Det enda jag haft emot polisdramaserien Line of Duty är egentligen en konsekvens av dess kvalitet: av att höga tittarsiffror, kritikersuccé och exportframgångar låser fast serieskaparen Jed Mercurio i en genre som, trots allt, inte är hans allra bästa.
Självklart ser gärna fler säsonger av en av de starkaste brittiska kriminalserierna på många år, men när den i sig glädjande nyheten kom förra våren om att Line of Duty förlängs med både en tredje och en fjärde säsong kunde jag inte låta bli att sörja en liten smula. Ty hur bra Line of Duty än är så kan jag inte – kommer jag aldrig att kunna – släppa Jed Mercurio som den bäste sjukhusdramaserieskaparen någonsin.
Ett mästerverk i syntesen mellan brutalt operationsdrama och politiskt spel bakom kulisserna utfört under 40 minuters »realtid«, en förnyelse av 24-greppet jag inte trodde var möjlig.
Ända sedan jag såg och besattes av klassiska St Elsewhere (kallades Akuten i svensk tv) under större delen av 1980-talet har mitt tv-hjärta klappat lite extra för de starkaste sjukhusserierna. För de flesta innebär detta ett spann mellan Cityakuten och House, två serier även jag älskat inifrån och ut (och jag tror inte att jag – eller någon annan, i Sverige i alla fall – skrivit mer om någon tv-serie än jag gjort om House), men så hände något, för exakt tio år sedan, som förändrade spelreglerna för genren.
Den före detta NHS-läkaren Jed Mercurio hade BBC-premiär för sjukhusdramat Bodies (hans andra serie i genren, förövningen hette Cardiac Arrest) och jag fullständigt förstenades av spänning och engagemang i tv-soffan. Så här trovärdigt hade en modern sjukhusmiljö aldrig tidigare skildrats, därtill med en story där både ledningspolitik och personalrelationer surrades fast med thriller-strypgrepp. I valet mellan Line of Duty och en ny säsong av Bodies hade jag, fortfarande, valt Bodies.
Men nu visar det sig att vi, och Jed Mercurio, inte behöver göra det valet. I BBC-glappet mellan säsong 2 och 3 av Line of Duty (den senare är planerad för slutet av 2015) har Mercurio inlett ett förhållande med brittiska betalkanalen Sky och återvänt till sjukhusdramat med Critical:
En extremt dramatisk serie i 13 delar om ett medicinskt »elitförband« på ett sjukhus, ett Major Trauma Centre, som brottas med å ena sidan chockartade, komplexa kroppsskador, å andra sidan både interna konflikter och extern sjukhuspolitisk problematik.
Första avsnittet, som gick i Storbritannien i tisdags, var ett mästerverk i syntesen mellan brutalt operationsdrama och politiskt spel bakom kulisserna, dessutom utfört under 40 minuters »realtid«, en förnyelse av 24-greppet (komplett med digital klocka, fast reell, på operationsrumsväggen!) jag inte trodde var möjlig.
Jed Mercurio överträffar sig själv redan i set-upen, faktiskt, och briljerar som få andra serieskapare överhuvudtaget är kapabla till – och som om det inte var nog med hur han jonglerar med storyns olika nivåer och set-upens olika utmaningar: som en extra, närmast provocerande retfull utmaning mot sin publik håller han inne med seriens största stjärna Lennie James under nästan hela det första avsnittet; denne träder in i handlingen först i och med att han nås av ett telefonsamtal i sista minuten – och då har jag redan gapat av spänning, blundat av chock, gråtit en skvätt samt kittlats av den blottade djupare intrigen under slutminuterna.
Välkommen hem, Jed Mercurio!
Sky har lagt ut en liten specialare om Lennie James…
… och lite mer fördjupning om casten i stort:
Och som en liten videobonus, här är hela första avsnittet av Mercurios genombrottsserie Bodies från 2004, fortfarande den starkaste sjukhusserie som gjorts:
Kjells topp-10
- Critical (Sky)
- The Americans (FX)
- Joy Division (BBC)
- Better Call Saul (Netflix)
- Empire (Fox)
- House of Cards (Netflix)
- The Jinx (HBO Nordic)
- Banshee (Cinemax/HBO Nordic)
- The Casual Vacancy (BBC)
- Looking (HBO Nordic)
Anna-Karins topp 5
- Vikings (History/HBO Nordic)
- Ascension (CBC)
- Looking (HBO Nordic/C More)
- Girls (HBO Nordic/C More)
- Nashville (ABC/Viaplay)
Patriks topp-10
- Parks and Recreation (NBC/C More)
- Fool's Love (tvN/Viki)
- The Americans (FX)
- Louis CK: Live at the Comedy Store (www.louisck.net)
- It's Always Sunny in Philadelphia (FX)
- Wizard Wars (Syfy)
- Agent Carter (ABC/Netflix)
- Heard It Through the Grapevine (SBS/Viki)
- Empire (Fox)
- Fresh Off the Boat (ABC)
Blomdahls topp-10
- Togetherness (HBO Nordic)
- Suits (USA Network)
- Banshee (Cinemax/HBO Nordic)
- Looking (HBO Nordic)
- Sveriges mästerkock (TV4)
- Girls (HBO Nordic)
- Vikings (HBO Nordic)
- Street Art Throwdown (Oxygen)
- The Walking Dead (AMC)
- Better Call Saul (Netflix)
Saras topp-10
- Parks and Recreation (NBC/C More)
- Looking (HBO/C More)
- The Walking Dead (AMC)
- Girls (HBO/C More)
- Saturday Night Live: 40th anniversary special (NBC/Kanal 9)
- The Voice US (NBC)
- Melodifestivalen (SVT)
- Face Off (Syfy)
- Akuten (BBC/SVT)
- The Voice UK (BBC)
Idas topp-5
- Parks and Recreation (NBC/C More)
- Agent Carter (ABC/Netflix)
- Mr Selfridge (ITV)
- Togetherness (HBO/HBO Nordic)
- Face Off (Syfy)
Jimmys topp-5
- The Walking Dead (AMC/Kanal 9)
- Girls (HBO Nordic/C More)
- Togetherness (HBO Nordic)
- House of Cards (Netflix)
- Ullared (Kanal 5)Hateffs topp-5
Hateffs topp-5
- House of Cards (Netflix)
- Broad City (Comedy Central)
- Person of Interest (CBS/C More)
- Last Week Tonight with John Oliver (HBO Nordic)
- The Jinx (HBO Nordic)