Det dröjer inte många sekunder innanför entrén innan jag utsätts för en attack från ett gäng sjuåringar med ljussablar. Samtliga av mässans besökare under tolv år är beväpnade med dem och deras teknik är imponerande vass.
David Morrissey som nog de flesta känner igen som The Governor i The Walking Dead sitter outtröttligt och signerar bilder och byter ett par ord med fansen.
Det är två dagar sedan trailern till den nya filmen The Force Awakens kom och Star Wars-febern är utbredd, även om det är ett år kvar tills det att filmen går upp på biografer. Men i en genre som får allt fler uttrycksvägar blir det i kärlek och fascination för rymdsagan som de yngre och äldre besökarna kan mötas under sci fi-mässan. Franchisen är allt vad sci fi-mässan består av, rymden, fantasy, mörker, underhållning, nördvänlighet, då och nu.
När The Scandinavian Sci-Fi, Game and Film Convention återigen arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö fylls mässhallen av både genre-entusiaster och folk med ett mer generellt intresse för populärkultur. På årets schema fanns föredrag om hur en bäst gör för att överleva en zombieapokalyps, boksigneringar och ljussabelträning för barn (vilket förklarar den skickliga svingtekniken jag möttes av vid ingången).
»Sedan kanske inte alla är så insatta i filmerna och kan förstå alla referenser, utan vissa uppskattar mer det estetiska värdet från tidsperioden.«
Sedan är det givetvis gästerna som står högst upp på alla posters. David Morrissey som nog de flesta känner igen som The Governor i The Walking Dead sitter och outtröttligt signerar bilder och byter ett par ord med fansen. Kristian Nairn (Hordor i Game of Thrones), Jed Brophy (Sagan om Ringen och The Hobbit) och Star Wars-stjärnorna Kenny Baker (R2-D2) och David Prowse (Darth Vader) lika så.
I serieskaparen Oscar Hjelmgrens album Bortom rymdens mörker trängs sci fi-referenserna från 1970–80-tal med varandra (det är den fristående uppföljaren till De kom från rymdens mörker! – där gäller referenser till 1950-talet). Längst bak i seriealbumet finns dessutom en referenslista – sex sidor av film- och tv-titlar, från Ridley Scotts Alien och Blade Runner till Rocky IV och Outland. Den referenslistan är också en ganska bra beskrivning av hur den största delen av utbudet på mässan ser ut.
»De allra flesta som är intresserade av serien är män i 30–35-årsåldern«, berättar Oscar samtidigt som han organiserar seriealbumen på mässbordet. »Sedan kanske inte alla är så insatta i filmerna och kan förstå alla referenser, utan vissa uppskattar mer det estetiska värdet från tidsperioden.«
Joel Eklund blir ideligen stoppad av personer som vill ta bilder av honom utklädd till Bofur från The Hobbit.
För en stor del av utbudet är präglat av nostalgi från den epoken. Antagligen för att locka de nördar som nu skaffat jobb och har tjänat ihop tillräckligt med pengar för att ha råd att köpa en replika av en chestburster för ett par tusenlappar och betala 200 kronor för en bild med en birollsinnehavare från en favoritserie eller film. Men samtidigt syns tecken på en framåtrörelse bland montrarna – genom kanske främst spelvärlden föds nya älskade karaktärer och det skapar en mix av Starcraft och John Carpenter.
En av helgens stora höjdpunkter är cosplaytävlingen. Bland montrarna flanerar besökare utklädda till Lara Croft, Power Rangers och Jason från Halloween-filmerna planlöst omkring.
Som de flesta andra på plats har han varit fast i filmerna och seriernas värld sedan barndomen.
Men även om det finns en arrangerad tävling är mässans golv i sig en scen. Det tar tid för Joel Eklund att ta sig fram bland besökarna – han blir stoppad varje meter av personer som vill ta bilder av honom utklädd till Bofur från The Hobbit.
»Det är riktigt kul att se alla roliga miner när folk ser mig«, berättar han. »Jag började med cosplay för ett år sedan och när det var Comicon nyligen så fick jag pris för bästa karaktär, så det har gett mig blodad tand och jag bestämde mig därför för att komma hit också.«
Som de flesta andra på plats har han varit fast i filmerna och seriernas värld sedan barndomen – och ser cosplayandet som en fortsättning av det. Valet av karaktär är sprunget ur det också.
»Jag har alltid tyckt om The Hobbit och Sagan om ringen väldigt mycket. De är både roliga och känslosamma och det är den typ av karaktärer jag gillar, men det skulle vara roligt att vara någon ond just därför också…« hinner han berätta innan det kommer fram ett gäng barn med ljussablar och vill ta en bild, och då har inte ens Bofur särskilt mycket att säga till om.