I min årsbästalista går det att se några mönster. Till exempel att jag är svag för serier med välskrivna kvinnokaraktärer. Att realityprogram och drama- och komediserier innehar samma status i min bok. Att tre tv-serier på listan, Southland, Enlightened och Nikita, har lagts ner under året. Att endast ett svensk program, utmärkt castade Hela Sverige bakar, kvalade in på listan.
Om ni tycker er sakna vissa »självklara« serier på listan så är förklaringen troligtvis min aversion för tv-serier som mest intresserar sig för vita heterosexuella mäns liv.
1. Southland (TNT)
En av de bästa tv-serier som någonsin gjorts tackade för sig i år. Efter fem lysande säsonger sa Southland farväl och det var alldeles för tidigt. Den sista säsongen visade att det fanns mycket kvar att berätta och bjöd på så många gripande scener, så många WTF-ögonblick, att den gick ut med samma bang som den kom med 2009. Den största sorgen är att lysande Regina King och Michael Cudlitz aldrig överöstes av de utmärkelser de förtjänade för två av 2000-talets mest minnesvärda karaktärer.
2. The Fall (BBC Two)
I Prime Suspects spår kom denna lysande närstudie i en massmördares/familjefars psyke. Spänningen låg inte i vem som var ansvarig för morden på unga kvinnor i Belfast, eftersom det avslöjades två minuter in i första avsnittet, utan i psykologin bakom både Paul Spectors dödande och poliskommissarie Stella Gibsons jakt efter honom. Skådespeleriet höll världsklass. Gillian Andersons kyliga och självsäkra Stella Gibson är en av de mest intressanta kvinnokaraktärer jag sett de senaste åren. Jamie Dornan i sin tur stod för årets genombrott när han lyckades skapa både rädsla och sympati för en massmördare.
3. The Good Wife (CBS)
The Good Wife har alltid hållit världsklass både i berättande och skådespeleri, men den hittade en ny växel i och med säsong 5. Plötsligt kastades allt upp i luften, och det kaoset håller fortfarande att redas ut. Alicia och Wills relation, som alltid varit seriens hjärta, omvandlades plötsligt till en av sorg, besvikelse och ilska. Dessa råa nya känslor gav ny luft till serien. Jag längtar efter fortsättningen.
4. The Fosters (ABC Family)
Utan att överdriva kan jag konstatera att The Fosters är den bästa familjeserien jag någonsin sett. Med ett lesbiskt par med adoptiv- och fosterbarn i centrum balanserade den under första halvan av säsong 1 komplexa frågor rörande kön, sexualitet, etnicitet och familj på ett skickligt och berörande sätt. Trots att den hanterade familjära ämnen för genren så gjorde den det på ett så välskrivet och välspelat sätt att den tog familjeserien in på 2010-talet.
5. The Mindy Project (Fox)
The Mindy Project borde egentligen heta The Mindy och Danny Show. Deras fina och roliga will they or won't they-relation är seriens bultande hjärta. Jag både vill och inte vill att de ska bli ihop. Just det är faktiskt det bästa betyg jag kan ge en serie där huvudkaraktären är så besatt av romantiska komedier att hon gör allt för att få leva i en. Scenen där Danny gjorde en fantastisk koreografi till Aaliyahs Try Again för att muntra upp Mindy är kanske det mest romantiska jag någonsin sett. Chris Messina borde vinna en Emmy bara för den insatsen.
6. The Americans (FX)
Det skulle krävas ett komplicerat äktenskapsdrama mellan ryska spioner på 1980-talet för att ge Keri Russell sin bästa roll sedan Felicity. Hon och Matthew Rhys är knäckande bra i en serie som med stor detaljrikedom skildrar en nervig och dramatisk tid ur historien. Tänk att old school-spioneri innan teknikens framsteg kunde vara så spännande. Lägg till ett fantastiskt soundtrack och du har en av årets bästa nya serier.
7. RuPaul's Drag Race (Logo)
RuPaul's Drag Race har bara blivit bättre för varje år. Jag trodde inte den skulle kunna toppa säsong 4:s fierce queens Sharon Needles, Latrice Royale och Chad Michaels, men säsong 5 var minst lika bra. Med fantastiska karaktärer som Jinkx Monsoon, Alaska och Detox och ännu roligare deltävlingar lyfte sig världens mest underhållande realityserie ännu ett snäpp. Ge mig säsong 6 nu!
8. Enlightened (HBO)
Seriens skapare Laura Dern och Mike White lyfte Enlightened till nya höjder under dess andra och tyvärr sista säsong. Ingen tv-serie har bättre skildrat det oftast så förljugna i människor som har »hittat« sig själva och vill trycka ned sina insikter i andra människors halsar. Just därför var det berörande att se Laura Derns Amy gå från plågsamt självupptagen till att faktiskt få göra en skillnad.
9. My Mad Fat Diary (E4)
En riktig pärla till ungdomsserie som lyckades kombinera det mörka - självhat, depression, hela jävla tonåren – med en energi och humor som gjorde den till en av årets mest engagerande serier. Sharon Rooney som huvudkaraktären Rae Earl är ett riktigt fynd. Dessutom var det fint att återse Claire Rushbrook i en riktigt bra roll som Raes mamma.
10. The X Factor UK (ITV)
Det var kanske inte talangtävlingens starkaste säsong, men trots det bjöd den på en underhållning och dramatik som ingen annan talangtävling kom i närheten av. Den kastade in nya moment och testade nya grepp, vilket den ska ha kredd för. En talangtävling som inte utvecklas dör. I'm looking at you svenska Idol.
11. The Face UK (Sky Living)
12. Veep (HBO)
13. Nikita (The CW)
14. Time of Death (Showtime)
15. Parks & Recreation (NBC)
16. Hela Sverige bakar (Sjuan)
17. In the Flesh (BBC)
18. Educating Yorkshire (Channel 4)
19. Great British Sewing Bee (BBC Two)
20. The Office (NBC)
21. Web Therapy (Showtime)
22. Inside Amy (Comedy Central)
23. Nurse Jackie (Showtime)
24. Long Lost Family (ITV)
25. Run (Channel 4)
Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen TV-året 2013!