
Ska Sverige efter förra årets bronsplats ta hem segern i år? Ja, Måns Zelmerlöw har ett gyllene läge då han toppar de flesta vadslagningslistor inför tävlingen. Och i år duggar de smetiga balladerna tätt och de självklara vinnarkandidaterna är bara en handfull. Men Mums-Mums Z tävlar först på torsdag i den andra semifinalen så vi får vänta till dess. I kväll blir det en härlig blandning av kitschigt, häxigt och sövande tråkigt.
Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna.
Så här kommer det att gå till i kväll: De tio länder som får högst totalpoäng kommer att gå vidare till finalen. Poängen är en kombination av 50 procent tittarröster och 50 procent juryröster i varje tävlande land (samt från de fyra extraröstande länderna Australien, Frankrike, Spanien och Österrike som redan är i final). De länder som hamnar inom topp tio blir eliminerade från fortsatt tävlan.
Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte): Moldavien, Belgien, Nederländerna, Estland, Makedonien, Serbien, Vitryssland, Ryssland, Albanien, Georgien.
1. Moldavien/Eduard Romanyuta: I Want Your Love
Betyg: 2/5
Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Det var också det året som de nådde sin hittills bästa placering med en sjätteplats. I år representeras de av Eduard Romanyuta.
Första intryck av låten: I detta års balladträsk är en sådan här popbagatell välkommen. Även om den är en oblyg rip off av Liberty X:s Just a Little Bit och känns tio år gammal så är den ganska catchy och finalavancemang känns ganska självklart.
Intryck av repetitionerna: Haha, Eduard gör sitt bästa för att framstå som, en ung moldavisk Bad Boy Bieber där han dansar med lättklädda poliser. Men det är faktiskt lite kitschigt kul och han (=kören) verkar kunna sjunga behjälpligt.
2. Armenien/Genealogy: Face the Shadow
Betyg: 1/5
Armenien har bara varit med åtta gånger i tävlingen, men har lyckats bra. Mellan åren 2006-2010 lyckades landet alltid placera sig inom topp tio i finalen. I år skickar man Genealogy.
Första intryck av låten: Åh, snark. Detta är en musikallåt sjungen av en irriterande präktig grupp där den ena sjunger mer inställsamt än den andra.
Intryck av repetitionerna: De är klädda som Game of Thrones-karaktärer om HBO-serien bara hade haft råd att handla på Överskottsbolaget.
3. Belgien/Loic Nottet: Rhythm Inside
Betyg: 3/5
Belgien är ett av de länder som har varit med i tävlingen i stort sett varje år från och med starten 1956. Det har gått ganska dåligt för landet, men en vinst har de när Sandra Kim vann 1986 med J'aime la Vie. Hon är tävlingens yngsta vinnare då hon endast var tretton år vid vinsten. Hon hade ljugit om sin ålder, eftersom den lägsta åldern för en tävlande artist är sexton år. I år representeras de av Loic Nottet.
Första intryck av låten: Jaha, detta är Lorde-plagiat med en väldigt blek yngling. Det är inte helt dumt, det finns en riktig popmelodi där någonstans, men lite för ospännande för tre minuter.
Intryck av repetitionerna: Det är ett väldigt snyggt och enkelt svartvitt nummer och den bleka ynglingen sjunger väldigt bra. Jag tror att detta kan ta sig förvånansvärt långt.
4. Nederländerna/Trijntje Oosterhuis: Walk Along
Betyg: 2/5
Nederländerna är ett av de sju länder som deltog i Eurovision Song Contest det första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna. Förra året kom de tvåa med The Common Linnets. I år representeras de av Trijntje Oosterhuis.
Första intryck av låten: Trijntje är en veteran och The Voice of Holland-kollega med förra årets deltagare Ilse DeLange. Det är en helt ok och trallig trudelutt sjungen sådär moget som är behagligt men en smula tråkigt.
Intryck av repetitionerna: Trijntje inleder med att ha på sig någon sorts spetsmask. När ska Fifty Shades-tramsandet ebba ut? Hon räddas av att hon sjunger säkert och snyggt.
5. Finland/Pertti Kurikan Nimipaivat: I Always Have To
Betyg: 1/5
Finland har deltagit 47 gånger i tävlingen. Landet vann tävlingen för första gången 2006 med Lordis bidrag Hard Rock Hallelujah. Finland har kommit sist totalt nio gånger och fått noll poäng tre gånger. I år skickar de Pertti Kurikan Nimipaivat.
Första intryck av låten: Tänk er Glada Hudik goes punk. På finska. I en och en halv minut. En vill digga det, men det låter förjävligt.
Intryck av repetitionerna: De är gulliga. Mer än så vill jag inte säga.
6. Grekland/Maria-Elena Kyriakou: One Last Breath
Betyg: 0/5
Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången i 1974. 2005 segrade Grekland för första och hittills enda gången, med Helena Paparizou som sjöng sången My Number One. I år skickar de Maria-Elena Kyriakou.
Första intryck av låten: Grekland som alltid brukar skicka svängiga poplåtar skickar en urvattnad boring ballad som aldrig vill ta slut.
Intryck av repetitionerna: Om möjligt ännu tråkigare än låten. Noll ambitioner. Noll poäng.
7. Estland/Elina Born & Stig Rasta: Goodbye to Yesterday
Betyg: 4/5
Estland har haft många topp tio-placeringar sedan de började delta i tävlingen 1993 och 2001 vann de med Tanel Padar och Dave Benton och deras låt Everybody. I år skickar de Elina Born & Stig Rasta som är en av årets favoriter till slutsegern.
Första intryck av låten: Jag diggar det här! Det är en riktigt bra poplåt, sådär behagligt och ofarligt svängigt med två bra sångare. Kommer gå långt.
Intryck av repetitionerna: De satsar på stilrent och enkelt med siluetter och svartvitt. De sjunger skitbra. Det här är en liten vinnarkandidat.
8. Makedonien/Daniel Kajmakoski: Autumn Leaves
Betyg: 2/5
Makedonien deltog första gången 1998 och landets hittills bästa placering uppnådde de 2006 då Elena Risteska slutade på tolfteplats i Aten. Sedan semifinalen infördes 2004 har Makedonien alltid tagit sig vidare till finalen, med undantag i 2008 års tävling. I finalen har de dock inte placerat sig inom topp-10 en enda gång. I år skickar de Daniel Kajmakoski.
Första intryck av låten: Alltså jag diggar den här lilla r’n’b-balladen. Kanske är den inte så värst speciell, men jag tycker att den är snygg och i det här sammanhanget: sofistikerad.
Intryck av repetitionerna: Aja aj, stryk det där med sofistikerad. Detta är en soppa på scen. I bakgrunden är det ruiner och pelare och efter ett tag kommer makedonska Boyz II Men in (vilket visar sig var 1990-talsgruppen Blackstreet) och sjunger som krattor.
9. Serbien/Bojana Stamenov: Beauty Never Lies
Betyg: 3/5
Serbien debuterade 2007. Landet har dock innan tävlat som en del av Jugoslavien (1961-1992) och som Serbien-Montenegro (2004-2005). Första året man tävlade som eget land vann de, vilket gör att Serbien är jämte Schweiz de enda länderna som vunnit på sitt debutår. I år skickar de Bojana Stamenov.
Första intryck av låten: Jag älskar Bojana! Och låten är helt ok. Sådär etno light, med ett älska dig själv-budskap som känns trevligt. Men det lyfter tyvärr inte riktigt.
Intryck av repetitionerna: Bojana är cool och sjunger med pondus men showen med maskbeklädda flagviftande dansare känns lite billig. Jag hade velat ha mer glitter och kitsch.
10. Ungern/Boggie: Wars For Nothing
Betyg: 1/5
Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra. I år hoppas de på Boggie.
Första intryck av låten: En akustisk låt om fred. Nej tack.
Intryck av repetitionerna: Bruden sjunger jättefint, men detta platsar bättre på ett Jesus-kollo.
11. Vitryssland/Uzari & Maimuna: Time
Betyg: 3/5
Vitryssland debuterade 2004, samma år som systemet med semifinal infördes och fler länder än tidigare kunde delta. De har kvalificerat sig till finalen fyra gånger. I år skickar de Uzari & Maimuna.
Första intryck av låten: Svårt, vet inte om jag tycker det låter modernt och lite småsnyggt, eller om det är töntigt teatralt. Men damn it, jag diggar det!
Intryck av repetitionerna: Det låter bra, men snubben har en krullig hockeyfrilla och visuellt är det inte särskilt spännande. Med en bättre show hade den kunnat komma hyfsat långt.
12. Ryssland/Polina Gagarina: A Million Voices
Betyg: 1/5
Ryssland gjorde debut i Eurovision Song Contest 1994 och placerar sig ofta topp tio. Hittills har det blivit en vinst, 2008 med Dima Bilan och låten Believe. I år deltar Polina Gagarina.
Första intryck av låten: Jaha, Ryssland sjunger om fred och acceptans. Fuck you. Plus: låten är ett kasst pekoral. Trots det hyllas den bland många. I don't get it.
Intryck av repetitionerna: Välsjunget med show snodd från Jennifer Lopez som i sin tur snott den från Samantha Jade i The X Factor Australia.
13. Danmark/Anti Social Media: The Way You
Betyg: 1/5
Danmark har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tre gånger; 1963, 2000 och 2013. I år skickar de bandet Anti Social Media.
Första intryck av låten: Beatles möter dansband och det är ganska förskräckligt. Kisspaus!
Intryck av repetitionerna: Retrofeeling och falsksång.
14. Albanien/Elhaida Dani: I'm Alive
Betyg: 4/5
Albanien debuterade i musiktävlingen 2004 och har som bäst en femteplacering. I år skickar de Elhaida Dani.
Första intryck av låten: Jag tycker att låten är ganska behaglig (i denna tävling är det ett stort jävla plus) och charmig. Jag tycker Elhaida har en cool röst som överväger låtens svagare partier.
Intryck av repetitionerna: Elhaida ser och sjunger som a million bucks. Tyvärr är showen icke-existerande. En liten personlig favvo dock.
15. Rumänien/Voltaj: All Over Again
Betyg: 3/5
Rumänien debuterade i tävlingen 1998 och sedan 2002 har de medverkat varje år. De är ett av de länder som sedan semifinalens införande 2004 varit i final varje år. I år skickar de Voltaj.
Första intryck av låten: Alltså, jag gillar vissa delar av melodin riktigt mycket och jag tycker det är en ganska fin låt. Dessutom nice att de sjunger på rumänska med ett budskap om alla rumäner som jobbar utomlands för att deras barn ska få en bättre framtid.
Intryck av repetitionerna: Bandet spelar rakt upp och ned med ledsna barn på skärmarna. Simpelt men funkar.
16. Georgien/Nina Sublatti: Warrior
Betyg: 4/5
Georgien debuterade 2007 och har likt sina grannländer i Kaukasus, Armenien och Azerbajdzjan, lyckats väl på kort tid. På fem av sex försök lyckades de alltid gå till final och där placera sig bland de 15 bästa. I år skickar de Nina Sublatti.
Första intryck av låten: Det är en snygg och bombastisk låt med en grym sångerska. Den sätter sig ganska direkt och med en snygg scenshow kan det nog ta sig långt.
Intryck av repetitionerna: Oj, det är läder och lack, fjädrar och korpsvart hår. Det är blixtar och dunder. Det är dramatiskt och häxigt. Me like!
Första semifinalen i Eurovision Song Contest 2015 sänds i SVT1 i kväll kl 21.