Saburo (Oguri Shun) är en tonåring som är bättre på sport än på sina studier. En dag råkar han oförklarligt tidstrippa tillbaka till mitten av 1500-talet, en tid i japansk historia som med rätta kallas De krigande staternas tid. Landet hade ledare på pappret men det var lokala krigsherrar som satt på den verkliga makten – och slogs om territorierna.
Nobunaga Concerto tar aldrig sin löjliga premiss på för stort allvar – men lyckas ändå skapa både tragik och spänning, inte minst i krigsscenerna.
Och håll i er, för så här fortsätter premissen för Nobunaga Concerto, en härlig japansk dramaserie (ska vi genredefiniera den som… sci-fi/time slip/fantasy/krigsaction-drama?) som just avslutats på japansk tv:
Den första person Saburo möter är Oda Nobunaga, en krigsherre som ska komma att lägga grunden för ett förenat Japan när han tar över en tredjedel av territorierna. Nobunaga är på flykt från någon, och som av en händelse råkar Saburo och Nobunaga vara helt identiska (båda spelade av Oguri Shun, alltså). Saburo, som inte fattar att han rest i tiden och tror att det hela är ett rollspel, tar gärna över »rollen« som Nobunaga, och har plötsligt en armé till sitt förfogande och fiender som vill se honom död. Och eftersom han aldrig varit någon toppelev, direkt, vet han själv inte vad som kommer hända Nobunaga/honom. Allt han vet är att han hatar våld och vill undvika det så långt det går. Kan Saburo trots det lägga grunden för ett återförenat Japan?
Där finns också Nobunagas bittra hustru Kicho (Shibasaki Ko), som hatar honom men långsamt börjar gilla honom alltmer efterhand som det visar sig att Saburo är en mycket snällare person än Nobunaga. Nobunaga har också en rådgivare i form av den stoiske Ikeda Tsuneoki (Mukai Osamu). Men vad Saburo inte vet är att han i sin inre krets också har en spion som jobbar åt en av hans fiender.
Nobunaga Concerto, som bygger på en mangaserie av Ayumi Ishii (och även gjorts som anime), tar aldrig sin löjliga premiss på för stort allvar – men lyckas ändå skapa både tragik och spänning, inte minst i kriggscenerna.
Men räkna inte med många stora stridsscener i det här kriget. Budgeten för japanskt tv-drama är väldigt låg eftersom det bara vänder sig till japanska tittare och inte har någon exportmarknad, till skillnad från till exempel amerikansk eller koreansk tv som ofta räknar med stora exportintäkter. I stället väljer man smart nog att ofta låta striderna vara off-screen och fokusera mer på karaktärerna och intrigerna i Nobunagas slott.
Sedan ser ju Oguri Shun ut att vara 15 år för gammal för att spela tonåring (vilket han också är), men vi behöver bara se honom tillsammans med »andra« (läs: riktiga) ungdomar i några minuter innan han tidsreser, så det går väl att leva med. Serien utspelas över många år, så hellre en för gammal tonåring i några minuter än en krigsherre med bebisansikte i resten av serien.
Samtliga 11 avsnitt av Nobunaga Concerto finns med engelsk text på CrunchyRoll.