![](http://tvdags.se/blog/wp-content/uploads/2014/03/mefina-1356x789.jpg)
Efter fem ganska svajiga veckor av Melodifestivalen är vi äntligen framme vid final och jag måste säga att startfältet är ganska bra trots allt. Vissa hade jag gärna bytt ut, men mina största personliga favoriter är också de som har bäst chans att vinna i kväll. Vi kan redan nu räkna bort Oscar Zia, Panetoz, Ellen Benediktson och Yohio från toppstriden, men resten har en hyfsad chans.
Helena Paparizou känns stärkt av sin Andra chansen-seger och folk har nog insett att hon skulle göra bra i från sig i Eurovision Song Contest. Anton Ewald må sjunga som en kratta, men hans fans är många och förblindade av hans skönhet. Linus Svenning ligger bra till på listorna och är poppis bland kidsen. Alcazar bjuder på största showen och gör det så effektivt att de inte går att räkna bort.
I slutändan stor det dock mellan schlagerveteranen Sanna Nielsens monsterballad och stjärnskottet Ace Wilders coola listetta. Jag älskar båda bidrag och båda skulle göra oss stolta i Eurovision Song Contest. Sanna Nielsen har en modern bombastisk ballad som hon sjunger skiten ur. Ace Wilder har årets bästa och mest annorlunda poplåt. Frågan är om Sverige vill skicka något nytt och modernt eller något superproffsigt och mäktigt?
För Sannas akilleshäl är samma som hennes styrka: hon är i final för sjunde gången och känns därmed inte särskilt fräsch och ny. Ace Wilder däremot har fått sitt genombrott och toppar Spotify-listan över mest spelade låtar. I slutändan tror jag ändå att avgörandet blir att Sanna har ett bredare stöd i fler målgrupper och därmed vinner. Om nu inte Helena Paparizou rider på en våg och spoilar det hela? Åh, så svårt!
Med tanke på att det är final redovisar jag även hur låtarna ligger inbördes med varandra på Spotify och hur omskrivna de har varit i sociala medier sedan tävlingens start 27 januari. Det kanske inte får någon betydelse för resultatet, men vem vet. Dessutom siar jag om deras chanser i Eurovision Song Contest, vilket icke är att förglömma denna afton.
1. Anton Ewald: Natural
Betyg: 3
Mest spelad på Spotify-ranking: 8
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 4
Åh, Anton. Natural är en snygg gospelsprinklad housepoplåt som har växt varje gång jag har hört den. Alltså när jag har hört studioversionen. För varför väljer han en så svårsjungen låt när han inte kan sjunga den live? Men men. Tack vare en stor fanskara i A-team, ett hjärtsmältande leende och otaliga skrevgrepp tror jag ändå det blir en respektabel placering. Men toppstriden lär han inte vara delaktig i.
Chanser i Eurovision: Nja. Han är snygg och gör modern pop, men låten är för ohookig och sången för sur.
2. Ellen Benediktson: Songbird
Betyg: 1
Mest spelad på Spotify-ranking: 10
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 10
Ellens välsjungna enkla lilla visa står ut i finalsammanhanget, vilket kan vara en fördel. Men jag kan inte tänka mig att några andra än ett fåtal pensionärer som tycker om »fint« och »vänt« föredrar det här över resten av fältet. Det är helt enkelt för jävla tråkigt. En cigarett/kiss/whateverpaus.
Chanser i Eurovision: Blaha. Hon är ingen ny Anouk som lyckades bra förra året med liknande låt, utan den här fågeln skulle flyga rakt in i fönstret.
3. Alcazar: Blame It On The Disco
Betyg: 4
Mest spelad på Spotify-ranking: 5
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 2
Alcazar bjuder på finalfältets snyggaste show med gigantisk discokula och pyro i varje refräng. En refräng som för övrigt äter upp ens hjärna på en sekund. Det är superproffsigt och lär hamna topp 5, men bättre än så kommer det inte att gå.
Chanser i Eurovision: Hyfsade. Det är svårt att motstå showen och refrängen, men samtidigt kanske de känns för mycket disko och för lite 2014.
4. Oscar Zia: Yes We Can
Betyg: 1
Mest spelad på Spotify-ranking: 6
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 7
Jag älskar både 1990-talspop och söta popkillar, så egentligen borde jag gilla Oscar Zias nummer, men jag tycker att dess billiga Cheiron-produktion och snodda N'Sync-koreografi bara gör det till en dålig och urvattnad kopia av vad många andra flickidoler gör så mycket bättre. Det stör mig att det inte ens görs ett försök till att tillföra ett endaste litet uns av originalitet. Det blir skolavslutningnivå snarare än »party in our underwear« som han så obekvämt sjunger om.
Chanser i Eurovision: Nja. Denna bagatell skulle dränkas i mängden.
5. Linus Svenning: Bröder
Betyg: 2
Mest spelad på Spotify-ranking: 2
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 8
Linus har efter Andra chansen seglat högt upp på alla listor och dagisbarnen älskar att sjunga om hans döda bror (!), men jag tror inte att det räcker ända fram i finalen när svenska folket börjar fundera på vilka bidrag som skulle ha chans i Eurovision Song Contest. Troligtvis blir det en topp 5-placering och en utmärkt start på karriären.
Chanser i Eurovision: Nope, inga som helst.
6. Helena Paparizou: Survivor
Betyg: 5
Mest spelad på Spotify-ranking: 7
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 3
Även om det var förjävligt att Helena inte gick direkt till final så tror jag att Andra chansen-äventyret stärkte hennes chanser avsevärt då svenska folket insåg att hennes superstarka midtempoballad med mördarrefräng skulle ha goda chanser i Eurovision Song Contest. Hon lär också lyckas bra med internationella jurygrupperna. Frågan är dock om hon har hunnit samla på sig tillräckligt med folkligt stöd.
Chanser i Eurovision: Fantastiska. En före detta vinnare som återvänder med en helt annorlunda men minst lika stark låt skulle välkomnas med öppna armar.
7. Yohio: To the End
Betyg: 2
Mest spelad på Spotify-ranking: 9
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 1
Förra årets stjärnskott har tappat all fart sedan första deltävlingen och är nu långt från toppstriden. Trots Robyns Be Mine-stråkar, Coldplay-vibbar och kastandet av eldbollar så känns det här bara så jaha, var det inget mer? Det räcker inte att vara cool och normbrytande för att vinna, en måste göra lite spännande musik också.
Chanser i Eurovision: Sådär. Yohios look skulle säkert höja på några ögonbryn och telefoner, men låten är för anonym för stordåd.
8. Sanna Nielsen: Undo
Betyg: 5
Mest spelad på Spotify-ranking: 3
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 6
Sanna har varit min favorit till vinsten ända sedan hon tog första tonen. Det här är en omedelbar och snyggt uppbyggd Wrecking Ball-filtrerad monsterballad med sikte på Eurovision Song Contest. Dessutom sjungs den med en sådan styrka att Alcazars discokula sprängs. Drottning Sanna har bara en sak som talar emot sin annars självklara vinst: att svenska folket vill ha något nytt och fräscht. Det kan mycket väl bli så, men jag skulle unna henne segern.
Chanser i Eurovision: Potentiell vinnare. Den här typen av tydliga och välsjungna moderna ballader funkar alltid bra. Minst topp fem.
9. Panetoz: Efter solsken
Betyg: 3
Mest spelad på Spotify-ranking: 4
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 5
Panetoz är trots bra listplaceringar totalt chanslösa i finalen då deras låt framstår som en ännu större bagatell i finalkonkurrensen. Men jag är ändå glad att de är där då deras glada sommarhit med synkroniserad gungig dans är ett rent glädjepiller.
Chanser i Eurovision: Nja. Glatt gung brukar funka, men svårt att föreställa mig den med svengelsk text.
10. Ace Wilder: Busy Doin' Nothin'
Betyg: 5
Mest spelad på Spotify-ranking: 1
Mest omskriven i sociala medier-ranking: 8
Ace Wilder är årets utropstecken och ett välkommet sådant. Jag hade aldrig vågat hoppas på att svenska folket skulle fatta vilket modernt och coolt bidrag detta är, men nu har låten stormat upp till förstaplatsen på alla listor. Om svenska folket vill ha något roligt och annorlunda i år kommer Ace att vinna. Men då måste hon besegra drottning Sanna och det är inte enkelt i år.
Chanser i Eurovision: Mycket goda. Annorlunda och moderna poplåtar funkar alltid. Enda orosmolnet är att stora delar av sången i numret ligger på band vilket är förbjudet i Eurovision...
Så tippar jag att finalen går: Under tidigare veckor har jag konsekvent tippat hälften rätt, men kanske får jag full pott nu? Jag måste ju våga i alla fall.
1. Sanna Nielsen
2. Ace Wilder
3. Helena Paparizou
4. Linus Svenning
5. Alcazar
6. Anton Ewald
7. Yohio
8. Panetoz
9. Ellen Benediktson
10. Oscar Zia
Så här går röstningen till i finalen: I finalen delas hälften av poängen ut av elva internationella jurygrupper och den andra hälften står svenska folket för genom telefon- och sms-omröstning. De internationella jurygrupperna delar ut 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng till de sju bidrag som de anser är bäst, medan de sista tre får 0 poäng. Resterande poäng står svenska folket för genom telefon- och sms-omröstning. Sammanlagt har jurygrupperna och tittarna 473 poäng var att dela ut. Precis som förra året fördelades tittarrösterna procentuellt – ett bidrag som får 10 procent av telerösterna får också 10 procent av de totalt 473 poängen.