1933 i Brooklyn, New York, dotter till ryska judiska invandrare. Hon pluggade antropologi och engelsk litteratur på college och hade några olika ströjobb innan hon sökte sig till show business. Ett av hennes första jobb var att spela en lesbisk kvinna förälskad i en då helt okänd Barbra Streisand i en kortlivad pjäs under sent 1950-tal. Under 1960-talet byggde hon upp sin karriär som komiker genom bland annat ett antal besök i The Tonight Show, och på den vägen är det. 1987 ledde hon The Late Show Starring Joan Rivers, men Fox-cheferna ville inte ha kvar hennes man, Edgar Rosenberg, som programmets producent. När hon opponerade sig sparkades de båda två. Tre månader senare tog Edgar livet av sig. Joan arbetade vidare. Hon har haft flera egna talkshows, skrivit 12 böcker och naturligtvis startat en egen reality show med dottern Melissa: Joan & Melissa: Joan Knows Best? Karriären fick sig ett uppsving 2009 när hon vann Celebrity Apprentice.
Så här kunde det se ut i Celebrity Apprentice:
Personligen tänker jag lite extra på hennes fantastiska gästspel i Louie:
Här är mer Joan Rivers:
Ur hennes bok I Hate Everyone... Starting With Me:
Vila i frid Joan. Eller what the hell, vila i kaos, glamour, ständiga fotoblixtar och smattrande skratt. Precis som du levde.