Quantcast
Channel: TVdags
Viewing all 7829 articles
Browse latest View live

Black Sails höjer tempot och justerar siktet

$
0
0

Första säsongen av Black Sails kändes för polerad. Piraterna var inte alls så råbarkade som man kunde önska. Visst försöktes det, men humöret var för gott. Vad som borde ha varit en smutsig äventyrsserie för vuxna blev i stället någonting där man tyckte sig se och höra Johnny Depp och hans hurtbulle till kapten hela tiden. Dessutom var det för mycket okänslig nakenhet och buskisartade sexscener. Fingertoppskänslan saknades.

Ändå såg jag klart hela säsongen – som faktiskt bara blev allt bättre, med en säsongsfinal som innehöll ett av de häftigaste sjöslag jag någonsin sett på tv eller film och där cliffhangern – nästan straffbar i sitt iscensättande – har fått mig att längta efter fortsättningen.

Som nu är här.

Blanda sedan in ett löjligt snyggt, nästan poetiskt, foto – närbilderna på Flints väderbitna ansikte, till exempel – och vi har en inledning värd att ta på allvar.

Arghh, kan man muttra om man vill, på sann piratska. Och det vill man gärna för det här är en bra början. Vi slipper mycket av det negativa från tidigare säsong (om jag inte räknar fel så förekommer det bara ett par skinkor och ett par bröst i första avsnittet) och i stället bjuds det på precis det man vill ha av en piratserie: äventyr, action och smuts.

Kapten Flint och hans före detta besättning, de gjorde ju myteri i säsongsavslutningen, vaknar upp med huvudvärk efter att ha spolats i land på en strand med full utsikt över Urca de Lima och dess rikedomar. Eleanor Guthrie får problem med en ny typ av otäcking, med ärr över ögat och allt, och Charles Vane får så klart ligga (det är hans bakdel vi får se). Annars koncentreras mycket av handlingen kring Flint och hans gamla besättning.

Karaktären Flint är svår att sätta: han har gått från att vara sympatisk till att mörda sin egen besättning, och försöker nu rädda sitt eget skinn genom att föreslå att han ska simma ut till moderskeppet och ta över det (bra idé!) tillsammans med John Silver – den enda som fortfarande kan med honom. Eftersom känslorna inte är besvarade leder det här till en massa skönt gnabb, som i vilken buddy-komedi som helst. Helt okej för mig, bara det hålls under kontroll; Luke Arnolds John Silver är nämligen rätt enerverande. Den där pojkaktiga charmen biter inte på mig, ej heller accenten eller modellhåret. Men där finns i alla fall någon slags kemi som är uthärdlig.

Blanda sedan in ett löjligt snyggt, nästan poetiskt, foto – närbilderna på Flints väderbitna ansikte, till exempel – och vi har en inledning värd att ta på allvar.

Om man nu till att börja med accepterar Black Sails för vad det i grund och botten är: trams. Eller vad andra kanske skulle referera till som guilty pleasure. Det handlar ju trots allt om sjörövare. Och Black Sails försöker omfamna den klassiska nidbilden av hur just en sådan ska se ut och förväntas bete sig – således alla dessa buttra teaterminer, rynkade ögonbryn och mööörka röster (Black Sails ses med fördel textat). Men Jag köper det, i väntan på en bättre piratserie.

Black Sails har premiär i dag på HBO Nordic.

Se kommentarer


Bäst i tv-världen just nu: Russell T Davies stora gay-tv-comeback – tre nya serier på en gång

$
0
0

För drygt ett år sedan skrev Linus här på TVdags om Channel 4:s storsatsning på att hämta hem Queer as Folk-skaparen Russell T Davies till sin ursprungliga genombrottsplattform, och i torsdags sändes denna grandiosa comeback till gay-sex-dramat – först premiären av Cucumber, direkt därpå premiären av Banana och sedan, som webisode på nätet, premiären av Tofu (se Linus länkande text om varför serierna heter som de heter).

Bäst är skildringen av gemenskapen, den erfarna vänskapen, som Henry och Lance har med sitt gamla kompisgäng – som en fin flämtande låga i åldrandets snålvind.

Upplägget är underbart.

Först ägnas ett tajt Manchester-böggäng i begynnande medelålder 40 minuter, sedan får den yngre generationen i den seriens periferi 20 egna minuter – och, omvänt: i Banana är Cucumbers huvudpersoner perifera. Det är på sätt och vis samma Rashōmon-effekt som i The Affair eller Forestillinger, fast faktiskt mer innovativt. Utan att göra minsta väsen av det är perspektivförskjutningarna mellan hur ett och samma skeende skildras i respektive serie (Henrys två visiter i 20-nåntingarnas lägenhet) både smartare och roligare än de stolpiga »Hans«- och »Hennes«-växlingarna i The Affair.

Jag skrev »gay-sex-drama« här ovan för Cucumber fokuserar främst på sexdelen i 40-plus-samboparet Henrys och Lances relation. Henry är nämligen oskuld – visst, de runkar och suger av varandra ibland men Henry har aldrig »fucked« och Lance har frustrerats av detta under nio års relation. Jag kan förstå att serien fått viss kritik för att omhulda stereotypen om sex och kroppar som »bögars enda hobby«, men mina favoritmoment i premiären var så vitt skilda saker som en akademisk textstöld (älskade hur tragedin utspelade sig bortom Henrys Kylie-dusch-dansande vetskap, på grund av en urladdad iPhone!) samt skildringen av gemenskapen, den erfarna vänskapen, som Henry och Lance hade med sitt gamla kompisgäng – som en fin flämtande låga i åldrandets snålvind.

Banana, sedan, hade ett rappare tempo och fler sexscener men girade framför allt över mot sådant som den äldre generationen för länge sedan lämnat bakom sig – relationen med föräldrar och syskon, det första egna boendet, att få ihop till hyran. Jag älskade hur 19-åriga Dean målade upp sina föräldrar som värsta homofoberna som slängt ut honom och hur vi sedan fick se verkligheten…

Tofu-webisoden var inte lika rolig. Till hälften ett gäng dokumentära intervjuer där både unga och äldre pratade sex (har alltid haft svårt för den här Bullen-aktiga, eller ska vi säga hurtbulliga, tonen i »låt oss prata om sex!«-tv) men också med fem minuters småmärklig dramatisering, iscensatt i en nära framtid, som om Charlie Brooker gjort Black Mirror som en snäll sex-topic-show.

Till sist – det har varit många nya spännande seriestarter och jag har inte hunnit se alla… men Justified sägs ha inlett sin finalsäsong i toppform. Och Wolf Hall är ju allerstädes superhyllad, själv blev jag en smula uttråkad men ändå sugen på att läsa Hilary Mantel-trilogin.

Kjells topp-10

  1. Cucumber (Channel 4)
  2. Banana (Channel 4)
  3. Empire (Fox)
  4. Blå ögon (SVT)
  5. It’s Always Sunny in Philadelphia (IFC)
  6. Looking (HBO Nordic)
  7. Catastrophe (Channel 4)
  8. Banshee (Cinemax/HBO Nordic)
  9. Suspects (Channel 5)
  10. Man Seeking Woman (FX)

Anna-Karins topp-5

  1. The 100 (CW)
  2. The Man in the High Castle (Amazon pilot)
  3. Looking (HBO Nordic/ C More)
  4. 12 Monkeys (Syfy)
  5. Girls (HBO Nordic/ C More)

Björns topp-3

  1. The Man in the high Castle (Amazon pilot)
  2. 12 Monkeys (Syfy)
  3. Girls (HBO)

Jimmys topp-10

  1. Girls (HBO Nordic/C More)
  2. Engrenages (Canal+/BBC Four)
  3. Togetherness (HBO Nordic)
  4. Banshee (HBO Nordic/C More)
  5. 12 Monkeys (Syfy)
  6. State of Affairs (NBC)
  7. Stalker (CBS)
  8. Veckans Brott (SVT)
  9. The 100 (CW)
  10. Shameless (Showtime/C More)

Patriks topp-10

  1. Valid Love (tvN/Viki)
  2. Healer (KBS/Viki)
  3. Jane the Virgin (CW)
  4. It's Always Sunny in Philadelphia (FX)
  5. Parks and Recreation (NBC/C More)
  6. Newsreaders (Adult Swim)
  7. Ronja Rövardotter (NHK)
  8. Kampen om tungvattnet (NRK)
  9. Hyde, Jekyll, Me (SBS/Viki)
  10. Hindsight (VH1)

Saras topp-10

  1. Looking (HBO/C More)
  2. Girls (HBO/C More)
  3. The Voice UK (BBC)
  4. Parks and Recreation (NBC/C More)
  5. Lyckliga gatan (TV4)
  6. Face Off (Syfy)
  7. Agents of S.H.I.E.L.D (ABC/Kanal 11)
  8. American Idol (Fox)
  9. En clown till kaffet (Kanal 5)
  10. K special: Förbrytare i bild (SVT)

 

Se kommentarer

Veckans bästa talangtävlingsklipp: En Timberlake-protegé, hippiemamma & jazzig killer

$
0
0

Det är fortsatta auditions denna vecka i The Voice UK, American Idol och The Voice of Ireland. Jag är speciellt impad av American Idol som fortsätter ge otypiska deltagare chansen. Det behövs då merparten fortfarande är samma sorts deltagare som sjunger samma sorts låtar. The Voice vars koncept är tänkt att ge även otypiska deltagare chansen har däremot blivit fruktansvärt homogent. De snurrande stolarna fyller inget syfte längre då de flesta deltagare är ungefär lika unga och snygga som vanligt. Trist.

The Voice of Ireland

Aoife Smith: Mr Brightside

Jag kände knappt igen The Killers låt då Aoife ger den ny skepnad och ny känsla. Strålande jazzig version.

Kenneth Usher: Autumn Leaves

Jesus, jag började gråta då jag kände vartenda ord Kenneth sjöng. Skitsamma att han sjabblade, hans röst grep tag direkt.

Kayleigh Cullinan: How Will I Know

En jättefin version, om än inte superoriginell, men Kayleigh har tveklöst en vacker ton som bara kan bli bättre med rätt låtval.

American Idol

Shannon Berthiaume: House of the Rising Sun

Det finns en råtalang här som är gigantisk och jag hoppas inte att att tävlingen filar bort alla kanter.

Vanessa Andrea: Some Kind Of Wonderful

Avslappnad begåvning, en hippiemamma som vet vem hon är som artist och som inte kommer ta någon skit. Jag diggar!

Mark Andrew: Soulshine

Det är något väldigt genuint över Mark och han har en röst som skulle sälja skivor. Hoppas han bara inte hamnar i John Mayer-träsket.

Mikey Duran: My Demise

Älskar Mikeys röst som fan. Hela hans uttryck är för bra för den här tävlingen, men hey han tänjer gränserna.

The Voice UK

Joe Woolford: Lights

Om Joe slutar skriksjunga och skapar mer dynamik i sånginsatsen så kan det här bli riktigt bra.

Daniel Duke: I'm Gonna Be (500 Miles)

Åh, älskar Daniels röst! Den är distinkt och annorlunda, och han sjunger med inlevelse. Så jävla bra.

Emmanuel Nwamadi: The Sweetest Taboo

Han knockar mig med refrängen. Där visar han upp en känsla i rösten som jag vill höra mer av.

Esmée Denters: Yellow

Det känns lite väl riggat. Esmée har redan haft hits, Justin Timberlake producerade hennes debutalbum och nu är hon med här. Det känns lite orättvist och mest som reklam. Med det sagt så är hon riktigt bra.

Se kommentarer

✔ Ingen Zachary Quinto i nya Heroes ✔ Backstrom-tittarsiffror ✔ Ray Donovan-nytt

$
0
0

Ingen Quinto i nya Heroes
Zachary Quinto säger att han pratat med skaparen Tim Kring men bestämt sig för att tacka nej till att reprisera sin roll i nya Heroes: Reborn.

Nouri i The Slap
Michael Nouri kommer att spela advokat i US-versionen av The Slap.

Backstrom-ratings
Backstrom, som hade premiär förra veckan på Fox hade en 2.0-rating i målgruppen 18-49. En helt okej start.

Ray Donovan-nytt
Leland Orser (ER) kommer att ha en roll i den tredje säsongen av Ray Donovan.

Se kommentarer

Tidsresor, stridsherrar & tonåringen som förenade Japan – se vinterns roligaste japanska fantasydrama här

$
0
0

Saburo (Oguri Shun) är en tonåring som är bättre på sport än på sina studier. En dag råkar han oförklarligt tidstrippa tillbaka till mitten av 1500-talet, en tid i japansk historia som med rätta kallas De krigande staternas tid. Landet hade ledare på pappret men det var lokala krigsherrar som satt på den verkliga makten – och slogs om territorierna.

Nobunaga Concerto tar aldrig sin löjliga premiss på för stort allvar – men lyckas ändå skapa både tragik och spänning, inte minst i krigsscenerna.

Och håll i er, för så här fortsätter premissen för Nobunaga Concerto, en härlig japansk dramaserie (ska vi genredefiniera den som… sci-fi/time slip/fantasy/krigsaction-drama?) som just avslutats på japansk tv:

Den första person Saburo möter är Oda Nobunaga, en krigsherre som ska komma att lägga grunden för ett förenat Japan när han tar över en tredjedel av territorierna. Nobunaga är på flykt från någon, och som av en händelse råkar Saburo och Nobunaga vara helt identiska (båda spelade av Oguri Shun, alltså). Saburo, som inte fattar att han rest i tiden och tror att det hela är ett rollspel, tar gärna över »rollen« som Nobunaga, och har plötsligt en armé till sitt förfogande och fiender som vill se honom död. Och eftersom han aldrig varit någon toppelev, direkt, vet han själv inte vad som kommer hända Nobunaga/honom. Allt han vet är att han hatar våld och vill undvika det så långt det går. Kan Saburo trots det lägga grunden för ett återförenat Japan?

Där finns också Nobunagas bittra hustru Kicho (Shibasaki Ko), som hatar honom men långsamt börjar gilla honom alltmer efterhand som det visar sig att Saburo är en mycket snällare person än Nobunaga. Nobunaga har också en rådgivare i form av den stoiske Ikeda Tsuneoki (Mukai Osamu). Men vad Saburo inte vet är att han i sin inre krets också har en spion som jobbar åt en av hans fiender.

Nobunaga Concerto, som bygger på en mangaserie av Ayumi Ishii (och även gjorts som anime), tar aldrig sin löjliga premiss på för stort allvar – men lyckas ändå skapa både tragik och spänning, inte minst i kriggscenerna.

Men räkna inte med många stora stridsscener i det här kriget. Budgeten för japanskt tv-drama är väldigt låg eftersom det bara vänder sig till japanska tittare och inte har någon exportmarknad, till skillnad från till exempel amerikansk eller koreansk tv som ofta räknar med stora exportintäkter. I stället väljer man smart nog att ofta låta striderna vara off-screen och fokusera mer på karaktärerna och intrigerna i Nobunagas slott.

Sedan ser ju Oguri Shun ut att vara 15 år för gammal för att spela tonåring (vilket han också är), men vi behöver bara se honom tillsammans med »andra« (läs: riktiga) ungdomar i några minuter innan han tidsreser, så det går väl att leva med. Serien utspelas över många år, så hellre en för gammal tonåring i några minuter än en krigsherre med bebisansikte i resten av serien.

Samtliga 11 avsnitt av Nobunaga Concerto finns med engelsk text på CrunchyRoll.

Se kommentarer

Jim Rockford varnade oss för Facebook och NSA – redan 1978!

$
0
0

The Rockford Files (på svenska Rockford tar över) var 1970-talets bästa och mest älskvärda tv-deckare, vilket många vittnade om när stjärnan James Garner gick bort förra sommaren – Kjell skrev en nostalgiladdad hyllningstext här på TVdags. Nu visar det sig att serien inte bara erbjöd cool procedural-trivsel utan var förvånansvärt mycket före sin tid: redan 1978 varnade serieskaparna för det kommande övervakningssamhället, långt före Internet, NSA, Google och sociala medier.

En skrupelfri entreprenör bygger upp ett hemligt system av seriekopplade datorer för att spionera på vanligt folk och sälja informationen vidare för egen vinning.

Det är i09 som grävt fram ett avsnitt från säsong fyra, The House on Willis Avenue, författad av serieskaparen (och tv-legenden) Stephen J Cannell. I den för sin tid futuristiska storylinen undersöker Jim Rockford en väns mystiska bortgång och snubblar över en högst sinister konspiration. Det visar sig att en skrupelfri entreprenör (spelad av Jackie Cooper) är i färd med att bygga upp ett hemligt system av seriekopplade datorer för att spionera på vanligt folk och sälja informationen vidare för egen vinning.

Jim Rockford blir, som den rättskaffens man han är, upprörd och när han konfronterar boven vankas det uppläxning:

Rockford: »You're in the private information market. Personal secrets for sale. And with your computers in circle you can add or subtract from someone's credit rating, you can infer somebody is a deadbeat, you can stomp somebody into the ground using computer technology as a club...«
Skurken: »To my knowledge, none of this is illegal.«
Rockford: »Well it sure as hell oughta be!!«

Se hela klippet här:

Att Cannell inte bara använde den hippa nya datorerna som en ploj utan kände för ämnet bevisas av skylten, som avslutar avsnittet:

rockford_skylt

Trots denna allvarliga – och i backspegeln otäckt profetiska – varning pepprar Cannell också avsnittet med lite avspänd it-humor. Som i denna helt underbara scen, där Rockford låtsas vara datorexpert, men blir avslöjad av en stroppig typ som har »a degree in computer technology«:

The Rockford Files finns att köpa på dvd och många avsnitt finns också på YouTube.

Se kommentarer

Äntligen! I dag släpps mästerverket Der Samurai på dvd

$
0
0

Det är sällan man ser en film som har allt. Det kan räcka med att man får en känsla av en film som får en att tro att den har allt… men ibland kan det till och med vara sant. Som i fallet Der Samurai av Till Kleinert. Ett slags surrealistisk komma-ut-historia med undertoner av såväl skräck som westerngenren, fast ändå inte. Vi låter bli genrejämförelserna, de är nämligen helt värdelösa när det kommer till Der Samurai. Det är en helt egen film, flera år före sin tid.

Der Samurai är, trots dess blodiga handling och starka budskap, en optimistisk känslorusch som inbjuder till en mängd tankar kring kön, sexualitet och mobbing.

I en liten alldaglig stad utanför Berlin rullar det instängda livet på. Precis som i Twin Peaks bromsar bilarna in vid gult i stället för gasar på. Ungdomarna, eller de unga vuxna, hänger i klungor där alla sedan har sina roller sedan flera år tillbaka. Det spelas fotboll och efter mörkrets inbrott glor medelklassen på tv. En småstad där alla är som de är och ingen får vara som de vill vara.

Som vår huvudperson Jakob. Redan innan man förstår varför han är utanför känns han utpekad. Det kan bli jobbigt när man är polis och har fått en aggressiv varg på halsen. Alla trampar på honom, inte minst hans poliskollegor. Jakob börjar mata vargen – om det ens finns någon? Well, någonting attackerar i alla fall invånarnas husdjur. Samtidigt blir Jakob ombedd att leverera ett samurajsvärd till en mystisk man i klänning, läppstift och ständigt skevt leende på läpparna… ett riktigt vargleende.

Detta är början till en resa in i Jakobs egna sexualitet, och sakta men säkert slaktas alla i hans omgivning. Hans kedjor kapas och en ny identitet träder fram för att sluka år av förträngd lusta. Det låter kanske flummigt, men det är svårt att beskriva Der Samurai. Det är en modig film, rörande vacker och kanske lite farlig. Den krigar för könets rätt och bombar skiten ur alla mossiga, torra reaktionärer. Det kanske låter argt och brutalt, vilket stämmer, samtidigt som våldet i filmen är så drömskt att man kan ifrågasätta om det ens äger rum, eller om det bara är frågan om symbolik. Der Samurai är, trots den bitvis blodiga handlingen och dess starka budskap, en optimistisk känslorusch som inbjuder till en mängd tankar kring kön, sexualitet och mobbing. Viktigast av allt, Der Samurai för fram idiotin kring denna förbannade norm som många av oss tvingas dras med från födseln.

När The Ark får runda av det helt fantastiska slutet - fantastiskt som i att glömma bort tiden och bara le och gråta samtidigt – säger jag högt till mig själv: fan vilken bra film. Det händer aldrig annars. Der Samurai känns lika angelägen som Fucking Åmål kändes när den kom. En eloge till det lilla bolaget Last Exit Entertainment för dess bidrag till sexualhistorien!

Der Samurai släpps på dvd i dag och går att köpa från till exempel Discshop.se eller Subdvd.com.

Se kommentarer

Tummen upp för Hugh Jackman i Johnny Deppskt crazykul-läge

$
0
0

Joe Wright (vars Stolthet och fördom hyllades av Per här förra veckan) tyckte tydligen inte att historien om Peter Pan har ältats tillräckligt många gånger på bioduken. I sommar kommer hans familjefilm Pan ut på bio. Det ser ut att bli mycket pompa och ståt vilket såklart är kul – men det roligaste i min bok är att Hugh Jackman verkar ha gått in i Johnny Depp-läge. Hoppas bara att han kommer ur det sedan, det gör ju inte Johnny.

Se kommentarer


Nu har det hänt igen – BBC skickade förstörd version av From There to Here till Sverige

$
0
0

Det är med sorg i hjärtat jag skriver dessa rader om From There to Here, i synnerhet riktad till alla er som just nu följer denna underbara BBC-dramaserie på SVT… men tyvärr är det så att vi åkt på en blåsning igen, i form av en »exportversion« av serien som skiljer sig markant från originalet som BBC sände på hemmaplan.

Denna gång handlar det inte om att tio minuter per avsnitt klippts bort, vilket annars varit den vanligaste anledningen till att man som svensk tv-älskare tvingats odla ett pyrande hat gentemot BBC Worldwide.

I originalet sätter Oasis Live Forever tonen perfekt till den scenen – på SVT hördes nån usel generisk instrumental snällgitarrock à la tv-sporten.

Nej, nu handlar det om att de jävlarna bytt ut originalmusiken i soundtracket (bortsett från I Am Kloots specialskrivna nya musik, givetvis). Som i inledningen av episod 2 i söndags, när Philip Glenister rattar sin Audi genom centrala Manchester mot förorten: i originalet sätter Oasis Live Forever tonen perfekt till den scenen – på SVT hördes nån usel generisk instrumental snällgitarrock à la tv-sporten. Och så fortsätter det genom seriens 180 minuter.

I just fallet From There to Here är förlorad musik nästan ännu värre än förlorade scener.

Den integrerade originalmusiken spelar ju mer eller mindre en huvudroll i detta episka Manchesterdrama. Som jag skrev i min hyllning inför den svenska premiären:

»Soundtracket är förstås fantastiskt också. Allt finns här, utöver I Am Kloots kongeniala originalscore, expertmässigt curerat av Rob Da Bank och perfekt implementerat i dramat: inte bara självklarheterna som Stone Roses, The Charlatans, The Smiths, Happy Mondays och Oasis, utan också allt från D:Ream, Leftfield, A Guy Called Gerald och The Fall (Rollin’ Dany!) till att gå tillbaka till New Orders Bizarre Love Triangle för millennieskiftesfirandet.«

Det är det feodala upphovsrättsssystemet iom den alltjämt medeltida skivindustrin som satt stopp, men ytterst ändå BBC som bär ansvaret.

Jag blir djupt generad över dessa rader, men framför allt djupt bedrövad, när jag nu får veta att rubriken på min text – »SVT-premiär för BBC-dramat som har allt« – borde ha lydit: »SVT-kastrering för BBC-dramat som har allt fast bara för brittiska tittare«…

Nu ska inte BBC få hela skulden här. Det är det feodala upphovsrättsssystemet iom den alltjämt medeltida skivindustrin som satt stopp. Men ytterst är det ändå BBC som bär ansvaret – det går givetvis att klarera rättigheterna internationellt om bara viljan (till att respektera kulturen och acceptera en något mindre vinstmarginal) finns. BBC har dessvärre, sedan många år, satt i system att bara fixa rättigheterna för hemlandet.

Stephen Mowbray, chef på SVT International, ger TVdags följande kommentar:

- Vi håller helt med, men musik kan oftast leda till problem när program ska säljas internationellt. From There To Here köpte vi från distributören Shine Group och det var ett medvetet köp. Vi frågade flera gånger om det fanns möjlighet att sända den i original versionen men tyvärr var den inte klarerad.

Finalen av From There to Here sänds på SVT på söndag kl 22.

Se kommentarer

Den stora comedy-förtidsdöden härjar vidare – men Nick Kroll avgjorde själv, och slutar på topp

$
0
0

Hur många bra serier har lagts ner i förtid? Hur många osentimentala tv-bolagschefer har till fansens förtret stirrat sig blinda på tittarsiffror, struntat i programmens kvaliteter och låtit bilan falla? Nej, vänta, räkna inte efter! Det är alltför deppigt att tänka på. Men vi har nog alla en handfull älsklingsprogram som vi tycker aldrig riktigt fick den chans eller erkännande som de förtjänat.

Senaste offren för den skoningslösa tv-döden är The Birthday Boys, vars självbetitlade IFC-program precis lagts ner efter två säsonger. Andra säsongen var bitvis fantastisk och jag är övertygad om att vi får se mer av sketchgruppen i framtiden, men det är frustrerande att se ett så bra program läggas ner samtidigt som så mycket annat mediokert innehåll bara rullar på i rutan år efter år.

Tempot är högt, scenerna lika roliga som förr, fingertoppskänslan i att återskapa och parodiera realityprogram bättre än någonsin.

För så funkar det ju också, i andra änden av spektrat: så länge som något är framgångsrikt (publik- eller reklammässigt) så tuffar det på, kvalitet be damned. Finns det något mer att berätta? Har vi verkligen inte uttömt alla intriger och karaktärer och skämt nu? Skitsamma, tittarsiffrorna är ju bra, vi kör på! Att få behålla sin show blir ett självändamål, oavsett om man har något mer att säga.

I ljuset av detta kändes det uppfriskande när Nick Kroll meddelade att hans sketchserie Kroll Show läggs ner efter den pågående tredje säsongen. Beslutet var Krolls, och han annonserade det redan under pressrundorna inför säsongspremiären. Det beror varken på dåliga tittarsiffror, konflikter med Comedy Central eller en kreativ dipp – han har helt enkelt kommit till vägs ände med sina återkommande rollfigurer, kramat ur det mesta av dem, och är nu redo att gå vidare med andra projekt.

Vi har hunnit avverka några avsnitt av den tredje säsongen nu, och om man var orolig för att avskedet skulle bli en slapp defilering in i mål har man fått tänka om. Tempot är högt, scenerna lika roliga som förr, fingertoppskänslan i att återskapa och parodiera realityprogram bättre än någonsin. Höjdpunkterna är redan många: vi har fått se Bobby Bottleservice genomgå en kreativ kris med sitt absurda Gigolo House, uppleva mer vardaglig skoldramatik i underbart egensinniga Wheels, Ontario, och stifta bekantskap med tuffa poliser i True Detective-osande Dead Girl Town. Och mycket mer. Kroll och kompani gör helt klart sitt bästa för att sluta på topp.

Förra säsongen uppmärksammade jag Jenny Slates medverkan i programmet, och nu på upploppet är det på sin plats att prisa Jon Daly, som varit med sedan starten och även långt innan Kroll Show blev Kroll Show gjort flera kortfilmer tillsammans med Kroll. Daly är precis som Slate ett komiskt geni som alltid ger en scen ett extra lager av energi och galenskap. Hans samspel med Kroll är i det närmaste perfekt, men även på egen hand är han fantastisk – en bra introduktion till hans stil är hans numera avstannade podcast Rafflecast, som är/var en experimentell blandning av humor, improvisation och musik.

För superfans av Kroll Show rekommenderar jag förresten den här timmen inspelad på 92nd Street Y i New York förra veckan, då Nick Kroll och John Mulaney intervjuades på scen som Oh Hello-gubbarna Gil Faizon och George St Geegland. Inte minst är det trevligt att se Mulaney i ett roligt sammanhang igen.

Kroll Show går på amerikanska Comedy Central.

Se kommentarer

Djungelavokado & kaxiga parisare hos tv-kocken som vågar misslyckas – missa inte Niklas mat!

$
0
0

Jag är lite orolig att folk missat Niklas Mat nu när det bara ligger på SVT Flow. Vore det upp till mig skulle alla som gillar matprogram välja det framför trötta Sveriges Mästerkock som aldrig någonsin kan bli mer än en blek version av det nu söndertjatade konceptet.

För den som inte sett Niklas Mat: Kocken Niklas Ekstedt åker runt i världen och praoar hos stjärnkockar på deras restauranger. Dag 5 ska han göra en egen rätt, inspirerad av landet han befinner sig i och restaurangens stil. Målet är att kocken ska godkänna rätten så pass att de sätter det på restaurangens meny.

Rock’n’roll-kocken i Paris, med sin attityd, ständiga cigg och svarta anorak och skitiga lilla källarkök, ville man ju bara ge en propp!

Vilka otroliga personligheter till kockar man hittat den här säsongen också! Mexikanske kocken ville man ju bara krama – vilket sympatiskt gäng på det stället! Jag vill åka till London enbart för att få gå på Rochelle, sitta på gården och äta den där fantastiska grönsaksmaten som frejdiga Margot Henderson (bilden ovan) tillagat. Men den där parisiske rock’n’roll-kocken med sin attityd, ständiga cigg och svarta anorak och otäcka lilla källarkök ville man ju bara ge en propp! Usch! (Men han når i och för sig ändå inte upp i osympatiskhet till förra säsongens makalöst vidrige ryske kock med sitt rödbetspulver på burk...)

Mest intressant var nog programmet då Niklas besökte Lima i Peru – jag tyckte verkligen om att få se en stad på det här sättet, genom matkulturen istället för att som det oftast är på tv se ett Peru där man fokuserar på fattigdom, politik eller turistattraktioner. Niklas Mat är när det är som bäst även ett reseprogram utan (allt för mycket) exotism.

Mexikoavsnittet var också underbart, man kände verkligen hur gott allting var! (Utom myrorna.) Jag vill också prova djungelavokado man åt med skalet på, och när Niklas ska äta någon slags liten fantastisk taco blir han nästan tårögd för att det är så fantastiskt, »det godaste jag ätit«, och frågan är om inte jag blev lite tårögd med. Det var en väldigt fin scen där bra klippning och musikläggning bidrog till känslosamheten.

Men apropå musikval. Lyxigt med SVT-budget på musik (hitlåtar och inte gratismusik!), men en liten irritation var när man hade för övertydliga musikval, som fransk gangsta-rap när cigg-kocken i Paris snodde örter i en park eller när The Clash-dängan This is England spelades när en brittisk kock var i bild.

Som jag är trött på det här svinlöjliga daterade macho-kock-idealet, där det ska vara gravallvarligt och skjuta ditt eget vildsvin med gevär du gjutit själv och äta viltet med blod, hår, svett och rödvin i såsen.

Tillbaka till trevligheterna! Niklas som programledare är så väldigt bra och mysig. Han försöker aldrig dölja hur imponerad han är, och det gör att man som tittare dras med och smittas av hans entusiasm. Jag är säker på att det finns någon som stör sig på att Niklas är så fnissig och slå-på-axeln-kamratlig och skämtar mycket, men jag känner lite att än sen?

Som jag är trött på det här svinlöjliga daterade macho-kock-idealet, där det ska vara gravallvarligt och skjuta ditt eget vildsvin med gevär du gjutit själv och äta viltet med blod, hår, svett och rödvin i såsen och på jobbet vara allmän föraktfull och »no sissys in the kitchen«.

Det är något oerhört befriande och ärligt med att Niklas inte försöker framstå som så bra hela tiden, det är ärligt »oj vad jag bara är i vägen«, »jag misslyckas hela tiden«, och »Jag vet inte om han tyckte det var så gott, han ville kanske bara vara snäll«.  I säkert varje program när det är dags för honom att laga mat till stjärnkocken sitter Niklas blek om nosen och erkänner »jag har sån jävla ångest inför det här«. Tänk er Per Morberg med den blygsamheten!

Man önskar ju att det varit fler kvinnliga kockar som vanligt, men i den här pissvärlden där kvinnor ska laga mat i hemmaköket eller vara sexiga tv-kockar medan män ska få domdera i legendariska restaurangkök är det väl så dystert att knappt några superrestauranger i världen drivs av kvinnor. Tack för Rochelle i London i alla fall, men jag önskar mig både en säsong till av Niklas Mat och lite mer ladies!

Här är adresserna till restaurangerna han besöker.

Hela säsong 5 av Niklas Mat ligger ute på SVT Flow.

Se kommentarer

✔ X-Men-serie ✔ Rush Hour-pilot ✔ Päron till farsa-reunion

$
0
0

X-Men-serie
Deadline skriver att Fox för samtal med Marvel om att göra en X-Men-serie.

Rush Hour-pilot
CBS har beställt en pilot baserad på filmen Rush Hour.

Casanova-serie
Amazon har beställt en Casanova-pilot.

Fyra ABC-piloter
ABC har beställt fyra piloter, bland annat ett drama från Shonda Rhimes, och en sitcom med Chevy Chase och Beverly D'Angelo.

Jonas in ny serie
Nick Jonas kommer att ha en roll i Ryan Murphys (Glee, American Horror Story) nya skräckkomedi Scream Queens.

Fallon-pilot
NBC har beställt två komedipiloter. En med Monica Potter i huvudrollen, och en som är producerad av Jimmy Fallon.

Se kommentarer

Mom briljerar när den vågar vara gravallvarlig

$
0
0

Innehåller spoilers om Mom säsong 2, avsnitt 11, Three Smiles and an Unpainted Ceiling.

En av senare års bästa nya komediserier är Mom. En serie som vill skildra tre generationer av kvinnor som alla blivit med barn i ung ålder och haft problem med alkohol och droger. Mamma Bonnie (Allison Janney) som sålde droger, knullade runt och hade det allmänt jävligt roligt medan dottern Christy (Anna Faris) försummades. Hon i sin tur fortsatte cykeln med att spåra ut i samma utspårade spår som morsan. Och sedan blev hennes tonåriga dotter gravid. Dessa tre kvinnor och alla deras trasiga relationsband har sedan start varit utgångspunkten för stor humor, mycket tack vare de komiska proffsen Allison Janney och Anna Faris i huvudrollerna.

Mom är en serie som älskar sex-, knark- och bajshumor, men det som gör den så omistlig är att den också vågar vara superallvarlig.

Det är en komedipremiss som inte känns som särskilt munter, och det är den inte heller. Eller visst skämtas det vitt och brett om allehanda tragiska saker, det här är en serie som älskar sex-, knark- och bajshumor, men det som gör serien så omistlig är att den också vågar vara superallvarlig. Allt från alkoholism, cancer och spelberoende till tonårsgraviditet och plötslig död har behandlats med djupt allvar. Det har varit smällar i magen då jag som tittare inte har förväntat mig att en mainstreamkomediserie ska våga gå så djupt in i mörkret och ständigt återvända dit.

I det senaste avsnittet kom den kanske största känslosmällen i magen när Christys pappa och Bonnies gamla nytända flamma plötsligt dog av en hjärtattack. Visst fanns det hintar om att det var dit serien var på väg, men ändå blev det så brutalt när det väl hände. Pappan som Christy precis hade återförenats med och mannen som Bonnie gav sitt hjärta till rycktes bort mitt i allt och kvar var bara den ändlösa sorg som döden alltid skapar. Visst innehöll avsnittet även skratt, men fokus låg på smärtan. Jag tycker att det gör Mom väldigt speciell. Och modig. Och det är smart berättarmässigt då serien är som bäst när karaktärerna tvingas kämpa.

I HBO-dramakomedier och andra kabelkomediserier så är den här sortens allvar vanligt, men inte i den här sortens mainstreamkomedi som spelas in inför livepublik och i allmänhet ska vara ganska lättsam. Men Mom vågar, och lyckas, mycket tack vare att Anna Faris och Allison Janney kan leverera både humor och gravallvar. I några andras händer skulle det lätt bli taffligt och effektsökande, men i Faris och speciellt Janneys händer blir det bara fruktansvärt berörande. De gör att jag faktiskt bryr mig om karaktärerna även när de inte får mig att skratta.

Mom sänds på CBS i USA. Kanal 5 i Sverige fortsätter sända säsong 2 med avsnitt 6 den 24 februari.

Se kommentarer

Den glömda historien – hur filmen formade Förintelsen

$
0
0

I går, kvällen innan minnesdagen för Förintelsen, visade SVT dokumentärfilmen Night Will Fall, baserad på de allierade truppernas dokumentationer från befrielsen av koncentrationslägren. Beryktad för att ingen mindre än Alfred Hitchcock stod för regin. Den legendariske skräckfilmsregissören ska enligt vänner ha blivit så drabbad av materialet att han efter arbetet kom hem likblek och inte ville prata.

I filmkretsar har Night Will Fall varit omsusad för att den lades på hyllan och glömdes bort. Orsaken var att de allierade under arbetet ändrade skiftning i politiken mot det ockuperade Tyskland – man ville bygga upp landet, och folket, och inte gnugga näsorna i det allra värsta helvetet. Det ansågs kontraproduktivt. Tycka vad man vill om den politiken (och den som vill fördjupa sig i detta fascinerande ämne rekommenderas Ian Burumas bok Year Zero: A History of 1945) men en av konsekvenserna blev att många av de tidiga bilderna av lägren som cirkulerade försvann.

När nazisternas bödlar fortfarande utgör groteskt stoff för böcker och filmer är det så mycket viktigare, och mer hedrande för de miljoner drabbade och deras miljoner fler släktingar, att ge dem en röst, ett ansikte, en historia och en värld.

Så här ser historien kring det vi kallar Förintelsen ut, och den har i inte så liten utsträckning formats av efterkrigstidens främsta medium – filmen. Redan det engelska namnet kommer som bekant från en amerikansk tv-serie, Holocaust. Och det är nog fler än SvD:s kulturredaktör Lisa Irenius som får bilder från Schindlers List på näthinnan när lägren kommer på tal. Liksom vi är många som har märkt att fiktionens känslomanipulation ibland är starkare än det dokumentära.

Men det betyder också att historien – det som är Förintelsen – kommit att dikteras av det som vevas om i fiktion och dokumentärer. Exemplen på allt som faller vid sidan, men som ibland poppar upp och skriver om det vi vet och riktar blicken mot, är dock många. Själv skrev jag tidigare i dag om de glömda romska lägren i Tjeckien, och hur historien och minnet behandlar dem. Jag hoppas någon snart gör film om detta vidriga så det får spridning.

»Jedwabne« – som närmast blivit samlingsbegrepp för diskussionen om polsk antisemitism och hur den drabbade judar – har inspirerat till pjäsen Vår Klass, den utmärkta reportageboken Vi från Jedwabne och naturligtvis den strålande filmen Ida.

Till och med den allra bästa dokumentären, Claude Lanzmanns mastodont Shoah, utelämnade mängder av material som är viktig historieskrivning. När Lanzmann häromåret äntligen klippte ihop The Last of the Unjust – en film om Benjamin Murmelstein, den siste judeäldsten i Theresienstad – suddades till exempel den sista föreställningen om Adolf Eichmann som en banal byråkrat ut.

För varje nytt namn vi lär oss och för varje nytt ansikte vi minns, i stället för att känna till ett dussin bödlars namn för varje Anne Frank, så är det en vinst för vårt kollektiva minne.

Men det projekt som legat och ligger mig närmast i genren är min gode vän Lukas Pribyls dokumentärsvit Forgotten Transports. Filmerna kom till parallellt med att vi lärde känna varandra – från 1997 och ett decennium framåt.

När vi träffade hade Lukas precis skrivit om ett par okända läger dit tjeckiska judar transporterades under andra världskriget. Hans farfar hade överlevt bland annat de första experimenten med gas, och det hade skapat ett livslångt intresse för frågan om det som fallit vid sidan av de kända lägren hos honom.

Någonstans under de första åren började han prata om en filmidé. Att skildra de här lägren och platserna och personerna som knappt fanns täckta i historieskrivningen. De som försvann för att så få överlevde dem, eller för att platserna hamnade bakom järnridån och historieskrivning såg annorlunda ut där. Inte minst när det gällde intervjuer med överlevande. Han tänkte sig filmer med intervjuer och arkivmaterial från platserna.

Visst, Fox kan väl få ta 80 000 för bruk av en minut ur Alien om de vill. Men det är orimligt att dokumentärfilmare som vill skriva om historien kring ett av 1900-talets mörkaste hål ska kasta pengar på arkiv enbart för att få se material.

Bakgrunden till vad som skulle bli tio års arbete är värt en film i sig: Lukas läste på och började resa till platserna han vill skildra – i östra Polen, Vitryssland, Estland och Lettland. Han letade överlevande – ibland fanns de i Argentina eller Australien, ibland runt hörnet i Prag.

Parallellt med att jag personligen lärde känna Lukas envishet såg jag hur den kom i bruk rent professionellt. Han övertygade folk som inte hade öppnat munnen och berättat ens för sina barn att prata om sina upplevelser. Även om det tog flera år att nå dit, och få sätta på kameran, så väntade han.

Nästan lika imponerande var Lukas beslut att leta efter bildmaterial på platserna han ville skildra. Det fanns ytterst lite, och i jakten på det lilla som kanske kunde finnas där ute så mutade han polska bybor med vodka mot tillträde till gamla vindar och garage; smugglade ut material från gamla KGB-arkiv och diktaturer och mycket mer.

Som det brukar heta på diplomatspråk som tänjde hans på gränserna för det lagliga, och lite till.

Vår vänskap utvecklades i takt med det här. Vi gick båda in i filmvärlden som noviser – han blev självlärd filmare, producent, klippare och jag akademiker, journalist och kritiker. Jag lärde mig ord som »indexikalitet« och »autenticitet«, och det var befriande och förmodligen lärorikt för mig att få en tom blick tillbaka av Lukas när vi diskuterade hans bruk av arkivmaterial och jag nämnde dem.

För honom fanns ingen relativitet eller postmodernism – om någon pratade om en plats så letade han inte upp en bild på något som såg ut på den platsen. Han letade upp en filmsnutt på den platsen, från det året. Rätt ofta från den veckan.

Att inte illustrera en intervju med lite halvrelaterade bilder, utan hitta den riktiga varan, var helt självklart för honom. Jag antar, tror rätt säkert, att det satt i hans ryggmärg på samma vis som han alltid sätter sig under bärande väggar för att det var så hans farfar överlevde ett bombanfall. (När jag i läser minnesartiklarna om Förintelsen och kriget i svenska tidningar tänker jag som vanligt på skillnaden på här och där, på nationer som stod utanför, och på hur levande den saken fortfarande är i städer som Prag – där det finns människor som även i tredje generation bär på ett fysiskt minne likt skotthålen som fortfarande är ärr i husen).

En film blev två, blev tre och sedan fyra. När jag för ett par år sedan läste en krönika av Johan Croneman om svenska dokumentärfilmare och deras ekonomiska villkor försökte jag överföra det här på Lukas insats. 10–12 spänn i timmen? Möjligen tjeckiska kronor då, om ens det. Och då såg jag dessutom på nära håll de personliga uppoffringar det innebär att tillbringa åren mellan 27 och 37 med att besatt göra dokumentärfilmer som ingen tror på. I ett postkommunistiskt råkapitalistiskt samhälle.

För Lukas hade inget svenskt filminstitut i ryggen. Det var knappt så att tjeckisk tv drog ett strå till stacken. De tio år (10 år!) han oavbrutet arbetade med dessa filmer tror jag att mer än halva tiden gick åt till att jaga och tigga av privata finansiärer. För att sedan värja sig mot mediokert pr-folk och producenter som brände honom så att det sved när pengarna väl fanns.

Men den största kostnaden låg, skamligt nog, i att få tillgång till arkivmaterial. Jag har numera själv bitter erfarenhet av sådana kostnader. Men visst, Fox kan väl få ta 80 000 spänn för bruk av en minut ur Alien om de vill. Däremot är det helt orimligt att dokumentärfilmare som vill skriva om historien kring ett av 1900-talets mörkaste hål ska kasta pengar på arkiv enbart för att få se material.

Vårt kollektiva minne om Förintelsen bygger som sagt i hög utsträckning på bilderna i (dokumentär)filmer. Att de inte är tillgängliga utifrån någon slags open source-princip utan är låsta bakom rättigheter som gör dem för dyra att låsa upp innebär att de viktigaste dokumentärfilmerna om den här tiden kommer att förbli ogjorda i många år framöver. Och då är det för sent att kombinera dem med de viktiga röster som överlevande ger.

För den kanske viktigaste aspekten av Lukas projekt är ju att filmerna berättas av överlevande. I en tid då nazisternas bödlar fortfarande utgör groteskt stoff för böcker och filmer – i bästa fall söker man en förståelse för begreppet ondska, i sämsta fall är det ett slags mörkrets ikonisering, i många fall är resultatet ändå detsamma – är det så mycket viktigare, och mer hedrande för de miljoner drabbade och deras miljoner fler släktingar, att ge dessa en röst, ett ansikte, en historia och en värld. Hur försvunnen den än är.

Det är vad Lukas har gjort: gett kvinnorna och barnen som överlevde i Estland, människorna som genom identitetsbyten klarade helvetet utanför Lublin, familjerna i Lettland och de judiska partisanerna i Vitryssland, namn, ansikten och ett värdigt öde.

För det är ju så att för varje nytt namn vi lär oss och för varje nytt ansikte vi kommer ihåg, i stället för att känna till ett dussin bödlars namn för varje Anne Frank, så är det en vinst för vårt kollektiva minne. Och en lite mindre skam för vår tid.

Forgotten Transports finns att köpa på dvd och Night Will Fall är tillgänglig på SVT Play till den 25 februari.

 

Se kommentarer

Sveriges skidhjältar: SVT laddar upp inför skid-VM

$
0
0

Vad är mer lämpligt än en bakom kulisserna-dokumentärserie om de svenska skidåkarna för att peppa upp intresset inför skid-VM i Falun? I fem avsnitt visar SVT Sveriges skidhjältar där vi får följa de svenska skidåkarna bakom kulisserna under VM-uppladdningen. Två avsnitt har visats och tredje går ikväll. Inför-program av det här slaget är snart lika självklara som sändningarna från själva mästerskapet.

Programmet är snyggt och välgjort. I det andra avsnittet berättar åkarna i damlaget om stafettsegern på OS. Det klipps mellan intervjuer och tävlingsbilder och spänningen ökar stegvis. Inslaget får mig att längta efter ny skiddramatik och mer idrottsspänning. Jag känner hur min längtan och förväntan på VM ökar. Det får mig att plugga in tävlingsprogrammet, fundera över stafettlag och oroas över Johan Olssons form. Sveriges skidhjältar är ett mycket lyckat införprogram, men det kunde också varit något mer.

Svenska folket vet sedan Sixten Jernbergs dagar vilka karaktärsdrag en skidåkare har. De är envetna och tjuriga typer som helt enkelt älskar att ta ut sig fysiskt. Det upprepas här också. Vi får se utslagna åkare efter ett pass rullskidor uppför en alpväg. Det blir tillslut lite tjatigt med bilder från gymmet, testerna och träningen. Det hade faktiskt varit intressant om man fått följa med skidåkarna lite mer utanför sitt liv som skidåkare. Vilka är dessa personer när de inte har ett par skidor på sig? Har de andra roller till vardags?

I den norska motsvarigheten, som också går på SVT, Norges damer mot VM, bjuder åkarna mer på sig själva och det är kanske det man saknar här. Jag tror faktiskt det finns ett intresse att lära känna skidåkarna mer än bara som skidåkare. Den enda gången det händer i Sveriges skidhjältar är när Lars Nelson pratar om sitt intresse för dataprogrammering. Det blir både kul och nördigt. Mer sådant och programmet hade blivit något mer bara en VM-pepp.

Sveriges skidhjältar visas i kväll på SVT1 kl 22 och tidigare avsnitt finns på SVT Play.

Se kommentarer


Who you gonna call? Fyra skådisar klara för Ghostbusters-rebooten

$
0
0

Efter många långa turer, en klart sugen Dan Aykroyd, en desto mindre sugen Bill Murray och flera regissörsavhopp tog Paul Feig till slut över megafonen på kommande Ghostbusters-rebooten, och annonserade kort därefter att det blir en helt ny film med kvinnliga skådisar istället för de gamla gubbsen. Sedan dess har det spekulerats flitigt vilka som skulle castas, och namn som Melissa McCarthy, Amy Poehler och Emma Stone har dykt upp i försnacket. Här på TVdags har namn som Jane Lynch, Wanda Sykes, Lisa Kudrow, Mindy Kaling och Pamela Adlon lanserats i kommentarerna till Idas artikel från i höstas när det stod klart att det skulle bli fyra kvinns i rebooten.

Men nu kan vi sluta spekulera! För tidigare idag tweetade Feig ut denna bild, okommenterad:

ghostbusters

 

Här har vi dem alltså: Melissa McCarthy (som har skrivit på), Kristen Wiig – båda storfavoriter i förhandssnacket – och två Saturday Night Live-skådisar, Kate McKinnon och Leslie Jones (som är i slutförhandlingar men väntas sajna upp).

Känns som hyfsat solida val. McCarthy är bra, Wiig fantastisk – för att inte säga en av de roligaste nu levande komediskådisarna – och McKinnon brukar vara en av dem som levererar i SNL:s nuvarande, och i övrigt ytterst klena, lineup. Leslie Jones har jag sämre koll på.

Då ligger alltså landet som följer: Regi Paul Feig (Freaks & Geeks, Arrested Development, The Heat, Bridesmaids). Manus Kate Dippold (Parks and Recreation, The Heat). Plus kvartetten ovan i huvudrollerna.

Jag tycker det ser klart lovande ut – håller ni med? Är ni nöjda, eller finns det andra skådisar ni mycket hellre skulle sett?

Ghostbusters-rebooten har än så länge inget premiärdatum.

Se kommentarer

✔ Katie Holmes klar för Ray Donovan ✔ Togetherness förnyad ✔ Elton John-serie

Vinterns nya japanska animeserier suger hårt – genren har problem med porren

$
0
0

Var tredje månad – januari, april, juli, oktober – är det ny tv-säsong i Japan, och med ny säsong lanseras alltid ett 40-tal nya animeserier... varav högst fem brukar vara något att ha. Hur kan kvaliteten vara så fruktansvärt dålig i en genre som har alla förutsättningar för att skapa tankeväckande, poetiska, vackra berättelser?

Många animeserier sänds efter midnatt i Japan och har porrfilmsliknande men sexbefriade handlingar, uppdrömda av personer jag bara kan tänka mig är misogyna enstöringar.

Jag menar, man vet att en genre har problem när ett 40-tal serier har premiär under ett par veckor och bara en – Maria the Virgin Witch – är något att ha. Den handlar om häxan Maria som vill bevara freden mellan Frankrike och England under hundraårskriget. Efter att hon avbrutit ett slag genom att skrämma bort soldaterna skickar Himlen ner sin främsta ängel Mikael, som förbjuder Maria från att någonsin använda magi inför människor igen. Dessutom svär han en förbannelse över henne: Om hon förlorar sin oskuld så förlorar hon sina krafter. Maria the Virgin Witch har åtminstone något att säga, och verkar tre avsnitt in vara närmast anti-misogyn.

De flesta animeserier däremot sänds efter midnatt i Japan och har porrfilmsliknande men sexbefriade handlingar, uppdrömda av personer jag bara kan tänka mig är misogyna enstöringar. Här är ett annat exempel på en av vinterns nyheter, Saekano: How to Raise a Boring Girlfriend: En manlig animenörd träffar en otroligt vacker tjej på sommarlovet och upptäcker vid skolstarten att hon går i hans klass. Ingen annan i klassen verkar lägga märke till henne (förstås!) och de två utvecklar tillsammans med två andra tjejer ett datorspel, och alla tre tjejer strider om att få killen som pojkvän. Och när jag säger »strider« menar jag att de antastar honom.

Maria the Virgin Witch framstår plötsligt som en feministisk milstolpe i jämförelse.

Den som vill ha någon bättre anime att titta på i vinter får i stället blicka bakåt. Jag föreslår .hack//SIGN som handlar om en MMORPG-spelare vid namn Tsukasa som vaknar upp i ett virtuellt spel kallat »The World«. Han har inga minnen av vem han är, var han är eller vad han gör där, och värst av allt: Han kan inte logga ut. Tsukasa och hans nyfunna vänner försöker sedan ta reda på varför han sitter fast i spelet, samtidigt som spelvärlden alltmer verkar brytas ner av okända krafter. En långsam, spännande, djup serie som uppnår animegenrens fulla potential.

Eller så tittar ni bara på riktig porr. Det är åtminstone mer ärligt med vad det är. Om ni mot förmodan behöver länkar, fråga gärna i kommentarerna.

Se kommentarer

Veckans tv-fotboll: Saknaden efter de två största stjärnorna i afrikanska mästerskapen

$
0
0

Afrikanska mästerskapen: Kamerun–Elfenbenskusten (Eurosport onsdag kl 19)

Man inser inte vad det är man saknar förrän man inte har det längre. Det är självklart en av de stora ironierna med att leva. Och eftersom få saker är mer som livet och världen i stort än fotbollen gäller det inte minst de afrikanska mästerskapen.

Samuel Eto’o ska ju liksom för alltid springa omkring i den gröna landslagsdressen och se Zlatan-sur ut, Didier Drogba ska för evigt spänna ut bröstkorgen och suga in varenda ivorianskt uppspel.

Och aldrig blir det där tydligare än i den här enormt viktiga och avgörande matchen, om vilket av Kamerun eller Elfenbenskusten som förmodligen följer med Algeriet till slutspelet. Två lag med mycket gemensamt: stormakter inom den afrikanska fotbollen som ska bygga nya identiteter utan sina respektive naturliga ledare. För hur fina och spännande lag Kamerun och Elfenbenskusten än ställer upp med – jag älskar åtminstone i teorin de senares 3-5-2-uppställning som ska ge utrymme för både irrationelle Doumbia och den lysande Bony – känns det märkligt att titta upp mot de båda anfallslinjerna och inte hitta de enskilda lagens, och hela kontinentens, två allra största stjärnor. Samuel Eto’o ska ju liksom för alltid springa omkring i den gröna landslagsdressen och se Zlatan-sur ut, Didier Drogba ska för evigt spänna ut bröstkorgen och suga in varenda ivorianskt uppspel.

Det känns konstigt och fel, bara. Kanske också för att det känns som en föraning om vad som komma skall i ett sammanhang som ligger ännu närmre en själv. För den här matchen och de fantomsmärtor den skapar, de känslor som kameruanska och ivorianska fans tvingas möta är givetvis ungefär desamma som vi svenskar kommer gå igenom när Zlatan lägger av om ett par år eller så.

Bundesliga: Wolfsburg–Bayern München (Eurosport 2 fredag kl 20:30)

Det är en märklig liten klubb, Wolfsburg. Utan särskilt djupa rötter, byggd av inpumpade Volkswagen-pengar och ofta med en brist på tålamod när det gäller tränarutnämningar som gjort att klubben jojo-studsat mellan topp och botten under 15 års tid.

Men nu verkar vargarna vara på rätt väg. Managern Dieter Hecking och sportchefen Klaus Allofs (fin spelare på den tiden då det tyska landslaget inte var hipsterälsklingar) har gjort ett smart jobb och konsekvent värvat från storklubbarnas bänkar, vilket gett resultat i en liga där det bara finns en storklubb. Kevin de Bruyne fick aldrig riktigt chansen i Chelsea, men har gjort en alldeles lysande höst i norra Tyskland. Luiz Gustavo var givetvis alldeles för bra för att vara rotationsspelare i Bayern och kunde hämtas in och bli det defensiva ankare som behövdes. Ivica Olic må vara gammal, men sliter fortfarande som ett djur.

Så här långt har det här laget bestående av lite skadat gods gjort en direkt sensationell säsong och är det enda laget som, nåja, hakar på fredagens omöjliga motståndare. För ligan och spänningens skull – om det nu överhuvudtaget finns någon sådan – vore det inte fel om Bayerns försprång krympte ytterligare.

Premier League: Chelsea–Manchester City (Viasat Fotboll lördag kl 18:30)

Avgörs Premier League redan här?

Efter Manchester Citys förlust mot Arsenal för två veckor sedan känns frågan berättigad. Inte så mycket för resultatet i sig – det är liksom ingen skam att förlora mot Arsenal – utan för hur det uppstod. Citys centrala mittfält var en plåga att skåda: bredvid den dynamiske Yaya Touré kan Fernando eller Fernandinho fungera som defensiva ankare, men båda två samtidigt (när Yaya åkt till Afrikanska mästerskapen) blev i stabbigaste laget. Särskilt när nyckelspelare som Agüero och Kompany nyss kommit tillbaka från skada och såg osedvanligt anonyma ut.

Chelsea kommer från en tuff ligacupsemi i veckan, men är mer i balans och har fler jämnstarka alternativ i truppen. José Mourinho har för all del gått runt på ganska få spelare, någon gång måste rimligen en viss trötthet visa sig, men innan svackan kommer kan de ha ryckt ifrån det City som innan Arsenalmatchen såg ut att vara på väg i kapp.

La Liga: Real Madrid–Real Sociedad (C More Fotboll lördag kl 16)

Det är lätt att göra sig lustig över David Moyes, hans otippade äventyr i Baskien, lätt löjliga och slumpmässiga försök att få in de få spanska glosor han lärt sig så här långt i intervjuer och önskan att värva ungefär varenda spelare i hela Premier League till den nordspanska kuststaden, men den i Manchester United så orättvist utskällda skotten har faktiskt gjort ett väldigt bra arbete i småskaliga Sociedad. Visst, det har knappast varit några klang-och-jubel-föreställningar och lite för många oavgjorda resultat, men Moyes har skärpt till defensiven och gjort Sociedad till ett lite obehagligt lag att möta igen. Tufft och målsnålt, men med tillräcklig skärpa framåt för att hota vilket lag som helst. Fråga Barcelona – som Moyes Sociedad osannolikt 1–0-slog för ett tag sedan.

Serie A: Udinese–Juventus (Bet365 söndag kl 15)

Det var en och annan som dömde ut Melker Hallberg när han gick till Udinese från Kalmar i somras. Han var för ung, för tunn och gick till ett lag där svenska spelare (Joel Ekstrand, Andreas Landgren, Mathias Ranegie) misslyckats ganska grovt på senare år. Hallberg kan för all del fortfarande göra det också, men någonting i de senaste veckornas allt fler och större chanser i de svartrandiga från Udine gör att man vågar tro på en ljus framtid i klubben och laget. Kanske inte redan nu, kanske inte mot Juventus, men på sikt.

Se kommentarer

Hård H&M-kritik när norska modebloggare skickas till Kambodjas klädfabriker

$
0
0

Norska modebloggaren Anniken Englund Jørgensen är rödgråten och fingrar lätt på sin ena axel. »Hon sa att hon syr ihop två klädstycken i axelsömmen här, hon har sytt den sömmen i 14 år. Vad är det för ett jobb? Du kan ju inte sitta och sy samma söm i 14 år!?«

Tonåringarnas uppvaknanden, när de möts av uppgivna människor med usla arbetsförhållanden, är provocerande naiva. Samtidigt är det svårt att blunda för det effektiva känslomakandet.

Tidningen Aftenposten skickade tre modeintresserade unga till Kambodja för att prova på att jobba inom klädindustrin i en månad. Allt går att se i en realityserie i fem delar på aptv.no: Sweatshop. Upplägget känns igen i all sin banalitet: priviligierad person konfronteras med verkligheten för mindre priviligierade, slås av viktig insikt. Det är i det närmaste provocerande naiva uppvaknanden för tonåringarna när de möts av usla arbetsförhållanden, uppgivna människor och avtäckandet av ett skevt ekonomiskt system. Samtidigt är det svårt att blunda för det effektiva känslomakandet hos webbserieskaparna. Som en av ungdomarna säger: »Vi vet ju att det är så här. Man vet ju det, när man sitter på sängen hemma. Men det är en annan sak att se det.«

Ja, det är en sak att se det och ytterligare en annan att leva det. De monumentala ekonomiska orättvisorna i världen lindras knappast av ett filmat experiment, ett bråkdelsbesök, ett utifrån-reportage, men det kan vara bra att minnas det där med konsumentmakt. Var går din gräns mellan indignation och handling? Ashton Kutcher har länkat till serien på sin Facebook-sida, (se där en samtidsmening om det finns någon), och kanske stannar engagemanget där. Kanske inte.

De går hårt åt H&M i Sweatshop, och företaget har i ett uttalande dömt ut bilden som ges i serien som icke-representativ av förändringsarbetet de håller på med.

Sweatshop kan ses på Aftenposten.se.

Se kommentarer

Viewing all 7829 articles
Browse latest View live