SVT Play tappade ett stort antal tittare i vintras jämfört med förra vintern, skriver Göteborgs-Posten i dag. Månaderna januari–april 2014 hade playtjänsten 107 miljoner starter, att jämföra med 161 miljoner under samma period 2013. Sett enbart som siffror på ett kalkylark kan en sådan nedgång inte beskrivas som något annat än en katastrof.
Men några saker bör poängteras innan vi målar fan på väggen för den svenska tv-marknadens flaggskepp inom streaming. För det första inbegriper denna period i år den första gång i svensk tv-historia som ett OS arrangerats utan att visas av SVT. Sändningarna från vinter-OS i Sotji streamades på Viaplay, och tog säkerligen en hel del publik från public service-jätten. Nu pågick visserligen OS bara under två veckor av den fyra månader långa mätperioden, men ändå, playtittandet under dessa veckor bör ha nått bottennoteringar hos SVT.
SVT Play möter tuffare konkurrens än någonsin. Dygnet har fortfarande bara 24 timmar och övriga streamingtjänster blir allt mer populära, klart det påverkar SVT:s andel av streamingkakan.
En annan osäkerhetsfaktor som artikeln inte belyser är vad GP:s mätning täcker. SVT har ju valt att sprida ut sina playtjänster genom satsningar som SVT Flow och den nya Barnkanalen-appen. Båda dessa satsningar kom visserligen först i april, men räknas starterna där in i siffran 107 miljoner eller bör dessa läggas till? Oklart.
GP får också på onsdagsförmiddagen visst mothugg på sin artikel från mätinstitutet som de använt för att få fram siffrorna till artikeln. Magnus Anhelm som är vd på MMS skriver på Twitter att bilden av SVT som förmedlas inte stämmer. »Absolut inget ras för SVT Play. Färre starter, men bitvis ökande tittartid«, konstaterar han, och tillägger senare att »oron på SVT just nu handlar inte om Play utan om linjärt«.
Men oavsett detta är det tveklöst så att SVT Play i dag möter tuffare konkurrens än någonsin. Dygnet har fortfarande bara 24 timmar och övriga streamingtjänster blir allt mer populära, klart det påverkar SVT:s andel av streamingkakan. Netflix har blivit många barnfamiljers favorit med sitt stora arkiv av tecknade barnprogram, men där måste jag säga att jag tror att den nya Barnkanalen-appen är ett genialt motdrag av SVT, åtminstone i vårt hem används den av familjens fyraåring i samma utsträckning som Netflix på iPaden. Kunde de bara försöka göra en TV4 och få in den appen även i Apple TV (och varför inte även Chromecast) skulle deras siffror öka ytterligare. Nu lär dock SVT:s policy gällande hur de ska förhålla sig till företag som Apple och Google kanske stoppa det, men drömma kan man ju.
Lena Glaser som är programdirektör för SVT:s interaktiva utbud säger till GP att de är medvetna om att antalet starter minskat samt att de funderar över hur de ska ta sig vidare från den utplaning vad gäller unika besökare som de också säger sig ha sett. Satsningen på SVT Flow bör nog ses i bakgrund av det. Men är spridning av plattformarna rätt väg att gå? Jag är fortsatt skeptisk i den frågan, med undantag gällande Barnkanalen, för det handlar om en så specifik publik med särskilda behov. Kanske kan den kommande relanseringen av SVT Play hjälpa, den som känner sig hugad kan redan i dag testa denna i en betaversion.
En fundering som slängdes fram av Billy Rimgard när TVdags-redaktionen diskuterade det här nu på morgonen är hur streamingtjänster som SVT Play påverkas av operatörernas allt snävare gränser när det kommer till mobilsurf. Slötittandet under kollektivresan hem från jobbet, har de minskat i antal när surfpotten allt snabbare äts upp? Kan MMS se vilka andelar av tittandet som sker via mobila respektive fasta uppkopplingar, och hur de förändras över tid?
Och den här förändringen i antalet starter kontra den totala tittartiden, hur ska den tolkas, och är den unik för SVT eller berör den också TV4 Play och Viaplay? Det finns mycket kvar att utforska här – och egentligen mycket lite att bygga katastrofrubriker på.