![](http://tvdags.se/blog/wp-content/uploads/2014/05/US_Navy_070303-N-4565G-004_Capt._Todd_A._Zecchin_commanding_officer_of_USS_John_F._Kennedy_CV_67_drops_the_ceremonial_puck_at_the_Boston_Bruins_and_Montreal_Canadians_game_at_the_TD_Bank_North_Garden-1356x968.jpg)
NHL: Boston Bruins–Montreal Canadiens (Viasat Hockey kl 18:45)
Ett möte blir inte mer klassiskt än så här i NHL-sammanhang. Bruins och Canadiens var båda medlemmar i NHL:s »the original six«. Montreal har vunnit Stanley Cup flest gånger, Boston är fjärde mest vinnande lag. Räknar man in både rundserie och slutspel är Bruins och Canadiens de två lag som mött allra flest gånger i NHL:s historia och det finns en ingrodd, med nordamerikanska sportmått mätt riktigt hård, rivalitet mellan lagen.
Det är bakgrunden.
Bruins gick fram som en slåttermaskin och hade flest poäng av alla lag under seriespelet. Bara ett lag hade Boston verkligt svårt för – Canadiens.
Nutiden då? Där är rollerna ombytta. Medan mesta mästarna Canadiens inte har vunnit Stanley Cup sedan säsongen 1992/93 och faktiskt missat slutspel helt ett par gånger på senare år, har Bruins på 10-talet blivit en stormakt, med en vinst 2010/11 och finalplats så sent som i fjol. Samtidigt består rivaliteten, med gigantiska slagsmål och en hel del våldsamma tacklingar på senare år.
På pappret ska Boston såklart vinna. Det är en mer eller mindre komplett lagmaskin som inte är beroende av enstaka superstjärnor och bygger mycket på rutin i form av veteranerna Jarome Iginla, Shawn Thornton och elaka backbjässen Zdeno Chara. De flankeras sedan av svenskarna Carl Söderberg och Loui Eriksson samt spelskicklige tjecken David Crejci.
Le club de hockey kontrar med ungdomlig entusiasm i form av spännande talangerna Brendan Gallagher och Alex Galchenyuk, tillsammans med danske Lars Eller. Och Douglas Murray.
Det borde inte räcka. Bruins gick ju fram som en slåttermaskin innan slutspelet och hade flest poäng av alla lag under seriespelet. Bara ett lag hade Boston verkligt svårt för – Montreal Canadiens. Det kanadensiska laget vann tre av fyra matcher i grundserien, ett mönster som varit påtagligt under flera av de senaste säsongerna. Första kvartsfinalen i torsdags blev också, inte oväntat, en rysare: Bruins kvitterade till 3–3 med två minuter kvar, Canadiens kom tillbaka och avgjorde i andra förlängningsperioden.
Bundesliga: SC Freburg–Schalke 04 (Eurosport 2 kl 15:30)
I skuggan av Bayern Münchens totalkross, trots systemskifte och ekonomisk brottslighet i klubbtoppen, och Borussia Dortmunds svåra skadehelvete måste man när Bundesliga sammanfattas lyfta fram Schalke 04. Utan skadade skyttekungen Klaas-Jan Huntelaar under stora delar av säsongen har Gelsenkirchenklubben satsat ungt och eget (Max Meyer och Julian Draxler borde vara högvilt för större klubbar i sommar). Att det har räckt hela vägen till en tredjeplats är lika roligt som imponerande.
Premier League: Manchester United–Sunderland (Viasat Fotboll kl 16)
Det nygamla Manchester United mot, nåja, Uniteds b-lag. Det nytillsatta tillfälliga (?) tränarteamet av gamla »class of 92«-spelare med Ryan Giggs, Paul Scholes, Phil Neville och Nicky Butt som tagit över i United efter David Moyes oundvikliga avsked mot gamla lagkamraterna John O’Shea och Wes Brown i ett Sunderland som sent omsider vaknat till liv och insett hur nära de är att åka ur ligan. Giggs fick en flygande start på sin tränarkarriär förra helgen med en 4–0-vinst (som i ärlighetens namn kanske låter mer imponerande än den egentligen var), men får bekänna färg i dag. Sunderland har de senaste veckorna kryssat mot Manchester City, vunnit med Chelsea och körde senast över bottenkollegan Cardiff totalt.
Premier League: Everton–Manchester City (Viasat Fotboll kl 18:30)
Ska något annat lag än Manchester City vinna Premier League säsongen 2013/14 är den här matchen förmodligen det största (sista?) hindret. Efter Liverpools onödiga förlust mot ett kyligt och skickligt Mourinho-cyniskt Chelsea senast vinner City om de vinner sina tre återstående matcher. Det mesta – tyngden, truppbredden, matchvinnartyperna – talar för City, samtidigt finns det orosmoln. Skador stör och bortaformen har varit ganska osäker hela säsongen, men det största problemet är givetvis ett Everton som slagit både United och Arsenal övertygande på sistone och alltjämt har en liten, liten chans att nå Champions League-platsen.