1. Myten Tour de France
I essäsamlingen Mytologier från 1957 likställer författaren Roland Barthes Tour de France med en hjältedikt, som en modern Odysseus. Han beskriver deltagarna som goda och tappra hjältar och platserna de passerar som naturliga krafter som ska besegras och varje etapp är som ett romankapitel. Det är i myten och historien som vi fascineras av Tour de France – det är idrottens stora episka berättelse.
Sverige är ett cykelsport-u-land, men vi har varje fall de bästa kommentatorerna. Deras betydelse för att vi lägger semestern på detta ska inte underskattas.
2. Bergen
Tour de France första tävlingsdirektör Henri Desrange ska en gång ha sagt att den perfekta bansträckningen är den där bara en kommer i mål. Det är där någonstans vi kan förstå bergens betydelse. Desrange var en sadist. Han ändrade reglerna som han ville och någon större omtanke om cyklisterna hade han inte. Cyklisterna skulle lida. Bergen är Tour de France dramatiska höjdpunkt. De är äventyret i det okända. Det är här slaget om den gula tröjan avgörs. Pyrenéerna har varit med sedan 1910 och Alperna sedan 1911. I år är det också 40-årsjubileum för den rödprickiga bergströjan.
3. Spurterna
Utbrytningen ska köras ifatt. Spurtlagen jobbar frenetiskt och farten ökar hela tiden. Tiden räknas ned och målet närmar sig. Frågan är om ska de hinna ifatt. För det mesta gör de det. En utbrytning är att frivilligt utsättas sig för vara ett jagat villebråd och känna flåset i nacken. Spurten är sedan en kamp axel mot axel, ett felbeslut och kraschen är nära. Spurtarna är de sista kilometernas människor. De är vinnarskallar, omringade av sitt lag som skyddar dem fram till sista biten då de kliver fram för att göra upp. Vi älskar spurtarna för deras mod.
4. Alpe d'Huez
Ringa in den 25:e juli i kalendern. Den näst sista etappen då allt ska avgöras. Fram hit är inget klart än. Det är då de ska besegra Alpe d'Huez, Tour de France mest mytiska stigning, 13,8 km lång och med en snittlutning på 8,1procent. Målgången ligger på 1 850 meter över havet. De 21 serpentinsvängarna har fått namn efter tidigare vinnare. Första gången man körde här var 1952. Då vann Fausto Coppi. Sammanlagt har man varit här 28 gånger. Har kallats det orangea berget för de många holländska segrarna. Den här dagen kommer vägen att kantas av ett par hundra tusen människor. Åskådarleden kommer att vara tjocka. Folk har befunnit sig här länge, campat på bergssluttningen eller bott i husbilen för att vänta in cyklisterna. Bilden ovan är från 2013 års upplaga. Detta kommer att bli årets stora spektakel. Alpe d'Huez är kronan på Tour de France 2015.
5. Publiken
Det finns ingen annan sport där publiken kommer så nära idrottarna. Tour de France-publiken är en galen massa. De är passionerade. De ser bara cyklisterna i några sekunder men lockelsen att komma så nära fascinerar ändå så många. Ett par miljoner människor kommer att befinna sig längs med vägarna cyklisterna passerar. Lägg också märke till att alla konstellationer vid sidan av vägen som lokalbefolkningen har skapat. Cykelsporten vore inte sig lik utan sin publik.
6. Roberto Vacchi & Anders Adamson
Numera en legendarisk kommentatorduo. De har kommenterat cykel på Eurosport så länge någon kan minnas. De är en institution i svensk sport-tv. Roberto Vacchi vann precis Guldskölden som Sveriges bästa kommentator. Ni behöver inte kolla länge för att förstå varför. Påläst, initierad och med stenkoll på loppet. Adamson kompletterar och tillsammans har de aldrig långt till skrattet. Sverige är ett cykelsport-u-land, men vi har varje fall de bästa kommentatorerna. Deras betydelse för att vi lägger semestern på detta ska inte underskattas.
7. En ursäkt för att äta och dricka franskt i tre veckor
Jag är kass på att laga mat och tycker till och med att det är rätt tråkigt. Men jag har hittat ett sätt att göra det intressant. Om jag lyckas kombinera det med mitt idrottsintresse går det lättare. Jag har en tradition att jag försöker äta och dricka sådant som passar in på var i Frankrike de befinner sig. Halva nöjet med detta är faktiskt att leta upp olika vinsorter, ostar och maträtter. Det är ofta ett litet äventyr i sig när man får ge sig ut på stan och letar ingredienser. Årets start är i Utrecht, Nederländerna, så tills idag blir det någon holländsk ost. När de når Bretagne blir det något på skaldjur och när de närmar sig Loiredalen en flaska Muscadet. Så håller jag på i tre veckor. Kom gärna med roliga förslag och tips.
8. TV-produktionen
Tour de France är Eurosports stora årligen återkommande flaggskepp. Här lägger man ned massor av resurser på reportage och intervjuer. Eurosport har sitt huvudkontor i Paris och har en stark fransk koppling. Det är en snygg tv-produktion med läckra helikopterbilder. Nytt för i år är kamerorna som är placerade på cyklisterna så att man får se hur det ser ut inuti klungan. Tour de France är också ett av fåtal tillfällen då vi får se ett cykellopp från början till slut.
9. Historien
I dag startar den 102:a upplagan av tävlingen. Tour de France-historien är väldigt fascinerade och värd att fördjupa sig i. Tävlingens existens går faktiska att härleda till en av de kändaste händelserna i Frankrikes historia, nämligen Dreyfuss-skandalen på 1890-talet. I samband med ett upplopp 1899 blev en av Frankrikes mäktigaste industrimän, greve Dion, arresterad. För detta blev han hånad av journalisten Pierre Griffard som vid sidan av sitt journalistjobb även drev cykel- och sport-tidningen Le Vélo. En av tidningens största annonsörer var cykelfabriken La Francaise, ägd av just Dion. För vad Griffard skrev om Dion så drog han in sina annonser. Istället samlade han industrimännen Adolphe Clément och Edouard Michelin till sig för att starta en egen tidning, L'Auto-Vélo. De båda tidningarna blev direkt bittra konkurrenter. För att marknadsföra den nya tidningen startade man sedan Tour de France som kördes för första gången 1903. Cykelsporten och tidningsbranschen har gått hand i hand sedan dess. Företaget som äger tävlingen, ASO, äger även den franska nyhetstidningen L'Èquipe. Företaget som driver Giro d'Italia, RCS Sport, äger också La Gazzetta dello sport.
10. Frankrike
Tour de France är en sightseeing-tur genom Frankrike. Vi passerar slott och vinodlingar, sjöar och floder, byar och städer. Jag vill påstå att en stor del av min kunskap om fransk geografi kommer från Tour de France. Touren har varit en ingång till att lära mig mer om landet och dess platser. I år börjar vi som sagt i Utrecht, genom Belgien ned till Bretagne. Därefter vilodag och transport ned till Pyrenéerna. Lite tråkigt med årets upplaga är att vi aldrig närmar oss Medelhavet. I år viker man istället inåt för att passera det franska mittmassivet. Sista veckan tar man sin an Alperna för att sedan åka till Paris för målgång på Champs-Élysées.
Den första etappen av Tour de France sänds på Eurosport i dag kl 14.