![](http://tvdags.se/blog/wp-content/uploads/2015/03/bloodline-ben-mendelsohn-kyle-chandler-1356x904.jpg)
Min fru och jag har varit i Floridas våtmarker i helgen. Det var stekande hett; klibbigt av svett, luftfuktiga pålandsvindar och tjockt träskvatten; och snart nog också pestsmittat av djupa familjekonflikter.
Jobbig resa? Nej, dödligt spännande!
Vi flög dit med Tv-soffan Airlines i fredags. Det var då hela säsong 1 av Damages-skaparna Kessler/Zelman/Kesslers nya dramaserie Bloodline släpptes på Netflix, och vi provianterade med kaffe, naturlakrits och whisky och kastade oss in i den noir-svarta släkttragedin som tog form på projektorduken.
Berättartekniken placerar tittaren på konstant mellanhand, vi får aldrig den centrala pusselbiten utan bitar precis i utkanten av fokus, och samma gäckande visuella storytelling sker i fotot.
Ja, det var länge sedan vi såg en dramaserie som gjorde hundratumsformatet sådan rättvisa som den inledningsvis Johan Renck-regisserade Bloodline. Inte bara storyn och dialogen har en ton av neo-noir, det gäller även kameraarbetet. Det finns mycket att gilla i fråga om skuggor och färger, åkningar och perspektivväxlingar, men mest fascinerande är ett slags distanserade närbilder, eller ska vi kalla dem intensiva porträtt på halvdistans..? Berättartekniken i sig placerar tittaren på konstant mellanhand, vi får aldrig den centrala pusselbiten utan bitar precis i utkanten av fokus, och det är som om samma gäckande visuella storytelling sker i fotot: vi kryper nästan närainpå människorna och situationerna, men bara nästan, så att i stället nyfikenheten blir den största förnimmelsen. Nyfikenheten på storyn, men lika mycket på rollfigurernas psykologi – deras reaktioner i stunden men också var dessa bottnar i bakgrundshistorien.
Bloodline handlar, likt en sorts Florida-version av Lars Noréns hotelltrilogi, om en strandhotellfamilj med en åldrad faderstyrann, en idylliserande mamma och fyra vuxna uppgivna barn som samlas för ett förljuget familjeföretags-event som snabbt går käpprätt åt helvete… Skådespelarna är fantastiska (Sam Shepard, Sissy Spacek, Kyle Chandler från Friday Night Lights!), och manuset inklusive dialogen i det närmaste perfekt. Det går många urstarka vuxendramaserier på tv just nu men ingen riktigt lika imponerande som Bloodline.
Kjells topp-10
- Bloodline (Netflix)
- The Jinx (HBO Nordic)
- The Americans (FX)
- Ordinary Lies (BBC)
- Empire (Fox)
- Better Call Saul (AMC/Netflix)
- Madam Secretary (CBS/Fox)
- Girls (HBO Nordic)
- iZombie (CW)
- Nashville (ABC/Viaplay)
Patriks topp-10
- American Crime (ABC)
- TableTop (Geek & Sundry)
- Unkind Women (KBS)
- Empire (Fox)
- iZombie (CW)
- Agents of S.H.I.E.L.D. (ABC/Kanal 11)
- Jane the Virgin (CW)
- The Americans (FX)
- Ordinary Lies (BBC)
- Better Call Saul (AMC/Netflix)
Blomdahls topp-5
- The Jinx (HBO Nordic)
- Better Call Saul (Netflix)
- Street Art Throwdown (Oxygen)
- Bloodline (Netflix)
- iZombie (CW)
Björns topp-5
- iZombie (CW)
- The Walking Dead (AMC/Kanal 9)
- The Jinx (HBO Nordic)
- Better Call Saul (Netflix)
- The Team (SVT)
Idas topp-5
- Mr Selfridge (SVT)
- Face Off (Syfy)
- iZombie (CW)
- Unbreakable Kimmy Schmidt (Netflix)
- The Walking Dead (AMC/Kanal 9)