Inför det här inlägget skrev jag så här i TVdags-redaktionens interna planeringsverktyg: »Jag har ärligt talat långt ifrån fallit för Extant, men har ändå tragglat mig igenom hela säsongen nu och skriver något om ingen annan brinner mer och redan har tänkt skriva?«
Som synes brann ingen annan heller. Med dessa förutsättningar låter det kanske som att det här blir ett oengagerat inlägg – men ack nej! För jag tycker trots allt att Extant är värt att diskutera, trots att serien överlag känts billig, inkonsekvent och inte minst oengagerad i skådespeleriet. Så häng med.
När Molly i ett sci fi-scenario cirka 2055 luras att slå in en hemlig kod på en dator så gör hon det på en Microsoft Surface Pro med övertejpad Windowslogga?! Därtill fjolårets mer klumpiga modell.
Vi betar av skådespelarna först – Halle Berry har varit en katastrof i huvudrollen som astronauten Molly Woods, och vore det inte för att Goran Visnjic har en plats i mitt hjärta efter alla år som Dr Kovac i Cityakuten, skulle jag ge honom samma dom för rollen som maken John Woods. De har genomgående betett sig yxigt och sömngångaraktigt förutom i scenerna med sonen/androiden Ethan, där det funnits någon sorts nerv. Detta lär dock mer bero på att blott nioårige Pierce Gagnon är en bra skådis, med bland annat One Tree Hill och inte minst den finfina sci fi-filmen Looper på sitt cv, än på något som Berry/Visnjic tillfört.
Är Halle Berry en så här blek skådis, eller handlar det bara om att materialet hon givits varit totalt hopplöst att jobba med? Jag vill gärna tro på det senare, men borde hon inte i sådant fall ha försökt sätta ner foten någonstans, problemen i berättelsen måste ju ha varit synliga redan på manusstadiet?
Men mitt stora problem med Extant handlar om framtiden. Hur långt fram i tiden vi ska befinna oss sägs aldrig rakt ut, men när den mystiske spindeln i nätet Yasumotos bakgrund avslöjas i avsnitt 11 säger denne att han först sökte efter de resterande delarna av asteroiden i 25 år, att det sedan tog ytterligare 29 år innan mänskligheten nådde månen och att han totalt har väntat i mer än 140 år på dagen som nu kommit. År 1969 minus 29 år minus 25 år ger startåret 1915, och plussar vi därifrån på »mer än 140 år« hamnar vi någonstans norr om 2055, vilket känns rimligt om man ser till hur extremt avancerad paret Woods »son« Ethan är som android, helt oskiljbar från en människa på utsidan.
Så 40 år in i framtiden använder vi alltså telefoner som ser ut som genomskinliga plastbitar när de inte används. Okej, inte så visionärt, men det kan jag köpa. Men att surfplattorna de använder ser exakt ut som de vi har i dag, och att Molly i slutet av säsongen när hon luras att slå in en hemlig kod på en dator gör det på en Microsoft Surface Pro med övertejpad Windowslogga (därtill fjolårets mer klumpiga modell) – nej, där och då passerades gränsen för vad jag tycker att vi ska behöva acceptera vad det gäller taffliga nödlösningar.
För att inte tala om att bilarna de använder också ser ut som dagens, bortsett från att de lagt på ett sorts surrande på ljudspåret för att vi ska fatta att det är elbilar. Allt ser för övrigt ut precis som i dag, till och med klädmodet.
Det handlar såklart om budgetfrågor, en 13 avsnitt lång sommarserie med svajiga framtidsutsikter har troligen fått en rätt liten penningpåse att röra sig med. Men det visar också på något mer tycker jag, en tydlig slapphet inför uppdraget när man inte ens försökt komma runt de här problemen på ett kreativt sätt. Redan nämnda Looper fick ju också en del kritik för hur de iscensatte framtiden, att bilarna såg ut mer eller mindre som i dag med den enda skillnaden att de draperats med solcellsmattor. Där fanns dock en inre logik, den världen hade stagnerat för det stora flertalet, världens olja var på upphällningen och majoriteten hade fått se sitt välstånd gå bakåt även om spjutspetsteknologin fortsatt utvecklas för de rika och bemedlade. I Extant framstår världen däremot som en genomgående välmående plats, ett samhälle som fortsatt rakt fram utan dikeskörningar och omvälvande katastrofer. Trots detta surfar vi ännu på klumpiga iPadkloner om 40 år. Deprimerande.
Det handlar så klart om budgetfrågor, en 13 avsnitt lång sommarserie med svajiga framtidsutsikter har troligen fått en rätt liten penningpåse att röra sig med.
Okej, det här säger kanske en del om mig som person att det är det jag stör mig mest på, trots att berättandet överlag är så slappt genomfört att man ibland sitter och skäms för att man fortsätter titta. Varför brydde sig exempelvis ingen längre om Odin trots att han avslöjats som terrorist och apterat Ethan till att bli en omedveten självmordsbombare? Vad hände med Yasumoto? Hur blev Molly frisk från svampsporerna hon infekterades med uppe på rymdstationen i sista avsnittet? Och hur kom det sig ens att rymdvarelserna hux flux visade sig vara någon sorts svamp när de tidigare framstått som något sorts eteriskt energifält som inte kunde ses med blotta ögat?
Den stora mängd trådar som Extant lämnade slappt dinglande gör mig mer irriterad ju mer jag tänker på dem. Det enda i serien som på riktigt skulle ha kunnat bli engagerande – Ethans väg mot att på gott och ont bli en människa – slarvades dessutom nästan helt bort till förmån för Mollys förvirrade jakt på sitt »riktiga« barn, en irrfärd efter en rymdvarelsehybrid som spred död omkring sig i ett halvdussin avsnitt och som serieskaparna fullständigt misslyckades med att emotionellt förklara varför hon ömmade så för.
Men varför i hela fridens namn tittade jag då, när jag nästan inte har något gott att säga om serien? Någon sorts hopplös nyfikenhet rörande vad det hela skulle visa sig handla om fanns väl där, liksom en dröm om en haktappande vändning som aldrig visade sig komma. Något mer precist svar har jag inte att ge. Ibland gör man dumma grejer helt enkelt. Och visst – scenerna med Ethan i sista avsnittet, när han var redo att offra sig för mänskligheten och därmed samtidigt visade sig vara bättre än den – var väldigt fina. Men som sagt, Ethan var egentligen det enda med Extant som var verkligt bra.
Slutet lämnades föga förvånande öppet för en säsong två. Jag hoppas att den inte blir av.
Extant kommer att visas på TV4 under hösten.