Efter två fantastiskt spännande semifinaler är det i kväll äntligen dags för final i Eurovision Song Contest! Det allra sjukaste är att mina tre absoluta favoritbidrag i år, Sverige, Nederländerna och Österrike, också är de jag tror gör upp om segern. Förvisso kan säkert Ukrainas upptempo-bidrag, Armeniens dramatiska ballad och Storbritanniens överraskande catchiga bidrag kanske lägga sig i, men vindarna blåser åt Sverige, Nederländerna och Österrikes håll.
Jag tror faktiskt att Österrike tar det framför Sverige och Nederländerna. Det skulle i sådana fall vara fantastiskt.
Sverige har varit en av favoriterna under hela tävlingen och efter Sanna Nielsens grymma framträdande i tisdags toppar den många listor. Den är det traditionella valet skulle jag påstå, om publiken fortsätter senare års trend att rösta på det mest direkta popbidraget. Nederländerna å andra sidan hade nog få räknat med innan tävlingen, men den vackra countrylåten och snygga scenshowen har knockat många och seglat upp på Itunes-listor runt om i Europa. Jag tror att den får många »vuxenröster« från de som tycker att det är »bra på riktigt« jämfört med resten av startfältet.
Slutligen, Österrike som i Conchita Wurst har fått en riktig superstar i Eurovision-sammanhanget. Inte nog med att själva bidraget är fantastiskt välsjunget och Shirley Bassey-pampigt, stödet för Conchita, och därmed mot den homofobi hon har fått utstå, har varit massivt. Jag tror att många vill ta ställning genom att rösta på bidraget.
Så vem vinner? Jag tror faktiskt att Österrike tar det framför Sverige och Nederländerna. Det skulle i sådana fall vara fantastiskt. Vilket så klart en vinst för Sverige också vore, eller en för lysande Nederländerna. Vilket som lär det bli en ohyggligt spännande final!
Så här tror jag att topp 10 kommer att se ut:
- Österrike
- Sverige
- Nederländerna
- Armenien
- Ukraina
- Storbritannien
- Ungern
- Malta
- Norge
- Grekland
1. Ukraina/Maria Yaremchuk: Tick-Tock
Betyg: 3
+ Ett av få bra upptempobidrag. Den Katy Perry-aktiga showen med ekorrhjul och det faktum att Maria sjunger alldeles strålande kan göra den till en toppkandidat.
– Låten är trots allt lite svag och inte så direkt som vinnarlåtar brukar vara när de kommer från den här genren.
2. Vitryssland/Teo: Cheesecake
Betyg: 0
+ Ingenting.
– Detta är helt uselt. Det här är cheesy, det är fult, det är pinsamt dåligt. Teo har fyra män som »dansar« bakom honom. De försöker se ut som coola players, men framstår bara som sliskiga typer som säkert försöker ragga på allt som rör på sig på krogen.
3. Azerbajdzjan/Dilara Kazimova: Start a Fire
Betyg: 4
+ Det är en skitnygg, om än lite pretentiös, låt med östeuropeiska influenser som sjungs alldeles utmärkt av Dilara. Scenshowen är snygg och dramatisk med luftakrobatik.
– Låten är för odirekt och lite för allvarligt vuxen för att hävda sig mot de mer direkta poppiga bidragen.
4. Island/Pollapönk: No Prejudice
Betyg: 2
+ Pollapönk (älskar namnet!) har ett för i år extra viktigt anti-diskrimineringsbudskap. Gubbarna är charmiga i sina färgglada kostymer.
– Låten är alldeles för svag. Den lär konkurreras ut av Frankrikes lika färgglada men bättre bidrag.
5. Norge/Carl Espen: Silent Storm
Betyg: 4
+ Detta är tveklöst en av årets allra bästa låtar. En avskalad och innerlig ballad som sjungs med så mycket känsla av Carl Espen att jag får rysningar.
– Även om den blir pampig på scen så sjöng Carl lite svajigt i semifinalen och i detta balladtunga år har den inte det momentum som krävs för den absoluta toppen.
6. Rumänien/Paula Seling & Ovi: Miracle
Betyg: 2
+ Det är en klassisk schlagerlåt som kan attrahera äldre mer traditionella målgrupper.
– Ett märkligt runt piano och en scenshow som har så många märkliga element att en blir helt snurrig.
7. Armenien/Aram MP3: Not Alone
Betyg: 3
+ Dramatisk och modern pianoballad à la One Republic som sätter sig direkt. Favorittippad, bra stöd från många östländer.
– Även om scenshowen är hyfsat snygg med ett mörkblått stormhav som växlar till illrött eldinferno i klimax hade låtens dramatik behövt mer. Aram sjunger dessutom sisådär och knullar inte direkt med kameran.
8. Montenegro/Sergej Ćetković: Moj Svijet
Betyg: 3
+ Montenegro är ensam med en balkanballad i år och den är oerhört fin på ett klassiskt sätt. Scenshowen är snygg med isdansös och sagolandskap.
– Den är ingen ny Molitva. Den har inte det där lilla extra som kräver ens uppmärksamhet. Men lär räcka till en topp 15-placering.
9. Polen/Donatan & Cleo: My Słowianie - We Are Slavic
Betyg: 2
+ Scenshowen med djupa urringningar och en kvinna som porrigt kärnar smör står ut från mängden. Så gör även låten med sin mix av Gwen Stefani, N-Dubz och polsk folkmusik.
– Det är sexism deluxe blandat med nationalism. Det gör mig spyfärdig, men tyvärr säljer sexism.
10. Grekland/Freaky Fortune feat. Risky Kidd: Rise Up
Betyg: 3
+ En ganska tjatig men effektiv dansdänga som fastnar i skallen på en trots att den saknar en refräng. Det är som en enda lång hook, och de fastnar ju så att säga. Lär locka ungdomsröster.
– Svajig sång och gruppens egna dansande känns som taget från valfri klubb vid 03.00-strecket.
11. Österrike/Conchita Wurst: Rise Like A Phoenix
Betyg: 5
+ Conchita Wurst är fantastisk inte bara för att hon vågar bryta mot normer utan för att hon har en sjuhelvetes bra röst och ett bidrag som är så snyggt och pampigt att hon blåser den mesta av konkurrensen av banan. Inget annat bidrag har så stort stöd av Eurovision-fansen. Jublet ville aldrig sluta i arenan i torsdagens semifinal.
– Frågan är om den kommer få tillräckligt med röster från östländerna. Förhoppningsvis spelar det ingen roll.
12. Tyskland/Elaiza: Is It Right
Betyg: 2
+ Detta är en enerverande liten låt som sätter sig på hjärnan efter tio sekunder. Vilket förstås alltid är ett plus i ett startfält med 25 andra bidrag.
– Låten känns lite för långsam och tråkig. Den saknar det där lilla extra. Summa summarum blir det nog en hyfsad placering ändå.
13. Sverige/Sanna Nielsen: Undo
Betyg: 5
+ Det är en pampig och modern popballad med en mördarrefräng som sätter sig direkt. Sanna sjunger skiten ut låten. Scenshowen är ursnygg i all sin enkelhet. Favorittippad av många att vinna.
– Varken låten, artisten eller framträdandet kan lastas. Det enda orosmolnet är att i ett balladtungt år riskerar den att bli en i mängden.
14. Frankrike/Twin Twin: Moustache
Betyg: 3
+ Moustache är en av årets mest moderna låtar och gruppens glada framträdande lär nog liva upp en hel del.
– Frankrike har av någon anledning svårt att få röster när de gör intressanta poputflykter. De lyckas alltid bättre när de skickar en innerlig kärleksballad.
15. Ryssland/Tolmachevy Sisters: Shine
Betyg: 1
+ Scenshowen är ambitiös med gungställning, utstyrsel tagen från Madonnas 90-tal och systrarna sjunger bra.
– Låtens »shine and be happy«-budskap rimmar illa med Rysslands homofoba och våldsamma politik. Bidraget buades ut av publiken när det gick vidare. Låten är trots sina Vanessa Paradis-vibbar alldeles för lättviktig.
16. Italien/Emma Marrone: La Mia Cittá
Betyg: 3
+ Jag gillar att Italien sedan de komma tillbaka till tävlingen ställer upp med bidrag som känns väldigt italienska. Detta är rockigt och charmigt och Emma låter lite som ung Gianna Nannini. Det är en stor komplimang.
– Den kommer att försvinna i mängden. Italien får alltid hyfsat med röster, men få kommer nog minnas denna när alla bidrag har sjungits.
17. Slovenien/Tinkara Kovač: Round And Round
Betyg: 3
+ Denna blandning av balkanrytmer och rak popmelodi är faktiskt riktigt bra.
– Tinkara i sin blåa klänning med axelvaddar är förvillande lik någon elak styvmor från en Disney-film och gör den hyfsat moderna låten oändligt mer mossig.
18. Finland/Softengine: Something Better
Betyg: 3
+ Finländska motsvarigheten i till populära pojkrockbanden The Vamps och 5 Seconds of Summer har nog en egen publik då de är ensamma i sin genre i tävlingen i år.
– Scenshowen är blaha och pojkarna borde lära sig pojkbandstricken för att charma brallorna av publiken.
19. Spanien/Ruth Lorenzo: Dancing In The Rain
Betyg: 3
+ Ruth är en gammal X Factor UK-finalist och hon ställer upp med en för sammanhanget riktigt bra popballad. Det är fläskigt på ett modernt sätt och Ruth sjunger fantastiskt.
– Jag tror att den kommer att ätas upp levande av Sverige, Österrike och Armenien som har mer vind i seglen för sina monsterballader.
20. Schweiz/Sebalter: Hunter of Stars
Betyg: 2
+ Det är käck gitarrpop som varken förnärmar eller förför. Det är småtrevligt, men småtrevligt vinner inte den här tävlingen.
– Det är för anonymt och Malta har ett snarlikt men betydligt bättre bidrag.
21. Ungern/Kállay-Saunders: Running
Betyg: 3
+ En av årets mest direkta poplåtar som dessutom växlar upp i tempo. Den har en stark refräng bra sångare och en effektiv scenshow med två dansare som agerar ut låtens tunga tema.
– Låtens väldigt allvarliga ångestframkallande text om en utsatt liten flicka kan i sammanhanget vara too much. Å andra sidan kan det, om den lyckas beröra människor, göra att den vinner.
22. Malta/Firelight: Coming Home
Betyg: 3
+ Det charmigt och mysigt när Mumsford & Sons möter 1970-talstrubadurpop. Jag gillar den manlige sångarens röst och det är feelgood på ett sätt få bidrag är i år.
– Det är lite väl käckt emellanåt, men det lär räcka till en placering inom topp 10 ändå.
23. Danmark/Basim: Cliché Love Song
Betyg: 0
+ Någon jävel kommer säkert tycka att den är catchig.
– Jag hatar den här överkäcka låten. Basim försöker vara Bruno Mars men har varken the look eller rösten. Det är tveklöst en av årets sämsta låtar, men är nog tillräckligt catchy för att lyckas få en hyfsad placering ändå.
24. Nederländerna/The Common Linnets: Calm After the Storm
Betyg: 5
+ Det här är min absoluta favoritlåt i årets tävling. Den går tvärtemot alla Eurovision-normer och är en enkel, innerlig och fruktansvärt vacker countrylåt framförd av två lysande sångare. Scenshowen i svart och vitt och nära inzoomningar på Ilse och Waylon är fantastiskt snygg. De har fått massivt positivt stöd i sociala medier och klättrar på Europas Itunes-listor.
– Det är trots allt en för sammanhanget ovanlig låt och går kanske inte hem så brett över Europa som krävs för att vinna.
25. San Marino/Valentina Monetta: Maybe (Forse)
Betyg: 1
+ Det är kul att Valentina på tredje försöket äntligen tog sig till final. That's it. För varken låten eller framträdandet är något att hurra åt.
– Låten är en oerhört tråkig tripp till Disneyland. Scenshowen förstärker intrycket av att San Marino verkar ha missat de senaste 20 årens popmusik.
26. Storbritannien/Molly: Children Of The Universe
Betyg: 3
+ Molly har en cool röst och låten är quirky charmig pop. Den är mer direkt, men ändå annorlunda, för att attrahera olika målgrupper.
– Låten går lite på tomgång efter ett tag och dess flumbudskap blir lite too much. Den har inte momentum för den absoluta toppstriden, men lär ge Storbritanniens bästa placering på många år.
Finalen av Eurovision Song Contest sänds på SVT1 i kväll kl 21.