![](http://tvdags.se/blog/wp-content/uploads/2015/02/kallaFB3.jpg)
Mattias Dahlström: Ge oss din snabba sammanfattning så här långt, Henrik!
Henrik Petersson: Väntad norsk dominans, kul ryskt guld, alldeles för långa sprintbanor och sedan gillar man ju de flippade vallaloppen där allt ställs på ändan – som damernas 10 km i går.
Mattias Dahlström: Ja, det var ju ett lopp som händer en gång vart tionde år, på sin höjd, men just därför var det så kul också. Jag tror inte att, säg, Johaug hade varit lika himlastormande glad över ett brons som dagens högst otippade medaljör Gregg.
Gillar diskussionen som uppstod om Kallas taktikval i skiathlonen. Där var Vacchi på Eurosport snabbare och bättre än SVT, men det var en relevant bra diskussion som behövdes.
Henrik Petersson: Det behövs ju också att andra länder än de vanliga tar medaljer. Rom byggs verkligen inte på en dag i skidvärlden – det är ju fortfarande en marginalsport i USA. Alex Harveys medaljer är också viktiga och kul.
Och folkfesten gör mycket för underhållningen om det är i ett land med mycket publik. Stämningen går ju genom rutan.
Mattias Dahlström: Det har varit ett bra mästerskap för sporten i stort, helt enkelt. Medaljörer från hela skidvärlden och mycket folk på läktarna. Samtidigt ser man hur gamla stornationer som Tyskland och Italien har hamnat efter.
Du skrev att sprintbanorna var för långa. Jag håller med. Jag föredrar att de är extremt korta, men väldigt krävande. Det är ju explosiviteten man vill se.
Henrik Petersson: Banorna i Östersund veckan innan var häftiga, korta och explosiva men också med en närhet till publiken. Sprintstafetterna, som fortfarande känns som en väldigt konstgjord disciplin, gynnade distansåkarna för mycket. Vanliga sprintåkare missgynnas.
Fast man gillar ju mördarbacken: krävande, lång och med mycket publik på båda sidorna. Jag ser verkligen fram emot stafetterna och helgens masstarter när attackerna kommer.
Mattias Dahlström: Stafetterna kommer bli sjukt spännande. Hur skulle du formera de svenska lagen?
På herrsidan lutar jag åt Rickardsson. Det gör jag alltid. Allra mest av estetiska skäl. Jag tycker han åker så vackert.
Henrik Petersson: Jag säger Wikén-Bleckur-Rydqvist-Kalla, Wikén går ändå före Stina Nilsson. Jag fegar lite och går på rutin. Ska nog till liknande väder som i dag för att det ska bli guld. Olsson-Halfvarsson-Hellner är givna och sedan Nelson eller Rickardsson på första. Beror lite på hur Rickardsson är efter förkylning.
Mattias Dahlström: Mitt problem är att jag vill ha både Rydqvist och Nilsson, men det går ju inte riktigt ihop. För båda ska ju vara på fristilssträckor i så fall. Men jag lutar åt Wikén-Bleckur-Kalla-Nilsson. Mest för att jag vill se ännu mer av Stina.
Henrik Petersson: Klart det är spännande och lockande, och kanske är det mer för guld än för att säkra medalj.
Mattias Dahlström: På herrsidan lutar jag åt Rickardsson. Det gör jag alltid. Allra mest av estetiska skäl. Jag tycker han åker så vackert.
Henrik Petersson: Det är fint med långa stilrena diagonalsteg.
Mattias Dahlström: Absolut. Efter tisdagens utklassning, låt vara efter norskt vallastrul och märkligt väder – hur mycket måste övriga nationer dra ifrån Kalla för att hon inte ska kunna gå ikapp?
Henrik Petersson: Bra fråga. Det går inte att använda dagens lopp som referens. Säkert många som har blivit förvirrade av dagens tävling, förbundskaptener till expertkommentatorer. Jag tror hon tar 30 sekunder på alla lag utom Norge.
Mattias Dahlström: Vad tycker du om sändningarna så här långt?
Henrik Petersson: Det är en konst att göra bra mixed zon-intervjuer. Ingen skugga ska egentligen falla på den som misslyckas. Men nu har det gått över till att bli för mycket om känslor och tankar. Jag vill ha frågor om konkreta saker från loppet. Nu blir det mer: »Hur tänker du där, hur känner du där, hur glad är du?«
Mattias Dahlström: Jag har själv gjort mixed zone-intervjuer, om än i helt andra sammanhang, så jag vet hur svårt det är. Men med det sagt: Jag håller helt med. Efter-loppet-intervjuerna har varit en svaghet så här långt.
Mixed zon-intervjuerna blir för mycket om känslor och tankar. Jag vill ha frågor om konkreta saker från loppet. Nu blir det mer: »Hur tänker du där, hur känner du där, hur glad är du?«
Henrik Petersson: Jag kanske missade, men det ställdes väl aldrig några frågor om de många tjuvstarterna i sprinten. Berodde det på något? Gillar diskussionen som uppstod om Kallas taktikval i skiathlonen. Där var Vacchi på Eurosport snabbare och bättre än SVT, men det var en relevant bra diskussion som behövdes.
Mattias Dahlström: Överhuvudtaget diskuteras det för lite taktik inom längdåkningen.
Henrik Petersson: Japp! Det är något som är underutvecklat och det finns att vinna för den som knäcker koden hur man vinner ett masstartslopp taktiskt bäst.
Mattias Dahlström: Det är ju fortfarande väldigt få som lärt sig att hänga av Northug till exempel. Spelar ingen roll hur långt bak i klungan han är, på något sätt lyckas han hitta fram ändå. Det borde finnas en diskussion kring det, hur man ska stoppa honom.
När det gäller sändningarna tycker jag att det ibland märks att SVT inte har så många stora mästerskap kvar. De blir nästan överambitiösa ibland. Det kanske är en generationsfråga, men jag gillar nästan de långa studiosnacken bäst, där Fredriksson och Ojala får breda ut sig.
Henrik Petersson: Visst är det så! Det märktes redan vid fotbolls-VM i somras. De ska ta i från tårna, blir istället för kreativa och överambitiösa. Det märks att de har mindre och mindre erfarenhet att luta sig emot.
Gillar Fredriksson skarpt. Riktigt kul att de återigen har en expert ute i spåret för att kommentera hur det ser ut.
Grafiken är förresten snygg. Gillar Falu Rödfärg-penseldraget och den mörkblåa färgen på.
Mattias Dahlström: Fredriksson har verkligen slagit igenom här. Han har varit bra i Vinterstudion, men har lyft sig en nivå till. Gillar det lite trubbigt kärva och den emellanåt rappa humorn, samtidigt som det, så klart, finns en enorm kunskap där.
Avslutningsvis, vad tror du om de avslutande »långloppen«, fem- och tremilarna?
Henrik Petersson: Kowalczyk har chansen i damloppet och Alex Harvey förgyller sitt VM med ett guld.
Mattias Dahlström: Harvey vore väldigt kul. Vi säger det. Och så får Anders Södergren chansen och tar en hedrande femteplats. Det hör till.
Skid-VM med herrarnas 15 km börjar i dag kl 13 på SVT, SVT Play och Eurosport.