I söndags – efter Moviezines senaste magplask – skrev vi om önskan att få en fördjupad debatt ur ett branschperspektiv om nedsläckningen av Swefilmer och streamingbranschen:
»Vi skulle väldigt gärna se en fördjupad debatt, inte minst ur branschperspektiv. Men Moviezine-skribentens text är en usel startpunkt. Dels är den redan motsagd av Plejmos egen vd, dels bygger den på en grundpremiss som är fullständigt falsk. »Alla de filmer och tv-serier som ni älskar att konsumera via sajter som dessa gör inget annat än missgynnas av ert beteende«, skriver han som sagt – men branschen har, vilket vi gick igenom i detalj häromdagen, vittnat om hur stora PR-värden fildelningen och fulstreamingen har. Som Time Warners vd Jeffrey Bewkes sagt: »Vi har levt med piratkopiering i 20–30 år och vår slutsats i dag är att den leder till fler betalande kunder och ett mer välmående bolag."
Att merparten av filmhistorien redan är betald, många gånger om, har Anders Nilsson märkligt nog inte en enda tanke om.
I går fick vi ännu en debattartikel. Men det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Moviezine, som talande nog inte haft en enda problematiserande tanke om Swefilmer-caset, kallade nu in det tunga gardet i form av Johan Falk-regissören och showrunnern Anders Nilsson, som i en rätt sorglig och rörig text lägger fram hur ett Spotify för film skulle se ut:
»Film kostar både i Sverige och i USA ganska exakt 100 gånger mer att tillverka per spelminut än vad professionell musik kostar att tillverka. Spotify kostar (om man vill slippa all jäkla reklam) 99:- kronor i månaden. Ett Film-Spotify skulle alltså kosta 100 gånger mer. Alltså 9 900 kronor i månaden.«
Ja, ni ser nivån. Det är ingen raketforskning direkt. Och med den där logiken så skulle väl en biobiljett egentligen gå på runt 12 000 kr?
Och den lilla detaljen att merparten av filmhistorien redan är betald, många gånger om, och att det är upp till bolagen att sluta bete sig som att de ännu en gång ska kunna ta betalt för den på exakt samma sätt (eller för den delen dyrare) är väl det främsta hindret för att åtminstone börja bygga en »filmens Spotify«. Detta har Anders Nilsson märkligt nog inte en enda tanke om.
Det har han dock om sin egen Johan Falk-serie, vill vi lova! »När en serie som Johan Falk visas på sin huvudkanal i Sverige så blir det lite av ett event«, skriver han (vår kursivering), och fortsätter: »Seriens direkta reklamintäkter på tv kan aldrig i sig väga upp kostnaden att tillverka serien. Men en ny serie, som Johan Falk, blir som ett flaggskepp. Precis som House of Cards är ett flaggskepp för Netflix, eller Vikings är ett flaggskepp för History Channel.«
Det känns provocerande att han tar upp »event«-argumentet eftersom detta är exakt det vi tog upp som det viktigaste argumentet varför extremt många svenska tonårstjejer använde fulstreamingsajten Swefilmer: för att det är ett event att kolla Pretty Little Liars ihop med resten av den globala fan-communityn.
Vi önskar att drivande piratjägare och branschpersoner som Anders Nilsson slutade förvränga och hårdvinkla verkligheten, och låtsas som om många av deras kolleger både här och internationellt inte sluter upp bakom deras svartvita syn. Nilsson hoppas på någon sorts teknologisk Oppfinnar-Jocke som ska knäcka nöten. Well, Nilsson, Oppfinnar-Jocke har redan gjort sitt många gånger om i den här frågan – utvecklat torrent- och streamingteknik och lösningar för global teknisk distribution. Det är bara rättighetsproblemen – främst undermålig tillgänglighet och regionala lås – som återstår att lösa nu och dessa kan bara branschen fixa.