När de första sex avsnitten av Hitlåtens historia sändes i början av 2010 var jag lite för fördomsfull för att riktigt hinna reagera. Huruvida texten eller musiken gjordes först eller att låten skrevs i sovrummet på en akustisk gitarr eller hur många timmar den tog att spela in... hur intressant kan det vara?
Men Neneh Cherry-avsnittet i andra säsongen, om Buffalo Stance, omvände mig. Jag trodde att hjärnan bakom låten var producenten Tim Simenon (a.k.a. Bomb The Bass) men den var ju en omarbetad version av en gammal Stock Aitken Waterman-produktion med Morgan-McVey! Jag som annars, hrm, vet allt hade ingen aning. Plötsligt såg jag på hela serien med nya, intresserade ögon.
Produktionsteamet bakom programserien med Magnus Broni, Håkan Thörn och Kristin Henriksson i spetsen har gjort ett utmärkt jobb där man intervjuat artister, låtskrivare, producenter och andra som har någon intressant liten pusselbit att lägga till. Detta varvas med glimtar från gamla musikvideor och arkivbilder som även berättar om tiden och platsen vilket även gör Hitlåtens historia till en historisk dokumentation.
Nu ska en tredje omgång hitlåtar avverkas och man inleder med Berlins megahit Take My Breath Away. När textförfattaren Tom Whitlock säger »Jag skrev texten i bilen på väg hem« och pekar »i den riktningen« så är det visserligen precis vad jag en gång fasade för, men sekunderna innan har man fått veta att Whitlock egentligen var Giorgio Moroders allt-i-allo som lagade bilen och bredde mackor. Slumpen gjorde dock att han senare skulle få en Oscar – och vi skulle få väldigt bra tv.
Det är just dessa små avslöjanden som lyfter hela serien. Som när New Orders Bernard Sumner och Stephen Morris visar missen som fick Blue Monday att svänga lite extra. Eller när Wyclef Jean berättar om hur Fugees inte hade råd med någon programmerbar utrustning så när de spelade in Killing Me Softly fick han sitta och »programmera« i realtid. De mest inbitna fansen har kanske sett och hört allt tidigare, men för oss andra är det både spännande och underhållande att få ta del av berättelserna som rentav är för nördiga för frågespelet Popkult.
Övriga låtar som ska avhandlas är Scorpions Wind of Change, Fatboy Slims Praise You och slutligen Soundgardens Black Hole Sun. Enstaka sångerskor medverkar men precis som branschen domineras programserien av män. Suzanne Vega som medverkade i första säsongen är hittills den enda kvinnliga låtskrivaren som fått vara med, något som förhoppningsvis ändras på i och med nästa säsong. För även om serien inte startat än vill man redan ha mer!
Hitlåtens historia sänds på SVT2 med start i kväll kl 22.15.